ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:169/437)

Faworki 107

400g mąki pszennej 50g masła ( 3-4 łyżki) 4 łyżki gęstej śmietany 12 % 4 żółtka 1 jajko 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka spirytusu lub octu Ponadto: 2 litry oleju cukier puder Robienie wyśmienitych chrustów zaczynamy od przesiania mąki do miski. Następnie dodajemy pokrojone na małe kawałeczki masło o temperaturze pokojowej. Masło dokładnie łączymy z mąka rozcierając je w rękach(...)blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka wlewamy olej i podgrzewamy. Na próbę wkładamy jednego faworka i czekamy, aż troszkę spuchnie i zbrązowieje. Po zarumienieniu się odwracamy go na druga stronę czekamy, aż się

Kolizje Smaków
Muffinki czekoladowe 150

mleka kokosowego kilka kostek czekolady Składniki suche, czyli mąkę, proszek i kakao przesiać i wymieszać z cukrem. Dodać do nich wymieszane żółtko z wodą i olejem. Połączyć niezbyt dokładnie. Do foremek na muffinki nakładać ciasto d 3/4 wysokości. Do każdej muffinki włożyć po kawałku czekolady. Piec ok. 20-30 minut w 180 stopniach.  Muffinka bez czekolady dla starszego dziecka

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Bułka pomarańczowa ekspresowo 103

Drożdże rozkruszyć z 5 dag mąki, łyżką cukru i mlekiem i odstawić w ciepłe miejsce. Jajka ubić z resztą cukru, dodać mąkę, sok z pomarańcza , olej, wódkę, sól do smaku i podrośnięte drożdże. Wyrobić ciasto ręką do gładkości, przenieść do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut

Tradycyjna Kuchnia
Naleśniki ze szczypiorkiem 279

pęczka drobno posiekanego szczypiorku. Całość zmiksowałam. Odmierzyłam około szklankę mąki ( ja używam tej z Biedronki - mąki Babuni), stopniowo dosypując miksowałam. Na końcu dodałam 1/3 szklanki oleju. Rozgrzałam patelnię do naleśników, za pomocą chochli wlewałam ciasto i przechylając patelnię na boki rozprowadzałam po całej powierzchni patelni. Jako farsz posłużyły mi tzw. " resztki", bo po co miałoby się zmarnować. Pokroiłam w kostkę

apetytnapieczenie
Muffiny "Ciasteczkowy Potwór" 128

kakao Składniki suche, tj. mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki mokre, czyli jajka, mleko i olej. Składniki suche i mokre mieszamy razem ( niezbyt dokładnie).  Ciasto nakładamy do foremek na ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika na ok 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Dodatkowo: Dowolna masa ( u mnie

Słodka Kraina Wypieków
Placuszki z borówkami na jogurcie greckim 139

uzyskania gładkiej masy. Wsypać borówki i wymieszać łyżką.  Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy to polecam smażyć na oleju kokosowym nierafinowanym lub na maśle. Nakładać po łyżce ciasta na patelnię i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bez dodatków lub polane miodem lub syropem klonowym

Mania Wypiekania
Placuszki z jabłkami 120

łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka cukru kryształu 2 jabłka olej do smażenia Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy je na kawałki. Następnie w misce mieszamy pozostałe składniki - ma powstać ciasto, dosyć gęste, ale w dalszym ciągu lejące. Potem do przygotowanej masy dodajemy pokrojone jabłka. Smażymy na rozgrzanym oleju niewielkie placuszki. Przed podaniem

psgotujemy
Brownie z sercem 111

zapiec. Pozostałą część ciasta ucieranego można wykorzystać np do deseru z truskawkami zastępując biszkopty kawałkami ciasta ( klik ). Składniki na małą keksówkę 10x23 cm: Ciasto różowe: 180 g mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina czerwonego barwnika spożywczego Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej

Moja Galeria Smaku
Wianuszki z dżemem. 129

Miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 5-10 minut, aż rozczyn podwoi objętość. Po tym czasie do mąki z drożdżami dodajemy resztę ciepłego mleka, jogurt, olej, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Zagniatamy gładkie ciasto, jeśli jest za rzadkie dosypujemy resztę mąki. Po 7-10 minutach wyrabiania przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut, żeby

Rozpustne gotowanie
Naleśniki z botwinką i parmezanem 212

smaku   starty parmezan ok 3-4 łyżki  1 łyżkę masła  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA  Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać jajka, mąkę , olej, szczyptę soli. Dokładnie zmiksować, wymieszać na gładkie jednolite ciasto. Odstawić na ok 15 minut. Po czym usmażyć naleśniki. Farsz    Botwinkę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzuć do wrzątku

Basia w kuchni
Pierogi z kapustą i grzybami 207

przydać do sosów, zup ) Na maśle zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę, dodać kapustę i grzyby. Wszystko razem podsmażyć. Farsz nałożyć na rozwałkowane i powycinane ciasto. Zlepić pierożki. Gotować w osolonej wodzie ( można dodać olej ), zamieszać po wrzuceniu drewnianą łyżką. Gotować ok 3 minuty od momentu wpłynięcia pierogów.  Taki ekspresowy przepis

Jemy Pijemy
.548. jabłko w sezamowej pułapce 141

Mąka sezamowa...Miłość od pierwszego użycia? I think so! ♥♥♥ Nowa gofrownica wczoraj jednak wypróbowana i tak :) Mama wróciła z pracy, a ja powitałam ją goframi :) Ciasto zrobione na szybko: jajko, 3/4 szklanki mleka, łyżka oleju, szklanka mąki (pszenna i żytnia razowa), 3 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 pierwsze składniki mieszamy, dodajemy pozostałe, mieszamy dokładnie, odstawiamy

breakfast of dreams
Smażone kwiatki 196

mogło wleźć. Do miski wrzucamy mąkę, cukier, jajko i wlewamy mleko. Miotełką mieszamy do otrzymania jednolitej masy o konsystencji gęstej śmietany.  Na patelni rozgrzewamy olej. Moja metoda smażenia polegała na zrobieniu plamy z ciasta i położeniu na niej kwiatów, po czym przykryciu jej większą porcją ciasta. Kwiatom bzu podczas smażenia z pierwszej strony odcięłam nożyczkami wystające łodyżki, żeby dało

les mirabelles
Mini pancakes z mąką migdałową 171

składników (całe jajko, żółtko, mąkę migdałową, owsianą, sodę, jogurt) miksujemy tak przygotowane ciasto dodajemy do białka i miksujemy na najniższych obrotach placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym) na małym ogniu gotowe pancakes przekładamy czekoladowym kremem bananowym SMACZNEGO ! ! ! ;) PS. poproszę o komentarze

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Marchewkowe placuszki z nutą cynamonu ;) 132

najwyższych obrotach marchewkę obieramy i trzemy na tarce o średnich oczkach do jajek dodajemy startą marchew oraz wszystkie pozostałe składniki, mieszamy placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Ekspresowe placki z serka wiejskiego z karmelowym dipem 102

później np. do sosów;)) do serka dodajemy jajka, len, otręby, mieszamy i ostawiamy na około 3-5 minut, żeby masa spęczniała placuszki smażymy (około łyżka ciasta na jeden placek) na teflonowej patelni (lekko przetartej olejem rzepakowym/przed każdym plackiem) na małym ogniu gotowe placki konsumujemy z karmelowym dipem <3 SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chlebki bazyliowe 195

miseczce i dokładnie wymieszałam. Gotowe masło czosnkowe powinno być w temperaturze pokojowej Bazyliowe pesto : Ja zużyłam liście z jednej doniczki świeżej bazylii i 3 łyżki oleju ( może być oliwa ) Całość wystarczy zmiksować w blenderze. Ciasto na chlebki podzieliłam na dwa etapy : zaczyn i ciasto właściwe Zaczyn : Szklanka lekko upchanych i porwanych na drobne kawałki liści bazylii, szklanka mąki pszennej

apetytnapieczenie
Bułeczki malinowe - plecione gniazdka 125

oliwy z oliwek 1 jajko + 1 jajko do posmarowania Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, mieszamy, dodajemy jajko, sól, cukier, letnie mleko, olej, mieszamy. Następnie wlewamy sok malinowy i wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut od momentu połączenia składników). W razie potrzeby podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte

Kolorowy Przepisownik
Wiosenne racuszki 142

posiekaną bazylię, drobno pokrojoną ostrą papryczkę, mozzarellę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok. godziny - półtorej). Wyrośnięte ciasto należy nabierać łyżką i smażyć na średnio rozgrzanym oleju. Racuszki smażę w małym rondelku w kilku centymetrach oleju, wolę kiedy mają formę małych pączuszków.  Do racuszków zrobiłam szybki sos jogurtowo - śmietanowy. 3 łyżki

Plate of Joy
Jaglane placuszki, KONKURS! 161

łyżki ksylitolu (lub cukru) ulubione mleko – około 1,5 szklanki 4 łyżki oleju Najpierw wymieszaj w misce wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mleko i olej i wszystko dokładnie wymieszaj (ma wyjść dość gęste ciasto). Smaż placki na patelni bez tłuszczu, kładąc 1 łyżkę ciasta na 1 placek. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Zapraszam do udziału w konkursie! Źródło Drodzy Czytelnicy, przed

Qlinarnie i Qlinarnie
Chrupiące bułeczki z marchewką, siemieniem lnianym i slonecznikiem. 73

graham typ 2000 - 560g mąki pszennej - 1 starta marchewka - 2 łyżki ziaren słonecznika - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 20g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. Z powstałego ciasta formujemy bułeczki. Mi wyszło 12 sztuk. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st przez

MamaOskarka
Bułeczki z jabłkiem, chrzanem i ziarnami dyni. 116

prostu starte - 1 łyżeczka chrzanu np. z żurawiną - 2 łyżki ziaren dyni - 2 łyżki ziaren siemienia lnianego - 2 łyżki płatków owsianych - 10g soli - 30g oleju rzepakowego Wszystko kolejno umieszczamy w misie i wyrabiamy ciasto. W razie koniecznosci mozna dosypac jezcze trochę mąki, aby ułatwić sobie formowanie bułeczek, pamiętając jednak, że ciasto im wolniejsze tym bułki bardziej puszyste wyjdą w rezultacie

MamaOskarka
Naleśniki – przepis podstawowy 144

rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem

Mama Gotuje
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 187

rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. Wykonanie nadzienia: Warzywa i mięso pokroić w kostkę Śmietanę wymieszać i przełożyć do miseczki. Do śmietany dodać jajko i doprawić pieprzem. Całość dokładnie wymieszać

Mama Gotuje
Naleśniki ze Szpinakiem 167

rozprowadzone cienką warstwą. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Prawdopodobnie pierwszy naleśnik nie wyjdzie, więc nie należy się tym przejmować. Przed wylaniem kolejnej porcji ciasta na patelnię można ją natrzeć papierowym ręcznikiem nasączonym olejem. 4. Na środek naleśnika nałożyć farsz, następnie naleśniki zwinąć lub złożyć w kopertę. 5. Naleśniki przełożyć do żaroodpornego naczynia posmarowanego olejem. 6. Naleśniki posypać startym

Mama Gotuje
Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem 143

żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru. Bardzo ważne by konsystencja ciasta była właściwa, płynna... Smażymy naleśniki na kilku kroplach oleju. Nie należy się przejmować, gdy pierwszy naleśnik nie wyjdzie... kolejne już na pewno będą idealne.:D Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną

MarciochaKucharzy
Babeczki biszkoptowe z migdałową posypką 115

płatków migdałowych, 1,5 łyżki cukru marcepanowego ze sklepu SKWORCU . PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Nadal ubijając stopniowo dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.  2. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch babeczek posypuję płatkami migdałowymi i cukrem marcepanowym.  3. Babeczki piekę 30 minut

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pancakes z banamem 228

łyżki płatków owsianych 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 banan Sposób przygotowania Do miski wsypać mąkę, cukier i proszek do pieczenia, wymieszać. Wbić jajko, dodać mleko, olej wymieszać. Wsypać płatki owsiane, przemieszać łyżką parę razy. Ciasto odstawić na ok 30 min, przykryć ściereczką, w tym czasie zgęstnieje. Smażyłam na bardzo małej patelni, dzięki której naleśniki miały okrągły kształt (podzięki

pink envelope
Placek po zbójnicku 150

obrać i umyć - przełożyć do malaksera Cebulę również obrać i dodać do ziemniaków Dołożyć jajko oraz mąkę i wszystkie składniki połączyć w malakserze  Rozgrzać olej na patelni i na jej całej powierzchni rozłożyć ciasto na placek Smażyć z obu stron do zarumienienia Przełożyć placek na talerz i wyłożyć na niego gulasz UWAGA: z takiej ilości składników, które podałam powinny

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Róże naleśnikowe na walentynki 145

śmietany kremówki 2 duże łyżki sera mascarpone 2 łyżki cukru pudru  Przygotowanie: Do miski wlewamy mleko, dodajemy mąkę, proszek i jajko. Dolewamy 2 łyżki oleju i całość dokładnie miksujemy lub mieszamy. Ja podzieliłam ciasto na dwie części i do jednej dodałam barwnik. Z obu ciast smażymy na patelni naleśniki. Z gotowych naleśników dużą szklanką lub foremką wycinamy kółka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami 216

proszku1 łyżeczka suszonego majerankupieprz, sól do smakuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy

Moja smaczna kuchnia
Dróżdżówki z jabłkami 134

Odstawiamy, by puściły sok. Nadmiar odlewamy.5. Kiedy ciasto podrośnie, odrywamy po niewielkim kawałku, rozpłaszczamy w dłoniach , nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i starannie zlepiamy. Jeśli ciasto się lepi do rąk to smarujemy ręce odrobiną oleju. Bułki układamy na wytłuszczonej blaszce (u mnie na papierze do pieczenia). Przykrywamy ściereczką, by bułki podrosły. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułeczki

Kuchnia domowa Ani
Ryba w Płatkach Kukurydzianych 201

Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania:Płatki kukurydziane kruszymy, a następnie mieszamy z mąką. Rybę przyprawiamy.Z podanych składników robimy ciasto.Każdy kawałek ryby maczamy w cieście, a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Moje posty

Słodka Strona
Kotlety Sojowe w Płatkach Kukurydzianych 197

wywaru i odsączamy.Płatki kukurydziane kruszymy*, a następnie mieszamy z mąką.Za pomocą miksera z podanych składników robimy ciasto.Każdego kotlecika maczamy w cieście,  a następnie obtaczamy w panierce. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoto z obu stron.Podajemy z ziemniakami i dowolnymi warzywami.*płatki kukurydziane można wrzucić na kilka sekund do malaksera lub połamać za pomocą wałka

Słodka Strona
Bułeczki z budyniem 142

Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić

Moje pyszne gotowanie
Tort mokka 288

wody wrzącej1 łyżka spirytusu500 ml śmietany kremówki1 łyżka cukru pudru2 szt. śmietan-fixDekoracja.1 wafel5 dag czekoladyWykonanie.Do miski przesiać mąkę z proszkiem, dodać cukier, jajka, olej,mleko i wymieszać, ubić łyżką na gładką masę.Ciasto przełożyć do 3 foremek-18 cm lub jak ja, do dwóch 24 cm cienko wysmarowanych tłuszczem.Piec w temp.180 stopni, 35 minut. Zostawić w foremkach

Kulinarny karnet Christophera
Jabłka w cieście naleśnikowym 214

A dzisiaj na śniadanie proponuję jabłka w cieście naleśnikowym, zawsze jakaś odmiana :) Idealnie nadają się też jako przekąska czy deser. Nie podaję dokładnych składników, ponieważ robiłam

charlotte gotuje
Racuchy kochane :) 219

sól i proszek do pieczenia. Ciasto odstawiamy na 10 min . Jabłka obieramy, można zetrzeć na tarce lub pokroić w talarki albo w kostkę .Wymieszać z ciastem. Na koniec dodać cynamon . Smażymy racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron aż będą rumiane. Posyp cukrem pudrem. Smacznego :) Dlaczego kefir ? Kefir sprawia, że racuchy są bardzo wilgotne i puszyste. Również można zastąpić maślanką

Wypieki Uli
Chleb pszenno - żytni 118

letniej wody, oliwę, sól i miód - wyrobiłam drewnianą łyżką W pozostałej wodzie rozmieszałam drożdże i dodałam do masy chlebowej - wyrobiłam Masę chlebową przełożyłam do wysmarowanej olejem foremki automatu, pozostawiłam do wyrośnięcia - przykryłam ściereczką Moje ciasto rosło około 3 godzin Piekłam w automacie godzinę  - program

Proste Potrawy
Najlepsze na świecie gofry! 339

maliny szklanka śmietany kremówki i cukier do smaku kokos do posypania Przygotowanie:  Do dużej miski dodajemy jajka, mleko, mąkę, gazowaną wodę mineralną, sól, olej, aromat waniliowy, miksujemy mikserem wszystkie składniki, tak, aby ciasto miało konsystencję ciasta naleśnikowego.  Śmietanę ubijamy mikserem, w trakcie ubijania dosypujemy cukier.  Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy, ostudzone podajemy z kleksem śmietany

Moja smaczna kuchnia
Racuszki bananowe na cieście biszkoptowym 159

rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę.  Porządnie mieszamy pianę z bananami i ciastem. Konsystencja ciasta jest jak gęsta śmietana. Smażymy placki na rozgrzanym oleju (lub oleju z masłem). Z obu stron na złoty kolor na średnim płomieniu. Wykładamy na papier kuchenny by odsączyć nadmiar tłuszczu. Możemy posypać cukrem pudrem

prawdziwe jedzenie
Żytnie ciasto piernikowe z daktylami 154

który piekłam rok temu i zdecydowałam się jednak na tę drugą opcję. Ciasto wychodzi słodkie i jest dość wilgotne. Świetna alternetywa dla tradycyjnych pierników, z pełnoziarnistą mąką. Ja do swojej wersji dodatkowo nie użyłam cukru - zastąpiłam go ksylitolem. Zmniejszyłam też ilość masła na rzecz oleju kokosowego, ale nie wiem, czy nie miało to też wpływu na efekt końcowy(...)całość powinna być bardziej wyrośnięta, ale zakalca nie ma, a piernik "obronił się smakiem" ;) Żytnie ciasto piernikowe z daktylami  175 g suszonych daktyli, bez pestek świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny 200 g masła (u mnie pół na pół z olejem kokosowym) 150 g ksylitolu lub nieco mniej pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej

FitKot
40% Pełnoziarniste ciasto drożdżowe z rabarbarem bez zagniatania. 92

trochę innej odsłonie. Po pierwsze z dodatkiem mąki pełnoziarnistej a po 2 totalnie bez zagniatania!   Składniki: Ciasto: -> 5 jajek -> 3 szklanki maki tortowej -> 2 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 szklanka cukru -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka oleju -> 1 cukier waniliowy -> Kostka świeżych drożdży Kruszonka:  -> 40-45 g cukru ( najlepiej puder(...)zwykły też może być) -> 80g masła [temperatura pokojowa] -> 120g mąki pełnoziarnistej Dodatkowo: -> 1-1.5 kg rabarbaru Wykonanie:   Ciasto jest banalne w wykonaniu, krótki czas przygotowania a efekt bardzo smaczny! Do jego wykonania najlepiej jest użyć naczynia ( garnka) o dużej średnicy. Bardzo ważne, aby zachować odpowiednią kolejność składników. Jako pierwsze, na dno kruszymy kostkę drożdży, które zasypujemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Smażone kluski ziemniaczane z powidłami 118

Fajne odstępstwo od dań mięsnych.  Składniki: 5 dużych ugotowanych ziemniaków 1 jajko 5 łyżek mąki pszennej (bądź więcej jeśli ciasto nie będzie się kleić) sól mały słoiczek powideł (użyłam powidła wiśniowe) sól 2 łyżki masła pół szklanki oleju do smażenia cukier do posypania Sposób przygotowania: Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub po prostu potłuc dokładnie tłuczkiem. Dodać jajko, pokrojone masło(...)będzie się kleiło, można dosypać więcej). Wyrobić dokładnie ciasto rękoma. Uformować gruby wałek i pokroić go na plastry (około 1-2 cm). W każdym plastrze zrobić dołek palcem, nałożyć po pół łyżeczki powideł, plastry skleić tak aby powstały spłaszczone, okrągłe kluski. Kluski smażyć na średnim ogniu na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano. Kluski wykładać na talerz i obsypać

na moim stole...
BŁYSKAWICZNE OPONKI SEROWE 3575

już w ogóle nic nie może się z nimi równać. Ich przygotowanie to dosłownie chwila. Potrzebujemy tylko dobrego białego sera i olej do smażenia (u mnie jak zwykle bezzapachowy olej kokosowy, ale można użyć również inny), pozostałe składniki bez problemu znajdą się w każdej kuchni. Tak więc zachęcam do wypróbowania przepisu, zapewniam, że się nie zawiedziecie. Ja smażyłam jednego dnia(...)wykrawać krążki o śr.ok.3,5cm. Wewnątrz każdego krążka wyciąć jeszcze malutkie kółko. Z wyciętych kółeczek i ścinek zagnieść również ciasto i powykrawać koła. Mnie za każdym razem wyszło 21 sztuk. Smażyć partiami na rozgrzanym oleju, na lekko rumiany kolor. Po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane mielonym ksylitolem lub polukrowane (mielonym cukrem trzcinowym

Smaczne Zdrowe
Pączki 359

ciasta wykrawać szklaną pączki. Na każdym pączku kłaść po łyżce marmolady, zlepiać palcami, formułować kulki i układać (zlepieniem pod spodem) w sporych odstępach, na oprószonej mąką powierzchni (u mnie drewniana deska) do wyrośnięcia. Przykryć czystą ściereczką, aby podczas wyrastania nie wyschły.Pączki smażyć w głębokim, rozgrzanym tłuszczu, na małym ogniu, po około 1 - 2 minuty z każdej strony. Oleju(...)smażenia pączków można użyć oleju, smalcu, margaryny Planta lub mieszanki tych dwóch ostatnich tłuszczów. Ja smażyłam na oleju we frytownicy w temperaturze 180 stopni po 2 minuty z każdej strony.Tłuszcz do smażenia pączków ma dobrą temperaturę, jeżeli wrzucony do niego kawałek ciasta wielkości orzecha laskowego zbrązowieje w ciągu 20 sekund.Czas smażenia pączków zależy od ich wielkości i użytego tłuszczu

Gospodyni Miejska
Brownie paleo (ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą) 233

dużo witaminy C kapusta kiszona okazała się strzałem w dziesiątkę i odtąd na stałe zagościła na statkach. Bezglutenowe brownie – ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą, przepis : 3/4 szklanki mąki kokosowej 3/4 szklanki masła klarowanego ( przepis ) albo zwykłego lub oleju kokosowego 3/4 szklanki kakao (naturalnego, gorzkiego) 3/4 szklanki kapusty kiszonej albo kwaszonej (ok. 175 g) 7 jajek 5 łyżek miodu(...)nawet zwykłym cukrem. Na protokole autoimmunologicznym nie można jeść jajek, więc niestety to ciasto nie jest dozwolone. Osoby uczulone na orzechy najczęściej mogą jeść bezpiecznie mąkę kokosową. W przypadku alergii albo nadwrażliwości na nabiał nie można użyć zwykłego masła – użyj masła klarowanego ( przepis ) albo oleju kokosowego. // PaleoSMAK Czytaj więcej o składnikach: Czy kakao jest paleo? | Czy miód jest paleo

PaleoSMAK
Ciasto jogurtowe z karmelem i gorzką czekoladą. 252

ochota na coś słodkiego bywa silniejsza niż upał , więc zrobiłam szybkie ciasto z karmelem i gorzką czekoladą .Smaczne ,polecam bardzo. Składniki:blaszka kwadratowa o boku 20 cm 1 kubeczek jogurtu naturalnego (125 ml ) umyj kubeczek i odmierzaj nim kolejne składniki: 3 kubeczki mąki 1 kubeczek cukru 1 kubeczek oleju roślinnego 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 2 łyżeczki proszku(...)myladylaura.wordpress.com/2015/06/28/domowy-karmel/ Białka ubić na sztywną pianę ,następnie dodawać stopniowo cukier i po jednym żółtku dalej ubijając .Następnie dodać powoli jogurt i olej . Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyłożyć na nie małe kopczyki z karmelu ,posypać startą czekoladą . Piec w 175 stopniach około

Ladylaura.
Walentynki-Perły są niesamowicie kobiece i dodaja urody-ciastka małże 129

Ciasto SKŁADNIKI --- Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 250 g cukru 3 duże jajka 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanki mąki krupczatki 3 łyżeczki proszku do pieczenia WYKONANIE Szpinak rozmrozić i odcisnąć w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybić jajka,dodać cukier i miksować na wysokich obrotach do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodać pomału olej,nie przerywając

w mojej kuchni
Pizza z szynką łososiową, oliwkami i mozzarellą 165

Składniki na 3 małe pizze Ciasto do pizzy 1,5 szklanki mąki 20 gram drożdży 1/2 szklanki letniej wody  łyżka oleju  Sos koncentrat pomidorowy bazylia czosnek  sól pieprz  Ponad to 3 plastry szynki łososiowej  pomidorki koktajlowe czarne oliwki  ser mozzarella Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypujemy do miski. Robimy wgłębienie i wlewamy wodę

KuukBuuk
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 151

ciasto 2 szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek

Jadło i czytadło
Faszerowane muffiny w cieście francuskim 149

Faszerowane Muffiny porcja na 16 muffin: 2 ciasta francuskie  250g mięsa mielonego mała puszka kukurydzy 1 cebula puszka pomidorów  papryczka piri piri łyżka oleju przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, bazylia  ser gouda 16 plastrów Przygotowanie: Na patelni smażymy  wszystkie składniki z wyjątkiem sera i ciasta :) sos doprawiamy do smaku i dusimy na małym ogniu

Niezły Młynek
Babka cytrynowa 142

Prosta babka cytrynowa, która powinna posmakować każdemu, kto lubi piaskowe ciasta. Robi się ją z przewagą mąki ziemniaczanej i oczywiście z cytryną – żaden tam kisiel czy sztuczny aromat. Masło nadaje smak, a olej wilgotności. Z przepisu wychodzi niewielka babka (piekłam w foremce 22-23 cm). Świetna zarówno na wielkanocny stół jak i na co dzień – do herbaty(...)byłam mała uwielbiałam takie ciasta – teraz ponownie do nich powracam. Babka cytrynowa – składniki: 4 duże jajka 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka cukru pudru 1/4 kostki masła (50 g) 1/4 szklanki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z dwóch niewoskowanych cytryn sok wyciśnięty z jednej, całej cytryny szczypta soli opcjonalnie

Poezja smaku
Ciasto Migdałowe Nigelli Lawson - dieta bezmleczna 187

jakieś "resztki" czy zapycha się ciastem grubo po północy. Od razu czuję, że nie jestem sama ;-) A dziś, żeby mamy bezmleczne również poczuły, że nie są same, pokażę Wam Wilgotne Ciasto Jabłkowo - (malinowo) - Migdałowe. W oryginalnym przepisie nie ma malin, ale o tej porze roku, jabłka są już naprawdę słabe - suche, mało smaku (zbiory już od września - JE JE JE!) - stąd(...)ostudzić, zmixować. 2.  Piec nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około 45 minut. Ważne żeby przed wyjęciem sprawdzić potrząsając foremką, czy ciasto

Matka Żywicielka