zrobienia pizzy. To doskonały spod do włoskiej pizzy na cienkim cieście. :) Ciasto: 30 g świeżych drożdży 350 g ciepłej wody 700 g mąki (do pizzy najlepsza będzie 00) 1 łyżeczka soli, zamiast niej można dodać zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, świeże bądź suszone 15 g oleju rzepakowego bądź oliwy z oliwek Drożdże rozrabiamy w ciepłej wodzie i odstawiamy(...)około 10 minut. Wszystko zależy od zaangażowania zagniatającego ;) Miskę z ciastem przykrywamy np. folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Zając to może godzinę, w zależności od tego w jak cieplarnianych warunkach będzie przechowywane ;) Farsz pieczarkowy: 1 kg pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego chilli w proszku majeranek zioła Prowansji się sól Pieczarki
MamaOskarkaciasto z truskawkami. Trzeba korzystać z okazji, że są one wszędzie dostępne a przy tym bardzo smaczne. Przygotowanie ciasta jest proste. Idealnie pasuje do porannej herbatki. Składniki: - 3 szklanki mąki - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 16 łyżek oleju - 4 jajka - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - około 1 kg truskawek - 100 ml wody - cukier puder do posypania Sposób(...)minut. W oddzielnym naczyniu mieszamy proszek do pieczenia z mąką. Po tym czasie do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę, olej i wodę. Dalej miksujemy na gładka, jednolita masę. Do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą wykładamy ciasto. Wyrównujemy i na wierzch układamy truskawki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 -50 minut
Pan i Pani Smith w kuchnipól kilograma twarogu - 3 jajka - łyżeczka sody - 2 łyżki cukru - 3 łyżki śmietany - 1 łyżeczka spirytusu (opcjonalnie) - 1 litr oleju lub smalcu Wykonanie: Mąkę,cukier i sodę wymieszać dodać ser,śmietanę i spirytus zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Na obficie posypanej mąką stolnicy przenosimy ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm,wykrawamy kółeczka szklanką i w każdym z nich
magiczna kuchnia Kasiubijania dodawać stopniowo cukier. Gdy powstanie gęsta piana dodajemy pojedynczo żółtka i łączymy wszystko razem. Na koniec powoli wlewamy olej, nie przerywając miksowania. Do masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wykładamy owoce. Piec w temperaturze
magiczna kuchnia KasiCiasto jest proste w wykonaniu i sądzę, że nawet najmniej wprawionej w boje kucharce/kucharzowi nie może nie wyjść :)Składniki:3 szklanki maki4 jajka1 szklanka cukru3/4 szklanki oleju3/4 szklanki mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego1 czubata łyżka kakaookoło 10 mandarynek1 tabliczka gorzkiej czekoladyłyżka mleka mleka lu śmietanki mięta do dekoracji(...)miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach 30x40 wykładamy papierem do pieczenia. wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy dodajemy kakao i miksujemy. Następnie wylewamy na jasne ciasto. Układamy obrane mandarynki (można obtoczyć w mące by nie opadły
Bon Appetit Małgorzatybardzo popularne i lubiane chyba przez wszystkich.Pancakes. To taka trochę krzyżówka naszych rodzimych naleśników z placuszkami na sodzie, maślance czy proszku do pieczenia. Ciasto jest gęstsze, dlatego bez problemu można je smażyć grubsze i bardziej puchate. W smaku wg mnie nie czuję się zdecydowanej różnicy. Tradycyjnie podaje się je z syropem klonowym, ale ... konsystencja miodu, którego(...)składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Dodać jajko, mleko, roztopione masło. Wymieszać wszystkie składniki dokładnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki. Patelnię posmarować olejem, można to zrobić za pomocą silikonowego pędzelka. Małą chochelką wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię formując małe okrągłe placuszki. Smażyć do momentu, aż spód stanie się delikatnie brązowy, a na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki
Walijskie PichcenieDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia(...)posiekaną cebulą. Wszystko razem wymieszać, przyprawić do smaku i zmielić w maszynce o grubych oczkach lub drobno posiekać. Wykonanie: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać resztę produktów, wyrabiać ciasto przez 15 minut i odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, podzielić na pięć równych części i każde kolejno rozwałkować na stolnicy wysypanej mąką
Tradycyjna Kuchniakrewetek 3/4 szklanki mąki + mąka do obtoczenia krewetek 3/4 szklanki schłodzonego jasnego piwa 4 białka jajek 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do głębokiego smażenia np. rzepakowy cytryna do podania WYKONANIE Ciasto: mieszamy mąkę z piwem, 2 białkami, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę. Ciasto zwiększy objętość. Krewetki myjemy
OstryKęsmiodem. Nie byłabym sobą, gdybym nie skorzystała na takiej okazji:) Zapraszam na: WILGOTNE CIASTO MARCHEWKOWE Z MIODEM 4 jajka 1,5 szklanki cukru 4 pełne łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 1 szklanka oleju 2 szklanki tartej marchewki (z naszego ogródka- co za kształty!:)) Na krem: 1 opakowanie(...)pieczenia (natłuszczamy i posypujemy bułką tartą). Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Jajka i cukier ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy miód, olej, mąkę, proszek, sodę i cynamon. Na koniec dorzucamy tartą marchewkę i dobrze mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 40 minut do suchego dźgulca. Składniki na krem miksujemy razem i nakładamy na ostudzone ciasto (u mnie zobaczycie grudki
les mirabellesCiasto, którego nie jemy, i nie pieczemy na co dzień. Raczej od święta lub z okazji. Należy do wypieków pracochłonnych, czasochłonnych i raczej kosztownych. Wymaga odrobiny twórczej inwencji, ale tu można się poradzić wujka Google. Tort Maltesers.Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, lepiej się kroi i pracę nad tortem można rozłożyć. Składniki na biszkopt: - 6 jaj- 1,5 szklanki mąki(...)pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek stopniowo dokładamy masę żółtkową. Kolejno – dodajemy przesianą mąkę i olej – delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Na drugi dzień szykujemy krem. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Zagotowujemy szklankę
mojewypiekiinietylkopyszne. Znika błyskawicznie! Kwaskowy smak rabarbaru idealnie łączy się za słodyczą delikatnego ciasta, mmm... pychotka!!! Polecam! Składniki na najprostsze ciasto z rabarbarem na blaszkę o wymiarach 24 cm x 28 cm 4 jajka 1 szklanka cukru 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy 500 g rabarbaru cukier(...)puder do posypania Białka ubijamy na pianę, wsypujemy cukier, nadal miksujemy zmniejszając obrony do minimum, dodajemy żółtka, olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat waniliowy. Wsypujemy pokrojony w kostkę rabarbar i delikatnie mieszamy szpatułką. Przekładamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni C, sprawdzamy patyczkiem czy się upiekło
Rozpustne gotowaniejego soczystością, miękkością i niebanalnym smakiem. Ciasto dodatkowo wzbogaciłam dodając do niego brzoskwinie :) i banany. Mówię Wam, pyszności! Składniki na ciasto z cukinią, brzoskwiniami i bananami na formę o wymiarach 28x40 cm 4 jajka 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka ciemnego kakao 2 szklanki obranej(...)centymetrową kostkę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą oraz kakao. Jajka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakaem. Gdy składniki się już połączą dodajemy cukinię oraz brzoskwinie i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy. Banany obieramy, kroimy w plastry i układamy na cieście. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowaniezostawiać bułeczek bez nadzoru!. Przepis od Emilki z blogu Kuchnia od Turcji, oczywiście zmodyfikowany przeze mnie :). Składnik na ciasto: 60 dag maki pszennej 1 szk mleka 5 daj świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 białka 1/2 szklanki oleju płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka cukru 2 łyżki miękkiego masła 2 duże marchewki 2 pęczki koperku do posypania czarnuszka, sezam(...)ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy by drożdże ruszyły. 2. Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy olej, dodajemy roztrzepane białko, sól, jogurt, startą marchewkę, sól, drobno posiekany koperek oraz rozczyn z drożdżami. 3. Zagniatamy gładkie ciasto. Dodajemy miękkie masło i ponownie zagniatamy. Ciasto będzie odchodziło od ręki. Zostawiamy ciasto do ponownego wyrośnięcia w dużej misce przykrytej szczelnie folią
Apetyczna babeczkakończy swoje kolejne naście lat. Wszystkiego co piękne Honey! Z tej okazji stworzyłem to oto cudo! Czego nam trzeba? Do ciasta: -3 kubki mąki pszennej TYP550 -3 jajka -3/4 kubka mleka -3/4 kubka cukru -1/2 kubka oleju -3 łyżki miodu -łyżka cynamonu -łyżka kakao -łyżeczka i trochę proszku do pieczenia -łyżeczka sody -cukier waniliowy Jajka ubijamy(...)dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze dwie minuty. Mąki przesiewamy, dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło
BaRepasznacznie lepiej, a sosik karmelowy własnego pomysłu dodał jej finezji i genialnego smaku. Polecam, nie tylko na śnieżną Wielkanoc :)Ciasto bananowe:4 dojrzałe banany200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki soli2 jajka150 g cukru100 ml oleju roślinnego1 łyżka cukru waniliowego Mieszamy mąkę z proszkiem, sodą i solą. Jajka ucieramy z cukrami i olejem
Z butelką mleczka w tle