Idealna, puszysta i niezwykle czekoladowa baba w sam raz na Wielkanoc i każdą inną porę. Ciasto jest niezwykle proste i jego przygotowanie zajmie ci kilkanaście minut. Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka olej ½ szklanki wrzącej wody 1½ szklanki mąki ½ szklanki kakao 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu(...)Kamis) Sposób przygotowania: Jajka ubij z cukrami na puszystą masę. Dodaj do nich olej i wrzącą wodę. Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do pozostałych składników. Masę połącz za pomocą miksera. Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą foremki i piecz ok.40 minut w temperaturze 180 stopni (ciasto wkładamy do zimnego piekarnika
Wielki apetytbędą potrzebne dwie cenne wartości, których nie należy trwonić: czas i pieniądze ;) Znalazłam szybciutko. Jak tylko przeczytałam wiedziałam, że to ciasto dla mnie. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony(...)aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego) Przygotowanie: Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna). Ja użyłam
Kuchnia po mojemuPolewa czekoladowa: 3-4 paski tabliczki gorzkiej czekolady 1 lub 1,5 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka oleju szczypta płatków chili lub chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu(...)serowa może nam maksymalnie opaść. Gdy nasze wypieki wystygną, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy olej, ocet balsamiczny, likier owocowy oraz płatki chili lub chili w proszku. Wszystko dokładnie mieszamy. Polewą delikatnie oblewamy powierzchnię serniczków - wedle upodobań. Serniczki można posypać okruszkami ze skruszonej cześci ciasta, owocami, świeżą miętą lub melisą - po prostu skomponować je z tym co lubimy najbardziej. Bardzo
Symfonia Smakóworkiszowej, pełnoziarnistej lub innej sprawdzonej do drożdżowych wypieków) -jedno całe jajko, jedno żółtko -półtorej łyżki ekologicznego masła -2 łyżki oleju roślinnego -5 dag drożdży -pół szklanki brązowego cukru (niestety słodzik roślinny nie nadaje się do drożdżowego ciasta) -3/4 szklanki mleka -szczypta soli Nadzienie: -u mnie jagody zamknięte w słoiczku w środku lata, możecie użyć również rozmrożonych
Gawron w rosoleBardzo smaczne, troszkę bułeczk owe ciasto. Doskonale do porannej kawy lub podwieczorkowej herbaty. Składniki: 3 cale jajka 3/4 szklanki mleka 40 g drożdży 1/2 kg mąki (ok 2,5 szklanki) 2 łyżki oleju 200 g masła (zamiast masła można użyć margaryny) ok 9 łyżek cukru cukier puder do posypania, po upieczeniu. Przygotowanie: 1. Podgrzać mleko(...)miski przesiać m ą k ę , dodać do niej cale jajka, rozczyn drożdżowy - wszystko wymieszać. Na koniec dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić. 4. Misk ę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce by ciasto podwoiło swoja objętość. 5. Gdy ciasto nam się powiększy, należy je podzielić na 4 części. 6. Ka żd ą z część
Kulinarnie z Polką na Kresachkażdy ma chyba takie momenty? Udało mi się zrobić ciasto z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto zwane również salcesonem, gdyż ilość jabłek i gruszek w nim zawartych daje po przekrojeniu wrażenie ok salcesonu. Składniki (na 2 keksówki): 5 jaj szklanka cukru (dałam 3/4) 3/4 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 2 jabłka (dałam(...)ucieramy z cukrem. W drugiej misce dokładnie mieszamy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem. Dodajemy utarte jajka z cukrem i olej i całość dokładnei mieszamy. Dodajemy obrane, wydrążone i pokrojone w dużą kostkę jabłka i gruszki. Ciasto przelewamy do 2 posmarowanych masłem i wysypanych bułką keksówek. Pieczemy 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!cytryny, beza makowa i bita śmietana okraszona wiórkami czekolady deserowej. Same pyszności. Składniki: (na blachę o wymiarach: 12 na 36 cm) Ciasto owsiane: 220 g płatków owsianych zmielonych na mączkę- ja użyłam młynka do kawy 80 ml oleju słonecznikowego sok z jednej całej cytryny skórka z połowy cytryny- uważaj by skórka była zdjęta tylko z wierzchu by nie dosięgła(...)warzyw. Przygotowanie: Ciasto owsiane: 1. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy na mączkę. 2. Mączkę owsianą wsypać do miski z cukrem. 3. Dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia 4. W drugiej misce jajka ubić na puszystą pianę, dodać jogurt ubić do połączenia się składników 5. Do masy jajeczno-jogurtowej dodać mąkę razem z olejem słonecznikowym i sokiem
KreatywnePinyłyżeczki proszku do pieczenia * szklanka mleka * 100ml oleju * 2 jajka Przygotowanie :Połączyć ze sobą wszystkie składniki mokre. Zamiast oleju można dodać roztopione masło. Wsypując mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia wymieszać ciasto. Nakładać 3/4 wysokości foremek. Piec na złoty kolor, około 20 minut w 180 stopniach
Magiczne Życie Martychyba najprostsze ciasto z piekarnika jakie może być - wystarczy wsypać i wlać wszystkie składniki do miski, zamieszać i wylać na blaszkę. Potem tylko ułożyć owoce, posypać kruszonką i upiec :) Można je zrobić z połowy porcji, ale wtedy będzie o połowę niższe :) Składniki: 5 szklanek mąki, 2 szklanki ksylitolu Naturalnie Zdrowe (lub zwykłego cukru), 3/4 szklanki oleju, 4 jajka, 3 płaskie(...)cukier+mąka. Przygotowanie: Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier i proszek do pieczenia- mieszamy. Wlewamy mokre składniki: maślankę, jajka i olej. Mieszamy ok. 5 minut drewnianą łyżką, tak by wszystkie składniki się połączyły. Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (u mnie kwadratowa tortownica 24cmx24cm). Jagody mieszamy z 1 łyżeczką mąki i wysypałam na ciasto
Aga w kuchnitego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść:D Miny, jakie zrobili - bezcenne:)) Bardzo polecam!SKŁADNIKI NA CIASTO:450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego, NIE w liściach!)3 jajka1 1/3 szklanki cukru1 cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy) 16 g1 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)2 szklanki mąki krupczatki3 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z NUTĄ LIMONKOWĄ(...)owoce)WYKONANIE:CIASTO:Szpinak wyjmij z opakowania i pozostaw do całkowitego rozmrożenia.Odzedź z niego wodę, jeśli powstanie po rozmrożeniu (u mnie wody praktycznie nie było, ale dla pewności podgrzalam szpinak w rondelku przez 1 minutę, ciągle mieszając. Był po tym tylko odrobinę ciepły).Dno tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem, boków niczym
Słodko-Słony Świat Ilonyprzepis na Sylwestra? Składniki: 500 g małych pieczarek sól i pieprz do przyprawienia pieczarek 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich (u mnie zioła Skworcu ) około 1/2 - 3/4 litra oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta - około 1 szklanki Składniki panierki: 1 jajko 90 ml mleka 100 g mąki pszennej 1/2 płaskiej łyżeczki soli 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 czubata łyżeczka(...)minut. Wszystkie składniki panierki mieszamy łyżką. Ciasto będzie gęste. Panierkę wlewamy do pieczarek i całość bardzo dokładnie mieszamy. Pieczarki muszą być pokryte ciastem z każdej strony. Tak przygotowane pieczarki dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Olej wlewamy do niewielkiego rondelka. Jego ilość powinna być taka, aby wrzucone pieczarki się w nim zanurzyły. Jego głębokość może być mniejsza, niż wysokość pieczarki, ponieważ
Smak mojego domuładniki:- zaczyn Hermana- 500 g cukru- 500 g mąki- 250 ml mleka- 250 ml oleju- 3 jajka- łyżeczka proszku do pieczenia- opakowanie cukru wanilinowego- szczypta soli- wg uznania - 2-4 tarte jabłka, szczypta cynamonu, rodzynki, orzechyDużo tego, czyż nie? Pamiętajmy jednak, że z gotowego ciasta otrzymujemy trzy kolejne zaczyny. Ba, zaczyn można sobie zamrozić i mieć na potem, więc(...)raczej na naszym cieście, bo tradycyjnie już - nie mieszamy. Dzień 6Mieszamy. Rozdzielamy gotowe ciasto na cztery części - z jednej już jutro powstanie nasz "chlebek", trzy zgodnie z tradycją powinniśmy rozdać ludziom, którym dobrze życzymy ;)Dzień 7Do naszego ciacha wpadają ostatnie składniki - 250 ml oleju, 250 g mąki (w razie potrzeby można użyć więcej), 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia (też
Kulinarne zapędy Kokosaprzepisie, a w międzyczasie sprawdzą się też te mrożone. Polecam! Scroll down for recipe in English Ciasto jogurtowe z owocami mojej mamy (blaszka 30x40cm) Składniki: 3 jajka 1 szklanka cukru 3 szklanki mąki 1 szklanka jogurtu (może być smakowy) 1/2 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki ulubionych owoców, u mnie maliny, borówka amerykańska(...)przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. W misce miksera ubij jajka z cukrem aż do uzyskania białej piany, dodaj jogurt, olej i cukier waniliowy i zmiksuj. Następnie cały czas miksując wsypuj powoli mąkę i mieszaj do uzyskania jednolitego ciasta. Przełóż ciasto do formy do pieczenia i wyłóż na jego wierzch owoce. W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki kruszonki
karmelowyTorty należą do gatunku ciast, które wymagają, bynajmniej w moim przypadku – weny. Tu każdy ma szerokie pole do popisu i wykazania swoich zdolności twórczych w kulinarny sposób. Oczywiście, po pierwsze dobry tort, to taki jaki lubimy, więc nie dyskutujmy o smakach, bo każdy ma swoje ulubione. Najważniejsze są tu dodatki. Tort ma przyciągać wzrok… ale i nie tylko. Tort(...)pieczenia i octem (uwaga – masa zwiększy swoją objętość). Do ubitych białek dodajemy, po łyżce, masę żółtkową, delikatnie mieszając. Kolejno dodajemy - przesianą mąkę i olej - ponownie delikatnie mieszamy. Dno tortownicy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut. Upieczony biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzony biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Przygotowujemy krem
mojewypiekiinietylkołyżka wegety lub soli 1 jajko Składniki sos: 1 szkl. wody 1/2 szkl oleju (ja daję 1/4 szkl. oleju) 190 g przecieru pomidorowego 4 łyżki octu 10% 4 łyżki ketchupu 2 łyżki cukru szczypta soli Wykonanie: Składniki na ciasto dokładnie połączyć ze sobą. Rybę posolić, następnie obtoczyć w cieście i smażyć na złoty kolor. Pokroić usmażoną rybę na mniejsze kawałki
IMPRESJA SMAKUprzepada za szpinakiem to po tym daniu na pewno go pokocha. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 1/3 szklanki wody Sól Farsz: Miska liści szpinaku Słoik suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z oleju) 1,5 kulki mozzarelii 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Mąkę łączymy z masłem i solą. Do tego wlewamy wodę
Kolizje Smaków