szklanki mąki pszennej 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto należy jeszcze kilkakrotnie złożyć, wałkować a nawet potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków(...)odstawić na 30 minut. Odcinać od całości po kawałku, lekko posypywać mąką stolnicę i wałek. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, pociąć na paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec. W płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć
Qchnia po prostuPachnące cynamonem,orzechami i pieczonymi jabłkami. Jesienne ciasto wiewiórka, wraz z kubkiem ciepłej herbaty poprawi humor w te ponure, deszczowe dni. To mogę Wam zagwarantować. Składniki: 6 jajek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szklanka posiekanych orzechów- krokant orzechowy(...)CUKIETERII pół szklanki rodzynek 1.5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jajka ucieramy na puch z cukrem. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Jabłka kroimy w kosteczkę, dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchnikonkurs więc postanowiłam połączyć to razem – upiec fajne babeczki i wziąć udział w konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl . Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach(...)szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre. Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Kuchenne Wariacjepieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować w misce obie mąki, jajka, wodę, sól i pieprz. Pozwalam ciastu odpocząć przez 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaje jeszcze kilka łyżek wody, przed smażeniem dodać olej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Naleśniki smażyć do zarumienienia się obu stron. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Zamarynować
MarciochaKucharzyprawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek
Marder&Marder Manufacturebotwiny, komosy ryżowej (quinoa) i ricotty. Komosę także poczęstowałam koncentratem - dzięki niemu wygląda jeszcze piękniej i zyskała cudowny, rubinowy kolor. :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 żółtko 2 łyżki stołowe oleju 5 łyżek stołowych koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa(...)wyrób ręcznie elastyczne ciasto (powinno odrywać się od rąk). Rozwałkuj dość cienko, następnie wytnij okręgi na pierogi. Komosę połącz wraz z botwiną, dopraw całość ponownie solą i pieprzem (jeśli zajdzie taka potrzeba). Ricottę rozgnieć widelcem, następnie dodaj do całości, dokładnie wymieszaj. Napełnij nadzieniem pierogi, następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podawaj z kwaśną
Garniec Magalieczarnej porzeczki na konfiturę wieloowocową (z braku dżemu). Wyszło cudne! :-)Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm.Składniki ciasta:- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki)- 1 szklanka mąki pszennej tortowej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/4 szklanki oleju- 1/2 szklanki maku (suchy, cały)- 1/2 szklanki wiórków kokosowych- 1 łyżka kakaoSkładniki polewy:- 100g masła- 1/2 szklanki(...)etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas ubijać (piana ma być sztywna), następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na końcu wlać olej, wymieszać i rozdzielić na 3 części. U mnie każda
Smaczne ZdroweJest niesamowite.. Tak wielkie ciasto, a w trzyosobowym domu zniknęło w ciągu dnia. Robione w tortownicy o średnicy 21cm. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy (można dać innej) - 125g szpinaku baby - 1/2 szklanki oleju ryżowego - 3 jajka - 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodzika) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy jajka, ksylitol, ziarenka z laski wanilii i znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i ostatni raz miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, bądź smarujemy masłem lub innym tłuszczem (ja niestety użyłam papieru, ale następnym razem
Be Fit Be Strongpieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16 sztuk . Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 (typ750 -550g) lub 500g tortowej - 62,5g masła (1/4 z kostki 250g) - 3 żółtka - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki oleju - 1 szklanka(...)roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać olej i pozostałe mleko. Do misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał
Smaczne Zdroweminut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra. Rozgrzać patelnię ( najlepiej teflonową), dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem. Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest za gęste, to należy do niego dodać odrobinę wody) i smażyć je na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron
Miód i pieprzryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnuszki Wykonanie: Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
Marder&Marder Manufacturesuche: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1/2 szklanki oleju jeżyny Wymieszać składniki suche, potem mokre. Połączyć niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. *można użyć zwykłego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce rozmieszać mąkę z solą i zalać gorącą wodą (nie musi być wrząca). Dodać olej i wymieszać wszystkie składniki. Kiedy już składniki są rozmieszane, zagnieść ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Ciasto podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę
Banana Smilesminut, aby zaczyn ruszył (przy suszonych drożdżach etap zaczynu pominąć i od razu wszystkie składniki dodać razem)Mąkę przesiać , dodać sól i wymieszać. Wlać olej, wyrośnięty zaczyn i wodę. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest mocno lepiące, to podsypać niewielką ilością mąki, ale czym dłużej wyrabiane tym mniej się lepi. Ciasto przełożyć do misy multicookera
Moje domowe kucharzenieSalceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami Składniki: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 1/2 łyżki kakao (u mnie surowe kakao) - 2 łyżeczki cynamonu - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 duże jabłka dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie
Kuchnia co dnia