kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody - 170 gram cukru brązowego - 75 mililitrów oleju - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre, a potem łączymy je razem. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez
Życie zamknięte w smakuszklanki mąki pszennej 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto należy jeszcze kilkakrotnie złożyć, wałkować a nawet potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków(...)odstawić na 30 minut. Odcinać od całości po kawałku, lekko posypywać mąką stolnicę i wałek. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, pociąć na paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec. W płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć
Qchnia po prostuPachnące cynamonem,orzechami i pieczonymi jabłkami. Jesienne ciasto wiewiórka, wraz z kubkiem ciepłej herbaty poprawi humor w te ponure, deszczowe dni. To mogę Wam zagwarantować. Składniki: 6 jajek 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka szklanka posiekanych orzechów- krokant orzechowy(...)CUKIETERII pół szklanki rodzynek 1.5 szklanki cukru 2 łyżeczki cynamonu Wykonanie: Jajka ucieramy na puch z cukrem. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Jabłka kroimy w kosteczkę, dodajemy razem z orzechami i rodzynkami do ciasta, mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem formy. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka
Z Majeczką w kuchnikonkurs więc postanowiłam połączyć to razem – upiec fajne babeczki i wziąć udział w konkursie. Przepis pochodzi ze strony www.slodkiefantazje.pl . Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 2 szklanki startej na drobnych oczkach(...)szklanki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny Najpierw miksujemy cukier z olejem i dodajemy po 1 jajku. Potem stopniowo dodajemy mąkę i resztę składników. Na końcu dodajemy startą marchewkę. Dobrze jest odcisnąć trochę soku z marchewki żeby babeczki nie były za mokre. Ciasto nakładamy do papilotek do 2/3 wysokości i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni
Kuchenne Wariacjepieprz, papryka, ząbek czosnku, ulubione przyprawy śmietanowy sos czosnkowy, szczypiorek Zmiksować w misce obie mąki, jajka, wodę, sól i pieprz. Pozwalam ciastu odpocząć przez 15 minut. Jeśli jest zbyt gęste dodaje jeszcze kilka łyżek wody, przed smażeniem dodać olej i jeszcze raz dobrze wymieszać. Naleśniki smażyć do zarumienienia się obu stron. Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę. Zamarynować
MarciochaKucharzyprawdziwy przepis dla leniuchów powinien się zaczynać od słów: "Idź do najbliższego sklepu spożywczego...", ale aż tak łatwo nie będzie :) Wszystko (poza olejem) do dużej miski i wyrabiamy. Niestety tutaj na moment odłóżmy lenistwo i wyróbmy to ciasto porządnie. Przez 15 minut. A jak naprawdę masz lenia to możesz nawet i ze słonecznika zrezygnować, i tak wyjdzie pyszny chlebek
Marder&Marder Manufacturebotwiny, komosy ryżowej (quinoa) i ricotty. Komosę także poczęstowałam koncentratem - dzięki niemu wygląda jeszcze piękniej i zyskała cudowny, rubinowy kolor. :) Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki ciepłej wody 1 żółtko 2 łyżki stołowe oleju 5 łyżek stołowych koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik 1 łyżeczka soli Składniki na farsz: 0,5 szklanki komosy ryżowej (quinoa(...)wyrób ręcznie elastyczne ciasto (powinno odrywać się od rąk). Rozwałkuj dość cienko, następnie wytnij okręgi na pierogi. Komosę połącz wraz z botwiną, dopraw całość ponownie solą i pieprzem (jeśli zajdzie taka potrzeba). Ricottę rozgnieć widelcem, następnie dodaj do całości, dokładnie wymieszaj. Napełnij nadzieniem pierogi, następnie ugotuj je do miękkości w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Podawaj z kwaśną
Garniec Magalieczarnej porzeczki na konfiturę wieloowocową (z braku dżemu). Wyszło cudne! :-)Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm.Składniki ciasta:- 5 jaj (osobno białka i żółtka)- 3/4 szklanki cukru (dałam 2/3 szklanki)- 1 szklanka mąki pszennej tortowej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1/4 szklanki oleju- 1/2 szklanki maku (suchy, cały)- 1/2 szklanki wiórków kokosowych- 1 łyżka kakaoSkładniki polewy:- 100g masła- 1/2 szklanki(...)etkera)- ok.1/2 szklanki wody do nasączenia ciasta (można dodać łyżkę alkoholu)W misie miksera ubić białka jaj, dodać stopniowo cukier i cały czas ubijać (piana ma być sztywna), następnie dodajemy po jednym żółtku i cały czas ubijamy. Wsypać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Na końcu wlać olej, wymieszać i rozdzielić na 3 części. U mnie każda
Smaczne ZdroweJest niesamowite.. Tak wielkie ciasto, a w trzyosobowym domu zniknęło w ciągu dnia. Robione w tortownicy o średnicy 21cm. Składniki na ciasto: - 2 szklanki mąki z ciecierzycy (można dać innej) - 125g szpinaku baby - 1/2 szklanki oleju ryżowego - 3 jajka - 5 łyżek ksylitolu (lub innego słodzika) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 laska wanilii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szczypta soli Szpinak myjemy, osuszamy i wrzucamy do malaksera wraz z olejem i sokiem z cytryny. Miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy jajka, ksylitol, ziarenka z laski wanilii i znów miksujemy. Na koniec dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i ostatni raz miksujemy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, bądź smarujemy masłem lub innym tłuszczem (ja niestety użyłam papieru, ale następnym razem
Be Fit Be Strongpieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16 sztuk . Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 (typ750 -550g) lub 500g tortowej - 62,5g masła (1/4 z kostki 250g) - 3 żółtka - 50g świeżych drożdży - 1/4 szklanki oleju - 1 szklanka(...)roztopić masło z 1/2 szklanki mleka, doprowadzić prawie do wrzenia. Następnie zdjąć z palnika, dodać olej i pozostałe mleko. Do misy z utartymi żółtkami dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy. Następnie wlewamy bardzo ciepłe mleko z masłem i oliwą i mieszamy do połączenia składników. Z gotowego ciasta odrywamy kawałki, ciasto powinno być elastyczne, ale nie powinno się kleić (u mnie każdy miał
Smaczne Zdroweminut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne i pokroić je w plastry, grubości pół centymetra. Rozgrzać patelnię ( najlepiej teflonową), dodać na nią odrobinę oleju, a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem. Krążki jabłek zanurzyć w cieście ( jeżeli ciasto jest za gęste, to należy do niego dodać odrobinę wody) i smażyć je na patelni, na niewielkim ogniu, z obu stron
Miód i pieprzryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnuszki Wykonanie: Łączymy wszystkie składniki i dokładnie wyrabiamy. Ciasto będzie mieć konsystencję gęstego budyniu. Po wyrobieniu przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki, wygładzamy mokrą dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę
Marder&Marder Manufacturesuche: 2 szklanki mąki 1 łyżka proszku do pieczenia niepełna szklanka cukru Składniki mokre: 2 żółtka 1 szklanka domowego mleka kokosowego 1/2 szklanki oleju jeżyny Wymieszać składniki suche, potem mokre. Połączyć niezbyt dokładnie. Wlać ciasto do foremki na muffiny do 3/4 wysokości, do każdej muffinki włożyć jeżynę albo dwie. Piec ok. 20 minut w 180 stopniach. *można użyć zwykłego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniegorącej wody 2 łyżki oleju szczypta soli W misce rozmieszać mąkę z solą i zalać gorącą wodą (nie musi być wrząca). Dodać olej i wymieszać wszystkie składniki. Kiedy już składniki są rozmieszane, zagnieść ciasto przez kilka minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na kilkanaście minut. Ciasto podzielić na 5 mniej więcej równych części. Z każdej uformować kulkę
Banana Smilesminut, aby zaczyn ruszył (przy suszonych drożdżach etap zaczynu pominąć i od razu wszystkie składniki dodać razem)Mąkę przesiać , dodać sól i wymieszać. Wlać olej, wyrośnięty zaczyn i wodę. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest mocno lepiące, to podsypać niewielką ilością mąki, ale czym dłużej wyrabiane tym mniej się lepi. Ciasto przełożyć do misy multicookera
Moje domowe kucharzenieSalceson czyli kakaowe ciasto z jabłkami Składniki: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki oleju - 1 1/2 szklanki mąki pszennej - 1 1/2 łyżki kakao (u mnie surowe kakao) - 2 łyżeczki cynamonu - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej - 3 duże jabłka dodatki: - tłuszcz i mąka do wysmarowania blachy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie
Kuchnia co dniapotrzeba do misy robota wkruszyć drożdże, wlać ciepłą wodę, wsypać cukier i hakiem zamieszać, zostawić na 15 minut - wsypać obie mąki, sól, wlać olej wyrabiać na najwyższym zakresie przeznaczonym dla haka 12 minut aż ciasto będzie zwarte i odklejone od misy ciasto zostawić w misie przykryte talerzem do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny wyrośnięta ciasto zwilżonymi dłońmi w ciepłej
W Mojej Kuchni Lubięoleju - 1 jajko - 1/3 szkl. mleka - 1 szkl. Jagód (wedle uznania) Wykonanie: Mąkę wymieszać z cukrem , solą i proszkiem do pieczenia. Wbić jajko, dolać olej i mleko. Wszystko wymieszać. Jeżeli mamy świeże jagody dosypujemy do ciasta i lekko mieszamy. (Można użyć jagód ze słoika, należy nałożyć je łyżeczką na ciasto w foremce). Napełniać ciastem ok. ¾ foremki i posypać
The Sweet Damselwody 4 łyżki oleju 2 jajka szczypta soli Mąkę przesiewamy na blat stolnicy, robimy po środku dołek i wbijamy do niego jajka. Nastepnie dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystkie składniki zagniatamy dodając stopniowo gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Stolnicę posypujemy delikatnie mąką i ciasto rozwałkowujemy. Szklanką lub specjalną foremką do pierogów wykrawamy kółka. Na środek nakładamy
Salonik smakównapisać więcej, więc po prostu pójdę robić zdjęcia ciastu ;-) Rybę pokroić na kawałki, doprawić solą i pieprzem. Z jajek, mąki i wody roztrzepać ciasto naleśnikowe, w którym zanurzać kawałki dorsza i smażyć na rozgrzanym oleju. Rybę odkładać na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu. Ogórki pokroić w plastry, paprykę w cienkie paski. Cebulę pokroić w półksiężyce, podsmażyć na oleju
wcinaj tomiesiące trwało... AKTUALIZACJA (17.03.2014): Nie każdy czyta komentarze, więc zacytuję tutaj fragment komentarza, który własnie napisała Mortishia: "najpierw zaczęliśmy dodawać do ciasta 1 jajko - mniej się kruszy, potem zaczęliśmy dodawać 1 łyżkę oleju - bardziej zwarty wychodzi, a na koniec zmniejszyliśmy ilość drożdży o połowę - też wyrasta ;-)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony
Marder&Marder Manufactureinstant (ok. 6 płaskich łyżeczek) 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki wsypujemy do miski i energicznie przez 3-5 minut wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno bardzo delikatnie lepić się do dłoni. Smarujemy je lekko olejem i od razu wkładamy do formy (natłuszczonej olejem lub wyłożonej papierem do pieczenia lub po prostu silikonowej). Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu
Marder&Marder Manufacturenich to wersja na słodko z pysznym serem waniliowym i waniliowym. Druga to... zobaczycie później ;) Obie propozycje bazują na najlepszych, zawsze smacznych naleśnikach Mamy :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Twarożek : 4 łyżki twarogu
Chocolate Muffin BlogMoja propozycja naleśników na słono. Nadzienie to soczysty szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną śmietany. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Nadzienie : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku
Chocolate Muffin Blogmąki pszennej razowej typ 2000, 250 g mąki pszennej typ 650, 8 g suchych drożdży, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka cukru, 3 łyżki oleju rzepakowego, 325 g wody siemię lniane do posypania Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie miksera i dobrze wyrobić przez ok. 7 minut. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrastania na mniej
Plate of JoySkładniki: 2 szklanki mąki pszennej jajko mleko (ile ciasto zabierze) sól 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia olej do smażenia truskawki cukier puder ekstrakt waniliowy Z mąki,proszku,cukru,jajek,mleka i soli robimy gładkie ciasto.Konsystencja powinna być gęstsza niż przy klasycznych naleśnikach,podobna do gęstej śmietany. Dodajemy odrobinę ekstraktu waniliowego.Smażymy naleśniczki na rozgrzanej patelni
Wielki apetytKolejna pozycja w kategorii Zupy to zupa z zielonego groszku. Możemy ja podać z grzankami bezglutenowymi , gotowanymi ziemniakami lub lanym ciastem. Składniki: Wywar z włoszczyzny 1l puszka zielonego groszku żółtko jaja olej rzepakowy bezerukowy 2 łyżki mąka gryczana, ryżowa, lub zwykła mąka pszenna 2,5 łyżki mleko roślinne (u mnie kokosowe) 250g świeża natka pietruszki czosnek 2 ząbki sól
IzaGotujeupieczone racuszki). Dodać truskawki (ilość owoców też zależy od własnych upodobań. Ja daje dużo owoców dodając je partiami do ciasta w takiej ilości by ciasto oklejało owoce) i delikatnie wymieszać. Niewielkie racuszki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem lub polane zmiksowanymi truskawkami
Mama Gotujebędzie sztywna. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie mieszać pod koniec dodać olej. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 45 minut w 180 stopniach. upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić. Zimny biszkopt przekroić
Ala piecze i gotujejeść, my możemy sobie poeksperymentować :) Składniki na farsz: 40 dkg sera białego półtłustego 1.2 kilograma ziemniaków 2 średnie cebule 2 sztuki oleju 10 dkg słoniny sól i pieprz do smaku Składniki na ciasto: 1 kg mąki wrocławskiej 2 żółtka 1 łyżeczka miękkiego masła gorąca woda - tyle ile przyjmie ciasto Przygotowanie
Gosia gotujeWalentynkowe naleśniki biało-czerwone :) Niezawodne ciasto, przepyszny twarożek kokosowy i sos malinowy z nutką wanilii to idealna propozycja na szybki obiad lub drugie śniadanie :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Twarożek : 4 łyżki twarogu 2 łyżki
Chocolate Muffin BlogMąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i jogurt, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki, dodajemy do ciasta. Mirabelki myjemy, drylujemy i kroimy na ćwiartki.Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej
Słodkie Przyjemnościskładników. Następnie przekładamy ciasto do miski i zostawiamy pod przykryciem na 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość (u mnie wyrastało dłużej). Następnie ciasto przekładamy do formy (moja 14 cm x 31 cm) wysmarowanej olejem oraz obsypanej otrębami i zostawiamy do wyrośnięcia na 60 minut. Jeśli nie macie dokładnie takiej samej formy, to użyjcie dwóch keksówek
Delicious Titbitsjeszcze upiec :)!Pierniczki wegańskieSkładniki:30 dag mąki pszennej – można użyć mieszanki mąki pszennej i orkiszowejpół szklanki cukru trzcinowego1-2 łyżeczki przyprawy do pierników100 g oleju roślinnego – można użyć kokosowegopół łyżeczki sody1. Wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodawać po trochu wody, aż wszystkie składniki się połączą. Zawinąć ciasto w folię i wstawić do lodówki
UgotujmyTo.plcukier puder – 1 łyżkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Masę krówkową w puszcze lekko podgrzewamy do uzyskania płynnej konsystencji.Mąkę , mleko , wodę , jajko , sól , olej i cukier waniliowy dokładnie ze sobą mieszamy tworząc niezbyt gęste ciasto naleśnikowe.1/4 ciasta odkładamy i mieszamy z kakaem.Smażymy na dużej patelni niezbyt grube naleśniki wylewając jasne ciasto a na wierzch paseczki z ciasta ciemnego.Smażymy
Ostra na Słodkoproszku do pieczenia Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywna pianę.Dodajemy cukier i cukier wanilinowy i miksujemy do rozpuszczenia cukru.Dodajemy olej oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy.Powstałe ciasto dzielimy na 4 części. Do pierwszej części dodajemy żółtka i łyżkę mąki i miksujemy. Do drugiej dodajemy kisiel w proszku
Maminek kulinarnyłyżeczka sody oczyszczonej-przyprawa do piernika Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao,przyprawę do piernika,sodę oczyszczoną,wbijamy jajko,dolewamy olej,mleko,dodajemy dżem ( np. śliwkowy lub agrestowy )i wszystko miksujemy. Ciasto wlewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczeniai wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna 35-40 minut
Maminek kulinarnyMąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników.Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta
Gospodyni Miejskajajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy, dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy
Z Majeczką w kuchni