łyżeczka sody oczyszczonej-przyprawa do piernika Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao,przyprawę do piernika,sodę oczyszczoną,wbijamy jajko,dolewamy olej,mleko,dodajemy dżem ( np. śliwkowy lub agrestowy )i wszystko miksujemy. Ciasto wlewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczeniai wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna 35-40 minut
Maminek kulinarnyMąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników.Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta
Gospodyni Miejskajajkosól,pieprz10 dag żółtego seraWykonanie:Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy. Przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę, ok 1 łyżeczki soli. Wyrabiamy ciasto, rozwałkowujemy, wykrawamy kwadraty 20x20 cm.Mieszankę po staropolsku podsmażamy na oleju na rumiano,doprawiamy solą i pieprzem studzimy, odcedzamy z oleju. Dobrze blenderujemy, dodajemy jajko, potarty zólty ser. Dokładnie mieszamy. Na każdy kwadrat nakładamy
Z Majeczką w kuchniwody mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawiamy na 15 minut, aż mieszanka się spieni.Cebulę rumienimy na patelni na 2 łyżkach oleju. Do mąki dodajemy rozczyn i resztę wody oraz oliwę.Zagniatamy ciasto aby następnie wgnieść w nie sól ,cebulę prażoną oraz cebulę z patelni i majeranek. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie
Anioły w kuchniszklanka wody Cukier(jeśli chcemy naleśniki na słodko)/szczypta soli Wszystkie składniki dobrze zmiksować,aby pozbyć się grudek(trzeba też sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt gęste).Smażyć z dwóch stron; najlepiej na oleju roślinnym lub małej ilości masła.Do dekoracji,użyłam świeżych owoców i ziarenek Cynamonowy Raj,które znajdziecie na ziarenkowo. Miłego Weekendu
Chocolate Stop Temptingświetnie pasują na obiad lub podwieczorek. Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli łyżka oleju roślinnego ulubione owoce (2 łyżki cukru pudru jeżeli chcemy słodkie ciasto) – ja nie dodawałam Przygotowanie (20-30 min): W pierwszej kolejności wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól do miski, dodajemy całe jajko i dolewamy
PastelFoodPrzepis: SPÓD: 30g mąki orkiszowej 30g mąki pszennej 60g mąki żytniej (nie razowej) 60g masła orzechowego 2 łyżki oleju 20g cukru/lub innego słodzidła ok.1/4 szklanki zimnej wody cynamon szczypta soli Wszystkie składniki na ciasto porządnie zagnieść. Owinąć w folię i schować w lodówce na jakieś 30min. Po tym czasie rozwałkować na kształt prostokąta. Podcinać boki(...)ciasta, by nie odpadły. Pieczemy ok.15-20min w piekarniku nagrzanym do 200stopni. Studzimy KREM: 150g daktyli ok. 1/2 szklanki wrzątku cynamon 2 łyżki kakao 1 czubata łyżka masła orzechowego Daktyle kroimy i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, aż zmiękną. Miksujemy na gładką masę. Do 2/3 części kremu dodajemy kakao. Do pozostałej części masło orzechowe. Schładzamy. SOS: łyżka oleju kokosowego
More food, love and dreamsmną od bardzo dawna. Kiedyś zobaczyłam je na blogu Passionfruit i dłuuugo było tylko w pamięci. Jestem zagorzałą fanką truskawek, więc tym razem nie odpuściłam. Zaproszenie od Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu(...)polewamy rozpuszczoną czekoladą (można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali z dodatkiem 1,5 łyżki oleju z pestek winogron). Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmujemy na ok. 15 minut przed podaniem i kroimy bardzo ostrym, cienkim nożem. Truskawkowiec jest ciastem niezwykle dekoracyjnym. Przyznam, że nie mogłam się doczekać, aby je ukroić. Byłam ogromnie ciekawa, jak będzie
mojewypiekiinietylkofrytkami. 1 kg skrzydełek Przyprawa do pikantnego kurczaka Skworcu (tu kupisz) 1 łyżeczka ostrej papryki Ciasto: 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki 1 jajko Do panierowania i smażenia: Mąka pszenna Ok. 1 litr oleju Skrzydełka dokładnie myjemy. Odcinamy lotki. Pozostałą cześć kroimy na dwie (przecinamy w stawie). Mięso dokładnie przyprawiamy przyprawą(...)Przygotowujemy ciasto. Mleko mieszamy z mąką, jajkiem i ostrą czerwoną papryką. Zalewamy nim mięso, dokładnie obtaczamy aby było w całości pokryte. Odstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut. Do pojemnika wsypujemy mąkę, przekładamy na nią po kilka kawałków kurczaka. Zamykamy pojemnik i potrząsamy. W ten sposób mięso będzie całe w panierce. Skrzydełka smażymy na rozgrzanym głębokim oleju
VioletoweKucharzenieżółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii Beza: 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 szklanki(...)jajka 4 żółtka (białka zostawiamy do bezy) ½ szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka cukru pudru 2 budynie waniliowe z cukrem 1 szklanka mleka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka otarta z wyparzonej wrzątkiem cytryny ziarenka z 1 laski wanilii 1 puszka brzoskwiń w syropie 6 białek pozostałych po cieście i masie serowej 3/4 szklanki cukru pudru
Poezja smakuKokosanki czyli mocno kokosowe ciasteczka. Moje ulubione. Lekko chrupkie z wierzchu i wspaniale ciągnące w środku. W 100 % bezglutenowe. Kupne kokosanki często są przesłodzone i przesycone
maniapieczeniałyżka oliwy Farsz pomidorowy Pomidory z puszki bez skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy
Smaki Ewymasę dyniową:- 1 mała dynia- 300 gram serka homogenizowanego naturalnego- 3 jajka- 2/3 szklanki cukru pudru- szczypta soli- 2 łyżki tłuszczu (oleju, oliwy lub roztopionego masła)- płaska łyżeczka cynamonu- szczypta imbiru mielonegoZ podanych składników wyrobić kruche ciasto i włożyć do lodówki.Dynię pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody i dusić aż dynia zmięknie. Miękką dynię rozgnieść
Zgrabne GotowanieCiasto balowe Składniki 1 szkl mąki 3 jajka 1/2 szkl cukru 1 łyżeczka proszku 1 łyżka oleju karmel 2 kremy toffi z Dr. oetkera 15 herbatików 16 krakersów 2 szkl mleka 1 l mleka 4 budynie waniliowe Blaszka 25/30 Sposób przygotowania 1. Jajka ubić z cukrem na gęsty kogel mogel , dodać olej i mąkę wymieszaną z proszkiem.Wymiesza
Sama słodycz i szczypta chilielastyczne. W razie potrzeby dosypać trochę mąki. Postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 porcji. Każdą porcję spłaszczyć, posypać czarnuszką i rozwałkować nadając kształt łzy. Blaszkę delikatnie posmarować olejem i układać na niej chlebki. Piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 10 minut, przewracając je co jakiś
Oryginalny smak