ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:185/437)

Ciasto "Mech" 185

używam mieszanki oliwy, oleju rzepakowego, słonecznikowego i lnianego, który można kupić w niektórych sklepach lub zrobić samemu) 1,5 - 2 szklanki mąki tortowej (lub w ostateczności pszennej) (ilość zależy od tego ile wody ze szpinaku macie. Zacznijcie od 1,5 szklanki jednak jeśli wody zostało więcej to dodajcie jeszcze trochę. Nie więcej jednak niż 2 bo ciasto będzie za ciężkie(...)kilka minut. Masa powinna kilkukrotnie powiększyć swoją objętość. Cały czas ubijając wlewamy cienką strużką olej. Następnie dodajemy szpinak, skórkę i sok z cytryny. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia (tak jak wspomniałam - zacznijmy od 1,5 szklanki mąki. Jeśli ciasto będzie bardzo rzadkie dosypmy jeszcze 0,5). Wszystko miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Dno tortownicy wykładamy

Jedzeniomania
Focaccia z suszonymi pomidorami 204

początek pajdę chleba ze smalcem a Włosi ... Włosi mają focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć.  Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako rodzaju chlebka.  Istnieje wiele(...)himalajska (młynek) świeży tymianek W mojej wersji: olej rydzowy do polania. Wykonanie: Drożdże rozkruszyć, dodać cukier, zalać letnią wodą i dokładnie wymieszać.  Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20 minut.  Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać.  Zaczyn połączyć z suchymi składnikami, dodać oliwę, wyrobić ręcznie miękkie i plastyczne ciasto.  Czas wyrabiania - 10 do 15 minut

Garniec Magalie
PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ I BIAŁYM SEREM 189

użyłam formy do wycinania pierogów. Dzięki czemu pierogi  robi się znacznie szybciej, niże te tradycyjnie lepione ręcznie, które robi mama. Ciasto: 2-3 szklanki mąki  1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko 2-3 łyżki oleju sól do smaku Farsz: 40 dag białego sera 1 torebka kaszy gryczanej 2 cebule sól, pieprz Sposób przygotowania: Kaszę ugotować w osolonej wodzie

RAROSSA
Pączki – delikatne i puszyste 191

które jeszcze następnego dnia po smażeniu są świeże. Wbrew pozorom wcale nie trzeba do tego używać samych żółtek. Oczywiście najlepsze są te smażone na smalcu, ale można też użyć oleju – ważne, żeby tłuszczu było wystarczająco dużo – tak, żeby pączki w trakcie smażenia mogły się w nim unosić – dzięki temu właśnie powstaje ta jasna obrączka. Z tego przepisu(...)roztopionego masła 125 ml letniego mleka 1-2 łyżki alkoholu (spirytus/ rum, etc) 40g cukru z wanilią (jeśli chcecie, żeby ciasto było bardzo słodkie, możecie dać więcej, ale pamiętajcie, że pączki lukrujemy albo posypujemy cukrem pudrem) szczypta soli olej lub smalec do smażenia ulubione nadzienie Wykonanie: W niewielkim naczyniu rozpuścić drożdże z 65ml letniego mleka, 1/2 łyżki cukru, gdy będą

Pociąg Do Kuchni
Ciasto z jagodami i kruszonką 249

ciasto z jagodami i dużą ilością kruszonki zapraszam do wypróbowania mojego przepisu. Ciasto jest bardzo puszyste, delikatne i wilgotne. Najlepsze jest jeszcze ciepłe, ale następnego dnia smakuje równie dobrze. Zapraszam!!! Składniki: 3 szkl. mąki, 1,5   szkl. drobnego cukru, 4 duże jajka (5 małych ), 1 szkl. oleju, 1 szkl. jogurtu naturalnego ( gęstego), 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ubijamy z cukrem do momentu aż masa będzie biała i puszysta. Cukier powinien się rozpuścić. Dodajemy jogurt, miksujemy. Następnie dolewamy olej. Mąkę   przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy jajecznej.   Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem.   Owoce układamy na cieście. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, rozdrabniamy między palcami tak długo

Passion of Cooking
DROŻDŻOWE RACUCHY Z PŁATKAMI AMARANTUSA 199

dodałam 2 duże kopiaste łyżki   płatków z nasion amarantusa  i odrobinę więcej mleka (sojowego, bo akurat takie miałam otwarte) - tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Część racuchów smażyłam na patelni tylko przesmarowanej olejem (na zdjęciu to te jaśniejsze), część na zupełnie suchej (to te z ciemniejszą "skórką") - wychodzą fajnie miękkie, puszyste, wręcz pączkowe i teraz już bardziej(...)lubimy takie, niż jak robiłam kiedyś, chrupiące, bo smażone na większej ilości oleju... Dodatek płatków amarantusowych na szczęście w żaden sposób nie wpłynął na smak i zapach placuszków, a dzięki temu, że to płatki, a nie całe ziarna, nie było go nawet widać. Czyli mamy drugą, oprócz  poppingu z amarantusa ,  opcję dodawania tych nasion do jesienno-zimowych posiłków

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Bliny ziemniaczane z mięsem 273

najlepiej ręką. Placuszki ziemniaczane Ziemniaki, jajka, cebulę, mąkę, sól i pieprz włożyć  do malaksera i zmiksować na jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest  za rzadkie dodać mąkę. Z  przygotowanej masy smażyć, placuszki na dużej ilości oleju. Na patelnie z dobrze rozgrzanym olejem, nałożyć  2 łyżki masy ziemniaczanej, po chwili na lekko ściętą masę położyć  placuszek

Kulinarny karnet Christophera
Nocne bułeczki 150

zasypać je cukrem. Rozgnieść je delikatnie łyżeczką, aż do momentu, kiedy zrobią się płynne. Do mąki dosypać łyżeczkę soli, wlać mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagniatać przez około 5 minut. Gdy nadal klei się do rąk można podsypać jeszcze mąką. Przykryć czystą ściereczką

Świat Ciasta
drożdżówki z serem 239

szklanki oleju szczypta soli 2 jajka 0,5 kg twarogu trzykrotnie mielonego Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Dodajemy jajka, sól.,olej  i cukier. Wszystko razem mieszamy a na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do brzegów naczynia. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

ciastkarnia na kruchym spodzie
Quiche z pieczarkami 217

szklanki) 125 g masła  1 płaska łyżeczka soli śmietana kremówka koło 1/4 szklanki lub tyle ile zabierze ciasto Na farsz  : 500 g pieczarek 2 cebule 2 jajka 3/4 szklanki śmietanki kremówki 150 g sera żółtego sól , pieprz olej + łyczka masła Wykonanie : Cebule kroimy w cienkie półplasterki  tak samo pieczarki  Rozgrzewamy olej , dodajemy masło

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Ciasto jogurtowe ze skorupką 277

można pominąć)Masło z obniżoną zawartością tłuszczuMąka do obsypania formyPrzygotowanie:Wymieszać mąkę z proszkiem oraz cukrem. Jajka rozbełtać. Do suchych składników dodać jajka, olej, ziarna wanilii i jogurt. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem, obsypać mąką. Do ciasta dodać rodzynki. Masę przełożyć szpatułką do formy, wyrównać. Czekoladę zetrzeć na grubych oczkach i posypać ciasto. Piec

Czarnawisienka
na szybko pizza na cieście francuskim... 228

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu

W Mojej Kuchni Lubię
Piernik z dynią i bakaliami 156

moja kolejna dyniowa propozycja. Przygotowanie ciasta zajmuje zaledwie kilka chwil. Zapach ciasta podczas pieczenia unosi się po całej kuchni. Piernik zachwyca zarówno smakiem, jak i zapachem. SKŁADNIKI: 3 jajka ½ szklanki cukru 1 szklanka startego miąższu w dyni 150 ml oleju 1 szklanka mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu ½ łyżki przyprawy(...)korzennej 30 g orzechów włoskich 30 g rodzynek PRZYGOTOWANIE: 1. Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumykiem wlewam olej. Nadal ubijając stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem oraz przyprawą korzenną. 2. Do ciasta dodaję miąższ z dyni, rodzynki oraz posiekane orzechy. Delikatnie mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 10cm x 25cm. Piekę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pączki serowe 151

połącz z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Dodaj sól. Dodaj alkohol i zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę. Olej rozgrzej w garnku lub frytkownicy do 170 stopni. Za pomocą łyżeczki lub łyżki do lodów nabieraj porcje ciasta. Pączki smaż na rumiany kolor z obu stron. Usmażone pączki koniecznie odsącz z nadmiaru tłuszczu. Od razu po smażeniu połóż

Wielki apetyt
Ciasto czekoladowe (bez jajek) z kremem z mleka w proszku 217

kakao   - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 230 mililitrów gorącej wody  - 170 gram cukru brązowego - 75 mililitrów oleju  - 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej  - 1 łyżka cukru waniliowego Przygotowanie: Mieszamy oddzielnie suche składniki i mokre, a potem łączymy je razem. Ciasto wylewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez

Życie zamknięte w smaku
FAWORKI 184

szklanki mąki pszennej 12 żółtek 3 łyżki octu lub spirytusu 11 łyżek gęstej śmietany cukier puder do posypania olej do smażenia Sposób wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto należy jeszcze kilkakrotnie złożyć, wałkować a nawet potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków(...)odstawić na 30 minut.  Odcinać od całości po kawałku, lekko posypywać mąką stolnicę i wałek. Ciasto rozwałkować jak najcieniej, pociąć na paski. W środku każdego paska zrobić nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec.  W płaskim garnku rozgrzać olej. Smażyć z obu stron na zloty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania