brzegów. Ciasto podpiekłam w piekarniku na 175-180 stopni około 15 minut i odstawiłam do schłodzenia. Podczas gdy ciasto się chłodzi robimy masę serową. Składniki ser z wiaderka u mnie naturalny, 1 kg 4 duże jaja- cale pół szklanki oleju Skworcu – u mnie 2 łyżeczki niecała szklanka cukru 1 budyń waniliowy lub śmietankowy.Dałam waniliowy bo ser był naturalny(...)pełnotłustego Na górę będą potrzebne jeszcze białka, które nam zostały z ciasta , 3 sztuki i cukier około pół szklanki. Do misy wlożyć ser , cukier, jaja, przyprawę do sernika i mas serowych i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Dodać proszek budyniowy i miksować. Dodać sok z cytryny , następnie olej i zakończyć wlewając delikatnie zimne mleko. Jak robiłam sernik pierwszy
Z Kuchni Do KuchniWitajcie :) sezon na wiśnie rozpoczęty:) właśnie zerwałam pyszne i soczyste no i postanowiłam upiec moje ulubione ciasto w którym zmieniam tylko owoce, jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 szklanka oleju 5 jajek 1.5 szklanki cukru 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 1 szklanka oranżady 3 szklanki mąki(...)szklanki wiśni Blaszka 25/25 Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gesty kogel mogel, następnie dodać olej, oranżadę, śmietanę i mąkę z proszkiem. Wszystko wymieszać mikserem.Wiśnie umyć i wydrylować, następnie lekko osuszyć i obsypać mąką. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 175/180 stopni około 45/50 minut
Sama słodycz i szczypta chilimąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić, podzielić na 8 w miarę równych kawałków, około 110 g każdy. Blat lub stolnicę lekko natłuścić olejem. Z każdego kawałka uformować około 20 cm wałeczek , rolując go po blacie. Odłożyć na bok. W ten sposób przygotować wszystkie
maniapieczeniakolor zależny jest przede wszystkim od gatunku ziemniaków. Niektóre ziemniaki po starciu bardzo szybko robią się ciemne a inne długo pozostają białe. Składniki: kilogram ziemniaków łyżka mąki ziemniaczanej sól olej Ziemniaki obieramy. Jedną trzecią gotujemy. Resztę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i odkładamy na sitku by obciekły z nadmiaru wody. Dobrze jest pamiętać, że na dnie wody ściekającej z przetartych(...)Ugotowane ziemniaki odlewamy i mielimy lub przeciskamy przez praskę. Łączymy z surowymi i dokładnie mieszamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i trochę soli. Z wyrobionego ciasta formujemy małe kulki i wrzucamy na wrzątek (osolony i z odrobiną oleju). Kiedy kluski wypłyną należy gotować jeszcze 10 minut i wyłowić je.U mnie pyzy były dodatkiem do włoskiej kapusty duszonej z wieprzowiną
prawdziwe jedzeniepudruPianka:5 białek1 niepełna szklanka cukru2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego (po 40g każdy)1 opakowanie cukru waniliowego1/2 szklanki oleju Owoce:1 szklanka wydrylowanych wiśni z zalewy, np. takich - klik1 szklanka mrożonych borówekSposób przygotowania: 1. Z podanych składników na ciasto, zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na dwie części wielkości 60% i 40 %. Ciasto mrozimy w zamrażalniku.2. Większą część ciasta ścieramy
Kuchnia domowa Anistąd: KLIK. Na stałe wpisuję je do mojego słodkiego menu - ku uciesze domowników, bo zniknęły szybciej niż się pojawiły. :-)(składniki na 20 babeczek w standardowym rozmiarze lub 12 dużych)Ciasto:300g mąki1 płaska łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenianiecałe 100g cukru1 opakowanie cukru wanilinowego1 jajko300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)1/3 szklanki oleju1 duże jabłko, obrane(...)Wrzucamy drobno pokrojone krówki i pokrojone i obrane jabłko. Mieszamy.3. W drugiej misce na niskich obrotach miksujemy jajko, jogurt, i cukier. Dodajemy olej i mieszamy.4. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy tylko do połączenia składników.5. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypujemy obficie kruszonką i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, w temperaturze 200 stopni przez około
Szefowa kuchnidodajemy po jednym żółtku stale miksując. Kolejno dodajemy porcjami wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia miksując na najniższych obrotach. Na koniec dodajemy kakao oraz olej i delikatnie miksujemy. Blachę 24x37 wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy, wkładamy na 25 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt jest upieczony. Wyciągamy i chwile przestudzamy, obracamy biszkopt
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiOstatnio jakoś ta na bułki mnie wzięło. Zresztą teraz gdy to piszę wyrasta mi ciasto na kolejne bułki, tym razem takie zwykłe pszenne, takie podłużne. Przepis pewnie wkrótce :) Ale wróćmy do bułek żytnich. Aż sam się sobie dziwię, że w te upały chce mi się cokolwiek robić... Jest naprawdę koszmarnie, nie lubię takiego słońca. Ale jeść trzeba, pieczywko samo się(...)mąki żytniej typ 2000 275 ml wody 7 g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 8 łyżek ziaren słonecznika Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i wyrabiamy ciasto. To znaczy prawie wszystkie składniki. Ziaren słonecznika dajemy tylko 4 łyżki. Pozostałe 4 potrzebne nam będą to posypania bułek Mąka żytnia nie potrzebuje jakiegoś wnikliwego i długiego wyrabiania
Marder&Marder Manufacturecukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy(...)możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy, by przestygły. Nadzienie Na patelnie wlewamy olej, lekko rozgrzewamy, dodajemy mięso mielone
Smakowy Rajspód ścieramy na tarce większą część ciasta, lekko przyklepujemy dłonią i wyrównujemy. Podpiekamy na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Budyniowa pianka:60g proszku budyniowego śmietankowego ( u mnie cały budyń śmietankowy z cukrem 60 g) 4 białka1/2 szklanki drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego1/3 szklanki oleju (u mnie rzepakowy) Dodatkowo: 250g(...)cukier wanilinowy, cały czas ubijamy na najwyższych obrotach. Następnie powoli dodajemy proszek budyniowy i dalej miksujemy, aby dobrze się rozpuścił. Strużką wlewamy delikatnie olej i miksujemy do połączenia się z pozostałymi składnikami. Na podpieczony, ostudzony spód ciasta wykładamy ubitą pianę, wyrównujemy i układamy gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny można lekko zanużyć w pianie. Na wierzch scieramy resztę zamrożonego ciasta
Mia Cucina Sofietasmaku) - 2 łyżeczki curry - chilli w płatkach - 1 łyżeczka wędzonej papryki - kilka gałązek świeżego oregano - 1 łyżka dobrej, gęstej śmietany - olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie(...)smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną (użyłam w woreczkach) gotujemy na sypko, zgodnie z podanym przepisem na opakowaniu. W dużym garnku rozgrzewamy kilka łyżek oleju, dodajemy pokrojone w kostkę cebule. Smażymy chwilę do zeszklenia, dodajemy pokrojony w półtalarki por. Czosnek ścieramy na tarce jarzynowej (możemy drobno pokroić
mojewypiekiinietylkociut niepełne) 1 szkl borówek, jagód lub innych owoców 1. Owoce umyć, osuszyć. 2. Jajka dobrze zmiksować z cukrem, dodać kolejno maślankę, olej, ekstrakt z wanilii i sól, cały czas miksując. 3. Do ciasta wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać ręcznie lub mikserem. 4. Owoce dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką, wyłożyć ciasto do foremek silikonowych
Kto ugości moich gości?Włoszech. Oczywiście na cienkim kruchym cieście. Pizza w tej wersji jest świetnym zamiennikiem dla pizzy mięsnej. Składniki: – ciasto na pizzę, według tego przepisu – sos pomidorowy według tego przepisu – 2 puszki tuńczyka w zalewie (nie oleju!) – papryczka chili – ser mozzarella – ok. 150 g – ok. 8-10 zielonych oliwek – świeża bazylia – opcjonalnie
Pociąg Do KuchniPizza z wędzonym kurczakiem Składniki: Porcja ciasta na pizzę przygotowanego według tego przepisu podstawowego ketchup do posmarowania ciasta przyprawa do pizzy – u mnie firmy Cykoria 1 cebula mała łyżeczka oleju szczypta soli 1 wędzona noga z kurczaka 2 plastry ananasa z syropu kilka dużych zielonych oliwek bez pestek 3 kawałki papryki marynowanej 10 dag sera gouda wiórki tłuszcz(...)wysmarowania blaszki Wykonanie: Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Lekko ją posoliłam, a pod koniec podlałam odrobiną wody, żeby dobrze zmiękła. Smażyłam jeszcze chwilę, żeby woda odparowała . Mięso kurczaka oddzieliłam od kości i pokroiłam w kawałki. Oliwki osączyłam z zalewy, przekroiłam na pół i pokroiłam w plasterki. Kawałki papryki odkroiłam od skórki (nie jest to konieczne
Kuchenne zapiski Edytychmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1/2 łyżki soli 2 łyżeczki soku z cytryny ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel cytryny(uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują(...)być lekko twardawy). Delikatnie odcedzić i lekko przestudzić.Białka oddzielić od żółtek, ubić pianę. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać ze soba, na koniec dodając ubitą pianę. W przygotowanym cieście zanurzać różyczki kalafiora (trzymając za ogonki;) i smażyć powoli na patelni, na rogrzanym oleju/oliwie. Można smażyć w głębokim tłuszczu, ja jednak użyłam ilości nieco większej niż standardowe kotlety
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała