pieczenia ulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną i ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem
The Sweet Damseltakiego nie jadł. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu i nieskomplikowane. W sam raz na lato, gdyż jest przepyszne prosto z lodówki. Składniki Ciasto: 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 duże jaja 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 330 ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy(...)ręcznym. Jaja z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puch.Powoli wlać olej ciągle miksując. Do masy następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć. Na sam koniec dodać szpinak i dokładnie wymieszać, ja zmniejszam obroty robota i w kilka chwil szpinak jest wmieszany w ciasto. Tortownicę o średnicy 26 cm, wykładam na dnie papierem do pieczenia
Z Kuchni Do KuchniWiewiórka" ( klik ). Zwiększyłam tylko ilość cynamonu, jabłka zamieniałam na brzoskwinie i zrezygnowałam z bakalii. Efekt? Bardzo szybki i aromatyczny wypiek do kawki/herbatki :) Ciasto na małą blachę. Składniki: 4jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2/3 szklanki oleju łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 4-5 brzoskwiń Brzoskwinie obrać, przekroić na pół i usunąć pestki. Pokroić(...)grubsze plasterki .Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej. Następnie wsypać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem. Wymieszać i wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na wierzchu poukładać kawałki brzoskwiń. Piec około 35 minut w temp. 180 C (do suchego patyczka). Gdy ciasto wystygnie posypać je cukrem pudrem
My simple kitchencukrem i pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę i sól, robimy w nich dołek, do którego wlewamy wyrośnięte drożdże, wodę i olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli się lepi do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy bułkę(...)były równe, możecie rozwałkować je wałkiem do ciasta. Uformowane bułki na kebab układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pozostawiamy na około 15 – 20 minut, by lekko wyrosły. Następnie bułki wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut. Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i smaży na oleju bez przypraw, do czasu gdy mięso zmięknie
Smakowy Rajsoli dodatki marmolada, twaróg na słodko, owce łyżka oleju, masła klarownego do smażenia SPOSÓB WYKONANIA :- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko, żółtka jaj oraz szczyptę soli i łyżeczkę soli- mieszamy wszystkie składniki, aby nie było grudek- w osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka- dodajemy do naszego ciasta białka i delikatnie mieszamy- aby uzyskać małe naleśniczki ciasto przelałam(...)ścinały dodawałam jeszcze odrobinę ciasta, chciałam, aby były grubsze a gdybym je od razu takie robiła rozlało by się ciasto i były by większe niż chciałam(buteleczka kosztowała ok 5 zł)- rozgrzewam patelnie jeżeli mamy teflonową możemy spokojnie smażyć bez oleju, smażymy z obu stron na złotawy kolor- przekładamy marmoladą, twarogiem, owocem lub pozostawiamy suche :)Wersja mini przekona również niejadka
Basia w kuchniDalej ubijam aż masa będzie gładka i puszysta, wlewam ubijając nasz syrop z oleju i soku ananasa. 4. Do powstałej masy dodaję marchewkę, ananasa, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon, sodę, sól, proszek do pieczenia, delikatnie łącząc wszystkie składniki i mieszając. 5. Wlewam do formy nasze ciasto i wrzucam do piekarnika. 6. Piekę przez 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym
pichcisztopieczenia 1,5 łyżeczki, kakao 4 łyżki, banan 4 nieduże, rabarbar 2 szklanki, cukier 3 łyżki jajka "L", olej, mleko, cukier dobrze rózga roztrzepać wsypać mąkę z proszkiem, kakao i rózgą wymieszać tylko do połączenia składników /nie za długo mieszać/ - ciasto ma być dość gęste forma silikonowa z kominkiem 24 cm - na dno nałożyć trochę ciasta i położyć 2 obrane
W Mojej Kuchni Lubięnaturalnego 2 łyżki cukru pudru pół opakowania (16g) cukru waniliowego truskawki Mąkę przesiewamy do miski i dodajemy do niej cukier, kakao, jajko i olej. Następnie stopniowo dodajemy mleko i wodę. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto powinno mieć dość płynną konsystencję, w razie potrzeby możecie dodać więcej wody i mleka. Ciasto na naleśniki odstawiamy na 10-15 minut. Teraz(...)wiadomo, każdy ma inny gust, dlatego proponuję pojedynczo dodawać te "łyżki cukru" i próbować w trakcie mieszania, zawsze wtedy możecie dosłodzić lub nie ;) Patelnię smarujemy odrobiną oleju lub masła klarowanego i smażymy naleśniki. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję sera i pokrojone w kostkę truskawki. Zamykamy w sakiewkę i przewiązujemy sznureczkiem. Gotowe! Życzę smacznego! :)) Przepis pochodzi ze strony
Czerwona PorzeczkaWarstwa sernikowa: 500 g mielonego sera 120 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i masło, posiekać nożem. Dodać jajko i proszek do pieczenia, zagnieść na jednolite ciasto. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 24 cm, posypując wierzch mąką, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)Ponownie wstawić na palnik, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 1/2 minuty. Gorący budyń wylać na podpieczone ciasto, wyrównać, odstawić na ok. 20- 25 minut do ostygnięcia. 3. Z białek jajek ubić sztywną pianę. Do drugiej miski włożyć ser, cukier, cukier waniliowy, żółtka i olej, krótko zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać łyżką. Masę serową wyłożyć
Na Ciasteczkowych Papierachmiski drożdże, wymieszać. Zrobić na środku dołek, do którego wlać wodę oraz miód. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką lub ręcznie do uzyskania gładkiego ciasta. Uformować niewielki bochenek i umieścić go na blaszce. Folię do żywności spryskać olejem i przykryć nią szczelnie blaszkę z chlebkiem. Odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni
wyzwania kuchennetego 1 szklanka będzie potrzebna do masy ciastowej, a 1/3 do masy makowej) oraz 3/4 szklanki maku. Do "ciasta" potrzebujemy jeszcze: - 2 szklanki orzechów - Adam mówi, że pecan, a opcjonalnie włoskich, więc ja użyłam włoskich, oraz - 3 duże łyżki roztopionego oleju kokosowego. Koniec składników na sam makowiec, prawda, że piękne? :) W celu przygotowania masy ciastowej należy zmielić orzechy, zmielić(...)orzechy, daktyle i olej wszystko razem od razu i mieliło się pięknie :) Gotową masę wykładamy na papier do pieczenia, formując prostokąt o szerokości przyszłego makowca i grubości ok. 1 cm, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne do zrobienia. Teraz masa makowa. Miksujemy resztę daktyli (1/3 szklanki) z odsączonym makiem i taką masę wykładamy na "ciasto". Na jednym końcu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpojawi się jeszcze pomysł na inną, bardziej klasyczną formę dekoracji tych małych cudeniek na patyczkach :) SKŁADNIKI (około 20 sztuk) 400 Ciasta czekoladowego typu murzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy(...)patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone i nutellą. Mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 15 min. Wyjąć masę i formować kule wielkości dużego orzecha włoskiego. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do zamrażarki
DefinicjaSmakuzostawiając około 2 cm od każdego brzegu. Zwijać (jak roladę), a końce makowców podłożyć pod spód. Każdy z makowców przenieść na posmarowany olejem papier do pieczenia, zawinąć w niego dwukrotnie, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem. Przygotowane ciasta układamy na blaszce i pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem max. 40 minut. Upieczone ciasta wyjąć, rozciąć papier
kulinarnyswiatdomiSkładniki: kubek miąższu z dyni 0,5 kubka mąki 2 łyżki oleju 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka rodzynek cynamon mielone goździki kubek mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia serek mascarpone syrop klonowy Przygotowanie: dynię kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki (możemy je wysuszyć), układamy na folii aluminiowej, zapiekamy w piekarniku nagrzanym(...)przez około pół godziny miąższ wyskrobujemy łyżką ( z około 1 kilogramowej dyni będziemy mieli porcję dyni do wykorzystania na placuszki i na ciasto, albo na placuszki i do zamrożenia) miąższ wrzucamy do miski, wlewamy olej, mleko, mieszamy dosypujemy cynamon i goździki, według uznania przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypujemy płatki i rodzynki Smażymy na oleju na złoty kolor
Luźna Kuchniajeśli macie truskawki i ogromna ochotę na soczyste, słodkie ciasto, rozgrzewajcie piekarnik :) Składniki na ekspresowe ciasto z truskawkami: na formę o średnicy 28 cm 500 g średnich truskawek (umytych, osuszonych i obranych) 1 małe jajko 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki pszennej cukier puder do oprószenia(...)wykładamy papierem do pieczenia. Jajko wbijamy do miski i ubijamy mątewką z cukrem (1-2 minuty). Do puszystej masy dolewamy mleko, olej, przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wprost do masy i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy, a na wierzchu ściśle układamy truskawki (mają się niemalże stykać). Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy około
Rozpustne gotowanieCiasto zebra z kisielem i makiem...Znane i lubiane ciasto w nowej, kolorowej odsłonie.Jest równie dobre, co i efektowne.Cieszy oko każdego smakosza.Zapraszam! Komu kawałek?Składniki:5 jaj;1,5 szklanki białego cukru;1 szklanka oleju;1 szklanka białej oranżady;2,5 szklanki mąki + 2 łyżki;2 łyżki kakao;2 czubate łyżki maku;2 łyżki kisielu truskawkowego z cukrem(...)Aromat śmietankowy;Margaryna i bułka tarta do wysmarowania tortownicy.Sposób przygotowania:Jaja utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać olej, oranżadę, aromat śmietankowy oraz mąkę (2,5 szklanki) wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Tak przygotowane ciasto podzielić na 4 części. Do pierwszej dodać 2 łyżki mąki, do drugie 2 łyżki kakao, do trzeciej 2 łyżki kisielu
Gospodyni Miejska