startego na tarce sól, pieprz bułka tarta 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem i smaż aż przestaną być surowe w środku i się lekko zarumienią, po czym przełóż
karmelowywątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków.Składniki:2 szklanki mąki 480niepełna szklanka gorącej wodyłyżka olejupół łyżeczki solitrochę cukrukilka jabłekDo maki, soli i oleju dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wpierw nożem lub łyżką dopóki ciasto jest gorące. Następnie wyrabiamy dłonią aż uzyska elastyczność i nie będzie się kleić. Odstawiamy na chwilę przykryte ściereczką. Jabłka obieramy i ścieramy
prawdziwe jedzenieśniadanie, bo chociaż zimne też smakują. To połączenie bułki z pizzą dla fanów, których nie brakuje, składniki każdy może dobrać swoje ulubione. Składniki Ciasto: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki wody 2 łyżki oleju 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego mała cebula pomidor 2 pieczarki garść kukurydzy konserwowej
zjem to blog kulinarnyjest na oleju Rapso , który dostałam do testów. Jest to olej rzepakowy, niestety jak dla mnie jest trochę za drogi. A szkoda, bo jest dobry ale niestety będę mogła sobie na niego pozwolić od czasu do czasu. A ciacho jest sezonowe bo z rabarbarem i borówką. Lubię takie ciasta do herbaty, oczywiście dla lubiących super posmakuje z mlekiem czy kakao.Rozwi
Ewa w kuchnisilnej woli żeby powstrzymać się przed zjedzeniem tak pięknie pachnącego ciasta. Powinnam napisać tutaj ostrzeżenie przed tym przepisem, że wciąga w nałóg ale nie będę was ostrzegać, jest zbyt smaczne żeby sobie go odmówić. Składniki: 50 g drożdży 2 szklanki mleka 600 g mąki 3 jajka 2 łyżki oleju(...)szklanki cukru szczypta soli 2 łyżki kakao Wykonanie: drożdże rozpuszczamy w letnim leku i wylewamy je do misy. Dodajemy cukier , żółtka, olej i sól. Wszystko razem mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto aż do momentu aż będzie na tyle sprężyste by odchodzić od ścian naczynia. Zostawiamy je do wyrośnięcia na dwie godziny. Po tym czasie wykładamy ciasto
ciastkarnia na kruchym spodziecydru lubelskiego 500 ml bulionu warzywnego liść laurowy ziele angielskie czubryca sól ,pieprz Placki z dyni: 1 kg miąższu z dyni zioła prowansalskie jajko mąka cebula sól ,pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kotlety z szynki oprószamy solą oraz pieprzem ,obtaczamy w mące i smażymy po minucie z obu stron. W rondlu ,na maśle ,szklimy posiekaną cebulę i pokrojony czosnek(...)przygotowujemy placki z dyni. Dynię obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wbijamy jajko ,dodajemy zioła prowansalskie ,posiekaną cebulę ,sól ,pieprz i mąkę (ciasto musi być lekko lejące) ,dokładnie mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano
R'n'G KitchenCiasto to jest bardzo delikatne i puszyste. Od razu po upieczeniu jest mięciutkie i przepyszne. Do ciasta można dodać dodatkowo kakao wtedy będzie ciemniejsze. Polecam wypróbować
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamnie perfekcyjny przepis na domowe naleśniki! Ciasto nie przywiera do patelni, a gotowy naleśnik jest cieniutki i delikatny. Zdecydowanie najlepsze naleśniki jakie do tej pory zrobiłam ;) Polecam! Składniki: (na 8 naleśników) 100 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka oleju słonecznikowego szczypta soli 300 ml mleka Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)umieścić w misce i zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia na patelni z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej skropić patelnię olejem i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzić olej na całej patelni) Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Inspiracja
Nastoletnie Wypiekaniemleka 1 laska wanilii 5 żółtek 1,5 szklanki cukru zwykłego 2 budynie waniliowe 0,3 szklanki oleju POLEWA: 0,5 kostki margaryny 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 5 łyżek cukru pudru rodzynki Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto i mieszamy za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy ciasto(...)Chłodne mleko przecedzamy. Do dużej miski wykładamy ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie miksujemy. Następnie do masy serowej wlewamy resztę mleka i mieszamy trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka i tak ma być. Na przygotowany spód ciasta wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni
Rozpustne gotowaniedrożdży (świeżych) 3 szklanki mąki pszennej luksusowej (ewentualnie może być też tortowa) Ciasto: 80 g stopionego letniego masła 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Nadzienie: 25 dag jagód (12 czubatych łyżek) 1 białko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru pudru Wierzch: olej do smarowania bułeczek 1 białko 1 łyżka mleka Kruszonka: 60 g masła 1/2 szkl(...)części (ja zrobiłam tak jak Danusia i zważyłam całość, podzieliłam przez 12 i później odważałam porcje ciasta). Każdą porcję rozpłaszczyć w dłoni, na to położyć czubatą łyżkę nadzienia, zlepić u góry jak sakiewkę i odłożyć na bok. W małą miseczkę nalać troszkę oleju, moczyć w nim dłonie i z każdej sakiewki uformować kuleczkę, po czym odłożyć na blaszkę złączeniem
Kto ugości moich gości?Pierogi ze szpinakiem i fetą Składniki na ciasto pierogowe: ok. 700 g mąki pszennej 450 lub 550 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Składniki na farsz:1 kg mrożonych brykietów szpinakowych25-30 dag fety3 ząbki czosnkusól, świeżo zmielony pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Wykonanie ciasta: Ciasto zagniatamy
Kulinarne przygody GatityCiasto jogurtowe (przepis taki jak tutaj):2 jajkaszklanka cukrucukier wanilinowyszklanka kefiru lub maślanki½ szklanki oleju np. ryżowego lub słonecznikowego3 szklanki mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaUbijamy jajka z cukrem i cukrem wanilinowym. Do ubitej masy dodajemy po trochę (cały czas ubijając) kefir, olej i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą blachy.Tutaj
kuchcikowniaciasta duże koła (ja użyłam miseczki o średnicy 10 cm.). Na każdym krążku ciasta ułóż po 1 łyżce nadzienia. Brzegi ciasta zlep jak przy pierogach, możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać ładny wzorek. Nalej olej do patelni o wysokich ściankach lub garnka o grubym dnie na wysokość ok. 5 cm. Podgrzej olej na średnim ogniu
Chilli Czosnek i Oliwamasę. Dodajemy po jednym jajku na raz, stale miksując, do połączenia. Dolewamy olej i aromat. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Powoli dosypujemy ją partiami do masy, stale miksując. Wlewamy wystudzone mleko z herbatą i miksujemy całość do uzyskania idealnie gładkiej konsystencji. Ciasto rozdzielamy na pół wlewając je po równo do form i pieczemy na środkowej(...)herbaty Earl Grey 60g masła, ciepłego, w temperaturze pokojowej 175g cukru 2 jajka L ¼ szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 225g mąki tortowej, typ 450 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki soli Poncz do nasączenia ciasta szklanka mocnej herbaty, zaparzonej z 2-3 torebek 2-3 łyżeczki cukru 3-6 łyżek rumu
Karo in the Kitchen