ciasto może się zapaść i utworzyć zakalec. Ciasto upiekłam w formie o wymiarach 24x24cm, na dużą blachę należy przygotować półtorej porcji. Ciasto maślankowe z owocami i kruszonką Składniki: 250g mąki pszennej 250ml maślanki 100g cukru 70g (1/3 szklanki) oleju 2 łyżki domowego cukru waniliowego 2 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)miksera, można to zrobić widelcem lub ręczną trzepaczką) - do mieszanki jajecznej dodać olej, maślankę, ekstrakt z wanilii, składniki wymieszać razem - mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać do uzyskania dość gęstej, gładkiej masy - formę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przelać do formy, wyrównać, na wierzchu w niewielkich odstępach ułożyć kawałki owoców
Smakołyki BerenikiSkładniki: Ciasto: *1/2 kg mąki *szczypta soli *1 szklanka ciepłej wody *2 łyżki oleju Farsz: *1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego *2 łyżeczki ziół prowansalskich *2 łyżeczki soli *1/2 łyżeczki pieprzu *4 łyżeczki prażonej cebulki *2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej *1 łyżeczka curry Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej masy, bez mącznych grudek. Następnie na oprószonej mąką
Wspólne smakiupiekłem na mące kokosowej w połączeniu z mielonymi migdałami. Zamiast miodu i cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również(...)namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę blenderem. Mąkę kokosową wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek
Food Squarepierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania podczas wałkowania ok. 280 ml wrzątku łyżeczka soli Kaszę wypłukać(...)Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać cebulę do kaszy. Wymieszać i wyjąć liście laurowe oraz ziele angielskie. W misce wymieszać mąkę z solą. Stopniowo dolewać do mąki gorącą wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać
Weekendy w domu i ogrodzienajmniej raz powtórzyć. Dzięki temu forma sama pokrywa się swego rodzaju powłoką nieprzywieralną (mądrzejsi używają bardzo, oj bardzo mądrego słowa „antyadhezyjną”). Przed umieszczeniem ciasta chlebowego w formie należy ją dobrze w środku natłuścić - uzywam oleju lub smalcu. Po upieczeniu chleb z takiej formy wyskakuje sam, bez niczyjej pomocy. Nie trzeba pukać, stukać, ani podważać nożem. Wystarczy odwrócić formę do góry
Grahamka, weka i kajzerkarazem przygotuje ciasto z syropem pomarańczowym. Syrop: 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru pudru sok z 1 cytryny Ciasto 1 szklanka kaszki manny 1/2 szklanki cukru 1 1/2 szklanki jogurty typu greckiego 1/2 szklanki oleju roślinnego 3 jajka 3 łyżki mąki 1 cukier waniliowy 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotować(...)cukrem, dodać sok z cytryny i odstawić do wystudzenia. Żółtka ubić z cukrem, dodać kaszkę, jogurt, mąkę , olej, proszek do pieczenia i sodę, wszystko dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do małej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i piec w 170 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie otworzyć lekko
Jadło i czytadłoMigdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z migdałów425 g mąki pszennej165 g cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)Odstawić.Figi pokroić na dość grube plasterki.Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, sodą i proszkiem.W drugiej misce roztrzepać jajka, dodać maślankę, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.Przelać ciasto do formy wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.Na wierzchu poukładać plastry fig, posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzewody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao WYKONANIE : _____________________ Jajka ubić z cukrem na puch, dodać mąkę , proszek , wodę , olej i kakao , wszystko delikatnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia wylać ciasto , piec w temp. 190 stopni . Po upieczeniu ciasto przeciąć na pół . MASA ; ____________________ 2 CZerwone galaretki rozpuścić w 0,5 litra przegotowanej wody , odstawić
Sama słodycz i szczypta chilimąki. Wszystko dokładnie wymieszać. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli, przełożyć do miski i delikatnie wmieszać w pozostałe składniki. Spód tortownicy posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać na nią ciasto, równomiernie rozprowadzić i piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia
Gosia gotujeSKŁADNIKI: 30 dag mąki, 5 łyżek śmietany 18%, 1 jajko, 4 żółtka, 1,5 łyżki octu, szczypta soli, olej do smażenia, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Mieszam ze śmietaną. Dodaję jajko, żółtka, sól oraz ocet. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto wybijam drewnianym wałkiem około 15 minut. Następnie bardzo cienko je rozwałkowuję(...)Ciasto kroję na prostokąty o wymiarach 3cm x 20 cm. Każdy pasek ciasta nacinam wzdłuż w dwóch miejscach. Przekładając nacięte paski ciasta zaplatam warkocze. Końce warkoczy sklejam. 4. Warkocze smażę na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu oprószam cukrem pudrem
Tradycyjna kuchnia Kasirodzynek 1,5 szkl. cukru trzcinowego 2,5 szkl. marchwi 0,5 szkl. jabłek 3 jajka 1 szkl. oleju rzepakowego Krem miętowy : 250 ml śmietany kremówki 250 serka mascarpone 100 g landrynek miętowych Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych Sposób przygotowania : Ciasto marchewkowe : Przesiać mąkę pszenną i krupczatkę . Dodać łyżeczkę proszku do pieczenia , cynamon , szczyptę soli , imbir, rodzynki i cukier trzcinowy(...)jajka , szklankę oleju rzepakowego. Łączymy składniki mokre z suchymi. Dobrze wymieszać . Przełożyć do blachy , pokrytej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 C do suchego patyczka ok. 40 minut. Krem miętowy : Rozpuszczamy landrynki w 100 ml wody. Śmietanę kremówkę 30 % ubijamy i dodajemy serek mascarpone . Lekko przestudzone landrynki wlewamy do kremu. Delikatnie mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto marchewkowe. Dodatkowo: Płatki
Słodkości i nie tylkobrzegów naczynia. Przykryłam i odstawiłam łącznie na 1 godzinę - w połowie tego czasu chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam. Po godzinie przełożyłam do wysmarowanej olejem blaszki o wymiarach 25x11x7 i pozostawiłam do wyrastania. Niestety moje ciasto nie bardzo chciało wyrastać i pomimo, że zrobiłam je rano to upiekłam dopiero około 16tej. Piekłam najpierw w 200 stopniach przez 10 minut, kolejne
apetytnapieczenieinne dania, dzięki którym nasza kuchnia jest smaczniejsza, zdrowsza i bardziej różnorodna. Ciasto: około 400 g mąki pszennej 1 jajko sól ciepła woda (około 1 szklanki) Nadzienie: 1 szklanka kaszy gryczanej 250 g wieprzowego mięsa mielonego 2 cebule 100 g masła sól pieprz słonina olej Kaszę gryczaną gotujemy na sypko: suchą kaszę wsypujemy do 2 szklanek gotującej się wody(...)gotujemy około 15 minut, po czym garnek zawijamy w koc na 2-3 godziny, aby się doparzała. Mięso mielone przysmażamy z cebulą na oleju. Doprawiamy farsz do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy, wykrawamy szklanką krążki, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi podajemy polane masłem lub przysmażoną słoniną. Przepis Koła Gospodyń
Trzeci talerzłyżeczki proszku do pieczenia (niekoniecznie)* cukier puder* owocowa herbatka rozpuszczalna granulowana (leśna, truskawkowa, malinowa)* olej do smażeniasposób wykonaniaMasło roztopić i wystudzić.Jajka ubić z cukrem. Do masy jajecznej mieszając dodać rozpuszczone masło, śmietanę, oraz stopniowo dosypywać przesianą mąkę z solą (i proszkiem do pieczenia). Ciasto wyjąć z miski i dokładnie wyrobić podsypując odrobiną(...)mąki.Zawinąć w folię i zostawić na godzinę w chłodnym miejscu.Następnie ciasto porcjami rozwałkowywać na cienkie placki, podsypując przy tym mąką, gdyż ciasto jest dość miękkie, wykrawać kółka i nieco jeszcze rozciągnąć dłońmi.Rozgrzać olej w garnku i smażyć po kilka kółek na raz jak faworki z jednej i drugiej strony na złoty kolor.Usmażone placuszki wykładać na ręcznik
Mix smakudrodze do pracy. Zostawiam Wam na noc ciasto, które smakowało mi i mojej rodzinie. Polecam z czystym sumieniem! Tylko zakupy bez telefonu, proszę :) ciasto marchewkowe: 2 jajka 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki świeżo startego imbiru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy do podwojenia objętości. Dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy marchewkę, orzechy, imbir, wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, delikatnie łącząc wszystkie składniki. Przekładamy do małej
bistro mama