kieliszek rumu/spirytusu (50 g) twarda marmolada Do smażenia : 3 kostki smalcu 1 l oleju PRZYGOTOWANIE Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do miski. Dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. Budyń gotujemy w dwóch szklankach wody i gorący wlewamy do mąki. Na wierzch kruszymy drożdże i zaczynamy zagniatać ciasto. Dodajemy jajka utarte z cukrem, cukier waniliowy i kieliszek rumu. Kiedy ciasto(...)urywamy po kawałku i rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawamy krążki, na których środek kładziemy łyżeczkę marmolady. Zawijamy brzegi ciasta do góry, zamykając marmoladę w pączku. W garnku roztapiamy smalec z olejem. Smażymy pączki z obu stron, najpierw stroną, gdzie były sklejane - w dół. Gdy się zarumienią, patyczkiem do szaszłyków sprawdzamy czy są już gotowe. Żeby
Moje Kuchenne Rewelacjeoleju 1 ½ opakowania suszonych drożdży lub 50 gram świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka suszonego czosnku 3-4 łyżki płatków owsianych Olej do formy Wykonanie: Z podanych składników zagniatamy i wyrabiamy ciasto. Formę smarujemy olejemy. Wkładamy ciasto do formy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190 o C przez około
Smaki Ewyszklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 5 jaj całych 2 budynie śmietankowe 2 szklanki mleka 1 cukier wanilinowy łyżkę soku z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza 4 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli Wykonanie: Na stolnicę wsypujemy przesianą przez sito mąkę dodajemy resztę składników, następnie wyrabiamy dokładnie łącząc ze sobą wszystkie składniki, ciasto zawijamy w folię spożywczą(...)ubijamy na sztywno dodając cukier i po jednym żółtku, następnie dokładamy po łyżce sera wlewając na przemian cienkim strumieniem mleko i olej nie przerywając ubijania na koniec wsypujemy budyń, który mieszany z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku około 15 min w temperaturze 180 stopni
kgwjanczewobotwiną :-P poświęcenie musi być! Na fotkach widać nawet trochę ziemi na talerzu, którą potem i tak zjadłam ze smakiem :-PSkładniki:Ciasto: 2 szklanki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka 1 łyżka oleju ¼ szklanki gorącej wody szczypta soliFarsz500 g ugotowanych ziemniaków250 g twarogu chudego1 cebulaząbek czosnkusól i pieprz1 pęczek botwiny (liście i łodygi)oliwaPonadto(...)doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Botwinę umyć i osuszyć. Pokroić drobno. Podsmażyć na maśle i dodać do reszty farszu.Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu
Bon Appetit Małgorzatypieczarkami smakują naprawdę dobrze, są łatwe w przygotowaniu i z powodzeniem mogą zastąpić danie główne. Ciasto na naleśniki 1,5 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 2 jaja 1 szczypta soli 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka oliwy ewentualnie oleju Farsz z pieczarkami 500g pieczarek 200g startego żółtego sera 1 łyżka masła 1 cebula natka z pietruszki sól(...)naleśnikowe bardzo dokładnie mieszamy tak aby nie było grudek, możemy do tego celu użyć miksera ewentualnie trzepaczką. Ciasto nie może być zbyt gęste, powinno być takie aby dało łatwo się rozlać na patelni. Naleśniki smażymy bez dodatku tłuszczu, ewentualnie z minimalną ilością oleju na patelni. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną cebulę. Następnie rozgrzewamy patelnie i podsmażamy dodając łyżkę
Naleśnikijaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię i ser zmieliłam na gładką masę. Przepuściłam ser przez praskę, a dynię potraktowałam blenderem. Do tego dodałam startą cebulę i czosnek i bardzo(...)drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej wodzie, od momentu
ladykitchenSkładniki: Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym owocem) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy(...)cukrem na puszystą masę, powoli wlewamy olej dalej miksując. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około
magiczna kuchnia KasiSkładniki Ciasto francuskie 250 g kwaszonej kapusty Garść suszonych grzybów 2 cebule Olej Kilka włoskich orzechów Ser żółty 2 liście laurowe (najlepiej świeże) 2 ziela angielskie sól i pieprz 1 jajko Bułka tarta Przygotowanie Kapustę moczymy,odciskamy,kroimy na mniejsze kawałki,wrzucamy do garnka. Grzyby gotujemy w wodzie,zostawiamy do schłodzenia,wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę szatkujemy ,szkliwimy(...)oleju.,dodajemy gotowane grzyby,dusimy na małym ogniu. Do kapusty dodajemy wywar z grzybów,gotujemy dodając liście laurowe,ziele angielskie,sól i pieprz. Następnie do kapusty dodajemy grzyby wraz z cebulą i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta zmięknie. Jeśli jest nadmiar płynu to odparowujemy. Rozwijamy ciasto francuskie na płaskiej powierzchni. Powstały farsz kładziemy na środek ciasta,posypujemy
R'n'G Kitchenwykonania : Wszystkie składniki dokładnie zmiksować na jednolitą masę (oprócz jabłek oczywiście ). Jabłka obrać z skórki i pokroić na cienkie plasterki,dodać do zmiksowanego ciasta i wymieszać łyżką. Wykładać łyżką (około 2 łyżki ) na rozgrzany tłuszcz lub olej i formować niewielkie placuszki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Podawać ciepłe np. posypane cukrem pudrem.Smakują wyśmienicie
Przepisy i porady kulinarneopakowanie cukru wanilinowego, 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru, 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, Ponadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy(...)sztywno łyżką dodajemy cukier i cukier waniliowy cały czas ubijając. Następnie powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Passion of CookingPRZYGOTOWANIA: 1. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki : mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę. 2. W drugim naczyniu wymieszać mokre skłądniki: mleko, śmietanę, olej i jajko. 3. Połączyć suche składniki z mokrymi. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dolać kilka łyżek mleka. Ciasto powinno być gęste, ale lekko lejące, może mieć grudki. 4. 2/3 jagód wymieszać z mąką
DefinicjaSmakuczasie (lub od razu, jeśli nie możecie czekać) ciasto rozrzedzić wodą (nie wlewamy od razu całej ilości) tak, aby dawało się łatwo rozprowadzić na patelni i ponownie wymieszać. Ciasto na naleśniki nie może być ani za rzadkie, ani za gęste (z reguły wlewam niepełną szklankę wody). Przygotować nadzienie z brzoskwiń: Brzoskwinie umyć, przepołowić, wyciągnąć pestkę i pokroić w ósemki(...)utworzony sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. W między czasie usmażyć naleśniki: Nieprzywierającą patelnię (a najlepiej specjalną patelnię do naleśników) rozgrzać, wlać odrobinę oleju i rozsmarować pędzelkiem. Gdy tłuszcz się zagrzeje wlać chochlą ciasto na środek patelni i od razu poruszając patelnią drugą ręką – rozprowadzić ciasto równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor
Moja Delicjastarta skórka z pomarańczy - cukier puder + woda do lukru - olej do smażenia Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Następnie wlewamy sok z solą, cukrem i masłem do garnka i zagotowujemy. Potem wrzucamy do tego przesianą mąkę i energicznie mieszamy aż wszystko dokładnie nam się połączy. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie już zimne dodajemy po jednym jajku i miksujemy(...)przygotowane kwadraty z papieru do pieczenia (takie kwadraciki można pociąć wcześniej lub dopiero po nałożeniu masy na pączki). Na rozgrzany olej wrzucamy pączki papierem do góry. Po ok. minucie zdejmujemy papier (powinien sam odchodzić od ciasta). Pączki smażymy po ok. 4 minuty z każdej strony – do momentu aż nabiorą złocistego koloru. Gotowe pączki polewamy lukrem i dekorujemy startą skórką
Kuchenne Wariacjebiałej cebuli;500 g czerwonych buraków;1/2 łyżeczki tymianku;1 łyżeczka majeranku;3 łyżki octu balsamicznego;2 łyżki oleju;1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku;Sól;Pieprz;100 g sera feta.Sposób przygotowania:Z mąki, margaryny, wody i szczypty soli zagnieść ciasto (ja robię tak, że do misy od robota kuchennego wsypuję mąkę, margarynę, sól i wyrabiam hakiem do ciasta(...)drożdżowego powoli dodając wodę). Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.Buraki obrać, umyć, pokroić na pół i ugotować. Ugotowane, miękkie buraki lekko wystudzić i pokroić w plasterki.Cebulę obrać, pokroić w pióra.Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, przykryć pokrywką i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli
Gospodyni Miejska