ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:197/437)

Ciasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi 185

Ciasto kubeczkowe jogurtowe z jabłkami i powidłami śliwkowymi   Składniki: - 1 kubeczek 250g jogurtu - 1 kubeczek oleju - 1 kubeczek cukru - 3 kubeczki mąki pszennej - 3 jajka - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 mały cukier waniliowy - 1 jabłko - 8 łyżeczek powideł śliwkowych Forma:  na 4 mini keksówki   Przygotowanie: Odmierzam produkty 250g kubeczkiem po jogurcie. Do jednej miski dodaję(...)mokre składniki i je mieszam. Do drugiej suche, mieszam łyżką. Łączę wszystko razem, mieszam drewnianą łyżką. Przekładam połowę ciasta do formy z mini keksówkami. Układam jabłka pokrojone na małe cząstki, 1/3 zostawiam. Na to nakładam resztę ciasta. Wciskam w ciasto resztę jabłek i w każą keksówkę wciskam po 2 łyżeczki powideł śliwkowych. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę do suchego patyczka

Kuchnia co dnia
Oponki od serca 134

pomarańczowy, żółtka i jajko. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając masło i resztę mleka. Odstaw aby urosło. Ok 45 minut. Wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na 1,5 cm. Wycinaj ciastka. Przykryj ściereczką lnianą aby znów urosły. W woku rozgrzej olej i smaż na złoto z obu stron. Wykładaj na ręczniczki papierowe. Po wystygnięciu osusz cukrem

AZgotuj!
Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 215

upiekłam w małej keksówce. Aromatyczne ciasto dyniowe z cynamonem i skórką pomarańczy 2 szklanki mąki(u mnie pełnoziarnista orkiszowa i gryczana) 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 3/4 szkalnki brązowego cukru(u mnie 1/2 szklanki) 1-1 1/2 szklanki dyni (obranej i startej na drobnych oczkach) 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki śmietany 3 jajka skórka(...)suche składniki: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Do drugiej miski wrzucamy startą dynię, dodajemy skórkę z pomaranczy, jajka, olej i śmietanę i wszystko mieszamy widelcem lub mątewką. Łączymy mokre składniki z suchymi i przelewamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 55-60 min. źródło przepisu pomoc(i kontrola jakości) oczywiście też była

FitKot
Babeczki z nadzieniem śliwkowym 139

wanilinowy łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu lub kakao powidła śliwkowe Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypuję do miski, następnie dodaje jajko, mleko oraz olej. Wszystko dokładnie miksuję na gładką gęstą masę. Do foremki nakładamy troszkę ciasta- tak aby zakryć dno. Następnie dodajemy łyżeczkę powideł śliwkowych i zakrywamy je ciastem tak, żeby nie było ich widać. Wierzch posypałam cukrem cynamonowym, karmelem

The Sweet Damsel
Zebra 209

proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mąki Jajka miksujemy razem z cukrem, aż rozpuści się cukier. Stopniowo (cały czas miksując) dodajemy olej, ciepłą wodę, mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu składników ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy mąkę, a do drugiej kakao i dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto jasne

Salonik smaków
Pełnoziarniste pancakes z orzechową nutą. 193

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miseczki. Dodać cukieer i wymieszać 2. W drugiej miseczce połączyć jajko, z mlekiem, olejem i syropem. 3. Mieszamy mokre składniki z suchymi. Powinniśmy otrzymać gęste ciasto. 4. Rozgrzać patelnię. Przy pomocy łyżki formować na suchej patelni nieduże placuszki. Gdy na powierzchni placuszków pojawią się bąbelki przekręcić na drugą stronę. Placuszki

DefinicjaSmaku
Miękki chleb pszenny 140

łyżeczki cukru 350 ml wody 40 g miodu 40 g masła 2 łyżeczki soli Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy na gładkie ciasto, około 15 minut. Na koniec zagniatamy w kulkę, smarujemy ją lekko olejem, wkładamy do miski i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy z miski, uderzamy pięścią kilka razy celem odpowietrzenia

Marder&Marder Manufacture
Roladki z tortilli z awokado i wędzonym łososiem 199

misce mieszamy mąkę z solą i zalewamy gorącą wodą (gotujemy wodę, wyłączamy, czekamy 2-3 minuty i taka właśnie temperatura będzie właściwa). Dodajemy olej i mieszamy całość drewnianą łyżką. Jak składniki się połączą to wyrabiamy ciasto rękoma około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do odpoczęcia na kilkanaście minut. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części, z każdej z nich

Marder&Marder Manufacture
Pierogi ruskie 227

szklanki mąki ok 1,5 szklanki gorącej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski. Wsypać sól i wlać olej. Ugniatać ręką, dodając stopniowo wodę. Ugniatać ok 10 - 15 minut, aż ciasto będzie miękkie i nie lepiące.wsypać na stolnicę odrobinę mąki i rozwałkować dość cienko ciasto. Formy wycinałam szklanką. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub ugnieść

ChilliJemy
Liściaki czyli zmieniaki w kapuście 154

Wykonanie: Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, dodać ugotowane ziemniaki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na świeże liście kapusty kłaść po 2 łyżki ciasta ziemniaczanego, następnie zwinąć w pół i układać w naczyniu żaroodpornym, skropić olejem i piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu przekroić na pół i polać sosem sporządzonym ze stopionej słoniny z cebulą

Tradycyjna Kuchnia
Studenckie naleśniki 192

szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jaja 10 parówek 20 dag starego żółtego sera Dodatkowo: jajka i bułka tarta do panierowania oraz olej do smażenia Sposób Mąkę łączymy z mlekiem i jajkami, aby uzyskać ciasto o średnio gęstej konsystencji. Usmażyć placki naleśnikowe i zawinąć w nie parówki wraz ze startym serem, gotowe ruloniki obtoczyć w jajku i bułce. Obsmażyć

Kuchenne aromaty
Gofry z owocami i bitą śmietaną 194

śmietana Sposób Mąkę przesiewamy przez sito do miski, dodajemy resztę składników, całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę, odstawiamy. W tym czasie rozgrzewamy posmarowane olejem (za pomocą pędzelka)  płytki gofrownicy. Na płytkach rozprowadzamy po 4 łyżki ciasta i pieczemy na złoty kolor.  Bitą śmietanę ubijamy wg przepisu na opakowaniu. Śliwki pozbawiamy pestek, wrzucamy na patelkę i na małym ogniu

Kuchenne aromaty
Muffinki z rabarbarem i nutką cynamonu 177

rabarbaru, 2 łyżeczki cynamonu. PRZYGOTOWANIE : 1. Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu mieszam jajka, olej oraz mleko. 2. "Mokre" składniki stopniowo dodaję do "suchych". Dokładnie mieszam ciasto łyżką. Dodaję pokrojony w kostkę rabarbar. Mieszam. 3. Ciasto przekładam łyżką do papilotek ułożonych na blaszce na muffinki (do 3/4 wysokości). Wierzch muffinek oprószam cynamonem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechowy kurczak 110

Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 2 łyżki  drobno posiekanych orzechów 5 łyżek mąki jajko sól parmezan woda gazowana olej  Sposób przygotowania: Z mąki,jajka,wody i orzechów przygotowujemy ciasto.Konsystencja gęstego ciasta naleśnikowego.Kurczaka kroimy na małe kawałeczki,obtaczamy i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.Odsączamy jego nadmiar za pomocą ręcznika papierowego.Gdy kurczak jest jeszcze gorący obsypujemy go startym parmezanem

Wielki apetyt
Placuszki a'la Irlandzkie Hash brown z polskim akcentem 226

grubej tarce jarzynowej, podobnie cebulę, dodałam pokrojoną w kosteczkę kiełbasę, jajka (przy mieszaniu ciasta trzeba dodać najpierw dwa i zobaczyć, jaka będzie konsystencja ciasta, nie może być za lejąca), doprawiłam solą i pieprzem. Smażyłam na oleju, odwracając dopiero kiedy pod spodem było widać, że są zarumienione (ponieważ są bez mąki, muszą się podsmażyć dobrze, żeby się nie rozwalały przy odwracaniu

Tradycyjna kuchnia inaczej

Proponowane wyszukiwania