ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:197/437)

naleśniki z twarogiem 170

przygotowania Jaja mieszamy trzepaczką z mlekiem, dodajemy mąkę, cukier, oraz wodę gazowaną, uważając, aby ciasto nie zlepiało się w grudki. Naleśnikowe ciasto zostawiamy na pół godzimy, następnie ponownie je mieszamy i smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni przesmarowanej olejem( najlepiej wlać kilka kropli oleju na gorąca patelnię a następnie przetrzeć ją papierowym ręcznikiem) . Twaróg mieszamy z miodem i jogurtem, rozcierając

Miód i pieprz
Gozleme – turecki przysmak z fetą i szpinakiem 418

podany z sosem czosnkowym – smakuje rewelacyjnie!A do tego niezwykle szybko się go robi ;)  SKŁADNIKI:CIASTO:- mąka – 2 szklanki- duże jajko – 1 szt- sól – 1 łyżeczka- jogurt naturalny – 2 łyżki- letnia woda – ok. 30-50ml- olej do posmarowaniaFARSZ:- ser feta – 100g- szpinak – 250 g- sól- pieprz- czosnek granulowany  SPOSÓB(...)PRZYRZĄDZENIA:Umyty szpinak blanszujemy na patelni. Doprawiamy do smaku. Mieszamy z rozgniecionym serem.Mąkę , jajko , sól , jogurt dokładnie razem mieszamy.Dodajemy powoli wodę i wyrabiamy ciasto( jej ilość zależy od tego jak nam się będzie wyrabiało ).Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 10 minut , żeby odpoczęło.Dzielimy na 4 kawałki.Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na cienkie , okrągłe placki.Każdy delikatnie

Ostra na Słodko
ciasto na oleju jabłkowo-gruszkowe z cynamonową kruszonką... 148

cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na najwyższych obrotach około 3 minuty wsypać mąkę z proszkiem, mikserem połączyć składniki, wlać olej rzepakowy i połączyć składniki forma 25x24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie blaszki rozsmarować ciasto, lekko wciskając w ciasto ułożyć kawałki gruszek i jabłek miękką margarynę i pozostałe składniki kruszonki utrzeć mikserem na kruszonkę rozsypać na wierzchu

W Mojej Kuchni Lubię
Muffinki z serowym nadzieniem 114

zastanawiając się długo z mężem zabraliśmy się za pieczenie:) Efekt ocenicie sami. Smak muffinek ok. Można polecić, napewno je jeszcze powtórzymy:)Składniki;Ciasto; 210 g mąki, 25 g kakao, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 80 ml oleju, łyżeczka octu winnego jasnego, szklanka wody, Nadzienie; 200 g twarogu / u nas z wiaderka/, 250 g cukru, żółtko, trochę cukru waniliowego

Anioły w kuchni
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami 129

Ciasto kefirowe z brzoskwiniami Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki cukru - 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce:  - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu

Kuchnia co dnia
Żytni placek z rabarbarem i twarogiem 142

25dag * 5 łyżek kwaśnej śmietany * 3 łyżki cukru pudru * 2 szklanki rabarbaru pokrojonego w kostkę Sposób przygotowania: Jajka, maślankę, olej miksujemy za pomocą  miksera. Dodajemy cukier a następnie dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę (26x20) wyłożoną papierem do pieczenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną.Wykładamy łyżką na ciasto. Posypujemy rabarbarem. Pieczemy

Pobite gary Barbary
Waniliowa tarta sernikowa 141

cukru - 25 g budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 150 g mleka - 30 g oleju - 2 łyżeczki esencji waniliowej Składniki na pianę: - 3 białka - 150 g cukru Forma do tarty 25 cm. W pierwszej kolejności robimy ciasto. Do robota wrzucamy przesianą mąkę i cukier puder, dorzucamy łyżkę śmietany i zimne masło pokrojone na kawałki i wszystkie składniki(...)minut. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni i pieczemy 10 minut. W międzyczasie robimy masę sernikową. Do misy wrzucamy żółtka oraz cukier i miksujemy. Dodajemy stopniowo ser dalej miksując. Na koniec dodajemy budyń, skórkę z pomarańczy, mleko i olej i delikatnie, dokładnie mieszamy. Następnie wyciągamy podpieczoną

Kuchenne Wariacje
Kaczka po pekińsku. 136

prostu nie może ich zabraknąć. Składniki: 300 g mąki pszennej 0,25 l wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie: Do przesianej mąki  wlewać powoli wodę ciągle mieszając drewnianą łyżką. Wyłożyć na stolnicę i wyrobić elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić na 30 min. Znowu wyrobić ,uformować wałek o średnicy 4 cm i pokroić na 16 kawałków

Kulinarny karnet Christophera
Kopytka (bez glutenu, jajek i mleka) 126

kształt kopytek. W międzyczasie zagotować wodę w szerokim garnku, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę oleju. Wrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty.Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać:żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego)czerwone - łyżkę

głodny alergik
Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 150

Włoska bułeczka powstała z ciasta na pizzę. Ponieważ podobno co region Włoch, to inny sposób na focaccię, postanowiłam nie przejmować się tym, że coś może nie pasować i zrobiłam ją po swojemu, inspirując się tylko znalezionymi przepisami. Wyszła pyszna i bardzo sycąca. Kształt i danie pasują idealnie na przystawkę 14 lutego, ponieważ obecne święto zakochanych, czyli Walentynki, spokrewnione(...)rozcieramy z połową łyżeczki cukru, następnie mieszamy je z letnim mlekiem wymieszanym z wodą. Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy do niej 2 łyżki oleju rzepakowego oraz drożdże z mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i wszystko razem zagniatamy. Ciasto może być nieco luźniejsze, niż to oryginalne, z którego powstaje pizza; focaccia jest wtedy delikatniejsza. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski

Kuchenna Kontrrewolucya
Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 187

zapomniałam. Do tych pierniczków wykorzystujemy podgrzaną masę z cukru, syropu klonowego, masła i oleju kokosowego, a upieczone ciasteczka smakują naprawdę wyjątkowo. Zdecydowanie warto było wypróbować :) Polecam jedynie pamiętać o zachowaniu odstępów między pierniczkami przed pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne w obróbce, więc nikt nie powinien się denerwować przy wycinaniu kształtów ;) Pełnoziarniste pierniczki(...)syropu klonowego 25 g masła 25 g oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy korzennej 1 jajko W rondelku podgrzać cukier, masło i syrop. Gotować ok. 2 minut, ostudzić. Do misy miksera włożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawy korzenne, jajko. Dodać płynne składniki z rondelka, połączyć

FitKot
Prosta tarta z waniliowym kremem z ricotty oraz serka Apetina i truskawkami 141

zrobić szybką tarte? Niebo w gębie, mówię Wam. Składniki (na 4 małe tartaletki lub 1 dużą tarte o średnicy 28 cm): Kruche ciasto inaczej: szklanka mąki- u mnie orkiszowa typ 2000, może być pszenna 80 gram oleju kokosowego w postaci płynnej (jeśli jest taka konieczność to rozpuszczamy w garnku na małym ogniu i odstawiamy do wystygnięcia) 1 jajko szczypta soli(...)naturalnego Krem: 1 opakowanie naturalnego, kremowego serka Arla Apetina 1 opakowanie ricotty (250 gram) 1/2 laski wanilii 4-5 łyżek cukru Ponadto: 700 gram truskawek Składniki na ciasto kruche zagniatamy szybko, wałkujemy, wkładamy do formy tarty (wystające boki odcinamy), nakłuwamy ciasto w wielu miejscach widelcem i podpiekamy spód w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut

Mango Papaja
krokiety z kaszą i kapustą z pieczarkami... 182

wszystko zmiksować saszetkę kaszy gryczanej ugotować w niesolonej wodzie i dodać do kapusty, wszystko wymieszać i wystudzić z podanych składników mikserem wymieszać ciasto na naleśniki i odstawić na 30 minut patelnię naleśnikarkę 24cm przetrzeć ręcznikiem papierowym z olejem i dobrze rozgrzać, smażyć cienkie, złociste naleśniki na każdy naleśnik nałożyć dużą łyżkę farszu i zawijać krokiety naleśniki maczać w roztrzepanych jajkach

W Mojej Kuchni Lubię
Razowe muffinki dyniowe 134

deser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają(...)roślinnego1/3 szklanki mioduPrzygotowanie:Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy bakalie. Następnie napełniamy ciastem papilotki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na około 25 minut

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaczane kuleczki z serem 1120

czerwona papryka 100 g żółtego sera Bułka tarta do panierowania ok. 1 oleju do smażenia Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę lub bardzo mocno ubijamy. Dodajemy mąkę oraz wbijamy jajka. Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli wydaje się, że ciasto jest za bardzo lepkie dosypujemy więcej mąki(...)zależy od tego jakie mamy ziemniaki i ile potrzebują mąki. Ser kroimy w kosteczkę. Lekko wilgotnymi rękoma formujemy małe kuleczki z ciasta, w środek każdej kulki wkładamy kostkę sera. Każdą obtaczamy w bułce tartej. Kuleczki smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano, często je obracając. Jedna porcję smażymy około 10 minut. Podajemy z sosem czosnkowym

VioletoweKucharzenie