weekendowej kawusi polecam pyszne ciasto Hawana. Ciasto to jest jednym z najlepszych ciast jakie jadłam w ostatnim czasie. Beza kokosowa, ananas i rum to dla mnie połączenie doskonałe. SKŁADNIKI: Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 4 łyżki oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Beza kokosowa: 4 białka, 2/3 szklanki cukru(...)puszka ananasa. Dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżeczki mleka. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Beza kokosowa : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier
Tradycyjna kuchnia Kasisobotnie przedpołudnie zapraszam na ciasto z alkoholem i bitą śmietaną. To idealny deser do kawy lub herbaty. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 kopiasta szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Poncz: 1,5 łyżki wody, 5 dag margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa(...)opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Z przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem od drewnianej łyżki
Tradycyjna kuchnia Kasisumie było ich tylko 2 kawałki...ale były..ja dodatkowo dodałam jeszcze swoich suszonych grzybów..a ciasto robiłam w misce Tupperware.Takie pierogi można ugotować od razu lub zamrozić..ja akurat zamroziłam..i takie zawiozłam córce..70 dag mąki1 jajko3 łyżki oleju½ łyżeczki soliok. 1,5 szklanki wrzątku5 dag – garść suszonych borowikówsłoik kapusty kwaszonej z grzybami leśnymi Orzech1 cebula1 łyżka(...)razie potrzeby posiekać, dodać do podsmażonych grzybów.Dusić podlewając niewielką ilością wody która została z gotowania grzybów, doprawić solą, pieprzem. Farsz ostudzić.Mąkę, jajko, sól, olej i wrzątek zamknąć w misce do ciasta i energicznie zamieszać. Otworzyć miskę, łyżką do ciasta oddzielić ciasto od mąki, powtórnie energicznie zamieszać.Ciasto rozwałkować na placek grubości około 3 mm .Szklanką lub foremką
Moje domowe kucharzeniesoli olej do smażenia cukier puder do posypania Jeśli używasz świeżych drożdży zacznij od rozczynu. W miseczce wymieszaj drożdże z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!) i mieszaj do rozpuszczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 15-20 minut w ciepłe miejsce. Jeśli używasz suszonych drożdży można przygotować ciasto bez robienia(...)się do ręki. Jednak nie podsypuj ciasta za dużą ilością mąki. Włóż ciasto do dużej miski, przykryj ściereczką i odstaw na 60-90 minut. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte wyłóż na blat wysmarowany olejem. Wyrabiaj kilka minut i rozwałkuj na placek o grubości 1 cm. Wycinaj kółka szklaną o średnicy ok. 7 cm. Wycięte kółka przykryj ściereczką
chili & sugarmąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich BackMit , 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, 4 łyżki oleju, 3 łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Ciasto upiekłam na patelni, którą mogłam wstawić do piekarnika. Jest to bardzo wygodne, ale jeśli nie macie takiej patelni, wykorzystajcie płaską, średniej wielkości blaszkę. Na patelni(...)wyłożoną papierem do pieczenia). Żółtka mikserem utrzeć z cukrem, dodać 1 łyżkę esencji waniliowej, kawę, mleko i olej. Zmiksować. Mąkę wymieszać z orzechami i proszkiem do pieczenia. Dodawać partiami i połączyć. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i połączyć. Masę przełożyć na skórkę pomarańczową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piec 25-30 minut
Codzienna kuchnia niecodziennazewnątrz. Przepis własny. Składniki: 10 kwiatów cukinii mozzarella - kulka o wadze 100 - 150 gram maksymalnie 1 jajo 1/4 szklanki mleka 2 łyżki mąki pszennej np. tortowej szczypta soli olej do smażenia Wykonanie: W pierwszej kolejności kwiaty delikatnie umyć, położyć na ręcznik papierowy by obeschły. Każdy kwiat bardzo delikatnie otwierać. W środku znajdziemy pręcik. Kwiaty dzielą się na żeńskie(...)kostce nakładamy w każdy kwiat. Każdy kwiat zakręcić na końcu, zamknąć w nim ser. Jajo, mąkę, mleko oraz szczyptę soli zmiksować na gładką maskę. W cieście obtaczać kwiat. Na patelni rozgrzać olej, smażyć tak przygotowane kwiaty po 30 sekund na każdą stronę. Podawać ciepłe. Smacznego! Pozdrawiam cieplutko, Kasia
Poezja Smaków - blog kulinarnymąki, wypełniała je domowymi owocami i podawała ze świeżą, kwaśną śmietaną... może Wam również przypomną się przyjemne chwile spędzone z rodziną przy wspólnym stole? :) Ciasto: 250 ml wody 1 jajko 2 łyżki oleju 560 g mąki pszennej Nadzienie : 500 g jagód lub więcej 2 łyżki cukru 1 łyżka bułki tartej, aby ciasto nie namokło Jagody wymieszać z cukrem
Chocolate Muffin BlogKolejne ciasto bazujące na dobrodziejstwach wiosennych smaków. Połączenie iście królewskie. Sezonowe truskawki prosto z ogródka, domowej roboty tegoroczny syrop z płatków róży, czekoladowy spód i delikatna bita śmietana... Dlatego też postanowiłam nazwać tą tartę królową czerwca. A olej rzepakowy, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3, jak widzicie może znaleźć(...)ułożyć na blaszce i piec ok 15 min w temp 180 stopni. Ot cała filozofia ;). Wykonanie ciasta: Ciastka pokruszyć dodać roztopioną płyną czekoladę i masło/margarynę, kakao i dokładnie wymieszać. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód), a boki wysmarować olejem (masłem/margaryną). Tak przygotowaną formę wylepić przygotowaną wcześniej mieszanką ciastek dokładnie dociskając i wstawić
Malinowe PocałunkiCiasto odstawiamy na 10 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy patelnie lekko natłuszczoną (Nie polaną tłuszczem, a posmarowaną ręcznikiem papierowym, który wcześniej zwilżymy olejem. Nie chodzi o to, aby na patelni tłuszcz pływał), ciasto wyjmujemy z lodówki i ponownie chwilkę mieszamy. Naleśniki smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Powinny bez problemu odchodzić z patelni. Pierwszy naleśnik podobno zawsze(...)znaczy, że jest jeszcze za krótko smażone lub patelnia jest zbyt mało natłuszczona. Jeśli ciasto już czujemy (lub widzimy), że trzeba przewrócić (bo się przypala), a ono nadal nie chce odejść od patelni, to zanim zaczniemy smażyć kolejnego naleśnika, należy wlać więcej oleju na patelnie - być może patelnia, na której smażymy jest już zdarta lub nie nadaje się do takiego
Jedzeniomaniasiateczkę na noc by zachowały świezość :D Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do opruszenia blatu i ciasta po wyrośnięciu 30 g świeżych drożdży szczypta soli 3/4 szklanki mleka- podgrzanego, ciepłego, ale nie gorącego 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru +1 łyżka do rozczynu Nadzienie: około 350-400 g jagód 3 łyżki cukru(...)minut. 2. Do misy przesiać przez sito 2 i 3/4 szklanki mąki, pozostałą część dodawać w razie potrzeby. 3. Dodać pozostałe składniki: sól, jajko, olej, cukier, podgrzane ciepłe mleko oraz rozczyn z drożdży i wymieszać ciasto. Ja użyłam do tego celu dwóch łyżek, można ciasto zagnieść rękoma. 4. Ciasto ma odchodzić od ręki, ale delikatnie może się kleić. 5. Odstawić
KreatywnePinywłasnych błędach całe życie, prawda? :) Zapraszam na ciasto truskawkowe! Składniki na ciasto truskawkowe 4 jajka 100 g cukru (jeżeli ktoś lubi słodsze ciasto, może dodać więcej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki mąki 80 ml oleju 2 czubate łyżki śmietany 18% 2 łyżeczki cukru waniliowego kisiel wiśniowy z kawałkami owoców (błyskawiczny) 500 g truskawek dodatkowo cukier puder do posypania(...)Sposób przygotowania ciasta truskawkowego: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy partiami olej i śmietanę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do masy. Kisiel przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Truskawki kroimy na małe kawałki, mieszamy razem z gotowym kisielem. Gotową masę przekładamy
Słodkie Przyjemnościkakao Masa serowa: 1 kg twarogu półtłustego 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń śmietankowy b/c (proszek) 100 ml śmietany kremówki 30% 200 ml oleju 250 ml Advokaat Dalkowski Starotoruński Przygotowanie: Kruche ciasto: Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy miksera i zmiksować. Przełożyć na blat, zagnieść i uformować kulkę. Tortownicę wysmarować i wysypać mąką*. Ciastem wyłożyć dno tortownicy(...)nakłuć widelcem i podpiec około 20 minut w 180 stopniach. Wyjąć i przestudzić. Ciasto nie może być zbyt gorące przed wylaniem masy serowej. Masa serowa: Twaróg zmielić w maszynce na drobnych oczkach, dodać jajka, cukier i chwilkę miksować na wolnych obrotach. Dodać budyń w proszku, olej i znowu zmiksować. Na koniec wlewać wolnym strumieniem adwokat i miksować do połączenia się
Ala piecze i gotujeciasto ma dość rzadką i lepiącą konsystencję. Lepiej jednak nie dosypywać mąki, gdyż jej nadmiar sprawi, że rogaliki będą twarde i suche. Gdy ciasto będzie gładkie i jednolite, przekładamy je do naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 części. Z każdej z nich formujemy kulę i wałkujemy
KasiekGotujekiszona (50 dag) pieczarki (30 dag) sól pieprz papryka ostra olej (do smażenia) Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 8 naleśników Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto i smażymy naleśniki. Myjemy i kroimy pieczarki. Smażymy na oleju. Kapustę odcedzamy i kroimy żeby kawałki były nieco mniejsze. Kiedy pieczarki będą już prawie rumiane dorzucamy do nich kapustę. Przyprawiamy i smażymy tak długo
Weganka gotujeKUKURYDZĄ. Składniki na 2 duże blachy: Zaczyn: 100 g drożdży 2 łyżeczki cukru 3 łyżki mąki pszennej 3 - 4 łyżki ciepłej wody Ciasto właściwe: 520 g mąki pszennej + 20 - 25 g do podsypania 6 łyżek oleju 250 ml ciepłej wody łyżeczka soli Przybranie na 1 pizzę: kilka plastrów kiełbasy żywieckiej 5 - 6 sztuk pomidorków koktajlowych 5 - 6 sztuk żółtych pomidorków(...)miseczki, dodać pozostałe składniki zaczynu i całość wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Mąkę przesiać, dodać sól i zaczyn. Powoli dolewać wodę i olej. Wyrabiać rękoma na stolnicy około 15 - 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (im dłużej się wyrabia, tym bardziej ciasto będzie pulchne). Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około
Zakątek rozkoszy kulinarnych