przygotować na stolnicy. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukier puder, cukier wanilinowy oraz szczyptę soli. W osobnej miseczce przygotować twaróg, mleko i olej - wszystko razem połączyć do dodać do mąki. Ciasto wyrobić na gładką masę. Następnie ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę.W tym czasie można przygotować rodzynki dodając do nich rum.Przygotowanie
Serce zamknięte w formie pysznościpołową cukru na sztywną pianę.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem do białości, następnie dodać olej, wodę i razem utrzeć do połączenia. Następnie dodać białka, delikatnie wymieszać, a na koniec dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao i również delikatnie wymieszać.Ciasto przelać do formy (36/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ser przełożyć do worka foliowego na mrożonki
Mix smakubardzo polecam! Ciasto wykonane według tego przepisu jest dość rzadkie, dzięki temu placuszki wychodzą mięciutkie i puszyste. Jeśli macie ochotę, polecam przepis, warto! Składniki na pancakes, czyli amerykańskie naleśniki na 8 sztuk: 2 jajka 1 łyżeczka roztopionego masła 1 szklanka mleka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru kilka kropel oleju Jajka(...)pieczenia, dodajemy cukier i mieszamy. Patelnię do smażenia naleśników smarujemy 3-4 kroplami oleju, następnie ją dobrze rozgrzewamy i smażymy partiami pankejki (około 1/2 chochelki ciasta na 1 placuszka) nie dodając już więcej oleju. Gotowe układamy jeden na drugim, żeby nie ostygły, a gdy już wszystkie są upieczone polewamy syropem korzennym, klonowym, golden syrup lub z frużeliną owocową. Smacznego
Rozpustne gotowanieprodukcji ciasta towarzyszyłam Mamie z aparatem fotograficznym. Przedstawiam ilustrowany przepis na przepyszne niby-kruche ciasto ze świeżymi jabłkami i wiśniami. Składniki ( na dużą blachę): 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru kostka margaryny lub masła 4 żółtka (białka do piany) 1łyżka octu 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki gęstej, kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)odkąd pamiętam wszelkie ciasta robi na wyszorowanym wcześniej, kuchennym stole. Tak Jej najwygodniej. Do wymieszanych sypkich składników Mama starła masło na swojej ulubionej tarce Dodała olej, ocet, śmietanę i żółtka. Wymieszała i zagniotła ciasto. Wyrobione ciasto Mama podzieliła na dwie części. Tę trochę większą wyłożyła na posmarowaną tłuszczem blachę. Jako, że ciasto jest niezwykle wilgotne i lepkie, wymagało to duchowego
Kuchnia po mojemuswoją świeżość ( co prawda ciężko jest dokładnie stwierdzić, jak długo ciasto pozostaje świeże, ponieważ znika prawie natychmiast), jest więc idealne, aby zabrać je na jesienna weekendową wyprawę, w roli słodkiego prowiantu. składniki 1 cukinia ( około 350 g) 3 jajka 400 g mąki 120 g bakalii 100 ml oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżki koniaku(...)suchej masy dodajemy olej, bakalie, mocno odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Podłużną formę wykładamy pergaminem lub smarujemy olejem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka ciasta ( patyczek nie może być oklejony ciastem
Miód i pieprzteż zapraszam Was na pyszne ciasto z musem rabarbarowym. Ciasto, które ucieszy każde podniebienie. Polecam gorąco!!! SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki suchego maku, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, Biszkopt jasny: 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki, 3 łyżki oleju, 1/2 łyżki octu, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mus rabarbarowy: Rabarbar obieram i kroję
Tradycyjna kuchnia Kasiposmakowały. A w połączeniu z podsmażoną cebulką to już niebo na talerzu. Skorzystałam z tego przepisu ( klik ) i się nie zawiodłam :) Składniki: Ciasto: 375 g mąki 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe jajko 1,5 łyżki bułki tartej(...)oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę oraz wszystkie pozostałe składniki farszu. Wyrobić na gładką masę i odstawić. Mąkę wsypać do miski, dodać olej i sól. Zalać gorącą wodą i wyrobić elastyczne i miękkie ciasto. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie dodać trochę więcej mąki, jeśli za gęste, odrobinę ciepłej wody. Ciasto rozwałkować i za pomocą szklanki wykrawać krążki
My simple kitchenJeszcze jedna śniadaniowa propozycja to inspirowane bajecznymi racuchami mojej Babci jabłka w cieście. Żeby były nieco lżejsze i zdrowsze dodałam do nich trochę otrębów i zdecydowałam się upiec je na odrobinie oleju – Babcia piecze na dużej ilości klarowanego masła – oczywiście :D Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki otrębów szczypta soli(...)Babcia piecze takie racuszki na klarowanym maśle (i są pyszne :) ) jeśli jednak macie ochotę na nieco lżejszą wersję patelnię można posmarować papierowym ręcznikiem zamoczonym w oleju. Na rozgrzaną patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta i dokładnie rozprowadzamy, żeby jabłka tworzyły mniej więcej równą warstwę. Podajemy na ciepło posypane cukrem pudrem. Smacznego! ciastkożercy
CiastkozercyWszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść z ciasta kulę i włożyć do miski wysmarowanej olejem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1 godz., aż ciasto podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, z każdego uformować bułeczkę. Bułeczki ułożyć
Przepisy na domowy ser i chlebpodała Junisa , na przepyszne jabłka w cieście. Składniki na ciasto: - 250g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka - 4 średnie jajka - szczypta soli Dodatkowo: - 8 niedużych jabłek (dałam Jonagold) - sok z ½ cytryny - 6 łyżek cukru kryształu - 2 łyżeczki mielonego cynamonu - oliwa do głębokiego smażenia ( lub olej) Całe jajka, mleko, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)gniazda nasienne i kroimy na plastry grubości ok. 1 – 1,5 cm (1 jabłko na 4 plastry) i skrapiamy sokiem z ½ cytryny. W garnku rozgrzewamy oliwę (lub olej). Plastry jabłek zanurzamy w cieście i kładziemy na rozgrzany, głęboki tłuszcz. Smażymy na średniej mocy palnika (u mnie na 3) ok. 4 minut z każdej strony, aż się zezłocą. Wyjmujemy i odsączamy
mojewypiekiinietylkodrobnej tarce. Suszone śliwki kroimy na małe kawałki. Przesiana mąkę gryczaną łączymy w misce z pozostałymi składnikami, na samym końcu dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy posmarowanej olejem kokosowym i pieczemy w 200 stopniach (grzanie góra i dół) około 25 minut. Smacznego :) Nasze uwagi: dodatkowo ozdobiliśmy piernik polewą i siekanymi orzechami, a upiekliśmy go w formie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataAmber "Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – jeśli mamy mocny zakwas, można spokojnie pominąć(...)średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (ja wysypałam ziarnami słonecznika), odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu." Uwagi: Moja foremka ma wymiar
Stare Garyrobię co jakiś czas w ciągu roku.......polecam.......SMACZNEGO!!! „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego używam do wszystkich potraw gotowanych, smażonych, pieczenia ciast, mięs, ryb, zapiekanek....również używam olej rzepakowy do kąpieli, gdyż znakomicie łagodzi objawy mojej suchej skóry
W Mojej Kuchni Lubięjest wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Składniki 4 jajka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki wydrylowanych czereśni cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na gładko, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko utrzeć ,a następnie wlać olej
O kuchni z uczuciemzaczyn, cukier, sól oraz rozpuszczone masło. Zagnieć ciasto. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Możesz się wspomóc mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego. Z ciasta zrób kulkę i wstaw do miski posmarowanej olejem. Odstaw na 2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Nadzienie Rozwałkowane ciasto
Food Square