ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:80/437)

ciasteczkowe lizaki – pop cake 242

składniki: 100 g ciasta (np. biszkoptu, okrawków z ciast) ok. 4- 5 łyżeczek kremu orzechowego – nutella 80 g czekolady gorzkiej 1 łyżka oleju posypka kolorowa, zmielone orzechy ok. 10 patyczków do lizaków(...)patyczki do szaszłyków opcjonalnie: 2 łyżeczki wódki orzechowej wykonanie: Ciasto kruszymy na okruszki. Następnie do pokruszonego ciasta stopniowo dodajemy krem czekoladowy, opcjonalnie alkohol i wyrabiamy ciasto. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Każdy patyczek zanurzamy w czekoladzie, chwilkę odczekujemy aby czekolada stężała (dzięki temu kuleczki nie będą się zsuwały z patyczków) i wbijamy

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z piaNką Bezową 247

kostki masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia    Nadzienie: 4 białka (te które pozostały z jajek wykorzystanych do ciasta) 0,5 kubka cukru 1 cukier wanilinowy 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru 0,5 kubka oleju słonecznikowego 500 g jabłek (mogą być mrożone) cukier puder do oprószenia Przygotowanie:     masło siekamy z  białym cukrem(...)minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia   Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, ubijamy  pianę  z białek, stopniowo dosypujemy cukry i proszek budyniowy. Strużką wlewamy olej, ubijamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na ciasto:) Na wierzchu układamy jabłka, zcieramy pozostałą część ciasta   Pieczemy około 15 minut w temp 190"C. SMACZNEGO! P.S. jabłka możemy zastąpić każdym owocem jagodowym

Luźna Kuchnia
Carskie pierogi z okrasą 347

smak , aromat ..je się oczami , wypocić będzie trzeba nogami , ale warto ! " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto parzone : 3 szklanki mąki 1 szklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą(...)łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję

Ogrodnik w podróży
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) 267

nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :D SKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 4 jajka 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurty naturalnego (gęstego) 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej 2000, ekologicznej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki(...)rabarbar i poukładaj truskawki (możesz każdą truskawkę w połowie zanurzyć w mące, dzięki temu nie opadną na dno). W misce wymieszaj płatki owsiane z olejem i cukrem i posyp kruszonką owoce na cieście. Piecz ciasto przez 55 minut do tzw. suchego patyczka . Upieczone wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie do ostudzenia. Ostudzone ciasto możesz posypać cukrem pudrem (ja tego

Słodko-Słony Świat Ilony
Naleśniki ryżowe z twarożkiem, truskawkami i arbuzem oraz recenzja patelni Valdinox 212

Patelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników  J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oleju kokosowego i smażyć naleśniki. W trakcie już nie ma potrzeby dodawania oleju wiec ja już smażyłam praktycznie bez tłuszczu dzięki temu ciasto jest chrupiące. Nadzienie: Twarożek

Wanilia i Kardamon
Pierogi ze szpinakiem! 201

gotowe! Kto lubi? SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 zółtka - łyżka oliwy - letnia woda Na stolnicy wysypuję mąkę, robię dołeczek, wbijam żółtka i olej, za pomocą noża zagniatam ciasto. Powoli dodaje wodę. Wody dodaję tyle aby ciasto dało się zagnieść, nie powinno być zbyt miękkie ani zbyt twarde. Po prostu powinno dawać się swobodnie wałkować. FARSZ

SMYKWKUCHNI
Oponki 135

mąki pszennej 30 dag sera białego 2 żółtka 1 łyżeczka sody 3 łyżki cukru szczypta soli pół kostki margaryny (ok 125g) 2-3 łyżki śmietany olej do smażenia Wykonanie: Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość ok. 1 cm-1,5 cm.  Wycinać szklanką krążki, a w tych krążkach dziurki np. kieliszkiem. Smażyć na oleju. Oponki najlepsze są tego samego dnia

Mania Wypiekania
Sasznie - kresowe kotleciki z twarogiem 213

Pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do masy jajko, mąkę i sól. Wyrabiamy na ciasto z którego formujemy wałek. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Twaróg dokładnie ucieramy z jajkiem, solą, pieprzem i na koniec dodajemy podsmażoną cebulę. Wałek ciasta kroimy na plastry, rozpłaszczamy, nadziewamy farszem twarogowym

Smaki Ewy
Langosz węgierski przysmak 274

zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Przygotowujemy miksturę do smarowania lanoszy. Przeciśnięte 3-4 ząbki czosnku dodajemy do ¾ szklanki ciepłej przegotowanej wody z solą i pieprzem. Mikstura(...)zaczyn, kiedy rośnie gotujemy ziemniaki lub wykorzystujemy pozostałe z poprzedniego dnia. Ziemniaki mielimy lub dobrze rozdrabniamy na puree. Łączymy mąkę, ziemniaki, zaczyn, 1 łyżeczkę oleju, sól, resztę mleka dodajemy stopniowo i zagniatamy nieklejące się ciasto. Odstawiamy na 1 h. Wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i niech rośnie jeszcze 10-15 minut. Rozwałkować na podłużne placki, na środku ułożyć 2 łyżki

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto szachownica "szach- mat" 957

pewno je upiekę i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto to pochodzi z książki Siostry Anastazji "143 przysmaki siostry Anastazji". Cóż mogę powiedzieć ciasto okazało się przepyszne. Biszkopt kakaowy jest wręcz czekoladowy i dzięki dodatkowi oleju jest wilgotny i mięciutki , pyszny. Co do kremu też jestem bardzo mile zaskoczona , połączenie budyniu  z bitą śmietaną smakiem bardzo przypomina puszyste(...)posypania ( starłam dodatkowo czekoladę mleczną)4 krople aromatu śmietankowegoBiałka ubić z cukrem na sztywną pianę, następnie dodać żółtka, wodę i olej delikatnie mieszając do połączenia składników.Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać.Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach.Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Polędwiczka wieprzowa w cieście naleśnikowym 343

osoliłam, porządnie doprawiłam za to ciasto. Dzięki temu polędwiczka nie straciła swojej delikatności, a jednocześnie nie była mdła. Ideał. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - 1 jajko - 130 gram mąki - 350 mililitrów mleka  - olej lub klarowane masło - pieprz cayenne - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na średnie grubości plastry, układamy w miseczce i zalewamy 100 mililitrami mleka, odstawiamy(...)osuszamy i lekko rozbijamy, doprawiamy solą. Maczamy mięso w cieście, które powinno mieć konsystencję bardziej gęstą niż do naleśników i wrzucamy na rozgrzany olej lub klarowane masło. Temperatura smażenie nie powinna być za wysoka, bo ciasto się spali, a mięso pozostanie surowe, co w przypadku wieprzowiny czyniłoby ją niejadalną. Smażymy więc w średniej temperaturze do czasu aż ciasto się zarumieni

Życie zamknięte w smaku
Mazurek jaglany z czekośliwką 161

wegański i co więcej bezglutenowy  wielkanocny wypiek. Mieszanina mąk: jaglanej, kukurydzianej oraz skrobi ziemniaczanej dała całkiem fajny rezultat. Ciasto jest idealnie kruche i nawet ma lekko maślany aromat. Oczywiście masła w nim nie znajdziesz - zamiast niego jest olej kokosowy . Nadzienie to po prostu znane nam powidła śliwkowe z odrobiną kakao . Jeśli szukasz prostego, nieprzesłodzonego i zdrowego mazurka(...)cukrem pudrem. Do szklanki dodaj siemię lniane , zalej je wrzątkiem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 5 minut . Później wlej do miski wraz z olejem kokosowym . Składniki wymieszaj najpierw łyżką, a później rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę i wstaw na 30 minut do lodówki. Keksówkę (u mnie dwie formy o wymiarach 10x22 cm) lub inną prostokątną formę pokryj papierem

Food Square
Krokiety z pieczarkami i serem 1398

Składniki Pieczarki 500g Ser żółty 200g Cebula 1 duża sztuka Pieprz do smaku Sól do smaku Bułka tarta do opanierowania Jajko do opanierowania Mąka do opanierowania Olej rzepakowy do smażenia Składniki na ciasto naleśnikowe Mąka 200g Mleko 200ml Woda 200ml Jajko 2 sztuki Sól szczypta Olej 2 łyżki […] The post Krokiety z pieczarkami i serem appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Kalafior w cieście majonezowym 165

myjemy i osączamy. Oprószamy solą ziołową i pieprzem. W misce mieszamy majonez ,mleko i mąkę (ciasto ma być gęste). Do smaku doprawiamy pieprzem. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście ,smażymy na rozgrzanym ,głębokim oleju,na rumiano. Przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu

R'n'G Kitchen
CIASTO BARDZO CZEKOLADOWE Z MALINAMI 398

uznania (u mnie mrożone)Składniki polewy:- 100g gorzkiej czekolady (u mnie wegańska z ksylitolem)- ok.50ml kremówki (gdy nie zależy nam na tym by ciasto było wege) lub mleka roślinnego- 1 łyżka ksylitolu- 1 łyżeczka oleju kokosowego- płatki czekoladowe do posypania (nie trzeba)Mąkę przesiać do miski, dodać do niej kakao, sodę oraz sól i dokładnie wymieszać. W osobnej misce wymieszać(...)nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30 minut na programie góra-dół.Do suchego patyczka. W rondelku roztopić na malutkim ogniu olej kokosowy i pokruszoną czekoladę z dodatkiem kremówki. Lekko przestudzić i polać nią jeszcze letnie ciasto. Ja dodatkowo posypałam płatkami czekoladowymi (wege, z ksylitolem).Idealne do jesiennej kawki. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania