miód wielokwiatowy, - w opisie krem budyniowy, 1 opakowanie polewa czekoladowa, - ile potrzeba posypka kolorowa wszystkie składniki mikserem dobrze wymieszać z do powstania pęcherzyków powietrza keksówka 24x15 wysmarowana olejem i tartą bułką przełożyć ciasto do formy i piec w 200C około 45 minut - do suchego patyczka - upieczony piernik wystudzić 200 ml mleka zagotować z 2 łyżkami cukru i zagęścić budyniem czekoladowym
W Mojej Kuchni Lubiędelikatne i niezbyt grube, idealnie komponując się z brokułowo-serowym farszem. Pyszności! :) Składniki (na ok. 6 dużych naleśników): ciasto naleśnikowe 150 g suchej kaszy jaglanej po 1,5 szklanki wody i mleka 2 jajka ok. 5-6 łyżek skrobi ziemniaczanej łyżka oleju szczypta soli Kaszę jaglaną ugotować wg przepisu, który znajdziecie(...)TUTAJ. Odstawić do przestygnięcia, a następnie zblendować na gładki krem. W misie utrzeć jajka z mlekiem i szczyptą soli, stopniowo dodając kaszę oraz mąkę. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Na koniec dodać olej. Jeśli będzie jednak zbyt rzadkie - należy dodać więcej mąki, jeśli zbyt gęste - mleka/wody. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię
Kuchnia Elliesera;1 duża cebula;1 jajo;1,5 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania;Sól;Pieprz;Olej do posmażenia cebuli.Dodatkowo:100 g wędzonego boczku;1 duża cebula;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Cebulę do ciasta na kopytka obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanym na patelni oleju.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić(...)dodać jajo, mąkę i zagnieść ciasto.Zagniecione ciasto podzielić na kilka kawałków. Z każdego formułować wałek i kroić ukośne kopytka.Kopytka wrzucać partiami na gotującą się (bulgoczącą), lekko osoloną wodę i gotować, aż do wypłynięcia.W międzyczasie przygotować okrasę. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić cebulę, chwilę podsmażać, po czym dodać
Gospodyni Miejskamiski przesiać przez sitko mąkę Wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto na chleb lepiej rośnie. Dodać sól, cukier, drożdże suche, olej, usmażoną cebulkę i stopniowo wodę. Zagnieść na elastyczne ciasto. Można użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Odstawić w omączonej misce pod przykryciem (ściereczka kuchenna) na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce do podwojenia
Grunt to przepis!jednej. Wyszło pyszne ciacho z kremem, które zostało przełamane musem z jabłek. Inspiracja: blog kruche babeczki Składniki na formę 30 cm x 25 cm na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1/4 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki wiórków kokosowych 1 kopiasta łyżka kakao 1 szklanka mąki pszennej Na krem budyniowy: 1/2 litra mleka 2 budynie waniliowe(...)krem będzie mniej maślany 1/2 szklanki cukru pudru lub trochę mniej Na mus jabłkowy: 6 dużych jabłek 1 galaretka (u mnie cytrynowa) Przygotowanie: Ciasto: Białka ubić na sztywno, następnie dodać po jednym żółtku i powoli wlać olej. Mąkę wymieszać z cukrem, z proszkiem do pieczenia, kakao i wiórkami koksowymi. Stopniowo dodawać do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie. Blaszkę wyłożyć papierem
Fabryka pomysłówdziesięć minut. Po tym czasie dorzucamy dwie łyżki cukru i szczyptę soli. Mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę, od razu mieszając. Dodajemy jej tak dużo, dopóki ciasto nie stanie się zbite, gotowe. Ugniatamy je. Polewamy niewielką ilością oleju, raz jeszcze ugniatamy i zostawiamy na ok. trzydzieści minut do wyrośnięcia. Gdy już urośnie, przenosimy je na stolnicę, gdzie je wałkujemy na kształt prostokąta(...)Smarujemy wierzch delikatnie olejem. W niewielkim naczyniu mieszamy ze sobą cztery łyżeczki cukru i jedną łyżeczkę cynamonu. Tą mieszanką posypujemy ciasto. Następnie zwijamy je w rulon i odcinamy kilkucentymetrowe kawałki tak, jakbyśmy przygotowywali kopytka (kluski leniwe), tyle że nie trzeba ciąć na ukos, może być prosto. Brytfannę smarujemy nieznacznie tłuszczem (olejem) i wykładamy na nią rollsy zawijaskami do góry. Pieczemy
Weganizm infantylnyjajka 1 szkl. cukru 3/4 szkl. oleju 1 szkl. mąki 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodać olej , mąkę , kakao , proszek i wymieszać. Połowę ciasta wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 10 minut w temp. 180 st.C. Wkładka kokosowa: 4 łyżki kaszy manny 100 g wiórków kokosowych
Cynamonowe szczęścieZ racji tego, że tydzień temu był tłusty czwartek, pokażę Wam jakie słodkości przygotowałam właśnie na ten dzień. Niestety coś się stało z moim laptopem i
charlotte gotujesoli 1 łyżeczka cukru waniliowego olej do głębokiego smażenia Do podania: cukier puder lub lukier CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku na średnim ogniu podgrzewamy mleko razem z masłem, solą i cukrem. Mąkę przesiewamy do miski. Gdy mleko będzie gorące, zdecydowanym ruchem wsypujemy mąkę. Mieszamy energicznie drewnianą łyżką, aż ciasto ładnie się połączy i zacznie odchodzić(...)jajku cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką "gwiazdką". 3. Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i smarujemy odrobiną oleju przy pomocy pędzelka. Na papier wyciskamy ciasto formując gniazdka o średnicy mniej więcej 7-8 cm. Wycinamy kwadraty z papieru tak, aby każde z gniazdek znalazło się na osobnym kawałku
My Culinary Artosób: 2 szklanki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki gęstej maślanki 1 jajko 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska białej kiełbasy ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie(...)ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy
Gosia gotujeosób: 2 szklanki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki gęstej maślanki 1 jajko 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska białej kiełbasy ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie(...)ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy
Gosia gotujeprzygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki cukier puder do posypania olej do smażenia Churros - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz(...)alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Drugi natomiast to przygotowanie churro jak pączki hiszpańskie, czyli na pergaminie. Wtedy papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty
Słodka Stronanasiona i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto nakryć folią i zostawić na 60 – 90 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. keksówki wysmarować cienko tłuszczem (np. olejem) i posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrobić kilkoma ruchami ręki. Podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek. Przykryć i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać
Posadzone i zjedzonecóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego szczypta soli na pierogi z jagodami: 500 g świeżych jagód 4 czubate łyżki drobnego cukru Sposób(...)przygotowania: Mąkę przesiać do miski. Dodać wodę i sól i wymieszać. Dodać masło (ciepłe, ale nie stopione - wystarczy, że wyjmiecie je z lodówki pół godziny wcześniej) oraz olej. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut. Gdy ciasto będzie już jednolite, przełożyć je z powrotem do miski i przykryć folią spożywczą, żeby nie wysychało. Odstawić
W SMAK