ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:77/437)

Bliny drożdżowe po Wileńsku 184

osób: 2 szklanki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki  gęstej maślanki 1 jajko 1  szklanka gazowanej wody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska  białej kiełbasy  ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie(...)ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy

Gosia gotuje
Bliny drożdżowe po Wileńsku 159

osób: 2 szklanki mąki wrocławskiej 1/2 szklanki  gęstej maślanki 1 jajko 1  szklanka gazowanej wody mineralnej 30 g drożdży 1/4 szklanki mleka szczypta cukru szczypta soli olej kujawski do smażenia Dodatkowo: 6 jaj 1 opakowanie gęstej śmietany (150 g) 1 laska  białej kiełbasy  ( u mnie wyrób własny, poświąteczne zapasy) 100 g peklowanej słoniny Przygotowanie(...)ciasto na jednolitą masę. Ja robię to ręcznie mieszadełkiem. , gdy jest za gęste możemy dolać wody.Ciasto powinno mieć konsystencję  takiego na racuchy. Na niewielką patelnię wysmarowaną olejem (najlepiej pędzelkiem),wlewamy porcjami ciasto i smażymy nasze bliny z dwóch stron, aż się lekko zezłocą. Usmażone przekładamy na talerz i przykrywamy żeby nie wystygły W międzyczasie rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy

Gosia gotuje
Churros 196

przygotowaniu. Churros - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki pszennej szklanka wody szczypta soli łyżka cukru łyżka wódki  cukier puder do posypania olej do smażenia Churros - Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę zagotowujemy z masłem po czym wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do zgęstnienia masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki.  Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz(...)alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka). Na przygotowanie churros są dwa sposoby: Jeden z nich to taki, że "paluszki" wyciskamy bezpośrednio na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Drugi natomiast to przygotowanie churro jak pączki hiszpańskie, czyli na pergaminie. Wtedy papier do pieczenia tniemy na nieduże kwadraty

Słodka Strona
Chleb na zakwasie pszenno - żytni 168

nasiona i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto nakryć folią i zostawić na 60 – 90 minut do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość. keksówki wysmarować cienko tłuszczem (np. olejem) i posypać otrębami. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i wyrobić kilkoma ruchami ręki. Podzielić na trzy części i przełożyć do keksówek. Przykryć i zostawić na 40 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać

Posadzone i zjedzone
Pierogi z jagodami 155

cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego  szczypta soli na pierogi z jagodami: 500 g świeżych jagód 4 czubate łyżki drobnego cukru Sposób(...)przygotowania: Mąkę przesiać do miski. Dodać wodę i sól i wymieszać. Dodać masło (ciepłe, ale nie stopione - wystarczy, że wyjmiecie je z lodówki pół godziny wcześniej) oraz olej. Ze wszystkich składników zagnieść ciasto. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać kilka minut. Gdy ciasto będzie już jednolite, przełożyć je z powrotem do miski i przykryć folią spożywczą, żeby nie wysychało. Odstawić

W SMAK
Pizza- pyszna! 264

odkąd go dostałam to tylko tą pizzę serwuję dla swoich domowników i gości. Pizza     Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki, 20 dag drożdży, 1 żółtko, 3/4 szklanki letniej wody, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju. Dodatki wedle uznania. Do prezentowanej pizzy wykorzystałam: kiełbasa, papryka czerwona, cebula, pół puszki kukurydzy, kostka żółtego sera, ketchup. Wykonanie(...)rozpuszczamy w wodzie. Do roztworu dodajemy żółtko, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Następnie dodajemy łyżkę oleju i ponownie zagniatamy i odstawiamy na 20 minut. Kiedy ciasto nam wyrośnie wałkujemy, układamy na blasze i podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Pizzę wyciągamy z piekarnika, smarujemy delikatnie ketchupem (2 łyżeczki

paapilotkaa
Churros z masą migdałową 132

głębokim tłuszczu. W wersji oryginalnej - podawane na śniadanie, z sosem czekoladowym. U mnie - churros z masą migdałową.   Składniki na ciasto:                         - 410g mąki pszennej- 200g masła- 4 jaja- 500 ml wody- 1 płaska łyżeczka proszku- 2 łyżki cukru- szczypta soli- olej do smażenia   Składniki na masę migdałową:                         - 200g mielonych migdałów- 300ml śmietany kremówki- 250g mascarpone- 2 łyżki cukru(...)jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º C wyciskamy porcje ciasta (długości ok. 8 – 10cm), odcinając  kawałki  nożyczkami. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. Przygotowujemy masę migdałową. Ubijamy śmietanę wsypując

mojewypiekiinietylko
Budyniowa pianka z owocami 151

pieczenia 2 łyżki cukru 5 żółtek Pianka 5 białek 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki oleju 250 dag owoców ( najlepsze są owoce sezonowe) Wykonanie: Na stolnicę przekładamy wszystkie składniki na ciasto. Łączymy ze sobą wyrabiając dokładnie ciasto, dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta mrozimy. Drugą część wykładamy na blaszkę do pieczenia(...)sztywną pianę, dodając stopniowo cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Gdy piana będzie szklista zmniejszamy w mikserze obroty, wsypujemy następnie budyń, cały czas miksując wlewamy powoli olej. Tak ubitą piankę wykładamy na wystudzone ciasto, układamy na wierzch pianki owoce, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach  zamrożoną drugą część ciasta. Placek wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni C pieczemy przez

kgwjanczewo
Chrupiąca brukselka w cieście 123

sezamu olej do głębokiego smażenia cynamon sól, pieprz Gotujemy garnek wody, delikatnie słodzimy i solimy. Brukselkę myjemy, odcinamy  końcówkę i w miejscu końcówki lekko nacinamy na krzyż - w ten sposób pozbywamy się goryczki z brukselki. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy 5-8 minut. Odcedzamy, dokładnie osuszamy, studzimy. Z piwa, maślanki, mąki, proszku do pieczenia i jajka ukręcamy ciasto(...)sezamem. Rozgrzewamy tłuszcz w garnku (dużo oleju, tak żeby cała brukselka była zakryta), nabijamy po jednej brukselce na patyczek do szaszłyków i zanurzamy w cieście. Oblepiamy dokładnie brukselkę. I zanurzamy w gorącym oleju. Trzymamy około minuty. I tak po kolei z każdą brukselką. Wyjmujemy na papierowy ręczniczek żeby odsączyć. Podajemy koniecznie z sosem słodko-kwaśnym lub słodko-pikantnym albo dipem

Marder&Marder Manufacture
P... Pierogi! (i polska impreza!) 184

niewysypanej mąką blachy do pieczenia ;) Z podanego ciasta wyszło mi 30 pierogów ! Dzisiaj zapraszam na... Ruskie ! Składniki : Ciasto : 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 0,5 szklanki ciepłej, przegotowanej wody 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz : 5 ugotowanych ziemniaków 500g sera białego 4 cebule (+ 4na patelnię) sól, pieprz, przyprawa Maggi 2 łyżki masła(...)Wysypyjemy mąkę na stolnicę. 3.     Dodajemy szczyptę soli. 4.     Palcem należy zrobić wgłębienie, dodać olej oraz mleko z wodą. 5.     Wyrabiamy ciasto, aż samo będzie odchodziło od palców ;) 6.     Rozwałkowujemy i (najlepiej kubkiem) wykrajamy kółka. Lepienie : 1.     Każde

Kitchens Alphabet
Proste Ciasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami 386

Ciasto:2 szklanki mąki tortowej420 ml jogurtu naturalnego2/3 szklanki cukrucukier waniliowy160 ml oleju2 duże jajka2 łyżki proszku do pieczeniaok. 400 g dowolnych owoców (mogą być mrożone)ok. łyżeczka mąki ziemniaczanejKruszonka:4 łyżki mąki2 łyżki cukru3 łyżki masłacukier waniliowyCiasto Jogurtowe z Kruszonką i Owocami - Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny być świeże i mieć temperaturę pokojową. Jogurt, cukier, cukier waniliowy, olej(...)jedynie do połączenia składników (nie używając miksera).Formę 20 x 30 cm smarujemy tłuszczem (olej lub margaryna), oprószamy mąką ziemniaczaną i wylewamy przygotowane ciasto.Na masę jogurtową wykładamy owoce.Przygotowujemy kruszonkę:Mąkę, cukier, cukier waniliowy i posiekane masło wyrabiamy do momentu powstania grudek. Gdyby ciasto okazało się za suche dodajemy odrobinę masła, gdy za mokre - cukru. Kruszonką posypujemy owoce.Pieczemy

Słodka Strona
Kruche babeczki z porzeczkami i lekką budyniową pianką. 180

innego jak zacząć Was nimi kusić. To moje pierwsze karty z nimi związane, wyczekujcie kolejnych ;) Potrzebujemy: Kruche ciasto z przepisu poniżej, znajdziecie go klikając w ten LINK Pianka: 5 białek 1 szklanka cukru 1 op cukru waniliowego 2 budynie waniliowe 1/2 szklanki oleju słonecznikowego, ja użyłam zimnotłoczonego oleju od Oleofarm Ponadto: 500 g owoców czerwonej porzeczki, obranych i umytych Białka(...)cukier całkowicie się rozpuści.  Dalej do piany dodajemy po trochę proszku budyniowego i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.  Następnie cienką stróżką wlewamy olej, cały czas mieszając.  Na dno foremek silikonowych wsypujemy łyżeczkę ciasta kruchego (tartego na tarce, bądź z mojego przepisu), na ciasto kładziemy łyżkę piany i łyżkę owoców czerwonej porzeczki. Zasypujemy babeczkę łyżeczką ciasta kruchego

MamaOskarka
Słoneczne ciasto kawowe 1336

wymiarach 36x24 cm wyłożonej papierem robić łyżką kleksy z ciasta i posypywać mieloną kawą.2. Żółtka, jajka i cukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny. 3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI NA ZAKWASIE, Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ I MAKIEM 167

olej do posmarowania chleba W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie, ale tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy długo. Ciasto przekładamy do przygotowanej wcześniej formy (używam silikonowych, których nie trzeba zawsze smarować, smaruję je delikatnie olejem kokosowym, tylko co któryś raz). Formy metalowe musimy dokładnie wysmarować i obsypać otrębami lub mąką. Ciasto dokładnie ubijamy (miejsce przy miejscu) łyżką(...)Smarujemy oliwą lub olejem i posypujemy makiem (u mnie mak niebieski i biały), delikatnie skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie. Odstawiamy do wyrastania, pod przykryciem w dość ciepłe miejsce (u mnie piec w kotłowni), na ok.3,5-4,5h. Lub dłużej, czas zależy od temperatury i wieku zakwasu (czym świeższy tym czas wyrastania będzie krótszy). Gdy ciasto wypełni formę, wstawiamy

Smaczne Zdrowe
Marchewkowe muffinki z mieszanką keksową 135

mieszanki keksowej + do dekoracji 1 jajko 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, wbijamy jajko, dodajemy mleko oraz olej i delikatnie mieszamy – ciasto powinno mieć grudki. Dodajemy startą marchewkę oraz mieszankę keksową, delikatnie mieszamy. Foremki napełniamy do połowy wysokości, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180*C. Dekorujemy mieszanką keksową

Gotowanie i blogowanie
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 162

dyniowym puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry.  Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Omlet idealny 142

ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. W drugim naczyniu roztrzep żółtka. Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami i mąką. Na dużej patelni rozgrzej 1 – 2 łyżki oleju roślinnego. Wylej ostrożnie ciasto i smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru. Podawaj z ulubionymi składnikami. Ja lubię rozsmarować serek waniliowy i dodać ulubione owoce

Moja pasja smaku
Szybkie ciasto z wiśniami 137

wiśni, a ilość soku dodanego do masy budyniowej zmniejsz ilość mleka) Przygotowanie: Wyjmij ciasto francuskie z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Formę posmaruj delikatnie olejem lub masłem roślinnym, wylep formę ciastem, i ponakłuwaj widelcem. Przykryj ciasto papierem do pieczenia- wykorzystaj ten z opakowania po cieście francuskim i obciąż ciasto kulkami ceramicznymi lub tak jak ja Pięknym Jasiem (po pieczeniu

greenscarf
Siekane drobiowe 154

paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymieszać  i doprawić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta, smażyć z dwóch stron na złoty kolor

Moje domowe kucharzenie
Racuszki ryżowo - cytrynowe. 134

cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj do masy ryżowej, wymieszaj. Wsyp startą skórkę cytrynową i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj składniki. Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej wykładaj łyżką gotowe ciasto. lekko wyrównaj, aby powstały okrągłe racuszki. Smaż z obu stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe udekoruj lekko cukrem pudrem

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi z suszonymi śliwkami 188

pewno warte wypróbowania. Pierogi z suszonymi śliwkami Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól, 200 g suszonych śliwek, masło, śmietana 18%, cukier. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy po jednej suszonej śliwce i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi

paapilotkaa
Kaszubskie ciasto drożdżowe z kruszonką i lukrem ( Młodzowy kuch z kruszonką i glancem) 218

ciepłe do podwojenia objętości - na ok. godzinę. W tym czasie przygotować kruszonkę. Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz króciutko zagnieść. Formę (u mnie 36x21 cm) posmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, posypać kruszonką. Odstawić na kolejne 20 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C przez 45-50 minut. Kruszonka 200 g mąki 1/2 łyżeczki

Pełny talerz
Chleb na owsiance .... z cyklu Wypiekanie na Śniadanie. 133

suchej patelni podprażamy płatki owsiane do momentu, aż poczujemy orzechowy zapach. Podprażone płatki zalewamy resztą ciepłej wody, aby zmiękły. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, olej i sól. Wyrabiamy ciasto mikserem z hakiem przez ok 10 minut. Ciasto będzie bardzo rzadkie i lejące. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej wyrobione ciasto chlebowe. Przykrywamy folią spożywczą

Naturalna Kuchnia
Brokuły w cieście 162

wymieszałam. Ciasto odstawiłam na 30 minut aby "odpoczęło". Brokuły w całości blanszowałam w osolonej i ze szczyptą cukru wodzie, odcedziłam i podzieliłam na różyczki. Różyczki maczałam w cieście i smażyłam na oleju rzepakowym tyle aby ładnie się zrumieniły. Podałam z sosem ziołowym na bazie jogurtu. Smacznego, miłego chrupania. Przepis własny. "Podróże małe i duże" Bałtyk w kolorach zachodu słońca

Moje Małe Czarowanie
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 180

Ostawić na ok 15 minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać wyrośnięty rozczyn z drożdży, resztę ciepłej wody, cukinię,olej i wyrobić jednolite ciasto. Ja wyrabiałam ręcznie. Można też wyrabiać mikserem przy użyciu haka. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 20 min. Po tym czasie ciasto powinno lekko podrosnąć

Walijskie Pichcenie
Rumowe Kakałko ze śmietanką 137

sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy po kolei żółtka. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki. Uważamy jednak by nie zniszczyć struktury piany. Na koniec dodajemy olej i zapach rumowy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm, której dno wyłożyliśmy papierem. Ważne by biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania suchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy

Karczma Honorietty
Śnadaniowy naleśnik bananowy z czekoladą 112

szklanka mąki żytniej 2 łyżki jogurtu naturalnego 4 kostki gorzkiej czekolady, posiekanej  Rozgrzać patelnię. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Jeśli używamy foremek silikonowych ich brzegi należy posmarować olejem lub masłem, aby ciasto nie przykleiło się. Foremki kładziemy na patelni (jeśli nie jest teflonowa to należy smażyć na dowolnym tłuszczu) wylewamy ciasto, aż do ich brzegów i wyrównujemy. Zmniejszamy ognień

Chocolate Muffin Blog
Hamburgery z kotletem indyczym i piklami 136

cebuli wraz z jajkiem oraz przyprawami. Ewentualnie podsypuję bułką tartą, gdy mięso jest zbyt rzadkie. Aby kotlety były okrągłe i jednakowych kształtów, wycinam je foremką do ciasta. Smażę na rozgrzanym oleju. Ciepłą bułkę przekrawam na pół. Jedną część smaruję majonezem, drugą musztardą. Układam sałatę, na to kotlet, ketchup, pikle, cebula pokrojona w piórka, pomidor i wierz bułki

Kuchnia co dnia
Kokosowe ciasteczka z płatkami teff i słonecznikiem 147

kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy przez chwilę. Można też zmielić je w młynku do kawy. Dosypujemy ksylitol, mąkę ryżową i proszek do pieczenia, dolewamy mleko roślinne, olej kokosowy i wyrabiamy ciasto. Z ciasta lepimy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na papierze do pieczenia, zostawiając między ciasteczkami miejsce, gdyż podczas pieczenia urosną. Pieczemy ok 15 minut w temperaturze

FitKot
Uszka z grzybami do barszczu wigilijnego 89

Farsz na ok 40 szt. uszek: 30 g suszonych grzybów ( borowiki i podgrzybki ) cebula łyżka masła Ciasto: 1,5 szklanki mąki łyżka oleju ok szklanki gorącej wody sól Grzyby zalać zimną wodą i zostawić na noc. Rano ugotować do miękkości - ok 30 min - w tej samej wodzie. Odcedzić dokładnie na sicie, ostudzić, drobno posiekać. Cebulę bardzo drobno posiekać, podsmażyć(...)maśle, dodać grzybki. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej i powoli wlewać bardzo ciepłą wodę, prawie gorącą. Wyrobić zwarte, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 30 min. Odkroić część ciasta, resztę przykryć ściereczką, aby nie wysychało. Stolnice podsypać lekko mąką. Ciasto bardzo cienko rozwałkować. Wykrajać kółka o średnicy

Atlas Smaków
Razowe naleśniki z nutellą i bananem 193

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a najlepiej miksujemy, aby ciasto było dobrze napowietrzone. Smażymy na rozgrzanej patelni cienkie placki. Można smażyć bez użycia tłuszczu, gdyż w cieście jest spora ilość oleju. Gotowe naleśniki smarujemy cienko nutellą, układamy pociętego n półplasterki banana i zwijamy. Smacznego

na moim stole...
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 146

wlewamy rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy mleko oraz jajka i miksujemy mikserem z hakiem około 10 minut, następnie dolewamy olej i miksujemy aż ciasto wchłonie cały tłuszcz i przestanie się błyszczeć. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut (w tym czasie ma podwoić objętość

Rozpustne gotowanie
Czekoladowe naleśniki migdałowe z mrożonym sosem truskawkowym :) 141

mąkę migdałową, odżywkę roślinną, kakao, mleko i żółtka - wymieszaj. Dodaj białka i delikatnie zamieszaj całą masę.  Mocno rozgrzej patelnię (w razie potrzeby możesz użyć troszkę np. oleju kokosowego). Wylewaj porcję ciasta. Kiedy pojawią się pęcherzyki przeżuć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi dodatkami - u mnie zmiksowane, mrożone truskawki - pycha

Zdrowie na języku :P
Domowy chleb żytni na mleku 142

świeżych drożdży 1 jajko 1 żółtko 50 ml oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy z cukrem ,dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy ,dodajemy sól ,olej ,jajka oraz drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na 30 min. Gdy już wyrośnie ,przekładamy do formy (duża keksówka) ,przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy na 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury

R'n'G Kitchen
Pierogi z truskawkami i masełkiem 218

mąki, 1 jajko, 2 łyżki oleju, woda, 40 dag truskawek 10 dag masła, 1 łyżka cukru, sól. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę. Zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne i wolne.  2. Truskawki obieram z szypułek. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Zlepiam pierogi.  3. Przygotowane

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krupczatkowe naleśniki w pięć minut 199

wody 2 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli 1 łyżka cukru ( jeśli mają być na słodko ) Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Smażyć na rozgrzanej patelni bez użycia oleju ( jest już w cieście ). Ze smażeniem zajęło

Jemy Pijemy
Placuszki z truskawkami 124

pokroić w plastry. 2. Jogurt zmiksować z jajkami i olejem. Dodać cukier, mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksować.  3. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Łyżką nakładać porcje ciasta. Na wierzchu układać plastry truskawek wciskając je w ciasto. Placuszki przekręcić i usmażyć z drugiej strony.  Uwaga: z truskawek przy smażeniu wycieka sok więc jeśli placuszki smażą

Kto ugości moich gości?
Chleb ziołowy ( dla Ani ) 258

przy tak dużej ilości ciasta boli ręka od wyrabiania. Ciasto odstawiłam łącznie na 40 minut - po 20 minutach chwilę wyrobiłam i ponownie odstawiłam. Po tym czasie ciasto przełożyłam do posmarowanych olejem blaszek - u mnie jedna 31x12x8, druga 25x11x7 i odstawiłam do wyrastania - u mnie zajęło to 7 godzin Piekłam w temperaturze 200 stopni przez ok. 45 minut Zdjęcia udostępnione dzięki

apetytnapieczenie
Pierogi ze szpinakiem 156

pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy.     Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto.   Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi

paapilotkaa
Chleb pszenny z Bourke Street Bakery 124

zawartość miski posypujemy solą i miksujemy na wolnym biegu przez 1 minutę, następnie zwiększamy na średni-mocny bieg i miksujemy jeszcze kolejne 6 minut. Miskę należy posmarować olejem, włożyć do niej ciasto, przykryć folią i odstawić  na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy lekko odgazować na lekko omączonym blacie - ciasto delikatnie rozpłaszczamy na prostokąt, złożyć na trzy

Plate of Joy
Bułeczki śniadaniowe-ekspresowe 127

łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 300 ml letniej wody olej Sposób wykonania: Drożdże rozrabiamy z ciepła wodą i cukrem.Do mąki wlewamy rozczyn dodajemy sól.Smarujemy dłonie olejem i dokładnie wyrabiamy ciasto. Formujemy bułeczki i układamy je na papierze do pieczenia. Pieczemy ok 15 minut  w 200 stopniach. Jeśli lubimy,gdy bułeczki są miękkie, po wyjęciu z  piekarnika,przykrywamy

Wielki apetyt
Pieczone uszka ziemniaczane 210

ząbki czosnku. A żeby farsz nie był za suchy, wlać ok 3-4 chochelki bulionu. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę, dodać jajko, kaszę mannę, olej i mąkę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować ( podsypując ciągle mąką ), wyciąć szklanką kółka.  Nakładać farsz i zwinąć jak uszka. Każdy pierożek posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec w 180 st C prze ok 20 minut

Gaździnka warzy
Chleb z prosem 127

zmieleniu ziaren dodajemy po kolei składniki i ustawiamy 37st/2,5min/obr 1. Następnie do zaczynu wsypujemy: 450 g mąki  pół łyżeczki soli  i wlewamy 20 g oleju rzepakowego. Zagniatamy elastyczne ciasto, będzie się trochę kleić, można dosypać nieco mąki. W przypadku Thermomixa dodajemy kolejno składniki do misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos Przekładamy

MamaOskarka
Placuszki z ricotty z żurawiną 201

dodać ricottę, zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mleko, cukier waniliowy oraz olej. Wszystko dokładnie zmiksować, na końcu dodać żurawinę. Rozgrzać patelnię z odrobinką oleju. Nakładać po łyżce ciasta i lekko rozpłaszczyć formując cienkiego placuszka. Smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Miseczki chlebowe na kefirze 164

ciepłą wodę i łyżkę mąki, wymieszać. Odstawić na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, rozczyn, kefir w temperaturze pokojowej oraz olej, zagnieść gładkie elastyczne ciasto. Odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części. Z każdej oderwać mały kawałek na uchwyt. Miseczki mocno spłaszczyć i formować

dom-agi.pl
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 141

Składniki: Winiary pomysł na… Francuską zapiekaną zupę cebulową 400g cebuli 1litr wody 100g żółtego sera startego Kilka kromek bagietki (czerstwej) 2 – 3 łyżki oleju do smażenia Arkusz ciasta francuskiego 1 jajko 2 łyżki mleka Cebulę obieramy i kroimy cienkie półplasterki, wrzucamy do rondla z rozgrzaną oliwą i podsmażamy na jasnozłoty kolor, przez około 5 minut, mieszając. Następnie zalewamy wodą, wsypujemy

Smakowy Raj
102. Babka łaciata 99

Białka ubić na sztywno dodać powoli cukier i nadal ubijać, następnie dodać żółtka, wymieszać, dodawać małymi porcjami przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Na samym końcu olej i wodę. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej dodać kakao, do drugiej 2 łyżki mąki. Ciasto kłaść do foremki łyżkami na przemiennie, tak aby powstały łaty. Piec 40 minut

Jadło i czytadło
Włoskie serce (zamiast bułek) 174

masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 pokrojone suszone pomidory 1 łyżeczka oregano Odrobina czerwonego barwnika Do miski wkładamy wszystkie składniki i zagniatamy jednolite gładkie ciasto. Ciasto przekładamy do natłuszczonej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę. Pozwalamy mu ładnie wyrosnąć.  Po tym czasie formujemy wałek o długości około 40 cm, kroimy wzdłuż na trzy części

VioletoweKucharzenie
Babka zebra 238

mąki 3 łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części.Pierwszą wymieszać z 3 łyżkami mąki,drugą część z 3 łyżkami kakao do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej grysikiem wylewać ciasto naprzemiennie łyżkę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki ze śliwkami 121

śliwek i pokroić na kawałki. W jednym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz cukier). W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre (roztrzepane jajka, olej, jogurt). Wszystko połączyć. Ciasto nakładać do foremek na muffinki, po czym w każdą powkładać kawałki śliwek. Piec około 25 minut w temp. 190 stopni. Ostudzone muffinki posypać cukrem pudrem. function load

dom-agi.pl
Naleśniki z wanilią i karmelowymi jabłkami 182

E.Wedel 0,5 kubka śmietany 2 łyżki masła Przygotowanie: Mieszamy wodę z olejem, przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy odrobinie oleju lub oliwy, wylewamy ciasto, smażymy naleśniki na złoty kolor Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kosteczki, masło roztapiamy na gorącej patelni, wrzucamy jabłka, dolewamy sok z cytryny, wrzucamy ziarenka wanilii. Smażymy na złoty

Luźna Kuchnia
Zupa serowa 174

smaczną zupę serową. Ja osobiście taką zupę podaję z makaronem domowej roboty. W mące robimy dołek i dodajemy jajko, mieszamy widelcem. Składniki zagniatamy dodajemy olej (można olej zamienić na wodę). Ciasto musi być elastyczne. Cienko wałkujemy i kroimy w paski o szerokości jaką lubimy. Gotujemy porcjami w osolonym wrzątku

Amatorka kuchenna
zapiekanka ze szparagami i bekonem 132

łyżka ketchupu pikantnego 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka curry sok z cytryny sól, pieprz 1 opakowanie rukoli    Przygotowujemy głębszą formę do pieczenia( jak na ciasto). Smarujemy ją lekko olejem. Ugotowany ryż przekładamy na blachę. W osobnym naczyniu mieszamy: śmietanę, ketchup, koncentrat pomidorowy, curry, sól, pieprz, sok z cytryny. Sos przelewamy do ryżu dokładnie mieszając. Całość rozkładamy równomiernie

noteskulinarnyfiga
Jesienne drożdżowce z kasztanami 150

mini mozzarelle   PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać mąkę, zrobić dziurkę, rozdrobnić drożdże dodać cukier, zalać 2 łyżkami ciepłej wody i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać sól, olej wodę i wyrobić ciasto. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry, obgotowujemy, odcedzamy. Kasztany obieramy, kroimy w kostkę.  Foremkę dużą smarujemy tłuszczem, wykładamy ciastem,  uzupełniamy ugotowanymi pieczarkami oraz kasztanami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Rogale Marcińskie 184

pomarańczową,esencję i okruchy biszkoptowe, całość dokładnie mieszamy. Gotową masę pozostawiamy do wystygnięcia w chłodne miejsce.  Składniki ciasto: 4.5 szklanki mąki pszennej typ 500 2 jajka pół kostki drożdży  1/2 szklanki cukru  szklanka ciepłego mleka pół szklanki oleju  2 płaskie łyżeczki soli 300 gramów margaryny(...)Wykonanie:  Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej rozpuszczone w mleku drożdże, cukier, jajka i sól. Całość mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto powinno być lepkie i chłodne. Kolejno ciasto należy uformować w prostokąt, owinąć folią i schłodzić w lodówce. Schłodzone ciasto przekładamy na stolnicę i ponownie wałkujemy w prostokąt. Margarynę

Krakowskie smaki Ani
Cynamonowe Pączuszki z mascarpone 253

spirytusu , wódki lub rumuOlej do głębokiego smażeniapół szklanki cukru pudrupół łyżeczki cynamonu Wykonanie :Jajka zmiksować z serkiem.Dodać pozostałe składniki . utrzec na jednolita masę.W garnku rozgrzać olej. Łyżką nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i kłaść na tłuszcz.Smażyć do zrumienieniaOsączyć na ręczniku papierowym .Po lekkim wystudzeniu obtoczyć  paczuszki w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem .Smacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka
Śniadaniowe placuszki z jabłkiem 185

prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy jajka i mleko, wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka ścieramy na małych oczkach i dodajemy do ciasta. Na patelnię wylewamy olej i dodajemy odrobinę masła (najpierw olej aby masło nie zbrązowiało). Smażymy małe, cienkie placuszki na średnim ogniu, około 1.5 minuty z jednej strony. Następnie dosmażamy

Słodkie Przyjemności
Gofry biszkoptowe z kajmakiem 163

proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodajemy wymieszane żółtka i sypkie składniki - mieszamy za pomocą łopatki albo łyżki.Gofrownice rozgrzewamy (około 5-6 minut ) smarujemy olejem i wylewamy partiami ciasto. Pieczemy w zależności od mocy naszego sprzętu - od 3 do 5 minut. Gotowe gofry odstawiamy do wystudzenia i lekkiego wysuszenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem, nakładamy na wierzch

Słodkie Przyjemności
Fish and Chips 181

minut w 190`C.Dorsza myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki.Do rondelka wlewamy olej i podgrzewamy do około 180`C. Pokrojone kawałki ryby maczamy w cieście a następnie wrzucamy ostrożnie do oleju - małe porcje, aby olej nie stracił temperatury. Smażymy około 35-40 s z każdej strony.Tradycyjnie podajemy frytki i rybę zawiniętą w gazetę z kawałkiem cytryny.Cho

Słodkie Przyjemności
Racuszki bananowe 135

przesianą mąkę (ciasto po dodaniu mąki opadnie, ale – bez obawy – tak ma być) i sodę. Obrane banany kroimy w plasterki i łyżką, delikatnie, łączymy z ciastem. Smażymy na rozgrzanym oleju, na rumiano. Usmażone, oprószamy cukrem pudrem.Racuszki bananowe podajemy na gorąco. Delikatne, puszyste, o baaaaardzo bananowym smaku. Jakie są na zimno, nie wiem, bo… nigdy nie zostają. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Przepis na szybki chleb 165

drożdży używam to najpierw je rozpuszczam w małej ilości ciepłej wody, żeby je aktywować.2. Wszystkie składniki mieszam i odstawiam pod przykryciem na 12 -18 godzin.3. Przekładam ciasto do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami lub płatkami owsianymi, obsypuję mąką i odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. godzinę.4. Wstawiam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 10 minut

UgotujmyTo.pl
Ciasteczka maślane Tuiles 125

już pożądaną, jednolitą konsystencję, to ostawiamy masę do ostygnięcia i przekładamy -zawsze- do czystej miski. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy wszystko metalową łyżką. 2. Blaszkę lekko smarujemy olejem i wykładamy łyżką ciasto. Można lekko pomoczyć łyżkę żeby rozsmarować ciasto na cienki krążek. Możemy część posypać płatkami migdałowymi. Wstawiamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 5-7 minut. Pieczemy

UgotujmyTo.pl
Tortilla z bobem 165

mrożony)1 duża łyżka serka mascarpone 1 kostka żółtego serka topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia:Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części, z których powstaną 4 placki. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony

pieprzny smaczek
BABCINE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 159

ziemniaków2 duze cebule5 łyżek mąki2 całe jajkasól ok.3 łyzeczkipieprz ok. łyzeczkiWykonanie:Ziemniaki tarkujemy,tarkujemy tez cebulke,dodajemy mąkę,jajka,sól pieprz,dokładnie mieszamy.Napatelni rozgrzewamy olej,łyżka nakładmy porcje ciasta,smazymy na rumiano po obu stronach.Podajemy polane śmietaną,z cukrem lub bez dodatków

Z Majeczką w kuchni
Babka tulipan na białkach 206

przesiewamy i dodajemy stopniowo do białek - dokładnie mieszamy. Dodajemy olej oraz wodę, mieszamy.Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak, do trzeciej kisiel (opcjonalnie możemy dodać też czerwony barwnik, wtedy uzyskamy żywszy kolor), a ostatnią część zostawiamy białą.Foremkę natłuszczamy, obsypujemy mąką i wykładamy kolejno części ciasta :jasne    ->     kakaowe

charlotte gotuje