ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:79/437)

Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich. 189

cytryny. Masę bananową  dodać masy jajecznej, wymieszać. Powoli dolewać mleko i dodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron. Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym. Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Smażony bakłażan w chrupiącym cieście kukurydzianym (bez glutenu, mleka i jajek) 202

Mąkę wymieszać z mielonym siemieniem lnianym, dodać wodę i przyprawy. Rozetrzeć na gładką masę, w razie potrzeby dodać więcej wody. Plastry bakłażana zanurzać w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor

głodny alergik
Zawijane drożdżówki 201

wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.[ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto podzielić na kawałki, z każdego kawałka zrobić długi wałek.Na środku

Moje domowe kucharzenie
Chleb tostowy 210

łyżka cukru  1 łyżeczka soli  50 ml oleju  Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec

Moje domowe kucharzenie
Kruche babeczki z masłem orzechowym i musem czekoladowym 221

kroimy w kosteczkę. Łączymy z pozostałymi składnikami - szybko zagniatamy ciasto. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą - odkładamy na 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy, wykrawamy koła. Foremki do babeczek smarujemy olejem, posypujemy tartą bułką lub kaszą manną. Wylepiamy ciastem foremki. Babeczki pieczemy 25 minut w 180 stopniach C. Upieczone, ostudzone babeczki ostrożnie wyjmujemy z foremek. MUS CZEKOLADOWY

kolorowotorcikowo
CIASTECZKA MEGA KRUCHE 213

mniejsze kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy

Smaczne Zdrowe
Ciasto z cukinią 167

cukinii, bo ta owocuje u nas jako pierwsza, reszta się jeszcze zbiera. A przepis podejrzałam u Marthy Stewart . No to do roboty! CIASTO Z CUKINIĄ (ZUCCHINI BREAD) 200g cukinii 120g białego cukru 120g brązowego cukru 125ml oleju rzepakowego 2 jajka 200g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu garść pekanów(...)Keksówkę dokładnie natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą. Orzechy pekan grubo siekamy. Do miski wrzucamy cukinię, odciskając w dłoni każdą dodawaną garść- dzięki temu ciasto nie będzie zbyt wilgotne. Dorzucamy cukry, olej i jajka i dokładnie mieszamy. Następnie w misce lądują suche składniki- mąka, sól, proszek, soda i cynamon, i znów mieszamy. Na koniec dodajemy posiekane orzechy i olejek migdałowy. Pieczemy

les mirabelles
Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej. 172

mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę i jeszcze raz wszystko razem mieszamy. Mąki dodajemy tyle ,aby ciasto miało konsystencją niezbyt gęstego syropu. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Gdy tłuszcz się już rozgrzeje wlewamy ciasto ( nie za dużo,aby nasze naleśniki nie były zbyt grube) i smażymy na jasno złoty kolor po obu stronach. Podajemy z śmietaną,dżemem,powidłami

Przepisy i porady kulinarne
Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym 253

Wlać mieszankę mączną i ugotować budyń. Odstawić do wystudzenia. MUFFINKI: jajka utrzeć z cukrem, a następnie wlać olej i jogurt. Połączyć i wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Wlewać do formy na muffinki do połowy. Kłaść łyżeczkę budyniu i przykrywać łyżką ciasta. Piec w 180*C przez 25-30min. Wystudzić. KREM: żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody(...)muffinki za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy. Na czubku wcisnąć dodatkowe jeżyny. Smacznego :) Kategoria: Babeczki i muffinki , Babki i ciasta ucierane , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , SŁODKO Tagged: budyń , jeżyny , kremówka , mleko , olej , żelatyna

https:KKuchniaMniam
47. Orkiszowe placki pomarańczowe polane sosem z kawałkami pomarańczy 153

mnie w domu. Są delikatne w smaku, mięciutkie i przepełnione smakiem pomarańczy! W dodatku, sos przygotowany z resztek po wyciskaniu pomarańczy i oleju kokosowego, swym kunsztownym smakiem doprowadzi w stan euforii nasze kubeczki smakowe. Składniki na ciasto: - 220g mąki orkiszowej - 90g jogurtu naturalnego - sok z 1,5 pomarańczy (dużych(...)mniejszych) - 1 jajko - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na sos: - pół pomarańczy - 1 łyżka oleju kokosowego - 2 łyżeczki ksylitolu - resztki z wyciskania pomaranczy Wszystkie składniki na ciasto miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji i smażymy na patelni muśniętej oliwą z oliwek lub olejem kokosowym, pamiętając o zasadzie: 1 łyżka = 1 placuszek . W tym czasie

Be Fit Be Strong
Racuchy trochę inaczej :) #jedzjabłka 210

garść rodzynek cynamon migdały 2 łyżki dżemu leśnego olej do smażenia, (polecamy olej ryżowy) W dużej misce rozgniatamy drożdże, wbijamy jajko, dodajemy cukier oraz pół szklanki ciepłego mleka (nie gorące), wszystko razem dobrze ze sobą mieszamy. Następnie dodajemy naprzemiennie resztę mleka i mąkę ciągle mieszając, aż ciasto będzie dość gęste. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy(...)ciasto wyrośnie. Polskie najsmaczniejsze jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Gdy ciasto jest już wyrośnięte dodajemy jabłka, rodzynki, cynamon i delikatnie mieszamy. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni i nakładamy łyżką ciasto. Smażymy na złoty kolor z obu stron :)  Podajemy z jogurtem naturalnym wymieszanym z dżemem z owoców leśnych i posypujemy migdałami.  Smacznego

vegetanie
Rumiane placki z cukinii 281

Cukinia ma w kuchni wszechstronne zastosowanie. Jadalne są jej  kwiaty , które można smażyć w cieście, a sposoby zastosowania owoców są niezliczone. Na dodatek to warzywo tanie. Do tej pory z cukinii robiłem m.in.  zupę krem z serem rokpol  i  sałatkę z karczochami i bobem . Tym razem postanowiłem zrobić z niej placki. Smak cukinii jest na tyle(...)który się zgromadzi. Dodać przyprawy, jajko i mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. "Ciasto" powinno być niezbyt gęste, ale też nie może się lać. Na patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, łyżką nakładać porcje ciasta. Placki nie powinny się stykać. Smażyć na złoty kolor - po ok. 2 minuty z każdej strony. Po usmażeniu placki wyłożyć na ręcznik kuchenny, by pozbyć się

W SMAK
Sernik złota rosa 3668

sera na sernik – trzykrotnie mielonego (polecam Piątnicy tutaj w promocji ) 5 jajek (3 całe i 2 żółtka – 2 białka dodać do miseczki z białkami z ciasta) 1 szklanka cukru pół szklanki oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 1 i 1/2 szklanki mleka DO MASY BIAŁKOWEJ: 4 odstawione wcześniej białka (dwa z ciasta(...)23x34 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, dno wykleić schłodzonym ciastem, wstawić do lodówki. MASA SEROWA: Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (160-165 z termo obiegiem). Trzy całe jajka i dwa żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, porcjami (po łyżce) dodać ser, następnie wsypać budyń i wlać olej. Na sam koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Bardzo płynną masę wylać

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi z zieloną soczewicą 235

się lepi a jednocześnie jest delikatne i aksamitne w smaku. Polecam. Ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka bardzo ciepłej wody, ale nie wrzącej - 3 łyżki oleju - łyżeczka soli Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ze sobą. Przykryć bawełnianą ściereczką na około 15 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na mniejsze części. Każdą z nich cienko rozwałkować, kubkiem wycinać koła(...)podsmażoną cebulką / porem. Farsz: - 1,5 szklanki soczewicy zielonej - 2 średnie cebule - 1 średnia marchewka - 1 ząbek czosnku - 1 liść laurowy -  1/3 szklanki śmietanki kremówki ( wegetarianie - 1 łyżka oleju) - 3 łyżki oleju do podduszenia warzyw - 1 łyżka mielonego pieprzu, sól do smaku 1. Soczewicę wraz z liściem laurowym ugotować w podwójnej ilości wody (  nie solimy ). Odcedzić, usunąć liść

kawawszklance
Miodownik 177

jeden z ostatnich momentów na korzenne aromaty płynące z tego ciasta, ponieważ już wkrótce przywita nas szaleństwo nowalijek i świeżutkich polskich owoców. Smacznego! Składniki Ciasto: 1 szkl. cukru 4 jajka 3 szkl. mąki pszennej ¾ szkl. oleju 4 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szkl. miodu 1 szkl. mocnej, ostudzonej herbaty Krem 1 szkl. cukru 9 łyżek kaszy(...)Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy 1 szkl. mąki i 1 łyżeczkę sody. Potem powoli dolewamy olej, cały czas mieszając. Dodajemy kolejną szklankę mąki i ponownie miksujemy. Ciasto łączymy z miodem, trzecią szklanką mąki i łyżeczką sody. Następnie stopniowo wlewamy przestudzoną herbatę, cały czas miksując i dodajemy przyprawę do piernika. Białka ubijamy

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania