ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:69/437)

Ciasto marchewkowe z kremem 136

zdjęcia robione przy sztucznym świetle wizualnie nie powalają na kolana, nie mniej jednak gorąco zachęcam do wypróbowania mojej wersji ciasta marchewkowego :) Składniki na małą blaszkę: Ciasto: 300 g startej marchewki 3 jajka 150 ml oleju 180 g cukru 250 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka cynamonu po 1/4 łyżeczki: imbiru, kardamonu i gałki muszkatałowej(...)pomarańczy garść orzechów i garść rodzynek (lub dowolnych bakalii) Krem: 350 g kremowego serka naturalnego 2 łyżki cukru pudru skórka z 1/2 pomarańczy Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia oraz przyprawy. Na końcu dodać starą na drobnych oczkach marchewkę i bakalie. Ciasto będzie dość gęste. Blachę wyłożyć

My simple kitchen
Gofry orkiszowe 205

ziarenka z 1 laski wanilii 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli   Wykonanie: Mąkę, żółtka, wanilię, proszek, cukier i olej wymieszać w misce na gładkie ciasto.  Białka ubić ze szczyptą soli i następnie delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem.  Gotową masę wylewać chochlą na rozgrzaną gofrownicę wysmarowaną olejem.  Piec na złoty kolor

Sto kolorów kuchni
Pizzerinki pełnoziarniste ze szpinakiem 159

kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. 3. Filet kroimy w malutką kostkę, posypujemy bazylią i oregano i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia.  4. Wyrośnięte ciasto odrywamy po kawałku, formujemy kulę i palcami rozgniatamy na kształt koła, pozostawiając wyższe brzegi. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika wysmarowaną olejem, po czym kolejno: smarujemy koncentratem

Szefowa kuchni
Lasagne (Lazania) od A do Zet, z przepisem na makaron i sos mięsno - pomidorowy 183

soli ½ szklanki wody 1 czubata łyżka mąki Dodatkowo: 3 - 4 łyżki oleju 300 – 400g Sera Gouda Około 180ml śmietany Makaron: 4 jajka Ok. 3 szklanki mąki Ok. ½ łyżeczki soli Olej wlewamy do patelni lub rondla, gdy jest już gorący wrzucamy na niego mięso mielone i smażymy, co pewien czas mieszając przez około 10 minut. Następnie dodajemy wodę, przecier pomidorowy, drobno(...)stołu. Na rozwałkowanym płacie ciasta kładziemy średniej wielkości blaszkę, w której będziemy robić Lazanię. Wycinamy z ciasta szablon o około centymetr większy niż blaszka (gdyż ciasto lubi się ściągać). Spód blaszki smarujemy olejem, a następnie kładziemy na nim rozwałkowany płat ciasta makaronowego, zalewamy je lekko przestudzonym sosem mięsno – pomidorowym i przykrywamy kolejnym płatem ciasta, po czym powtarzamy czynność

Smakowy Raj
Bułeczki pszenne śniadaniowe 116

wszystko łączymy, najpierw łyżką, a potem ręką wyrabiamy kilka minut aż powstanie elastyczne, miękkie ciasto, które pozwoli się uformować w kulę. Teraz lekko smarujemy dłoń oliwą lub olejem i gładzimy nasza kulę ciasta ze wszystkich stron, po czym pod przykryciem pozostawiamy ciasto jeszcze w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny, ale co pół godziny należy je lekko wyrobić, tzn. naciągnąć

I tu będę miała takie te
Babka majonezowa 87

częścią polać po wierzchu - przy pieczeniu zrobią się fantazyjne wzory z ciemnego ciasta. 4. Zamiast 1/3 szkl majonezu można dać tylko 1 łyżkę + 2 łyżki oleju. 5. Można do całości ciasta, zamiast części mąki, dać kakao i będzie baba czekoladowa. Autorce dziękuję za przepis jest rewelacyjny:) Babka na zdjęciu jest zrobiona zgodnie z podstawowym przepisem z dodatkiem kilku kropli aromatu

cucinare
Chleb aksamitny z ricottą i koperkiem 115

ciasto, zacznie odstawać od ścianek naczynia. Zajmie to ok. 5-7 minut. Kiedy będzie gładkie, dodajemy koperek i mieszamy do czasu, aż zostanie on równomiernie rozprowadzony w cieście . Przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy do wyrastania na 1 - 1,5 godziny . Wyrośnięte ciasto formujemy w bochenek i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x11. Spryskać wierzch oliwą. Odstawić

Delicious Titbits
Pyszne Ciasto Fale Dunaju 250

świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na  Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni(...)kompotu Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do ciasta na przemian z 150 ml mleka, miksując na niskich obrotach. Ciasto musimy podzielić na pół. Do jednej z części dodajemy kakao i 30 ml mleka (2 łyżki

Ptasia Kuchnia
Ciasto Fale Dunaju. 119

świętami Wielkanocnymi postanowiłam upiec coś pysznego. Święta spędzałam u rodziców więc upiekłam tylko jedno ciasto do kawy na świąteczny poniedziałek. Padło na Fale Dunaju . Składniki na ciasto : 3 jajka 150 ml oleju 180 ml mleka (150ml+30ml) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia słoik wiśni - ja użyłam wiśni z kompotu(...)Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej, dalej miksując. Przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia stopniowo dodajemy do ciasta na przemian z 150 ml mleka, miksując na niskich obrotach. Ciasto musimy podzielić na pół. Do jednej z części dodajemy kakao i 30 ml mleka (2 łyżki), łączymy

Ptasia Kuchnia
Pancakes 203

mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, sodę, cukier i sól. Do mokrych składników dodajemy suche stopniowo, cały czas mieszając - najlepiej trzepaczką. Patelnię przetarłam pędzelkiem silikonowym zamoczonym wcześniej w oleju. Wylewamy na rozgrzaną patelnię ciasto, smażymy z obu stron. Przed każdym smażeniem przecieramy patelnię pędzelkiem z odrobiną oleju. Moje pancakes polałam syropem trzcinowym i podałam z konfiturą poziomkową i chipsami kokosowymi

Aga w kuchni
Pizza z Łososiem i Ognistymi Pomidorkami 157

kolejnej propozycji smakowej.  Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody ok. 4 szklanki mąki pszennej (niepełne) 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli  garstka ziaren czarnuszki Dodatki: 2 puszki łososia w sosie własnym Graal 1 słoiczek Ognistych Pomidorków Eterno 1/2 średniej cebuli(...)ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto na dwie części, z każdej formuję

Blondynka Gotuje
puszyste placki z jabłkami... 3333

cienkie kawałeczki dodać do ciasta i wymieszać - białka ubić na pianę sztywną pianę i dodać do masy delikatnie mieszając łyżką do połączenia się składników na bardzo gorącym oleju kłaść dużą łyżką porcje ciasta tak z 2 cm grubości smażyć na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia tłuszczu nadmiaru - przed podaniem posypać pudrem cukrem, placki

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z Sardynkami i Tuńczykiem 202

ponownie. Spróbujcie, bo warto!  Składniki na 2 pizze o średnicy 31 cm: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 4 niepełne szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju z awokado Greencado 3/4 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1 garść ziarenek czarnuszki Dodatki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym Graal 2 puszki sardynek w sosie paprykowym Graal(...)ściereczką i odstawiam na kilkanaście minut. W momencie jak rozczyn podwoi swoją objętość w początkowej fazie mieszam wszystkie składniki łyżką, a potem wyrabiam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestanie przyklejać się do dłoni dodaję olej z awokado i wyrabiam do momentu, aż ciasto przestanie się błyszczeć, na końcu wgniotłam w ciasto ziarenka czarnuszki. Dzielę ciasto na dwie części, z każdej formuję

Blondynka Gotuje
Pikantne placki kukurydziane 157

kukurydzy - mielimy na w miarę gładkie ciasto. Cebulę drobno siekamy i dodajemy do ciasta, następnie resztę kukurydzy, kolendrę, bazylię i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Rozgrzewamy olej na patelni, dużą łyżką wlewamy ciasto tworząc placki i smażymy na złoto z każdej strony. Odkładamy na papierowy ręcznik, a następnie na talerz. Podajemy z sosem chili lub z limonką (cytryną). Na drugi

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Pierogi z mięsem z rosołu 161

rozwałkować. Pierogi się nie rozklejją podczas gotowania, a już ugotowane, nawet zimne, są mięciutkie. Kolejny atut – nie sklejają się po ugotowaniu (mimo, że do wody nie dodaję oleju). To przepis na ciasto, który mogę polecić każdemu. Pierogi z mięsem z rosołu to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa nie tylko z rosołu i nie tylko drobiowego. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj

mojewypiekiinietylko