ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:60/437)

świąteczne ciasto z choinką 311

keksówkę CIASTO ZIELONE  -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju  -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru -troszkę zielonego barwnika spożywczego lub 2 łyżeczki kakao CIASTO BIAŁE -4 jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody(...)szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek  Żółtka ucieramy z cukrem,  dodajemy mąkę, olej, wodę,proszek do pieczenia i barwnik lub kakao i miksujemy. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami 203

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce.. Ciasto drożdżowe 50 dkg mąki  40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml oleju  1 jajko szczypta soli Masa rabarbarowo-truskawkowa: kilka łodyg rabarbaru  truskawki 1  budyni np.malinowy  cukier waniliowy 100 ml wody + 6 łyżek wody 60 g cukru(...)wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia. Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy

Moje domowe kucharzenie
Ryby w zalewie pomidorowej 404

cukru 1 mały koncentrat pomidorowy 3 łyżki ketchupu ziele angielskie liść laurowy sól pieprz Ciasto naleśnikowe z 1 lub 2 jajek Sposób Przyprawione filety  obtoczyć w cieście naleśnikowym, usmażyć na oleju. W głębokim naczyniu ryby układać warstwami na każdą warstwę kłaść plastry ogórka kiszonego i cienkie plastry cebuli. Całość zalać gorącą zalewą pomidorową dzień przed podaniem, aby ryba mogła

Kuchenne aromaty
Jestem! 131

łyżki cukru (można więcej), szczyptę soli,wyrośnięte drożdże i 2/3 szkl. ciepłej wody wszystko wrzuciłam do malaksera i reszte pracy zrobił za mnie, pod koniec mieszania dodałam olej. (Można oczywiście ugnieść ciasto ręcznie - powinno być dosyć miękkie). Rozwałkowałam, szklanką wykroiłam krążki, które smażyłam na patelni z małą ilością oleju (patelnia powinna być teflonowa wtedy bez tłuszczu - niestety moja została

NA MOIM TALERZU
Idealne ciasto na pizze wraz z propozycją dodatków 178

zwrócić uwagę na puszystość ciasta! Składniki : 2 szklanki mąki 3 dag drożdży 1 szklanka ciepłego mleka 1 łyżka cukru  łyżeczka soli 3 łyżki oleju odrobina margaryny do posmarowania patelki  Sos do posmarowania ciasta: 2 łyżki przecieru 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki wody łyżeczka bazylii, prowansalskich, oregano.  Propozycja dodatków: 6 plasterków salami 0,4 kg pieczarek pół(...)pieprzem.   Dodajemy nasze drożdże oraz cukier do nie dużej ilości ciepłego mleka i całość dokładnie mieszamy na jednolity płyn. Mąka, sól oraz olej dajemy do miski. Następnie dodajemy nasz rozczyn. Wyrabiamy dokładnie nasze ciasto dolewając szklankę ciepłego mleka powoli. Ciasto po przykryciu i odstawieniu w ciepłe miejsce wyrosło nam bardzo ładnie jak widzimy. Nacieramy naszą patelkę margaryną. Połowę

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ciasto czekoladowe z solą morską 296

chrzęszczące grudki podkreślają głęboki smak czekolady, a w zestawieniu z lampką (albo butelką, hyhy) białego, dobrze schłodzonego wina będą kojącym oddechem w letni wieczór. Ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki cukru pudru szklanka mąki 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 4 łyżki kakao płaska łyżeczka soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki oleju 2 łyżeczki żelatyny(...)pozostałe składniki i mieszamy aż do połączenia się w jednolitą masę. Wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temperaturze 175 stopni, studzimy. Miskę po cieście wylizujemy jak zwykle.      Czekoladę z dodatkiem oleju rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy żelatynę rozrobioną z 2 łyżkami przegotowanej wody i dwie szczypty soli. Rozprowadzamy po cieście, starając się zrobić to jak najsprawniej

sama złodycz
Fryderyk 873

ucieszy podniebnie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 2/3 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, Ciasto makowo-kokosowe: 5 białek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki maku, 1/2 szklanki wiórków kokosowych, Masa ajerkoniakowa: 500 ml mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 żółtka(...)Dodatkowo:  100 g wiórków kokosowych do posypania PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno żółtka, cukier, olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa blaty.  2. Ciasto

Tradycyjna kuchnia Kasi
Naleśniki toffi z pomelo 208

robota zawsze spada na męża :) Naleśniki  toffi z pomelo 14 naleśników o średnicy 22 cm Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 2 i 1/3 szklanki mleka + ewentualnie odrobina do uzyskania odpowiedniej gęstości szczypta soli 2 jajka budyń o smaku toffi bez cukru odrobina oleju do smażenia Nadzienie: 50 dag twarogu półtłustego 5 łyżek płynnego miodu kilka cząstek pomelo posypka czekoladowa(...)Jeśli jest zbyt gęste, trzeba dolać jeszcze troszkę mleka, ewentualnie wody. Na rozgrzanej patelni usmażyłam naleśniki. Ja robię to w ten sposób, że każdorazowo przed wylaniem porcji ciasta, przecieram patelnię nasączonym olejem papierowym ręcznikiem. Usmażone już naleśniki odkładam na płaski talerz, jeden na drugim. W międzyczasie mąż umył i obrał pomelo, każdą cząstkę obrał ze skórki. Przestudzone naleśniki posmarowałam twarożkiem

Kuchenne zapiski Edyty
Wegańska prawie karpatka z jaglanym kremem 179

bardzo nie lubię takich przepisów, bo szklanka szklance nie równa, a zawsze powtarzam sukcesem udanego wypieku jest dokładna ilość składników składników). Składniki (na małą blaszkę ) ciasto: szklanka mąki tortowej szklanka mleka sojowego 1/3 szklanki oleju roślinnego lub 50 g masła kokosowego łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli krem (zjadłam 1/3 w miedzy czasie gry piekłam kolejną wersję ciasta(...)łem (doprowadź do wrzenia), wymiesza mąkę z proszkiem do pieczenia oraz stolą i stopniowo wsypuj do mleka z olejem ucierając (wrzucając zrobi się piana i takie „puffff” usłyszysz oraz poczujesz zapach zasmażki- to wręcz wskazane ). Utrzyj dokładnie całe ciasto, uformuje się z niego miękka kulka, ale miękka. Podziel na równe dwie części i przełóż do 2 blaszek

greenscarf
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 198

koperku, 3 łyżki kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę lub wodę. Ciasto zawijamy woreczek foliowy i przygotowujemy nadzienie. Koperek siekamy, a kapary kroimy na mniejsze kawałki. Kapary i koperek dodajemy(...)sera, dolewamy oleju, doprawiamy pieprzem i chili do smaku, całość mieszamy (można kostki sera delikatnie zgnieść widelcem). Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Rozwałkowujemy, na środku każdego nakładamy po  łyżeczce serka, całość składamy jak sakiewkę. Delikatnie spłaszczamy i rozwałkowujemy na placki.  Placki podsmażamy na suchej patelni z dwóch stron. Pod koniec smażenia, placki smarujemy olejem i jeszcze chwilę

Moniki Smakołyki
Polędwiczka wieprzowa w cieście czosnkowym z płatkami owsianymi 147

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Dzisiaj wyraźne, intensywne smaki; chrupkość; i możliwie zdrowe składniki. POLĘDWICZKA WIEPRZOWA W CIEŚCIE CZOSNKOWYM Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa - mąka z pełnego przemiału  - płatki owsiane - bułka tarta - woda - olej - czosnek suszony - pieprz - sól Przygotowanie: Polędwiczkę kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę z pełnego przemiału(...)solą. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby trzymała się później mięsa. W drugiej miseczce mieszamy płatki owsiane i bułkę tartą (proporcja 1:1). Rozgrzewamy na patelni olej. Polędwiczkę wkładamy do ciasta, przenosimy do płatków owsianych z bułką i wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Wegańskie naleśniki orkiszowe - naturalne i z karobem :) 200

mąki, wlej mleko. Miksuj do połączenia się składników. Gdy ciasto jest za gęste dodaj więcej mleka sojowego lub wody gazowanej. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu (u mnie olej kokosowy). Wylej porcję ciasta, chwilkę smaż, kiedy pojawią się pęcherzyki przerzuć na drugą stronę.  W połowie smażenia, dodaj do ciasta łyżkę karobu. W ten sposób powstanie druga porcja naleśników karobowych

Zdrowie na języku :P
Ciabatta 259

Dodajemy kolejną szklankę mąki i mieszamy szybko i intensywnie do połączenia w jednolitą masę. Masa na tym etapie jest mocno klejąca.3. Drugą miskę dokładnie smarujemy olejem.  Przekładamy do niej nasze ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (ok. 90 minut).4. Blaszkę do pieczenia smarujemy olejem (najlepsza jest oczywiście blaszka do bagietek, ja niestety takiej

My Culinary Art
Chleb oliwkowy z prażonym słonecznikiem 156

pokrój w plastry i dodaj do reszty składników. Wyrób ręcznie ciasto przez kilka minut. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.3. Foremki wysmaruj olejem i napełnij wyrośniętym ciastem do połowy, odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Przed włożeniem do piekarnika natnij wierzch chlebów bardzo ostrym nożem w kratkę i oprósz mąką

Apetyczna babeczka
Tarta z boczkiem i sosem czosnkowym 194

wodę i rozdrobnione masło. Wyrabiamy ciasto, aż powstanie gładka masa. Wstawiamy do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy je i przekładamy do lekko natłuszczonej olejem formy. Nakłuwamy widelcem, aby ciasto nam nie "wstało" i przykrywamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 12 minut. Farsz: Boczek kroimy na mniejsze kawałki(...)podsmażamy na oleju. Pieczarki, pora i ogórki kroimy w plasterki i dorzucamy do boczku. Smażymy, aż do wyparowania nadmiaru wody. Doprawiamy pieprzem, papryką i oregano.Sos: Jogurt, majonez i musztardę mieszamy razem. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz przyprawy, wszystko razem mieszamy.Gdy ciasto nam się podpiecze, przekładamy farsz i zalewamy sosem. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania