ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:59/437)

Paczuszki z mortadelą i pieczarkami 174

dać sól a następnie dać drożdże, wymieszać. Dodać tyle wody, aby ciasto ładnie się zagniatało i aby nie było za twarde, ani za rzadkie. Następnie dać łyżkę oleju i dokładnie zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, ok. godzinki.Pieczarki pokroić w kosteczkę, do garnka dać.Cebulę zeszklić z łyżką  masła i dać całość do pieczarek dusić do miękkości. Doprawić pieprzem

Moje pyszne gotowanie
CIASTO NA HALLOWEEN 243

wstawiał do mikrofalówki na 10 minut, gorący mus odstawiłam do przestudzenia, następnie zmiksowałam na gładką masę. Ciasto dyniowe składniki: FOREMKA W KSZTAŁCIE DYNI 1, 5 szklanki mąki szklanka cukru łyżeczka proszku dopieczenia 2 jajka 5 łyżek musu z dyni 0,5 szklanki oleju Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Przelać do przygotowanej keksówki i piec około 40-45 minut

RAROSSA
" niemożliwe ciasto" 206

proszą o następny kawalek . To takie proste i takie pyszne! Można podawać z filiżanką dobrej kawy i możemy cieszyć się o każdej porze dnia. Składniki ciasto: 3 jajka 1/3 szklanki kakao 5 łyżek oleju 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/6 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki kwaśnej śmietany flan 5 jajek(...)puszka skondensowanego mleka słodzonego (530g) 1 łyżka ekstraktu z wanilii Wykonanie Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.Natluścic blaszkę Do miski włóż wszystkie skladniki na ciasto. Dokładnie wymieszać i następnie dodać śmietanę, olej i jajka, krótko miksować. Wy łożyć na dno formy do pieczenia .   Flan.. Do misy miksera wlać skondensowane słodzone mleko,i mleko zagęszczonne, wbić jajka, krótko

w mojej kuchni
Pierogi ze szpinakiem i żółtym serem, w cieście z olejem rzepakowym 160

nadzieniem i w tym cieście, nawet najbrzydsze będą smakowały wybornie! Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy, aż stanie się jednolite. (Ponieważ gorąca woda może poparzyć nam ręce, warto pomóc sobie mikserem ze spiralnymi widełkami) Uformowane w kulę odkładamy pod misę(...)oleju, by pierogi się nie posklejały. Gdy zawrzy, wrzucamy pierogi i gotujemy do wypłynięcia ich na powierzchnię. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego z kilku względów staje się w kuchni niezastąpiony. W przypadku pierogów, świetnie uelastycznia ciasto, sprawia, że zawsze wyjdą z gotowania bez szwanku, a cebula po usmażeniu na nim nie ma nieciekawego posmaku, który

Kuchenna Kontrrewolucya
Tradycyjne Pierogi Ruskie 211

farszem z dodatkiem smażonej cebuli okraszone również podsmażoną cebulką. Poniższy przepis jest według mnie najlepszym przepisem na pierogi ruskie. Polecam. Pierogi Ruskie - Składniki: ciasto: 600 g mąki 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 1 kg ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 250 g białego sera duża cebula masło sól  pieprz cebula + masło (do okraszenia(...)przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz z masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Z mąki, wody, oleju oraz soli zagniatamy elastyczne ciasto, a następnie przykrywamy je miską (tak aby nie miało dopływu powietrza) i odstawiamy na minimum 15 minut aby odpoczęło.  Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy

Słodka Strona
Puszyste gofry 193

chodziły mi po głowie. Podjęłam kilka eksperymentalnych prób, które spoczęły na niczym; a chyba najgorszą klapą okazały się gofry marchewkowe, w zamierzeniu zdrowe (tak, miałam dobre intencje), ale których ciasto mogłabym określić jako najbardziej beznadziejne, jakie kiedykolwiek zrobiłam i prędzej oderwałabym gofrownicę od kontaktu niż gofry od gorfownicy. No cóż, tak to już jest, trzeba przywyknąć do faktu, że niektóre(...)sól. W osobnej misce wymieszaj mleko ryżowe, ekstrakt z wanilii, sok pomarańczowy oraz rum.  Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec wmieszaj rozpuszczoną margarynę lub olej. Rozgrzej gofrownicę i przed każdorazowym nałożeniem ciasta delikatnie ją natłuść. Nakładaj ciasto chochlą, równomiernie rozprowadź i smaż kolejne partie do momentu, aż gofry będą zarumienione. Najlepsze

Roślinna - blog wegański
1. Jesień na talerzu! 202

dyni + ok. ¼ szklanki zimnej wody 400g boczku 1 opakowanie sera feta 1 dość spora cebula 3 spore ząbki czosnku 2 łyżki masła lub oleju do smażenia sól, pieprz, świeży lub suszony cząber PRZYGOTOWANIE: Ciasto:  Mąkę wysypujemy na stolnicę(można ją przesiać lecz nie jest to konieczne), a następnie dodajemy do niej szczyptę soli. Do dość ciepłej wody dodajemy(...)łyżki oleju i chwilę mieszamy. Z tak przygotowanych składników zagniatamy, miękkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je np. do miski i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło. Zostawiamy je aż do przygotowania farszu. Farsz: Dynię dokładnie myjemy, obieramy ją ze skóry, oddzielamy miąższ i pestki i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy ok.1/4 szklanki zimnej wody i umieszczamy w nim pokrojoną dynię

Symfonia Smaków
Pierogi z białym serem, suszonymi pomidorami i kaparami 162

Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, farsz: 600 g sera białego półtłustego, 6 pomidorów (12 połówek) pomidorów suszonych w oliwie , 2 pełne łyżki kaparów, 1 ząbek czosnku, 1 chili, sok z 1/2 limonki, szczypta cukru (najlepiej pudru), sól, pieprz, Pomidory obrać(...)Wymieszać z serem. Doprawić sokiem z limonki, cukrem, solą i pieprzem. Odstawić. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło

królestwo garów
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 188

masłem rozkłócamy jajko. Do miski z drożdżami i cukrem wlewamy mleko z masłem i jajkiem. Mieszamy. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy mikserem do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Ciasto przekładamy do miski posmarowanej olejem, odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat obsypany mąką i chwilę odgazowujemy. Dzielimy na 2 części i i każdą rozwałkowujemy na kształt

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gofry biszkoptowe 152

Wykonanie :   Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, stopniowo dodawać ciągle mieszając olej i mąkę z proszkiem .  Gofrownicę rozgrzać , przed nałożeniem ciasta lekko posmarować margaryną lub olejem . Upieczone gofry przekładać dżemem wiśniowym , wierzch udekorować serkiem kremowym i wisienką. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto z jabłkami 259

sody, 3 łyżki oleju. Wykonanie: Jabłka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy stopniowo przesianą mąkę, sodę i cukier puder a następnie olej. Całość dokładnie miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka i łyżką mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut

paapilotkaa
Chleb z cieciorki 139

zamiast kukurydzy cieciorkę wzięli. Pszenne podpłomyki z nią już robiłam to teraz chleb sobie wymyśliłam. Kartkę i długopis tradycyjnie wzięłam do składników zapisywania i podjęłam się tego zadania. Ciasto fajnie się wyrabiało, potem wyrastało, tylko na efekt smakowy z niecierpliwością czekałam i ciekawość wielką miałam, czy będzie smakowity, ale okazał się wyśmienity! Chleb wilgotny, w lekkim żółtym kolorze dla mnie(...)Kiedy ciasto będzie stawiało opór, wyrabiamy go ręcznie. Ma być elastyczne, lekko klejące. Ciasto przekładamy do podłużnej foremki o wymiarach   ok. 25/12 cm (mała keksówka)wysmarowanej olejem i podsypanej mąką. Wierzch ciasta wyrównujemy dłonią zwilżoną w wodzie. Za pomocą ostrego noża, ciasto nacinamy w dwóch miejscach po długości. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 godz. do wyrośnięcia. Pieczemy

Moniki Smakołyki
Pyszny chleb z mąki pszennej i razowej 200

owsiane, suszone drożdże. Wlać trochę ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Dolewać wodę podczas ugniatania, aż wszystko się połączy i powstanie sprężyste ciasto. Ugniatać około 10 minut. Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Jak już ciasto podwoi swoją objętość wyjąć z miski i ponownie ugnieść. Włożyć ciasto do formy

Kuchnia Pokoleń
Pierogi z kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech 199

czas się wziąć do pracy :)       Dzisiaj zapraszam Was na pyszne pierożki z Kwaszoną kapustą i grzybami leśnymi firmy Orzech . Składniki na ciasto : około 400 g mąki 1 łyżka oleju 250 ml ciepłej wody  Składniki na farsz : 3 szklanki  Kwaszonej kapusty firmy Orzech   vegeta , pieprz do smaku 1 duża cebula 3 łyżki masła(...)zeszklić na maśle Dodać do kapusty , przyprawić do smaku solą , pieprzem lub vegetą. Wszystko dokładnie wymieszać . Na stolnicy zrobić kopczyk a w nim dołek , wlać olej i stopniowo wodę szybko zarabiając ciasto. Ciasto ma być elastyczne . Jeśli wyda wam się za gęste dodajcie więcej wody , jeśli za rzadkie więcej maki , wszystko zależy od jakości mąki jakiej użyjecie.  Wyrobione ciasto

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto francuskie - świderki z serem 207

barszczyku i nie tylko. Szybka, wystarczy mieć w zapasie ciasto francuskie i trochę  żółtego sera.SKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego20 dag żółtego sera ( dowolny rodzaj) olej do smarowania blachy2 łyżki ketchupuWYKONANIEPłat ciasta rozwijamy i prostujemy. Smarujemy ketchupem. Na ciasto ścieramy na grubych oczkach ser. Lekko ręką dociskamy, by nie spadał.Ciasto kroimy na pasy ok. 6 takich pasów.Kroimy

W kuchennym oknie Ewy

Proponowane wyszukiwania