2łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu waniliowego ok. 800 g truskawek lub innych owoców sezonowych Cukier i jajka ubijamy, dodajemy maślankę, ekstrakt waniliowy i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta. Energicznie mieszamy do momentu, aż składniki się połączą. Ciasto przelewamy do blaszki (22 x 29 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Umyte i odszypułkowane truskawki osuszamy(...)połowy cytryny 30 – 40 dag rabarbaru (2 łyżki cukru i 1 łyżka miodu) lub inne owoce sezonowe Cukier i jajka ubijamy, dodajemy szklankę maślanki i oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do ciasta, na koniec dodajemy otartą skórkę i sok z cytryny. Energicznie mieszamy drewnianą łyżką, zgodnie z zasadą robienia muffinek - tylko do połączenia składników. Rabarbar obieramy
bistro mamałyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 5 dag świeżych drożdży około 1,5 szklanki letniej wody 0,5 szklanki prażonej cebulki 3/4 szklanki pestek słonecznika 2 łyżki oleju Wykonanie: Mąkę chlebową przesiałam do miski, dodałam do niej mąkę pełnoziarnistą i sól, wymieszałam. Pośrodku zrobiłam zagłębienie, w które wkruszyłam drożdże, wsypałam cukier i wlałam część wody. Wymieszałam na papkę zagarniając(...)ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodałam pestki słonecznika i cebulkę, i dolewając stopniowo wodę zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodałam olej i wyrabiałam chwilę, aż się wchłonął. Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto krótko zarobiłam i podzieliłam na 8 części (można
Kuchenne zapiski Edytytłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa do smażenia - 3 płaty ciasta filo Na rozgrzany olej wrzuć kumin, po minucie dodaj cebulę i wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli, dodaj groszek, zielone chili, paprykę słodką. Po kilku minutach dodaj ziemniaki, dopraw solą do smaku, wymieszaj(...)dokładnie. Ostudź farsz. Ciasto filo pokrój na cztery podłużne paski, na każdym ułóż po łyżce farszu. Zawiń w dowolny sposób* i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj kroplą oleju i piecz w 180 stopniach, ok. 20 minut. *Możesz zrobić z nich kształt prawdziwej samosy, dobrze wytłumaczone (obrazkowo) jest tutaj, jak to zrobić
Corner With RecipesMusicie wypróbować koniecznie! Ciasto jest mocno czekoladowe i wilgotne – po prostu pyszne. Na wieść, że jest w nim cukinia - mina bezcenna:). (Przepis znaleziony w sieci.) P.S. Wróciłam z długich wojaży – wkrótce dowiecie się, jak niedrogo zwiedzić jedno z najpiękniejszych miast Europy :). Składniki: - 240 g mąki - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao lub karobu - ½ łyżeczki soli(...)wymieszaj, ale niezbyt dokładnie (ważne). Do pozostałej 1/3 suchych składników dodaj startą cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszaj. Połącz zawartość obu misek, nie mieszaj jednak zbyt długo (!). Ciasto przelej do wysmarowanej olejem formy (użyłam 20 cmx20 cm). Piecz w temperaturze 180˚C przez 40-50 minut. Polewa: umieść wszystkie składniki polewy w większej misce i podgrzej, np. w mikrofali. Wymieszaj
Qlinarnie i Qlinarnietuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz Wykonanie: Przygotować ciasto(...)arkusz pergaminu, odczekać 3 - 4 minuty i ściągnąć delikatnie papier z ciasta. Jeszcze ciepłe ciasto zwinąć w rulon razem z pergaminem i odstawić do całkowitego wystygnięcia ciasta. Przygotować krem: Od tuńczyka odlać olej. Rybę, ser mascarpone, majonez, sok z cytryny, posiekany szczypiorek i pietruszkę włożyć do melaksera, doprawić solą i pieprzem i zmiksować na jednolity krem. Ostudzone ciasto rozwinąć zostawiając
Mama Gotujepszenna do podsypywania (np. krupczatka) - 0,5 kostki drożdży - 100 ml ciepłej mleka/wody - szczypta soli - 1 łyżka cukru do drożdży + 3 łyżki cukru - 1 jajko do ciasta - 3,4 łyżki oleju rzepakowego lub masła - 1 jajko do posmarowania (opcjonalnie) - można jeszcze dodać łyżkę cynamonu do ciasta albo innych korzennych przypraw Drożdże rozkrusz widelcem w miseczce, zalej ciepłym mlekiem/wod
Corner With Recipestrzeba to dolać ciepłej wody lub dosypać mąkę, usunąć hak i zostawić ciasto w misie przykryte do wyrośniecia ma 1,5 godziny podłużna blaszka 25 cm wysmarowana olejem, do blaszki przełożyć ciasto, zwilżyć wierzch ciasta dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra
W Mojej Kuchni Lubięmlekadodatkowo:200 ml śmietany 18%łyżka cukru100 g białego seraszklanka jagodSposób przygotowaniaDo wysokiej miski wsypujemy mąkę, roztrzepane jaja i mleko, całość zalewamy jeszcze wodą gazowaną i mieszamy.Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy olej i dalej mieszamy.Do wrzącej, lekko osolonej wody w szerokim płaskim garnku wrzucamy po łyżeczce ciasta zapełniając cały garnek. Gotujemy do momentu wypłynięcia klusek i ponownego zagotowania się wody.Odcedzamy
Słodkie Przyjemnościmnie jest to chyba najlepsza pizza jaka może być z rukolą i szynką parmeńską ;) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka plasterków szynki parmeńskiej, kilka kawałków sera korycińskiego, kilka czarnych oliwek, rukola(...)było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części
Aga w kuchniSkładniki: ciasto:ok. 2 szklanki mąki,10 g świeżych drożdży,1 łyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,50 g żółtego sera,kilka różyczek brokuła,6 brykietów mrożonego szpinaku,1/4 fety,kilka czarnych oliwek. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko(...)było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy troszkę mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części
Aga w kuchniszklanki miąższu z dyni, ok. 1 szklanki mąki pszennej Młyn Kopytowa, 2 jajka, olej ryżowy Oleje świata, szczypta soli, do posypania: cukier puder. Przygotowanie: Miąższ z dyni ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub miksujemy blenderem. Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Ciasto musi być dosyć gęste(...)zależności od soczystości dyni ilość mąki może trochę się różnić. Należy dodawać po trochu i mieszać, aż ciasto będzie gęste. Dodajemy szczyptę soli. Na patelni rozgrzewamy olej ryżowy i łyżką wazową wylewamy ciasto. Smażymy paluszki z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Aga w kuchnidrożdżowego dodajemy pozostałe składniki na ciasto i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy jabłka, mieszamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.4. Na rozgrzany na patelni olej nakładamy łyżką porcje ciasta i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Warto po każdym nałożeniu ciasta na patelnię zanurzyć łyżkę w wodzie, wtedy ciasto nie będzie się kleić do łyżki
Kuchnia domowa Animielonych orzechów laskowych, ozdoby czekoladowe do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, kakao, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na tortownicę o średnicy 22 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę(...)minut w temperaturze 175 stopni. Przestudzony biszkopt przekrawam na dwa równe blaty. 2. Biszkopt jasny : Białka ubijam na sztywno. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę (średnica 22cm). Piekę 20 minut w temperaturze 175 stopni. Upieczone biszkopty nasączam kawą parzoną. 3. Masa kawowa : Jajka ubijam z cukrem nad kąpielą wodną
Tradycyjna kuchnia KasiSkładniki: ciasto:ok. 2 szklanki mąki,10 g świeżych drożdży,1 łyżka oleju,60 ml mleka,60 ml wody,dwie szczypty cukru,szczypta soli.dodatki:1/2 puszki pomidorów z bazylią,2 łyżki ketchupu Develey, ok. 24 plasterków salami,50 g żółtego sera,1/2 czerwonej papryki,kilka czarnych oliwek,kilka różyczek brokuła. Przygotowanie:Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko(...)było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy do rozpuszczenia się składników. Do miski wsypujemy najpierw 1,5 szklanki mąki, dolewamy mleko z drożdżami, letnią wodę, olej i dodajemy szczyptę soli. Zagniatamy ciasto w misce, dosypujemy mąki jeśli za bardzo się klei. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej
Aga w kuchni