ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:41/437)

Stripsy jak z KFC 201

pieprzu i odrobinę kurkumy. Ciasto miksujemy blenderem, tak aby je odpowiednio napowietrzyć (ciasto ma być gęste). Następnie przelewamy je do miski z mięsem i mieszamy, tak aby ciasto dokładnie oblepiło mięso. Olej (najlepiej w głębokiej brytfance lub frytkownicy) nagrzewamy do ok. 170C (oleju musi być sporo - tak aby stripsy mogły w nim "pływać"). Mięso w cieście przekładamy do pojemnika

Emcia Pichci
Chleb francuski 155

miękkiego masła 700 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy szybko i energicznie. Wystarczy 5-7 minut porządnego, energicznego wyrabiania. Powinno lekko, delikatnie kleić się do dłoni. Przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy do formy i ponownie szczelnie owijamy i zostawiamy w ciepłym miejscu. Tym razem

Marder&Marder Manufacture
Racuszki z rabarbarem 140

olej do smażenia, cukier puder do posypki, śmietana lub jogurt do polania racuszków. Wykonanie: Przygotować ciasto z podanych składników, zmiksować i połączyć z pokrojonym rabarbarem. Następnie kłaść łyżką ciasto na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoto. Ułożyć racuszki na półmisek, posypać cukrem pudrem, pola  śmietaną lub jogurtem naturalnym

Tradycyjna Kuchnia
Proste ucierane ciasto z truskawkami 214

szklanka cukru1/2 szklanki oleju 1000 g truskawek6 jajek2 łyżeczki proszku do pieczeniatłuszcz do smarowania blachyJajka ubijamy z cukrem. Wsypujemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia - mieszamy. Wlewamy olej i ucieramy. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę o wymiarach 25x40. Na cieście układamy truskawki. Ciasto wkładamy do mocno nagrzanego piekarnika i po 5 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 190 stopni

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 140

miski razem z borówkamiMąkę, sodę oczyszczoną , sól, żółtka, olej i odrobinę mleka wymieszać w misce. Stopniowo dodać resztę mleka, do momentu wyrobienia gładkiego ciasta. Białka ubić na sztywno i połączyć z ciastem.Na patelni rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać z owocami i odrobiną śmietany

pieprzny smaczek
Babka marmurkowa w czekoladzie. 111

stopni C. Jajka ubijamy, dodając kolejno po sporej łyżce cukru, na puszystą, jasną masę. Do masy jajecznej dodajemy mleko, przesianą mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao, a do drugiej mąkę. Każdą część dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wylewamy jasne ciasto(...)jest gotowe. Studzimy w formie. Zimne wyjmujemy i układamy na paterze do góry dnem :)      Polewa. Czekoladę łamiemy na kostki, dodajemy olej i topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali, mieszamy i polewamy zimne ciasto. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Racuchy z jabłkami i karmelizowanymi w miodzie bananami z sosem miodowo- bananowym. 99

dziś od rana w naszym domu roztacza się cudowny zapach świeżo smażonych, delikatnych racuszków. Postanowiłam trochę "podkręcić" stary, sprawdzony przepis i w rezultacie powstało to niesamowicie smakowite danie. Ciasto z tego przepisu jest gęste, przez co racuszki wychodzą grubiutkie, puchate, dzięki dodatkowi jabłek wilgotne, soczyste, a dodatek karmelizowanych bananów nadaje całości wysublimowanego, niezapomnianego smaku!!! A jeśli dodatkowo polejemy(...)połączą-studzimy. Połowę przestudzonej masy dodajemy do wyrośniętego ciasta. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nabieramy łyżką porcje ciasta (ja dawałam 2 łyżki ciasta na jeden placuszek) i smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor.      Teraz przygotowujemy polewę. Do pozostałych karmelizowanych bananów dodajemy

Rozpustne gotowanie
Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli z Farszem jak na Pierogi Ruskie) 348

małych krokietów) farsz: 750 g ugotowanych i przestudzonych ziemniaków 190 g białego sera cebula masło sól  pieprz ciasto na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 duże jajka płaska łyżeczka soli olej ok. szklanka bułki tartej jajko + odrobina mleka  szczypta soli  Krokiety z Ziemniakami i Twarogiem (czyli Farszem(...)masłem, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron.  Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki

Słodka Strona
Ciasto oczy Carycy 1264

jasne ciasto: 7 białek ½ szklanki cukru 1 szklanka skrobi ( u mnie kukurydziana) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju (80 ml) ( u mnie z pestek winogron)  Na ciasto ciemne: 7 żółtek + 2 całe jajka 5 łyżek cukru  5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju(...)Ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania dodaję po trochu cukier. Zmniejszam obroty miksera i wlewam powoli olej i ocet . Skrobię i proszek do pieczenia przesiewam i dodaję porcjami do masy, mieszam delikatnie łyżką .  Ciasto ciemne: Jajka i żółtka ubijam c cukrem na puszystą masę , dość długo, aż masa podwoi swoją objętość , wtedy zmniejszam obroty miksera

Takie tam pichcenie
Korzenne ciasto z batatów z kremem bezowym 194

Bataty w formie deseru cd.Ciekawe ciasto z korzennymi nutami, idealne na świąteczny stół.Czas przygotowania:40 minut   SkładnikiKrem bezowy:2 duże białka,100 g cukru pudru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,Szczypta cynamonu.Ciasto:300 g puree z pieczonych batatów,*2 szklanki mąki,3 jaj,1/2 szklanki cukru pudru, 100 g oleju kokosowego,100 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka(...)łyżeczki tartej gałki muszkatołowej,1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,szczypta mielonych goździków,szczypta mielonego ziela angielskiego,szczypta soli,masło do posmarowania formy,łyżka oleju.   Przygotowanie:Przepis na ciasto jest podobny do przepisu na BATATOR - świąteczny tort z batatów z kremem różanym.Połączyć suche składniki ciasta: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, ziele angielskie

SzczyptaSmaQ
Kwiaty cukinii, dyni nadziewane twarogiem, smażone w cieście - fiori di zucca ripieni di ricotta 237

łyżeczką.Teraz kolej na ciasto Mąkę wymieszać z solą, dodać wodę gazowaną . Dokładnie wymieszać.  Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Kwiaty maczać w cieście i smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, odsączać na papierowym ręczniczku. Podawać od razuSMACZNEGO

zielonacukinka
Pizza wiejska na grubym cieście 184

Pizza wiejska na grubym cieście Składniki:   ciasto: - 3 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 łyżeczka soli - 100ml letniego mleka - 200ml wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 45g drożdży - 1 łyżeczka cukru dodatki do pizzy:  - ketchup - ser żółty - cienka kiełbasa wiejska - 2 jajka na twardo - 1/4 cebuli - 4-5 pieczarek(...)papryka marynowana Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ręką ciasto. Odstawiam pod przykryciem (najlepiej przykryć ściereczką) na 30 minut. Wyrośnięte ciasto zagniatam jeszcze raz i rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 1 cm. Układam na blasze obsypanej mąką

Kuchnia co dnia
Chleb pszenny na płatkach owsianych, czyli gorące pieczywo na śniadanie 171

lekko podsypany mąką blat i wyrabiać przez około 10 minut.Formę, w której będziemy piec chleb wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto, górę ciasta przesmarować odrobiną oleju. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki na około 8-10 godzin.Należy pamiętać, że ciasto podwaja swoją objętość (co najmniej), więc forma powinna być

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryżowo-kukurydziane gofry *BEZGLUTENOWE* 162

sztywną pianę ze szczyptą soli. Do miski dodać pozostałe składniki. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Odstawić na 10 minut do lodówki. Rozgrzaną gofrownicę dobrze natłuszczamy olejem i wlewamy ciasto. Czekamy ok. 10 minut, aż gofry będą gotowe. Odstawiamy do ostudzenia, aby dobrze odstały. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pierogi z pieczarkami 161

dzisiejszy obiad polecam pyszne pierogi z farszem pieczarkowym. Farsz doprawiłam do smaku przyprawą do pierogów, którą otrzymałam od firmy RAFEX . SKŁADNIKI: Ciasto: 1/2 kg mąki 2 łyżki oleju 1 jajko woda Farsz: 25 dag pieczarek 1 cebula 4 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki przyprawy do pierogów RAFEX , sól pieprz Dodatkowo: 1/2 cebuli 5 łyżek oleju PRZYGOTOWANIE : 1. Farsz: Pieczarki oczyszczam(...)kroję w kostkę. Pieczarki razem z cebulą podsmażam około 10 minut na oliwie. Doprawiam do smaku przyprawą do pierogów, solą oraz pieprzem. 2. Z mąki, jajka, oleju oraz odrobiny wody zagniatam ciasto. Powinno być elastyczne. Przygotowane ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję farszu pieczarkowego. Zlepiam pierogi.  3. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej

Tradycyjna kuchnia Kasi