szklanki ciepłego mleku. Odstawiamy na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. Do mąki dodajemy sól, jajko, żółtko, cukier, resztę mleka i zaczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, następnie dodajemy olej i wyrabiamy, aż stanie się gładkie, elastyczne. Ciasto powinno być bardzo miękkie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie ciasto podsypujemy mąką
e-PrzepisyKulinarnesezonie. Super dodatek , którym możecie zaskoczyć gości. Smak jest o tyle ciekawy, że łączy lekkość kwiatu z ciężkim ciastem – takie podniebne racuszki składniki: około 16 kwiatów cukinii (czyli pęczek) 100 gr. maki pszennej 2 jaja oliwa lub olej do smażenia 150 ml. mleka sól wykonanie: Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy do niej rozbełtane żółtka jajek , łyżkę oliwy sól(...)mieszając. W rondelku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy solidnie olej lub oliwę do smażenia (około 1,5 cm głębokości). Kwiaty cukinii trzymając za łodyżki zanurzamy dokładnie w cieście i wrzucamy na olej obsmażając na złoty kolor z obu stron. Kwiaty smażymy partiami po 2 – 3 sztuki. Podajemy gorące
Sezonowy Garnekorzeszek i złożoną karteczkę z wróżbą. Złożyć na połowę, zlepić i wygiąć w kształt rogalika około 35 sztuk.Piec w temp.180 stop.15 min. Papier nie przykleja się do ciasta i druk się nie rozmywa.Niestety ciasteczka są troszeczkę twardawe, ale łamią się i dadzą się zjeść. Akurat w tym wypadku nie o jedzenie idzie. Jak zabawa, to zabawa. Młotek nie będzie(...)zabawy:) Do smacznych i jadalnych należy wróżba „pączkowa”. Składniki. 1,5 szkl. mąki +1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 serki homogenizowane waniliowe 3 jajka olej do smażenia cukier puder do posypania Składniki ciasta zmiksować. Każdy kładzie łyżkę ciasta na rozgrzany tłuszcz i smaży. Tłuszcz nie może być zbyt gorący, aby pączki nie przypaliły się ,a były przepieczone. Wyłowić
Kulinarny karnet Christopherawapń, potas, magnez, cynk, żelazo czy fosfor, który przyczynia się do prawidłowego działania metabolizmu energetycznego. Dlatego zacznijmy dziś zdrowo o sobie myśleć ! Do dzieła! Składniki na ciasto pierogowe mąka pszenna lub tortowa sól OLEJ RZEPAKOWY wrzątek chłodna woda UWAGA- możecie dać 1 jajko, ale nie musicie. To nie jest reguła. Składniki na farsz ziemniaki z upraw bio- prosto z pola(...)wyrabiamy farsz! Aż będzie gładki. Jeśli się sypie dolejmy jeszcze troszkę oleju rzepakowego. Zobaczcie jak wyglda amarantus w farszu. Takie małe złote jak olej rzepakowy kuleczki ! Odstawiamy farsz w chłodne miejsce i zajmujemy się ciastem. Z podanych składników wyrabiamy kulę gładkiego ciasta, nie zapominając o pewnym sekrecie, który wygrzebalam dawno temu gdzieś w internecie. A mianowicie … Naszą mąkę oraz olej
Z Kuchni Do Kuchnibyły zamierzeniem autorki przepisu ;) Z tym ciastem pracuje się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach i dwa bez. Jeżeli nie jesteście pewni, czy chcecie je zrobić, to zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia(...)łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej, wyrabiać aż zostanie całkowicie wchłonięty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godziny. Gdy podwoi objętość, podzielić na 4 porcje. Z każdej uformować kulę
Pełny talerzwytrawnie - kabanosy otulone są cienką warstwą drożdżowego ciasta, które w smaku nie przypomina typowej drożdżówki - bardziej smakują jak bułka. Wyrabia się je bardzo szybko i nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie - przygotowanie zajęło mi 10 minut i od razu do piekarnika :) Dodatek keczupu (ja dałam dość grubą warstwę pikantnego) sprawia, że całość nie jest sucha i dodatkowo podkręca smak. Myślę(...)łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 5 łyżek oleju 2/3 szklanki ciepłego mleka kabanosy ketchup pikantny jajko do posmarowania ciasta 1. Suche składniki wymieszać, dodać olej i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto ręką lub mikserem z hakami. 2. Ciasto rozwałkować (nie musi wyrastać), pokroić na prostokąty (takiej długości, jakiej chcemy mieć gotowe ruloniki i szerokości takiej, żeby zawinąć kabanosy - ciasto
Kto ugości moich gości?pizzy bez drożdży: 3 szklanki mąki (proponuję pół na pół mąkę pełnoziarnistą i zwykłą) szczypta soli 4 łyżki oliwy 1-1 i 1/4 szklanki ciepłej wody oliwa lub olej do smarowania ciasta pesto z liści rzodkiewki: liście z 1 pęczka rzodkiewek 30 g parmezanu 30 g płatków migdałów 1 duży ząbek czosnku 4-5 łyżek oliwy lub oleju rzepakowego(...)podsyp je mąką. Gotowe ciasto jest miękkie i łatwo się rozwałkowuje. Podziel ciasto na 4 lub 8 części (zależnie czy wolisz większe pizze czy mniejsze placki). Z każdej części uformuj kulę, którą następnie rozwałkuj na cienki placek. Mocno rozgrzej patelnię. Podpłomyki posmaruj oliwą lub olejem przy pomocy pędzelka, następnie smaż na patelni przez ok. pół minuty na stronę
Chilli Czosnek i Oliwajaja 1 szkl. jogurtu naturalnego (użyłam greckiego) 1,5 łyżki posiekanych listków mięty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia opcjonalnie - mleko do rozrzedzenia ciasta Sposób Do miski wbijamy jajka, do nich dodajemy jogurt naturalny, dokładnie łączymy oba składniki. Przechodzimy do dodawania produktów sypkich, wsypujemy kolejno: cukier, sól, oraz mąkę. Delikatnie(...)wrzucamy do masy, mieszamy. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Jeśli wyszło Wam zbyt gęste (tak jak w moim przypadku) rozrzedzamy je mlekiem. Na rozgrzany olej wrzucamy po łyżce ciasta formując z niego placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z waniliowym serkiem homogenizowanym bądź zjedzone
Kuchenne aromatychadzam gdzieś.Najlepiej, kiedy w posiadaniu jest frytkownica. Wtedy smażenie pieczarek to pryszcz, ale można i poradzić sobie bez niej. Wystarczy garnek z grubym dnem i olej do głębokiego smażenia. PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE./ przepis Mamy;/ na słój o pojemności 3-4 litrów, można zrobić mniejszą ilość zachowując odpowiednie proporcje składników ciasta 1,5 kg świeżych pieczarek(...)czym pozostawiam na 30 minut, aby się przegryzło. Rozgrzewam olej (w garnku czy też we frytkownicy), musi być bardzo gorący. Każdą pieczarkę zanurzam w cieście, dokładnie obtaczam, a następnie wrzucam na gorący olej. Smażę pieczarki tak długo, by nabrały pięknego złocistego koloru, pamiętając, by je przewracać podczas smażenia, aby się zezłociły z każdej strony. Wszystkie usmażone pieczarki osuszam
W kuchni Karmel-itkirobimy sos do pizzy - przepis tutaj Składniki: 250 gramów mąki 15 gramów drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 jajko 1/2 szklanki ciepłego mleka olej lub oliwa do smarowania dłoni, żeby ciasto nie lepiło się do rąk 1 opakowanie sera mozzarella 200 gramów sera gouda Ciasto robi się podobnie jak na calzone : d rożdże mieszamy z mlekiem(...)minut Po tym czasie mieszamy mąkę z solą, jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w mleku i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Po tym czasie z ciasta formujemy okrągły placek... ... i smarujemy wcześniej przygotowanym sosem Ser gouda należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoleju 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Jajka, cukier, napój gazowany oraz olej, dokładnie zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i po woli wlewać pozostałe zmiksowane składnikami. Miksować około 3 minuty aż ciasto zrobi się gładkie i puszyste. Ciasto podzielić na dwie równe części do jednej części dodać kakao
RAROSSAciasto za nas, robot bądź mikser. Połączenie mąki pszennej z pszenną razową, z dodatkiem miodu oraz pestek słonecznika i dyni. Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650, 300 g mąki pszennej razowej typ 2000, 10 g soli, 1 łyżka miodu, 50 g pestek dyni, 50 g pestek słonecznika, 25 g świeżych drożdży, 410 g letniej wody dodatkowo : olej, otręby(...)drożdże, dodać wodę i wyrabiać ciasto przy pomocy miksera przez około 8 - 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Wyrośnięte ciasto należy odgazować. Keksówke wysmarować olejem i wysypać otrębami, przełożyć ciasto i posypać ziarenkami, lekko docisnąć. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania w ciepłe miejsce na 30 minut - ciasto ma wypełnić foremkę
Plate of Joybyło, ale ja dodałam jeszcze łyżeczkę soli Do miski przesiałam mąkę i proszek do pieczenia, dodałam sól, cukier i tymianek - wymieszałam. Dolałam wodę i olej - całość najpierw mieszałam w misce, ciasto się nieco klei. Oprószyłam blat mąką(...)przełożyłam na niego ciasto. Zagniatałam około 10 minut - podsypując niedużą ilością mąki. Ciasto wyszło miękkie, elastyczne, nieco luźne, ale zachowujące okrągły kształt. blachę do pieczenia posmarowałam olejem i rozpłaszczyłam na niej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią
apetytnapieczenieSkładniki: 3,5 szklanki mąki 1 szkl ciepłej wody 1/2 kostki drożdży łyżka soli łyżka cukru 1/3 szklanki oleju 2 średnie kulki mozzarelli 50 dag kurczaka 1 żółta papryka przyprawa do gyrosa kilka pomidorków koktajlowych koncentrat pomidorowy do posmarowania ciasta 1/2 kg pieczarek suszone pomidory, czosnek bazylia przyprawa Wykonanie(...)Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić wciepłe miejsce na podrosnięcia. Do mąki dodajemy wyrosnięty zaczyn,wodę, olej i zagniatam. Ciasto dziele na 2 części. Jedną część rozwałkowuję, układam na okrągłej blasze. Ciasto smaruję koncentratem. Pieczarki kroje w plasterki podsmażam. Paprykę kroję w paseczki, mozzarelle w plastry, pomidorki przekrawam
Z Majeczką w kuchnidwie szklanki wody. Wodę solimy, kasza jest gotowa po ok. 12-15 minutach, aż wchłonie cały płyn. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Ser rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Ciasto na pierogi(...)szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2-3 łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności
Apetyczna babeczka