ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:25/437)

Bajgle parzone w ciemnym miodzie gryczanym 123

łyżki cukru 1 łyżeczka mąki pszennej 300ml ciepłej wody - u mnie zwykła "kranówa" CIASTO: 500g mąki pszennej - u mnie typ 650 1 łyżeczka soli DO SMAROWANIA: 1 łyżka oleju - posmarować wyrobione ciasto przed wyrastaniem 1 jajko - posmarować już sparzone bajgle przed pieczeniem DO POSYPANIA: 2 łyżki ziaren sezamu 2 łyżki czarnuszki DO PARZENIA: 1 litr wrzątku 1 łyżka sody oczyszczonej(...)przy bezpośrednim kontakcie, więc należy ją dosypywać na samym końcu . Wyrobić ciasto - leniwiec kuchenny może tu pomóc sobie mikserem z mieszadłami hakowymi, NIE trzepakami . Ciasto uformować w dużą kulę, zostawić w misce, posmarować 1 łyżką oleju i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.- w ciepłym miejscu, przykryte ściereczka kuchenną . Wyrośnięte ciasto zbić kilka razy pięścią - w ten sposób

Grunt to przepis!
Szybka szarlotka z jabłkiem i rabarbarem bez jajek i masła 178

delikatna kruszonka.  No to pieczemy :) Składniki: (na blaszkę o wymiarach 12-36 cm) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej pół szklanki oleju słonecznikowego + 2-4 łyżki oleju dodanego tylko do połowy ciasta szklanka cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego Jabłka i rabarbar: łyżeczka cynamonu 1- 2 łodygi rabarbaru 1-2 duże jabłka 10-20 ml wody 3 łyżki cukru Przygotowanie(...)Zmieszać wszystkie składniki ciasta. Będzie ono sypkie jak kruszonka. Podzielić na 2 części 2. Do jednej części dodać oleju do momentu aż wyrobimy z niego ciasto około 2-4 łyżki-nie dodawać wszystkiego na raz, a po łyżeczce tyle ile potrzeba. Gotowym ciastem wylepić spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia. 3. Podpiec spód ciasta przed dodaniem jabłka i rabarbaru. Piec

KreatywnePiny
Szynka wieprzowa zapiekana z warzywami w sakiewce z ciasta (a'la kleftiko) 146

mieszamy i odstawiamy je do lodówki na minimum 3 godziny. W tym czasie przygotowujemy ciasto filo. Do miski przesiewamy mąkę. Wlewamy do niej 3 łyżki oleju, szklankę wody oraz wsypujemy szczyptę soli - zagniatamy ciasto. Gdy będzie już dobrze wyrobione, miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy niewiele czasu pozostało do marynowania mięsa i odpoczywania ciasta(...)każdy kwadrat kładziemy drugi (może być mniejszy), by po włożeniu do środka farszu, nie porwało się dno. Przygotowujemy naczynie do zapiekania, które smarujemy odrobiną oleju rzepakowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Każdy płat ciasta smarujemy roztopionym masłem, nakładamy na nie odpowiednią ilość mięsa, marchewki z groszkiem oraz ziemniaków. Na wierzch układamy plaster pomidora, który zasypujemy serem. Sakiewki zamykamy ścisło

Kuchenna Kontrrewolucya
Biskwity z patelni z landrynkowym kremem 147

spróbujecie będziecie prosić o dokładkę ;-) Deser podałam na pięknym porcelanowym zestawie  Autumn/Jesień-Porcelana Bogucice Życzę smacznego! Ciasto: 3 jajka 3 ły ż ki m ą ki tortowej 3 ły ż ki cukru 2 ły ż ki oleju do sma ż enia Szczypta soli Krem: 300 ml ś mietany kremówki 30% 2 paski białej czekolady 70 g owocowych landrynek(...)poł ą czenia, dodajemy przesian ą pulchn ą m ą k ę i delikatnie mieszamy aby nie utraci ć konsystencji piany. Na patelni o ś r.21 cm rozgrzewamy olej nakładamy ciasto i na wolnym ogniu sma ż ymy pod przykryciem, gdy od spodu si ę zrumieni, delikatnie przewracamy na drug ą stron ę i rumienimy, w ten sposób

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka Maminka 172

ziemniaczaną i mieszamy. Dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy do smaku. Odstawiamy na czas przygotowania ciasta.     Składniki na ciasto: -ok. 2,5 szklanki mąki -szklanka ciepłej wody -2 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -szczypta soli -2 łyżki oleju -sos pomidorowy(...)Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Dodajemy sól, pozostałą wodę, stopniowo mąkę a na koniec olej. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.    Przygotowujemy natłuszczoną formę. Z ciasta formujemy placek, nieco większy od średnicy formy. Na środku wycinamy otwór na komin. Ciastem wykładamy formę. Wnętrze smarujemy sosem

Maminek kulinarny
Chleb pytlowy z siemieniem lnianym 185

Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać ciasto łyżką. Ciasto ma być miękkie ale nie powinno być zbyt rzadkie. Formę 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wysmarować olejem. Przełożyć ciasto i wyrównać mokrą ręką. Pozostawić ciasto w ciepłym miejscu do wyrastania na około 3 godziny. Powinno wyrosnąć trochę ponad brzeg formy. Przed pieczeniem spryskać wodą i posypać siemieniem lnianym

Ala piecze i gotuje
Calzone, zielone rożki i gwiazdki z farszem z kaszy kuskus i serka "Pomidory z bazylią" 109

Można oczywiście używać też naturalnych barwników - moje następne calzone będzie buraczkowe :) oczywiście normalne - tradycyjne też będę robić :) Składniki na ciasto: 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. letniego mleka 1 łyżeczka soli 1 op suszonych drożdży 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1/2 tubki zielonego barwnika spożywczego 1 łyżka mąki olej Farsz: 1/2 szkl. kaszy kuskus 1/4 kostki mięsnej 1 mała(...)łyżki oleju Dodatkowo: 3 łyżki startego sera żółtego 1 jajko Sposób przygotowania: Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże i sól, mieszamy. Następnie wlewamy letnie mleko i olej, wyrabiamy gładkie ciasto (około 7-8 minut). Ciasto dzielimy na 2 części: 60% i 40%. Większą część formujemy w kulę, natłuszczamy olejem i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około

Kolorowy Przepisownik
Pierogi z makiem 163

pierwszy pierogi z makiem... i były przepyszne :) Choć nie przepadam na pierogami na słodko, to te mi bardzo smakowały :)Składniki: ciasto:  1 kg mąki  500 ml gorącej wody, 1 jajko, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka soli. masa makowa: 300 g maku, 2 łyżki miodu, 3/4 szklanki cukru pudru, 70g orzechów(...)włoskich, 70 g rodzynek, 1,5 szklanki mleka, 1/4 olejku migdałowego, 2 białka. Przygotowanie:       Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy. Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.      Masa makowa

Aga w kuchni
Szarlotka w kratkę 110

przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej  2 jajka cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki oleju Nadzienie 8 jabłek  cukier do osłodzenia(...)jabłek 4 łyżeczki cynamonu  Dodatkowo margaryna i bułka tarta do wysmarowania blaszki cukier puder do posypania szarlotki Sposób 1. Z mąki, jajek, cukrów, proszku do pieczenia i oleju zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy mąkę. Gotowe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do zamrażalki.  2. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłka obieramy, kroimy w dość grubą kostkę

Kuchenne aromaty
Morszczuk w Cieście 197

składników przygotowujemy ciasto, które powinno mieć konsystencje gęstej śmietany (gdy jest za rzadkie dodajemy odrobinę mąki, gdy za gęste - mleka).Każdy kawałek ryby zanurzamy w przygotowanym cieście i od razu kładziemy na rozgrzany olej (rybę smażymy w głębokim tłuszczu po ok. 4 minuty z każdej strony).Morszczuka podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci i ulubionymi surówkami.Moje posty

Słodka Strona
Ruskie pierogi z boczkiem 154

Przedstawiam Wam trochę nietypowy przepis na ciasto na pierogi, z dużą ilością oleju. Przeciwnicy tłuszczu zapewne podniosą larum, że ciasto za tłuste, że nie zdrowe, ale bardzo smaczne, taki przepis poleca Smakfonia z Poznania, sprzedająca pierogi swoim klientom na terenie miasta i nie narzeka na brak klientów. Ciasto jest bardzo plastyczne i elastyczne. Lepienie pierogów bjest bardzo łatwe, doskonale formuje(...)Składniki na farsz: 1 kostka twarogu tłustego 4 ziemniaki sól morska do smaku Kamis 6 plastry wędzonego boczku 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki, 110 ml oleju, szczypty soli 250 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. mokry piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki z serem 180

ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową.Zaczniemy od składników na ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajkaNa masę twarogową:-0,5 kg twarogu-100-150 ml kwaśnej śmietany-cukier do smaku   Do twarogu dodajemy śmietanę(...)ładzamy masę cukrem do smaku.   Do miski wsypujemy mąkę i cukier, wlewamy szklankę mleka i rozcieramy chochlą lub mikserem.Dodajemy jajka i mieszamy.Następnie dolewamy olej i resztę mleka.Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.   Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku).Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni).Placki naleśnikowe smażą się szybko

Maminek kulinarny
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 183

taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu  można dodać jedno jajo, ale ciasto może się zrobić bardziej twarde Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności

Apetyczna babeczka
KLUSKI Z KASZY JAGLANEj 178

orkiszowej typ700 lub pszennej (lub 2 szklanki mąki orkiszowej typ750) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - kilka plastrów wędzonego boczku (lub słoniny) - 1-2 duże cebule Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać(...)gotowe kluski nie będą twarde i suche. Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały. Można odlać trochę wody od gotowania, przyda się

Smaczne Zdrowe
NAJLEPSZE KLUSKI LENIWE- Z KASZY JAGLANEJ Z TWAROGIEM 296

ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania blatu i ciasta - łyżeczka oleju kokosowego (lub oliwy) - sól do gotowania klusek - masło do polania i ksylitol (lub cukier) do posypania klusek Kaszę podprażyć mieszając kilka minut w suchym garnku, gdy będzie ciepła zalać(...)gotowe kluski nie będą twarde i suche. Na podsypany mąką blat wykładać partiami ciasto i formować wałki podsypując je mąką. Przygotowane wałki kroimy pod kątem na nieduże kluski. Wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy ok.2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Pod koniec dodaję łyżeczkę oleju kokosowego (by kluski się nie sklejały) Podajemy polane stopionym masłem i posypane ksylitolem

Smaczne Zdrowe