ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:19/437)

Babeczki z wróżbami 412

minut w ciepłe miejsce. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę. Z rozczynu drożdżowego, masy żółtkowej, oleju i reszty mąki wyrabiamy zwarte ciasto. Foremki do babeczek smarujemy olejem i wkładamy po kulce ciasta. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy do podrośnięcia (30-60 minut).W tym czasie robimy kruszonkę i wróżby. Kruszonkę najprościej przygotować z mąki i cukru

prawdziwe jedzenie
Pierogi z kaszą gryczaną, serem, cebulą i tymiankiem 190

łyżka pokrojonego świeżego tymianku 1 łyżka majeranku pieprz mielony do smaku Do odsmażania: 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nastawić w garnku osoloną wodę z łyżką oleju na gazie by się zagotowała . Zrobić ciasto. Wsypać mąkę do miski , osolić, dodać olej i wlać wrzątek . Wymieszać początkowo łyżką a gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ciasto powinno(...)być sprężyste .Zawinąć w folię spożywczą by nie obeschło. Pokroić drobno cebulę i usmażyć na złoto na oleju. Przygotować farsz mieszając kaszę, cebulę, ser, majeranek, tymianek. Doprawić solą i pieprzem. Ciasto wałkować podsypując mąką. Wycinać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierogi.Układać na wysypanej mąką tacce. Gotować na wrzątku w 2 partiach minutę od wypłynięcia

Buniabaje w kuchni
Drożdżówki z serem i owocami 146

Masa serowa Do sera dodajemy żółtko, cukier, cukier waniliowy i wszystko mieszamy. Kształtowanie drożdżówek Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części, najlepiej ręce posmarować odrobiną oleju, wtedy ciasto nie będzie się kleić do rąk. Z ciasta formujemy kulki, każdą rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i robimy wgłębienie palcami. Do wgłębienia nakładamy masę serową i posypujemy

cucinare
Drożdżowa szarlotka warstwowa 166

mlekiem, jajka i przestudzone masło - ugnieść ciasto Gdy zacznie się lepić do rąk - wysmarować je olejem i bardzo dokładnie dalej ugniatać, od czasu do czasu smarując dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się kleiło, a bardzo ładnie się ugniecie Przykryć ciasto czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-60 minut Gdy wyrośnie, podsypać blat mąką, podzielić ciasto

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Najlepsze ciasto naleśnikowe 259

przygotowane ciasto odstawiamy na 1 godzinkę.  W filiżance przygotowujemy troszkę oleju oraz pędzelek. Patelnię (moja o średnicy 24 cm) nagrzewamy. Gdy będzie już dobrze rozgrzana pędzlujemy ją olejem. Nalewamy ciasto cienką warstwą  i smażymy około 1 minuty, na średniej mocy palnika. Gdy cała powierzchnia naleśnika pokryje się pęcherzykami powietrza, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30 - 40 sekund

kulinarnyswiatdomi
Bułeczki z otrębami owsianymi 166

łyżeczki cukru 190 g wody Drożdże zasypujemy łyżeczką cukru i zalewamy 2 łyżkami letniej wody.Odstawiamy na 15 min aby ruszyły. Nastepnie łączymy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy ciasto. Nastepnie ręce natłuszczamy olejem i formujemy z ciasta kulę. Odkładamy ją do miski do podwojenia swojej objętości ( ok godziny ) Wyrośniete ciasto dzielimy na 8 części i formujemy z nich bułki ( klik ). Jeżeli(...)ciasto za bardzo się klei, nie podsypujemy mąka, a smarujemy delikatnie ręce olejem. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok 40-60 min do wyrośnięcia. ( po wyrośnięciu możemy odstawić je na średnią półkę w lodówce na noc, a rano wystawić na 15 min przed pieczeniem ). Bułki smarujemy octem balsamicznym lub spryskujemy olejem

Atlas Smaków
Paszteciki z kapustą i pieczarkami 193

Wówczas należy polewać od czasu do czasu ręce olejem, nigdy nie dodawać mąki. Jeśli będziemy dodawać mąkę, ciasto zrobi się bardzo ciężkie i nie urośnie. Natomiast przy dodawaniu oleju na dłonie, ciasto będzie się robić delikatne i jednocześnie elastyczne. I, co najważniejsze, nie będzie się kleić ani do dłoni a ni do miski lub blatu :)   Odstawić ciasto do wyrośnięcia

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Krokiety z pieczarkami 217

się zaczęło. Składniki na 8 dużych krokietów: Naleśniki: - szklanka mleka; - szklanka wody gazowanej; - 2 jajka; - 250 g mąki pszennej; - duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru; - łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy

dom-agi.pl
Oczy carycy 389

przy nim trochę pracy, ale uwierzcie mi, warto :) Składniki: Ciasto jasne: 6 białek 1 szklanka i 2 łyżki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju rzepakowego Ciasto ciemne: 6 żółtek 2 jajk 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego Masa budyniowa: 200g miękkiego masła(...)obie mąki, mieszamy tak, żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku będzie się gotowało, wlewamy mieszaninę, dokładnie mieszamy aż nie będzie w nim grudek. Odstawiamy do schłodzenia.   Ciasto jasne: Białka wraz z cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy pozostałe składniki. Wszystko mieszamy delikatnie. Ciasto ciemne: Żółtka i jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie biała, puszysta masa. Dodajemy przesianą

Czerwona Porzeczka
Cebularze 251

miękkości na małym ogniu- u mnie podsmażałam ją ok. 20-30 minut.   Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, jajko, wyrośnięte drożdże, pozostałe mleko i mieszamy ciasto. Następnie wlewamy olej i wyrabiamy ręcznie. Ciasto powinno być elastyczne i powinno ładnie odchodzić od ścianek miski. Jeśli klei się do rąk to można podsypać trochę mąką. Po wyrobieniu przykrywamy je ściereczką

Aga w kuchni
Placki z jabłkami i serem twarogowym 170

cynamon. Następnie wbijamy jajka oraz powoli dolewamy mleko i wodę (proporcja 2:1). Ciasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę.  Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki

ChilliJemy
Kluski śląskie 214

pozostałych trzech. W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną, tak, żeby zrównała się z masą ziemniaczaną, dodać jajko. Wyrobić ciasto. W szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać łyżkę oleju. Z ciasta lepimy kuleczki, lekko spłaszczamy i formujemy dziurkę. Wrzucić na wrzątek i gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z sosem lub skwarkami. function load(url, callback

dom-agi.pl
Placuszki z mąki ryżowej i dżem-prezent 196

pokrojone banany 2 łyżki słodziwa (np. syropu z buraków cukrowych, daktyli, itp.) 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki ulubionego mleka Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce (ma powstać gęste ciasto). Rozgrzej olej. Smaż placuszki z obu stron za złoto (1 łyżka ciasta na 1 sztukę). Podawaj np. z ulubionym dżemem. Nicole, dziękuję za pyszny dżem truskawkowo-bananowy -:). Smakował wyśmienicie. Normal

Qlinarnie i Qlinarnie
Krokiety z mięsem mielonym i pieczarkami 421

nieco bardziej precyzyjne instrukcje) szczyptę soli 0,5 łyżeczki cukru ok. 2 łyżek oleju Mleko, wodę, olej i jajko wraz z cukrem i solą dokładnie łączymy. Ja robię to blenderem, w którym najpierw umieszczam wymienione składniki, a później, ciągle mieszając, stopniowo dodaję mąkę. Ciasto musi być dość rzadkie, żeby dało się je rozlać na patelni i smażyć dość cienkie naleśniki(...)być jednak za rzadkie, ponieważ wtedy mogą się nam rozpadać podczas przewracania. Trzeba to wypróbować samemu. Naleśniki smażymy na patelni już bez dodatku tłuszczu. Myślę, że dodanie odrobiny oleju do ciasta jest lepszym pomysłem, niż lanie go na patelnię. Naleśniki do krokietów nie powinny być zbyt mocno przyrumienione na brzegach, ponieważ mogą się wtedy łamać przy zwijaniu. Ostatni naleśnik już

Ratunku obiad
Kolorowe naleśniki ze szpinakiem, burakiem, sałatą, szynką, pomidorami i papryką 225

naleśniki: 1 szklanka mąki 1,5 szklanki mleka 1 Jajko szczypta soli 1 łyżka oleju Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i olej. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Dodatkowo do naleśników: Szpinak  2 łyżki soku z buraka  Ciasto podzieliłam(...)jednej dodałam sok z buraka, do drugiej domiksowałam rozdrobniony, przesmażony i wystudzony szpinak, a trzecią zostawiłam klasyczną.  Usmażyłam na suchej patelni, z racji tego, że trochę oleju dodałam do ciasta.    Nadzienie: Sałata  Pomidorki koktajlowe Serek do smarowania twarożkowy Szynka papryka czerwona suszone pomidory zioła prowansalskie szpinak czosnek Podam kilka propozycji jak jak wypełniłam moje naleśniki

W kuchennej krainie

Proponowane wyszukiwania