ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:23/437)

CEBULARZE LUBELSKIE 311

ogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto: -1 kg maki pszennej -500 ml mleka -100 g drozdzy - 2 zoltka -100 ml oleju -2 lyzki cukru -4 lyzki soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla -2 lyzki maku -1 lyzka oleju -sol i pieprsz(...)maki, cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce. Make przesiewamy, dodajemy sol, rozczyn, zoltka, reszte cieplego mleka i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu az zacznie ladnie odchodzic od rak. Jeżeli będzie taka potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu

PychaDania
Niezwykłe pierogi z jabłkiem i ziemniakami :) 161

delikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym

vegetanie
Uszka z grzybami do czerwonego wigilijnego barszczyku 169

Odcedzamy i przekręcamy dwukrotnie przez maszynkę. Cebulę drobno siekamy i razem z grzybami podsmażamy na oleju lub oliwie.  Doprawiamy do smaku. Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto(...)kilka minut, aby odpoczęło Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/uszka-wigilijne-i-podstawowy-przepis-na-ciasto-pierogowe-nie-tylko-dla-alergika/ Mąkę przesiewamy dodajemy sól, olej i 125 ml ciepłej wody, zagniatamy ciasto i dodajemy ponownie 125 ml ciepłej wody Ciasto wyrabiamy do uzyskania elastycznej i gładkiej konsystencji, jeśli jest za twarde dolewamy stopniowo dodatkową wodę Odstawiamy ciasto na kilka minut, aby odpoczęło Czytaj dalej na Mama Alergika

ChilliJemy
Pączki hiszpańskie 274

pieczenia. Aby sobie ułatwić pracę – rysujemy kwadraty o boku 9cm. Na każdy wyciskamy porcję ciasta formując okręgi. W płaskim rondlu lub wysokiej patelni rozgrzewamy olej do temp. ok. 175 ° C. Papier z ciastem rozcinamy na kwadraty. Wkładamy po kilka sztuk na rozgrzany olej, papierem do góry. Po chwili papier zdejmujemy i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyjmujemy(...)uprzedzedzić wszelkie protesty o kaloryczności pączków hiszpańskich. Dodam tylko tradycyjnie – gorąco polecam i życzę smacznego . Skorzystałam z przepisu Joasi z bloga Domowe – Wypieki . W wydarzeniu Ciasto na niedzielę (smażone w głębokim oleju ) wraz ze mną uczestniczyły autorki niżej wymienionych blogów: - Moje domowe kucharzenie - Moje Małe Czarowanie - Szóste Niebo - Mozaika życia - Kulinarna Maniusia - Różowa Kuchnia - Sama słodycz u Asi - Życzie

mojewypiekiinietylko
Zwiebelkuchen z musztardą 163

sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 jajko - 1 szklanka ciepłego mleka/wody - kilka łyżek oleju/oliwy  Suche składniki wymieszać, dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłe mleko/wodę, olej. Wyrabiać ciasto, dodając mąkę krupczatkę, tak długo, aż przestanie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut pod przykryciem ścierką. Farsz: - 5 średnich cebul - boczek wędzony 150 g - śmietana(...)garści startego sera - 2 lub 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej Roleski, 2 lub 3 łyżeczki musztardy indiańskiej Roleski - 1 jajko - olej do smażenia - sól, pieprz ziołowy do smaku, 1 łyżeczka papryki słodkiej, 2 łyżeczki tymianku - 2 garści sezamu Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojone w piórka cebule. Po chwili dodać pokrojony w kostkę boczek, przyprawy (papryka słodka, tymianek) i smażyć razem kilka

Corner With Recipes
107. Pulchny talerz czyli: pankejki polane słodkim, domowym syropem cynamonowo - imbirowym. 271

napowietrzyło się.W tym czasie możemy zabrać się za sporządzenie syropu cynamonowo - imbirowego. (Przepis poniżej)Pankejki smażymy na bardzo pocno rozgrzanej patelni usmarowanej niewielką ilością oleju (na rozgrzany olej wylewamy ciasto formując średniej wielkości placuszki). Po 1 minucie z każdej strony, aż do widocznego zarumienienia.Syrop cynamonowo - imbirowy:3/4 szklanki zimnej wody 0,5 szklanki drobnego, białego cukru2 podwójne laski

Symfonia Smaków
Ciasto z porzeczkami według Siostry Anastazji 490

Dzisiaj zapraszam na pyszne ciasto na oleju z porzeczkami według Siostry Anastazji , przepis troszkę zmieniłam , dodałam kruszonkę i zamiast jagód porzeczki i Ziarenka z Ziarenkowa Cynamonowy Raj  :)     Składniki : 300 g mąki  300 g cukru 1 cukier waniliowy  1 szklanka oleju 8 jajek 3 łyżki Ziarenek  z Ziarenkowa Cynamonowy Raj 0,5 kg porzeczek(...)waniliowy szczypta proszku do pieczenia  Wszystkie składniki zagnieść. Wykonanie : Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puch. Stopniowo dodawać olej oraz mąkę z proszkiem , ciągle mieszając mikserem. Blaszkę tradycyjną dużą wyłożyć papierem do pieczenia . Przelać ciast . Porzeczki umyć i odsączyć z wody na sitku. Wymieszać z cukrem i bułką tartą . Delikatnie wyłożyć na ciasto . Wierzch posypać kruszonką . Piec

Sama słodycz i szczypta chili
domowy "francuski" chleb... 187

składniki włożyć do misy robota, hakiem wyrabiać z 12 minut dość luźne ciasto, misę przykryć ręcznikiem i zostawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia keksówka 24 cm wysmarowana olejem, wyrośnięte ciasto przełożyć do blaszki, wierzch posmarować cieplą wodą i wzdłuż naciąć nożem, zostawić na 30 minut do podrośnięcia piekarnik nagrzać do 200C, grzanie góra/dół i piec około

W Mojej Kuchni Lubię
Najlepsza Domowa Pizza 445

niestety musimy użyć innych.Następnie do powstałego rozczynu wsypujemy przesianą mąkę, resztę wody oraz sól i olej.Ciasto dobrze wyrabiamy, a następnie przekładamy do oprószonej mąką miski. Wierzch ciasta smarujemy olejem lub przykrywamy ściereczką i odkładamy znów w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 1,5 godziny).Ciasto będzie miało rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami

Słodka Strona
Pizza z miłością 222

takiej pizzy może być dowolny, skomponowany według naszych gustów i upodobań. Naszą propozycję przedstawiamy poniżej: Na farsz: 300g pieczarek 200g żółtego sera 3 parówki Oregano Łyżeczka masła Łyżka oleju Przygotowanie ciasta:  Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była zbyt ciepła bo zabijemy drożdże i pizza nie urośnie. Na blat wsypujemy mąkę, dodajemy nieco soli, łyżkę oliwy(...)przyprawy. Mieszamy. Farsz:  Na patelni rozgrzewamy łyżeczką masła i dodajemy nieco oleju. Pieczarki myjemy i siekamy na kawałki. Wrzucamy na patelnie. Kiedy grzyby zaczną się rumienić nieco solimy. Podsmażamy i zdejmujemy z gazu. Parówkę kroimy w kostkę. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Wyrośnięte ciasto lekko wałkujemy i układamy w pożądany kształt. Następnie smarujemy sosem, posypujemy parówkami

Kolizje Smaków
Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik 170

Dziś było u mnie na deser. Z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem. Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji! Składniki: Ciasto: szklanka mąki łyżka oleju łyżeczka octu winnego 5 łyżek wody sól Farsz: 0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni 75 gram masła 2 łyżki miodu 5 czubatych łyżek zmielonych orzechów(...)Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu.  Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części.  I tak z każdą warstwą

AZgotuj!
Smażone razowe pierożki z gaszą gryczaną niepaloną i kapustą grillowaną 186

razowej, bardzo zdrowej, farsz z kaszy gryczanej niepalonej z kapustą grillowaną połączonej, stworzyły z ziołami i przyprawami pierożki niepowtarzalne, w smaku niebanalne.  Składniki: ciasto: 250 g mąki razowej, 50 g mąki poznańskiej, 2 łyżki oleju rzepakowego, szczypta soli, 120 ml wody, farsz: 100 g kaszy gryczanej białej Kupiec, 200 g grillowanej białej kapusty (opcjonalnie upieczonej w piekarniku), garść natki(...)czosnek - bazylia, doprawiamy solą, mielonym suszonym chili i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona. Ciasto: Mąkę mieszamy, dodajemy sól, jajko, wodę, olej i wyrabiamy jednolite, elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy wody lub mąki. Przekładamy do miseczki i przykrywamy na czas przygotowania farszu. Farsz: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, odcedzamy

Moniki Smakołyki
Bułka paryska ekspresowa 176

kształt oraz wagę od 350 do 500 g. Bywa niekiedy utożsamiana z bagietką, która jest od niej cieńsza i dłuższa. W smaku zbliżona jest do francuskiej bagietki, jednak jej ciasto jest po wypieku o wiele bardziej mięsiste. (inf. z Wikipedii) U nas w domu na takie podłużne pszenne bułki mówiło Bułka paryska lub baton, jest ona lekka, puszysta, z chrupiącą(...)rozpuszczenia, wlewamy wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem mąkę pszenną i ziemniaczaną, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki - pancakes z sosem z mniszka lekarskiego 226

łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 8 cl oleju słonecznikowego lub rzepakowego 5 pełnych łyżek cukru Wszystkie składniki połączyć i utrzeć na jednolite i gęste ciasto. Smażyć bez użycia oleju ( jest już w cieście ). Prawda, że proste ?  Tutaj przepis na syrop z mniszka lekarskiego : http://myjemypijemy.blogspot.com/2015/05/syrop-z-mniszka-lekarskiego-syrop-z.html

Jemy Pijemy
Śródziemnomorski chlebek - babka 223

sera feta- 8 łyżek zielonych lub czarnych oliwek- 2 łyżki pestek dyniDodatkowo (jeśli lubicie):- można dodać 2 łyżki suszonych pomidorówPrzepis: Mąkę mieszamy z drożdżami, wodą, winem, olejem i solą. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy z dodawanymi kolejno jajkami, łączymy z pokrojoną fetą, oliwkami i (ewentualnie) pomidorami. Podłużną formę natłuszczamy olejem, wysypujemy mąką. Przekładamy

W poszukiwaniu inspiracji
Chrupiące pierogi z kurczakiem 289

solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Usmażony farsz rozdrabniamy i odstawiamy do ostygnięcia.PRZYGOTOWANIE ciasta na pierogi:Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, 1 żółtko i 1 łyżkę oleju. Dolewamy wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy krążki za pomocą szklanki.PRZYGOTOWANIE pierogów:Na każdy krążek nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Możemy zrobić wzorek na rancie pierogów za pomocą widelca

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania