Składniki na 2 pierogi: na ciasto: 1/2 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 20 gramów żywych drożdży 1 jajko 1 szklanka wody olej lub oliwa do smarowania dłoni podczas wyrabiania ciasta na sos: 2 pomidory 1/4 szkl. wody szczypta soli szczypta pieprzu szczypta bazylii szczypta tymianku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka oregano nadzienie: 5-6 pieczarek(...)minut Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkiem i cukrem, dodajemy drożdże rozpuszczone w wodzie i ugniatamy ciasto od czasu do czasu dłonie polewając odrobiną oleju Formujemy kulę i odstawiamy ciasto na ok. 1h do wyrośnięcia Przygotowujemy sos: pomidory kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przyprawy, wodę i przecier pomidorowy - całośc dusimy na małym ogniu przez kilka minut
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compłynnego oleju kokosowego Łączymy w misce mąkę, mleko, drożdże, cukier i sól, wyrabiamy minutę. Dodajemy po łyżce puree i wyrabiamy ok 3 minut. Sukcesywnie dolewamy olej i dalej wyrabiamy ok 5 minut. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na ok godzinę by wyrosło. nadzienie: kilka garści owoców, jagód(...)jako nadzienie Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części, każda rozwałkowujemy na prostokąt o grubości pół centymetra. Każdą część posypujemy owocami lub cynamonem i cukrem wówczas rozwałkowane ciasto smarujemy wcześniej olejem kokosowym. Ciasno je zwijamy i kroimy na 12 kawałków. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Piec nagrzewamy do 180 st.C
Dzieje kuchennej WiewiórySłone ciasto chlebowe wypełnione pyszną cebulką. Składniki: pół kubka ciepłej wody łyżeczka drożdży instant pół łyżeczki cukru 2 szklanki mąki łyżka oleju czubata łyżeczka oregano czubata łyżeczka majeranku łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu jajko(...)można pominąć) na nadzienie: 4 cebule Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki. Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem. Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając. Wyrabiam ciasto dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto (kulę) w ciepłe miejsce
prawdziwe jedzenieSkładniki : - duże cebule- mąka do oprószenia (tortowa)- olej do smażeniaCiasto : - ok. ¾ szklanki mąki tortowej- 1 jajo- ½ łyżeczki proszku do pieczenia- ¼ szklanki wody gazowanej- ½ szklanki piwa- szczypta soli Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, całe jajo, szczyptę soli i wodę gazowaną dokładnie miksujemy na gładką masę. Dodajemy piwo (nie wcześniej) – ponownie miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z obranych(...)kroimy w grubsze plastry (ok. 8mm). Rozdzielamy krążki, wkładamy do woreczka foliowego i oprószamy mąką. Wyjmujemy je, otrząsamy z nadmiaru mąki i pojedynczo zanurzamy dokładnie w cieście. Kładziemy po kilka sztuk na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na rumiano. Wyjmujemy na ręcznik papierowy, do osączenia z tłuszczu. Podajemy, jako przekąskę – gorące.Krążki cebulowe są pyszną, a co najważniejsze
mojewypiekiinietylkomąki 1 jajko 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Mąkę wsypać do miski, dodać sól i jajko. Dolewać porcjami wodę, zagnieść dość wilgotne ciasto, dodając pod koniec olej. Podsypać blat mąką rozwałkować je na grubość 2 milimetrów. Ciasto pokroić w pasy, a następnie w kwadraty o brzegach ok. 4 cm. Na środek każdego kwadratu wykładać(...)przeciwległe rogi trójkąta łączyć ze sobą, wkładając w środek pierożka palec wskazujący. Gotować do miękkości (ok. 3 minut od wypłynięcia) w dużej ilości osolonego wrzątku z łyżką oleju. Wybierać łyżką cedzakową i ostudzić. Ugotowane uszka przechowywać w lodówce. By nie posklejały trzeba je polać olejem
Czerwień i błękitmisce roztrzepałam jajka z ksylitolem i sodą oczyszczoną. 2. Jajka wymieszałam z twarogiem, mąką i wiórkami kokosowymi. 3. Rozgrzaną patelnię posmarowałam cienko olejem, rozprowadziłam ciasto po całej powierzchni. Smażyłam na najmniejszym ogniu pod przykryciem, kilka minut do uzyskania złotego koloru. 4. Podzieliłam na 8 części (4 części stanowią jedną porcję) i udekorowałam swoją połowę posiekaną grubo kostką gorzkiej czekolady
Vroblewska-fitlifekukurydzianej sól, pieprz, garść świeżych ziół Przygotowanie: Do gotującej się wody dodaj teff i przyprawy. Gotuj do wchłonięcia całej wody - około 15 minut Wystudź Dodaj mąkę i olej. Zagnieć ciasto - będzie się trochę kleić Wyłóż ciastem formę Piecz w 180 st. przez 20 minut Nadzienie Tofu zmiksuj z mlekiem, mąką, żółtą papryką, ziołami i przyprawami Wyłóż na podpieczony spód
pyszne zdrowościnasion chia Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową ( 25 ) olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok 55 minut
AZgotuj!cukrem zacznie utrzymywać formę dodawać po jednym żółtku. Mąki przesiać z proszkiem. Partiami dodawać do jajek, mieszać delikatnie ręcznie rózgą ( bądź łyżką ). Z ostatnią porcją mąki wlać olej. Wylać ciasto do formy, piec ok. 25 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 4 krążki ( 2 grubsze i dwa cieńsze ) Krem: - 250 gr serka mascarpone - 2 tabliczki mlecznej czekolady - 200 ml śmietanki kremówki
kawawszklancesojowego (lub mleka sojowego + wody gazowanej) ~łyżeczka oleju ~szczypta soli Łączymy obie mąki, sól i ciagle mieszając dodajemy mleko sojowe do odpowiedniej konsystencji, następnie dodajemy olej. Odstawiamy ciasto na ok. 15-20 minut i po tym czasie smażymy na dobrze rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamspieczenia Mąkę, gumę guar, len, cukier/stevię i proszek mieszamy. Dodajemy mleko do odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta). Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, wykładamy ciasto i smazymy na małym ogniu z obu stron (pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zapraszam na nowego wegańskiego bloga JEDZ ROŚLINY Jeśli jeszcze go nie zaobserowałaś
breakfast of dreamsZmiksować do połączenia składników. Banany pokroić w bardzo cienkie plasterki (dzięki czemu przy obracaniu racucha nie będą wypadać) i dodać do masy, lekko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i chochlą nakładać ciasto na racuchy (temperatura oleju nie może być zbyt duża, ponieważ racuchy zamiast rosnąć, będą się przypalać). Żeby łatwiej się obracało racucha na drugą stronę, to można na patelnię
Passions hobbies lifeTruskawki obieramy ze szypułek, myjemy i kroimy w plastry. Jogurt naturalny miksujemy z olejem i jajkami, dodajemy cukier, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy ciasto, na które układamy truskawki. Smażymy na małym ogniu, na złoty kolor z obu stron. Smacznego
paapilotkaamlekiem, wbić całe jajko. Dodać mąkę i szczyptę soli. Zamieszać trzepaczką i smażyć cienkie naleśniki. Pierwszy na łyżce oleju, a kolejne już na łyżeczce (mój Tomek dodaje olej do ciasta, a na patelkę już nie, ale ja wolę tak). Mi z takich proporcji wyszło 10 naleśników. Kapustę posiekać, włożyć do garnka i zalać wodą. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk
Gaździnka warzy