send', 'pageview'); USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI DO BARSZCZU + JAK FORMOWAĆ USZKA? Składniki na ciasto: - 375 gram mąki - 1 żółtko - 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody - 1 łyżka oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto
Życie zamknięte w smakuwymieszać na gładką masę. Farsz powinien być dość pikantny. Ciasto: 250 gr mąki pszennej 250 gr mąki żytniej gorąca przegotowana woda łyżka oleju łyżeczka kurkumy Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne oraz kurkumę. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Nakładać farsz
vegetanieoliwy* olej do smażenia* szczypta soliSposób wykonaniaMąkę przesiać do pojemnika, dodać szczyptę soli, 3 łyżki cukru pudru , roztrzepane jajka.Następnie mieszając składniki dolewać piwo i na koniec łyżkę oleju Wymieszane ciasto odstawić na 2 godziny.Obrane owoce pokroić na niezbyt duże kawałki.Kawałki owoców wrzucamy do ciasta, tak aby całe pokryły się ciastem, delikatnie wyjmujemy (najlepiej przy pomocy łyżki
Mix smakuświeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody szczypta cukru kryształu 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru pudru 6 dag masła 1 jajko ogrzane do temperatury pokojowej łyżeczka oleju do posmarowania ciasta przed wyrastaniem masło do wysmarowania foremki DO OBTACZANIA KULEK: 10 dag masła 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego 0,5 szklanki rodzynek Wykonanie: Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła. CIASTO(...)stolnicę i wyrabiałam dłońmi przez 10 minut do uzyskania gładkiego, elastycznego, ale dość miękkiego ciasta (jeśli nie ma takiej konieczności, nie wrabiać całej dodatkowej mąki). Z ciasta uformowałam kulę, posmarowałam ją łyżeczką oleju, włożyłam do czystej, suchej miski, przykryłam ściereczką i umieściłam na ok. 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przebiłam i wyrobiłam jeszcze przez
Kuchenne zapiski Edytypszennej typ 650 + ok 100 g do podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej (do wypieku domowego chleba) -50 g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki masła lub margaryny do pieczenia -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru – olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko(...)ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę i mieszamy. Zaczyn wlewamy do misy robota. Łączymy oba rodzaje mąki i stopniowo dosypujemy do misy z zaczynem, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy aż ciasto podwoi swoją objętość. Silikonową matę lub blat obsypujemy mąką pszenną, wykładamy ciasto, lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki świeżej lub mrożonej żurawiny3 duże gruszki, dojrzałe, obrane ze skórki, bez gniazd nasiennych, pokrojonych wzdłuż na 0,5 cm plastry (lub cieńsze jeżeli dasz radę)Składniki na ciasto:1/4 szklanki oleju Kujawskiego1/2 szklanki cukru1/4 szklanki miodu1 duże jajko1/2 szklanki mleka1 szklanka plus 2 łyżki mąki3/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli3/4 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki cynamonuPrzygotowanie(...)blaszką od czasu do czasu aby karmel rumienił się równomiernie. Następnie wyłóż równomierną warstwą żurawinę a na niej ułóż gruszki. Odstaw na czas przygotowania ciasta.W celu przygotowania ciasta, zmiksuj na jednolitą masę olej, cukier, miód i jajko, po czym wmieszaj mleko. W oddzielnej misce wymieszaj przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, imbir i cynamon. Wmieszaj suche składniki do mokrych
karmelowybiałka 3 łyżki cukru pudru 100 g mieszanki bakaliowej - w tym orzechy włoskie Piątnica Ciasto czekoladowe: 5 jajek 1.5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 szklanka cukru +1/2 szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Masa chałwowa: 20 dag chałwy waniliowej 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru(...)puder, pianę wyłożyć na ciasto, posypać rozdrobnioną mieszanką bakalii, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180*c, piec 30-35 minut-do zrumienienia bezy. Studzić przy otwartym piekarniku. Ciasto czekoladowe: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania 1/2 szklanki cukru
Wanilia i Kardamonpiekarnika mimo, że ciasto ładnie urosło była chwila rozterki: jest zakalec czy nie :-) I radość po wykrojeniu pierwszego kawałka :)) Nieee ma :)) Składniki: 350g mąki (2szkl+1 czubata łyżka) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru 2 jajka 1 łyżka domowego cukru waniliowego bądź 1/2 op cukru wanilinowego 1 szkl maślanki naturalnej 1/2 szkl oleju dowolne owoce: u mnie(...)drobnego cukru 80g masła Wykonanie: Wyrobić kruszonkę: połączyć mąkę z cukrem, dodać zimne masło, szybko wyrobić do konsystencji mokrego piasku i wstawić do lodówki na czas robienia ciasta. Maślankę, olej i całe jaja połączyć. Podać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. Całość wymieszać - ja zrobiłam to bez użycia miksera, co podobno jest rzeczą nie wskazaną
Walijskie Pichceniepierogi. ;) Zrobiłam z M. różne, ale dzisiaj zaprezentuję ruskie. PIEROGI RUSKIE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto
Życie zamknięte w smakujest fajnie, i miło, i tak świątecznie. ;) PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto
Życie zamknięte w smakuzachomikować te pyszności w zamrażarce na leniwe dni ;) PIEROGI Z MIĘSEM Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno
Życie zamknięte w smakupageview'); IDEALNE CIASTO NA PIEROGI + JAK OZDOBIĆ BRZEGI PIEROGÓW CIASTO IDEALNE Składniki na ciasto: - 750 gram mąki - 2 żółtka - 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody - 2 łyżki oleju Przygotowanie ciasta: Z podanych składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąkę dla utwardzenia tudzież wodę dla rozrzedzenia ciasta. Odstawiamy do miski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto
Życie zamknięte w smakuWyglądają wspaniale. Niewielki dodatek w postaci skórki z cytryny wiele zmienił w smaku:) Ciasto 1,5 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki wody 1 jajko sól mała patelnia olej UWAGA: ciasto z mąki orkiszowej jest dość gęste, trzeba mało nalewać aby smażyć cieniutki placuszki, bo inaczej się nie zwiną z nadzieniem. Nadzienie: 1 opakowanie twarożku 500 gram jagód skórka
AZgotuj!małe kawałeczki i posypać cukrem drożdże rozetrzeć z ciut cukrem i mlekiem, zostawić na 15 minut - wsypać mąkę, cukier, olej, jajka, atomat waniliowy i wyrabiać z 10 minut w robocie, przykryć i zostawić do wyrosnięcia na 1 godzinę wyrośnięte ciasto(...)parę razy w robocie wymieszać - blaszka 24x29 wysmarowana olejem i wyłożona papierem do pieczenia - w blaszce rozciągnąć ciasto zwilżoną dłonią, rozsypać rabarbar odciskając sok i przyciskając do ciasta z mąki krupaczatki, cukru, oleju zmiksować kruszonkę drobną - oleju dać tyle aby kruszonka nie była za sucha kruszonkę rozsypać na rabarbarze i lekko ją przyklepać piekarnik na 210C, grzanie góra/dół
W Mojej Kuchni Lubięudany, że nawet kot się zainteresował ;). Pomysł stąd: klik! Składniki: - ok. 5 płatów gotowego ciasta filo - 1 opakowanie szpinaku mrożonego 450 g - feta 270 g - 1 cebula - 3 pałeczki selera naciowego - 2 ząbki czosnku - 2 garści sezamu - kilka plastrów suszonych pomidorów (opcjonalnie) - olej rzepakowy - sól do smaku, przyprawy: suszona bazylia, oregano, pieprz ziołowy, papryka słodka Drobno pokrojony czosnek wrzucić(...)połówki gotowego ciasta filo na sobie, na to ułożyć połowę farszu. Ułożyć kolejne 3 połówki ciasta filo, na to resztę farszu i przykryć kolejnymi trzema warstwami ciasta filo. Ciasto posmarować delikatnie olejem, posypać sezamem. Piec w 180 stopniach z termoobiegiem ok. 20 minut
Corner With Recipesogole o nich nie słyszeli a co dopiero probowali . Sa bardzo smaczne J a nizej podaje na nie przepis J SKLADNIKI: Ciasto: -1 kg maki pszennej -500 ml mleka -100 g drozdzy - 2 zoltka -100 ml oleju -2 lyzki cukru -4 lyzki soli Farsz: -5-6 sporych cebul -100 g masla -2 lyzki maku -1 lyzka oleju -sol i pieprsz(...)maki, cukru, drozdzy i nie pelnej szklanki cieplego mleka robimy rozczyn, odstawiamy na 10 minut w cieple miejsce. Make przesiewamy, dodajemy sol, rozczyn, zoltka, reszte cieplego mleka i olej. Wyrabiamy ciasto do momentu az zacznie ladnie odchodzic od rak. Jeżeli będzie taka potrzeba można dodac wiecej mleka lub maki. Ciasto przykrywamy scierka i zostawiamy na 1 godzine w cieplym miejscu
PychaDaniadelikatnie mieszamy z farszem. Gotowe. Czas na ciasto :) Ciasto: pół kg mąki (1/3 mąka kukurydziana i 2/3 mąka pszenna) gorąca przegotowana woda łyżka oleju Mąki wymieszać i dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać kwadraty i nakładać farsz, po czym
vegetanie