ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:13/437)

Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 155

plus chłodzenie, ciasto - 30 min. plus smażenie 10 min.Składniki: 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 250 ml wody 175 g mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody sok z 1 cytryny i opcjonalnie skórka obrana(...)łyżkę wystudzonego syropu.  Nalej olej do garnka lub dużej patelni o wysokich ściankach. Podgrzej chwilkę, aby stał się ciepły, po czym zdejmij z ognia. Zwilż dłonie olejem i weź kawałek ciasta wielkości świeżej moreli. Utocz z niego kulkę, następnie delikatnie spłaszcz i zrób w centrum dziurkę przy pomocy palca zwilżonego olejem. Delikatnie włóż pączka do oleju. Powtórz czynności

Chilli Czosnek i Oliwa
Tarta ze szparagami 133

się zagnieść ciasto. farsz - 1 pęczek zielonych szparagów, - 1 paczka tofu naturalnego, - garść nerkowców, - 1 ząbek czosnku, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Wymieszać mąki i sól, dodać oleju i odrobinę wody, zagnieść kulkę ciasta, wykleić nim formę do tarty (jeśli potrzeba wysmarować ją olejem i wysypać bułką tartą (do szklanej lub silikonowej nie potrzeba), wstawić do nagrzanego piekarnika (ok 180 stopni(...)Szparagom obciąć końcówki, można tez je delikatnie obrać, wrzucić je na patelnię z odrobiną oleju, podsmażyć, tak żeby się przyrumieniły. Zmiksować tofu z nerkowcami, 1 łyżką oleju, czosnkiem, przyprawić do smaku. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie zmiksowane tofu, ułożyć na wierzchu szparagi, wciskając je lekko w masę. Piec kolejne 15-20 minut aż wierzch się zrumieni. Można zjadać

Co na wege obiad?
Chleb pszenny dyniowy 135

mleka robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  W między czasie obie mąki i sól mieszamy w misce, dodajemy puree z dyni, olej oraz wyrośnięty rozczyn.  Ciasto wyrabiamy rękoma do czasu aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na ok 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto(...)jeszcze krótko wyrabiamy, przekładamy do keksówki wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Górę nacinamy ostrym nożem i  odstawiamy na ok 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie smarujemy je olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze  190 st C. przez ok 40 minut.  Ciasto po upieczeniu kiedy postukamy w spód powinno wydawać głuchy odgłos. Smacznego

Słodka Kraina Wypieków
Pierogi ze szpinakiem – danie główne 153

dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Ciasto na pierogi: – 0,5 kg mąki; – 1 żółtko; – łyżeczka oleju; – sól; – 3/4 szklanki gorącej wody (może być trochę mniej, należy kontrolować ciasto); Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne, nie kleiło się do rąk. Oderwać połowę, a resztę zawinąć w folię, ja zawijam(...)reklamówkę, żeby nie wyschło. Wałkować ciasto na grubość około 3 mm i wykrawać szklanką okręgi. Na każde kółko nakładać po łyżeczce farszu. Zlepiać brzegi. Gotować w lekko osolonej wodzie z łyżką oleju około 5 minut od wypłynięcia. Ja posypywałam prażoną cebulk ą. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

dom-agi.pl
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 172

oliwek,- łyżka masła,- czarnuszka łyżka,- pieprz ziołowy łyżeczka,- sezam czarny,- sezam,WYKONANIE:/Ciasto:Do miski wsypujemy mąki i mieszamy, dolewamy ciepłe mleko z wodą, solą, cukrem, drożdżami, wyrabiamy ciasto, dodajemy olej i masło i wyrabiamy ręcznie, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki (można również posiłkować się mikserem). Odstawiamy pod ściereczką aż wyrośnie. Gdy ciasto potroi objętość, wykładamy na stolnicę podsypaną(...)wałek, dzielimy na 6 równych części, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, podsypujemy stolnicę, formujemy prostokąty i wałkujemy, bardzo cienkie ciasto./FARSZ:Umyte, osuszone i pokrojone w kostkę mięso wrzucamy na rozgrzany olej. Gdy zamkną się pory, odparuje woda a mięso się zarumieni dorzucamy pokrojoną w pióra cebulę.Następnie dorzucamy pokrojoną paprykę. Trzymamy na ogniu cały czas mieszając

Wypisz Wymaluj
Uszka z barszczem 176

kwasek cytrynowy do zakwaszenia Sposób przygotowania: 1. Gorącą wodę łączymy z mlekiem. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą oraz siekamy z powoli dolewaną mieszanką mleka i wody. Posiekane ciasto polewamy olejem oraz wbijamy jajko. Siekamy do połączenia się składników, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Odkładamy na ok 30 minut pod szklane naczynie podsypując blat mąką. 2. W tym czasie ugotowane mięso(...)cebulę oraz pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia, dodajemy bułkę tartą i smażymy na oleju ciągle mieszając, by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 3. Ciasto dzielimy na 2 części, jedną pozostawiamy cały czas pod naczyniem, by nie przeschło, a drugie wałkujemy podsypując mąką na placek o grubości ok 3 mm. Kroimy w kwadraty (wielkość zależy

Kuchnia w czekoladzie
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 126

kandyzowany imbir Mąkę mieszam z drożdżami. Dodaję resztę składników: mleko, żółtka, cukier, sól, ziarenka wanilii, sok z limonki, alkohol i wyrabiam gładkie ciasto. Na koniec wyrabiania dodaję olej. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno dodaję odrobinę mąki. Ciasto przekładam do miski, przykrywam lnianą ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5- 2 godziny, do podwojenia objętości ciasta. Ciasto dzielimy

Mango Papaja
Krokiety z serem i ziemniakami 156

para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki oleju szczypta soli(...)mąki Wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto ma spływać lejącą się wolno strugą z łyżki. Jeśli będzie za rzadkie, to dodajemy mąki, jeśli za gęste – wody lub mleka. Dodatek oleju do ciasta powoduje, że ciasto nie przywiera do patelni, zaś woda gazowana sprawia, że będzie bardziej puszyste. Smażymy cieniutkie naleśniki. Ja smażę na patelni naleśnikowej, jeśli nie macie, to rozważcie zakup

ladykitchen
Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego 195

świeże listki tymianku i nitka oleju rzepakowego. Jak dla mnie, to idealne danie na letnie spotkania. Zaręczam, że ze stołu zniknie jako pierwsze) Zakręcona focaccia z nitką oleju rzepakowego Składniki na ciasto (owalna forma do pizzy 35 cm): 150 g mąki manitoba 150 g semoliny( lub kaszy manny) 300 g mąki chlebowej 25 g drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki(...)oregano, tymianek olej rzepakowy Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wszystkie mąki przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, wlewamy drożdże. Mieszamy. Dodajemy sól, olej rzepakowy i wyrabiamy na jednolite ciasto. Ciasto wkladamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5-2godziny(aż podwoi swoją objętość). Wykładamy ciasto na lekko podsypaną maką stolnicę

Mia Cucina Sofieta
Pizza z szynką i pieczarkami 188

ładniki:Ciasto:1,5 szklanki mąki0,5 szklanki ciepłej wody2 łyżki olejuszczypta soli1 łyżeczka cukru3 dag świeżych drożdżyDodatki:3 grube plastry szynki drobiowejkilka pieczarek1/4 czerwonej papryki1/2 cebuligarść tartego żółtego sera1-2 łyżki koncentratu pomidorowegooregano+ keczup lub sos czosnkowySposób przygotowania:1. Przygotowujemy najpierw dodatki do pizzy: szynkę kroimy w kostkę, pieczarki obieramy i kroimy w talarki. Obsmażamy pieczarki na oleju(...)Cebulę i paprykę siekamy w kosteczkę.2. Robimy ciasto. W połowie ciepłej wody rozrabiamy drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.3. Ciasto wałkujemy lub formułujemy placek rękami, układamy na blaszce, smarujemy koncentratem i posypujemy oregano. Nakładamy składniki: pieczarki, szynkę

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki bezglutenowe 181

szczypta soli cukier waniliowy, w wersji „na słodko” olej ryżowy do smażenia Naleśniki bezglutenowe Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, mleko, sól, cukier waniliowy, ja dodaję odrobinę oleju do ciasta, wtedy naleśniki nie będą przywierały nam do patelni. Następnie za pomocą trzepaczki lub miksera mieszamy do czasu połączenia składników. Patelnię z odrobiną oleju rozgrzewamy, gdy będzie gorąca wylewamy ciasto

Naleśniki
Ryba w cieście 179

jaką?...Rybę w cieście.Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to bazanaszego dania.Do tego:-przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybęa na ciasto:-1,5 szklanki mąki-150 ml mleka-2 jajka-2 łyżki oleju-pieprz ziołowy-warzywko-0,5 cebuli-1 dkg drożdży-0,5 łyżeczki cukru-1 łyżka(...)rosnąć.   Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy mleko, jajka, olej i drożdże.Miksujemy.   Dodajemy drobno pokrojoną cebulkę i przyprawy do smaku.Mieszamy i ciasto mamy gotowe.   Na patelni z olejem smażymy na rumiano z obu stron rybę.   Ryba na patelni musi być w ostępach, ponieważ ciasto urośnie.Polewamy wszystkie filety częścią ciasta

Maminek kulinarny
Kurczak Generała Tso 675

sosu sojowego jasnego ·       1 łyżeczka przyprawy 5 smaków       ·       1 łyżka oleju sezamowego Ciasto: ·       0,5 łyżeczki pieprzu ·       0,25 łyżeczki soli ·       1 jajko(...)dodać roztrzepane jajko. Dokładnie wymieszać aby jajko pokryło każdy kawałek mięsa. Mąkę z przyprawami  wrzucić do worka, dodać  mięso  i wymieszać tak aby ciasto dokładnie pokryło wszystkie kawałki. Rozgrzać olej w woku (oleju ma być tyle,  aby kawałki mięsa zatopiły się w całości), smażyć mięso w 2 porcjach. Po usmażeniu osączyć z oleju  papierowym ręcznikiem

Mania Gotowania
Pączki 119

łyżki spirytusu olej do smażenia konfitura / dżem (truskawkowy) / budyń lukier lub cukier puder do dekoracji Sposób wykonania: 1. Robimy rozczyn: drożdże kruszyny, dodajemy łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki i letnie mleko, mieszamy, odstawiamy do podrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy podrośnięte drożdże i pozostałe składniki poza masłem. Wyrabiamy kilka minut po czym dodajemy roztopione masło. Wyrabiałam ciasto mikserem(...)czekamy, aż pączki dobrze się napuszą (u mnie ok 30 minut). 5. W garnku rozgrzewamy olej (ok 170-175 st). Jeśli nie mamy termometru cukierniczego należy kawałek ciasta rzucić na olej. Jeśli po 45 sek - 1 minucie ciasto wypłynie na wierzch i się zrumieni, to znaczy, że olej jest gotowy. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony. 6. Usmażone

Kuchnia domowa Ani