ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:8/437)

Chleb do żurku. Chlebowe miski. 201

osobno żółtka i osobno białka) 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę pszenną wsypujemy do misy robota i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy ciepłą wodę i olej. Ciasto zgniatamy hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto nie wyciągamy z misy, tylko przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
naleśniki z brzoskwiniami, babanem i bitą smietaną 98

miski, wlewamy mleko, rozbijamy jajko oraz dodajemy olej wszystkie składniki mieszamy mikserem na gładką i jednolitą masę na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia brzoskwinie i banany kroimy w talarki

zobacz ich smak
Gofry brukselskie 1916

nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością dam im jeszcze jedną szansę, a masło zastąpię olejem...Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylwania się za rowki gofrownicy.  Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe pączki z dziurką 144

pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest

Wiem co jem
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15640

powstaną na powierzchni pęcherzyki powietrza. Szykujemy blaszkę, na której będzie się piekł chleb. Wykładamy ją matą lub papierem do pieczenia. Do miski z mąką i rozczynem dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy robotem z hakami przez 13 minut. Wykładamy na blat lekko oprószony mąką i formujemy podłużny bochenek. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę i przykrywamy czystą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy

mojewypiekiinietylko
Samosy warzywne - przepis z książki "Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy" 135

brzegu paska ciasta kładziemy 15 ml (1 łyżeczkę) farszu, a resztę zawijamy po skosie. Kontynuujemy tę czynność, aż uzyskamy pakiecik o trójkątnym kształcie. Samosa delikatnie smarujemy olejem. Pieczemy 10-15 minut, aż ciasto zrobi się złotobrązowe i podajemy. Tytuł: Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy Tytuł oryginału: Complete Indian Cooking Autor: praca zbiorowa (Mriduli Bajlekar, Rafi Fernandez, Shehzad Husain i Manisha Kanani(...)podsypywania podczas wałkowania ciasta 1 jajko 1 płaska łyżeczka soli 4-5 łyżek oleju roślinnego lub masła ghee 220-240 ml wody   *** 2 - 3 szklanki oleju do smażenia Przygotowanie ciasta Sól rozpuścić we wrzątku.  Do mąki wlać bardzo powoli wrzącą osoloną wodę i dokładnie wymieszać. Kiedy przestygnie dodać rozmącone jajko i olej, ponownie rozmieszać i wyrobić elastyczne ciasto

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Domowe uszka z grzybami 217

mnie 40 g podgrzybków i 20 g borowików) 10 pieczarek (około 250 g) 1 duża czerwona cebula szczypta majeranku sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki oleju Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650 Młyny Stoisław ) 1 szklanka gorącej (!) przegotowanej wody 1 łyżka oleju szczypta soli Jeśli zostałoby Wam troszkę farszu można dorobić mniejszą porcję ciasta(...)Ciasto: Ja wyrabiam swoje w misie do ciast drożdżowych, ale można zrobić to również na stolnicy. Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki pszennej, dodajemy łyżkę oleju, a następnie stopniowo dolewamy gorącą (!) przegotowaną wodę. Ciasto zaczynamy mieszać widelcem, aż składniki wstępnie się połączą. Następnie wyrabiamy ciasto ręką. Ciasto powinno być gładkie i plastyczne (nie lepić się do ręki). Ciasto rozwałkowujemy cienko

Słodkie okruszki
Pielmieni. Pierożki nadziewane kurczakiem i warzywami 195

gramów) 1/2 większej marchewki kawałek cukinii (u mnie ok. 6-8 cm) 1 pietruszka 1/2 cebuli (może być czerwona) czerwona słodka, mielona papryka lubczyk pieprz sól majeranek kurkuma olej na ciasto: 250 gramów mąki 1 żółtko 250-260 ml gorącej wody Najpierw robimy farsz: pierś z kurczaka oczyszczamy z błonek, myjemy i tniemy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy(...)będzie na tyle zwarta, że nie ma potrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta na cienki placek i nakładamy na pielmiennicę. Kciukiem delikatnie robimy dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Placki na tortille 194

gęstości ciasta, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju.Do miski wlewamy gorącą wodę (ale nie wrzącą), wsypujemy sól i mąkę pszenną. Zagniatamy - wychodzi dość luźne ciasto. Dodajemy olej, ponownie zagniatamy. Wykładamy ciasto na stolnicę posypaną dość obficie mąką orkiszową i wyrabiamy ciasto łącząc je z nią. Finalnie gęstością ciasto ma przypominać ciasto pierogowe. Odrywamy po kawałeczku (wielkości

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto na pizzę 146

gram drożdży świeżych - jeśli nie masz dosyp łyżeczkę suszonych - zasypuję łyżeczką cukru, dodaję szczyptę soli i mieszam. Dolewam szklankę ciepłej wody i chwilę wyrabiam, pod koniec dodaję łyżkę oleju i zagniatam ciasto metodą Bertineta *- jest dość luźne, więc można zrobić to także mikserem ( końcówkami spiralnymi lub hakiem do wyrabiania ciasta drożdżowego). Zagniatam ok. 10 minut ręcznie - mikserem do czasu(...)ciasto zacznie odstawać od brzegów naczynia. Smaruję miskę olejem i przekładam i odstawiam przykryte na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładam na blachę do pieczenia posmarowaną olejem, rozpłaszczam ciasto i dodaję składniki na pizzę. Piekę w 210 stopniach przez 30 - 35 minut - ja mam dość słaby piekarnik, ale jeśli Twój ma moc przynajmniej 2700 W to spokojnie może

apetytnapieczenie
Wegański „Twix” 202

Polewa czekoladowa: 2 gorzkie czekolady (70% kakao) bez obaw, ciacha są tak słodkie, że nie zwrócicie uwago na to, że czekolada jest gorzka Przygotowanie: Z mąki, oleju, cukru i zblendowanego banana wyrobić ciasto (musi być twarde, ale dające uformować się u kulę i nie kruszyć, w razie „w” delikatnie podsypać mąką- ja podsypywałam pełnoziarnistą bo mi się oleju(...)masło kokosowe i dokładnie wymieszać. Idealny karmel musi być gęsty i „odchodzić” od ścianek patelni. Wyjąć ciasto z lodówki i wykleić nim blachę uprzednio wysmarowaną delikatnie olejem roślinnym. Ciasto dodatkowo ponakłuwać widelcem. Piec w temp. 190 C około 20 minut. Na upieczone ciasto wykładamy lekko przestudzony karmel. a na to rozpuszczone w kąpieli wodnej 2 tabliczki czekolady

greenscarf
Ciasto czekoladowe z kokosem 347

kokosowy od portalu Uroda i zdrowie. Produkt ten bardzo mnie zaciekawił, ponieważ do tej pory nie miałam okazji tego używać. upiekłam więc czekoladowe ciasto z dodatkiem tego właśnie oleju kokosowego. Żeby ciasto było jeszcze bardziej kokosowe, na czekoladowym spodzie ułożyłam kokosowe kopczyki. Całość pokrywa delikatny maślany krem... Ciasto czekoladowe: 3 jajka,  szklanka cukru,  szklanka mąki pszennej(...)posypania.  Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze wraz ze śmietanką. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta.  Posypać chipsami kokosowymi.  Ciasto przechowywać w lodówce. Do testowania otrzymałam dwa szklane słoiczki ekologicznego oleju kokosowego tłoczonego na zimno, każdy o pojemności 200ml. Jest uważany za jeden z najzdrowszych olei świata. W jego skład wchodzi: tylko i wyłącznie olej

Z miłości do słodkości
Pissaladiere 113

Przecież wiadomo, że ja wiem lepiej :) Więc po moich drobnych modyfikacjach sprawa ma się tak: 250 ml wody 45 g świeżych drożdży 410 g mąki pszennej 2 łyżki oleju - do ciasta 80 g oleju do smażenia cebuli (czyli ok. 100 ml) szczypta soli 1,5 kg cebuli 4-5 gałązek drobno posiekanego świeżego tymianku 20 filecików anchois w oleju(...)piórka cebuli, bo z tym zejdzie nam się chyba najdłużej. To znaczy najpierw kroimy na pół, a potem na takie pół-plasterki. Ciasto wyrabiamy tak jak na pizzę: wlewamy wodę do miski, wkruszamy drożdże, dodajemy olej, mąkę, szczyptę soli i wyrabiamy intensywnie około 10 minut. Formujemy kulkę, natłuszczamy ją i wkładamy do miski. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia

Marder&Marder Manufacture
Pierogi z grzybami 183

łyżki ciepłej wody, łyżkę mąki, mieszamy i pozostawiamy na chwilę.Do miski wsypujemy 3 szklanki mąki, wlewamy 1,5 szklanki ciepłej wody, 2 łyżki oleju,przygotowane drożdże i żółtko.Zagniatamy najpierw luźne ciasto a następnie dodajemy pozostałą mąkę i jeszcze razwyrabiamy ciasto. Musi być zwarte, ale nie twarde.Dzielimy je na części.   Wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Wycinamy krążki, napełniamy(...)oleju.Wkładamy przygotowane pierogi do wody i gotujemy na wolnym ogniu 5 minut.   Wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową, przekładamy na talerz i polewamy przygotowanym olejem z cebulką.Z tej porcji ciasta i farszu uzyskujemy 50-60 pierogów.Część z nich możemy zamrozić. Mrozimy je oczywiście w wersji surowej (przed gotowaniem).Należy ułożyć je na tacy, zachowując odstępy, wstawić

Maminek kulinarny
Placki z kwiatów czarnego bzu. 142

SKŁADNIKI : 8 kwiatów bzu z ogonkami  1 szklankę mleka  1 jajko  szczyptę soli  mąki ok 0,5 szklanki (ma być tak gęste jak na ciasto naleśnikowe) olej do smażenia  cukier puder do posypania   SPOSÓB WYKONANIA : Kwiaty bzu obcinamy wraz z ogonkiem( kwiaty zrywamy te, które są daleko od ulicy), pozbywamy się robaczków, jeśli(...)naleśnikowe, gęstością ma przypominać ciasto naleśnikowe, odstawiamy na ok 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej, każdy kwiat chwytamy za ogonek i zamaczamy w cieście, odsączały z nadmiaru ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Lekko przygniatamy, gdy już z jednej strony będzie upieczony na złoty kolor, przekładamy na drugą stronę i chwilę smażymy. Gotowy osączamy z nadmiaru tłuszczu, posypujemy cukrem pudrem

Basia w kuchni