ciasto na oleju - 6550 przepisów

ciasto na oleju migdałowo-truskawkowe... 142

łyżki, truskawki świeże 3/4 kg miałam małe jajka "M" i użyłam 5 sztuk, mleko, olej cukier rózgą roztrzepać z 4 minuty wsypać mąkę z proszkiem, płatki migdałowe i tylko chwilę je wymieszać tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać ciasto na dno blaszki na cieście rozłożyć truskawki - jak są duże to połówki ciasto piec w 200C około

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto drożdżowe na oleju 144

Dawno mnie nie było, natłok obowiązków. Czasami mam tak, że zobaczę jakiś wypiek i chodzi za mną dopóki go nie upiekę. Tak było tym razem, zobaczyłam, słyszałam, że ciasto drożdżowe na oleju jest inne, bardziej mokre, dużo w tym prawdy. Napakowałam do niego śliwek, bo znalazłam pyszne i nie mogłam się im oprzeć. Śliwki nadały ciastu wyjątkowego smaku. Przepis jest(...)/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/ciasto-drozdzowe-na-oleju/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('66154c0056e921012a913baab11b6afc').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: ciasto drożdżowe na oleju ciasto drożdżowe z olejem drożdżówka na oleju drożdżowe z olejem ciasto drozdzowez olejem placek drożdżowy z olejem bułeczki drożdżowe na oleju ciasto dro ciasto drożdżowe stoi 4 godzinu placek drożdżowy

dom-agi.pl
Baldachy kwiatów czarnego bzu w cieście smażone na oleju rzepakowym. 158

zdrowe powinno się wykorzystywać jak najczęściej.   Składniki: szklanka mąki pszennej olej rzepakowy 6 baldachów kwiatów czarnego bzu 1/4 szkl cukru 1/2 szkl mleka 1 jajko cukier puder do posypania Wykonanie:Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy do momentu uzyskania gładkiej konsystencji ciasta. odstawiamy na ok 20 min w chłodne miejsce.Kwiaty czarnego bzu dokładnie oczyszczamy, (ewentualnie przepłukujemy(...)wodą i osuszamy), powinny zostać zerwane najlepiej przed południem w słoneczny dzień. Ale tylko z miejsca oddalonego od spalin i innych zanieczyszczeń. Mieszamy ponownie ciasto i maczamy w nim nasze kwiaty. Następnie rozgrzewamy olej rzepakowy na patelni i smażymy po obu stronach na rumiany kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na patelni posypujemy cukrem pudrem. Gotowe

Malinowe Pocałunki
CZEKOLADOWO - CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM NA OLEJU RZEPAKOWYM. 179

kuchni,w której działa prężnie na co dzień.Postanowiła coś upiec.Ciasto przygotowuje się w zaledwie 10 minut.A smakuje? Wyśmienicie. Mocno czekoladowe, ze świeżym, cytrynowym aromatem. CZEKOLADOWO-CYTRYNOWE CIASTO Z OCTEM  NA OLEJU RZEPAKOWYM. /zmodyfikowany przepis z sieci;/ 2 szklanki cukru 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki kakao 2 szklanki wody(...)kakao przesiewam do miski i mieszam dokładnie. Następnie dodaję składniki mokre: wodę, ocet, olej, sok z cytryny,  a także otartą skórkę. Wszystko mieszam ze sobą dokładnie, ale ręcznie, drewnianą łyżką, dopóki masa nie będzie jednolita, gładka. Piekarnik nagrzewam do 175 stopni Celsjusza. Tak przygotowane ciasto wlewam do blaszki 20x20 cm*, której niczym  nie smaruję - jest to zbędne. Wstawiam

W kuchni Karmel-itki
Proste ciasto z truskawkami na oleju rzepakowym 154

szklanki oleju rzepakowego. Dlaczego oleju rzepakowego? Bo olej ten jest naturalnym zródlem kwasów omega 3, i dlatego warto wrócić do tradycji stosowania go. Jest ważny dla osób , którzy nie tolerują tłuszczu zwierzęcego z różnych powodów, dla osób dbających o sylwetkę. Polecany osobom z chorobami serca, i układu krążenia. Stąd mój pomysł na ciasto które mogą zjeść wszyscy! 1 szklanka naturalnego(...)sól mieszamy w jednej misce. Mokre składniki łączymy w drugiej misce. Najpierw roztrzepujemy jajka, dodajemy następnie, jogurt i mleko, a na końcu olej rzepakowy. Połączone mokre składniki wlewamy do suchych, dobrze mieszamy łyżką - do połączenia składników .Ciasto przekładamy na przygotowaną blachę, wyrównujemy, posypujemy owocami i kruszonką. I do piekarnika.  Piec około 40-45 minut w 180-200 stopniach . Ostudzić

Z Kuchni Do Kuchni
SZYBKIE CIASTO Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ, NA JOGURCIE, OLEJU I MĄCE ORKISZOWEJ 1061

Ciasto trochę przypominające drożdżowe, wiele osób się na to nabiera. Moja Rodzinka uwielbia tego typu ciasta: wilgotne (za sprawą jogurtu i oleju), z owocami i przepyszną kruszonką. Pychotka ! Olbrzymią zaletą tego ciasta oprócz jego smaku oczywiście jest szybkość przygotowania. Dla tych, którzy obawiają się pieczenia ciast drożdżowych (ale nie tylko) to ciasto jest idealne. Przygotowuje się je podobnie do muffinek(...)duża blaszka 40x25cm, super wysokiego pysznego ciasta.Składniki ciasta:- 510g mąki orkiszowej (u mnie typ750)  lub 3 szklanki* mąki tortowej- 1 i 1/4 szklanki ksylitolu (lub cukru)- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia (1 mały proszek, u mnie bezglutenowy)- 1/4 łyżeczki sody- 1/4 łyżeczki soli- 3 duże jajka- 2/3 szklanki oleju- 1 szklanka naturalnego jogurtu (lejącego)- 1/2 szklanki mleka

Smaczne Zdrowe
Pyszne ciasto czekoladowe i kilka słów o oleju kokosowym 166

oleju kokosowego 200 ml śmietany 30% 1,5 łyżki żelatyny Polewa: 2 łyżki masła 3 łyżki wody 2 łyżki kakao 2 łyżki cukru   Ponadto: 30 g wafli ryżowych naturalnych, bez dodatków   Przygotowanie Przygotowujemy biszkopt: jaja ucieramy z cukrem. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao, na końcu dolewamy ocet. Ciasto wlewamy(...)musie umieszczamy rozkruszone wafle ryżowego. Składniki na masę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż rozpuszczą się wszystkie składniki. Przestudzoną masę wylewamy na wafle ryżowe. Ciasto odstawiamy na kilka godzin, aby mus stężał. O oleju kokosowym: Palma kokosowa nazywana jest „drzewem życia” i nic w tym dziwnego, gdyż jej owoce – kokosy, zawierają wiele zarówno odżywczych, jak i leczniczych składników. Olej kokosowy

e-PrzepisyKulinarne
Hortopita, czyli tarta z zieleniną i fetą 152

poświęciłam na wyjaśnienie, jak układać poszczególne warstwy ciasta. Dla przypomnienia, ciasto filo ma formę cieniutkich arkuszy, jakby bibułek, zaś w wypieku układa się po kilka jego warstw, każdorazowo smarując ciasto olejem lub oliwą. Dzięki temu uzyskujemy chrupiącą strukturę zbliżoną do ciasta francuskiego. Jeżeli po raz pierwszy będziecie gotować z ciastem filo, koniecznie zajrzycie do przepisu na Sigara Böreği, gdzie(...)nadzienia. Nałóż do formy resztę nadzienia i dobrze przyklep. Wierzch przykryj 4 arkuszami ciasta filo, postępując z nimi jak w punkcie 3. Ważne jest, aby każdą warstwę ciasta posmarować olejem. Teraz nawiń wystające poza formę brzegi ciasta na wierzch, tworząc ozdobny wzór. Posmaruj wszystko z wierzchu olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piecz 20 min., następnie obniż

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym 134

sklepie brzoskwiniami oraz truskawkami i pomyślałam, że może być to idealne połączenie właśnie dla lekkich drożdżówek. Wyszło pysznie, a wszyscy zajadali się nimi z ogromnym apetytem. Dodatek oleju do ciasta sprawia, że jest ono bardziej wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Do tej pory kruszonkę robiłam tylko i wyłącznie na maśle, ale postanowiłam wypróbować zamiast masła olej. Efekt mnie zaskoczył, kruszonka(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('86c8fde12b8e5349d7868dd886379849').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: kruszonka na oleju drodwki drożdżówka z olejem ciasto kruche olej rzepakowy zamiast masła czy do kruszonki zamiast masła można dać olej rzepakowy The post Drożdżówki z kruszonką na oleju rzepakowym appeared first

dom-agi.pl
Oponki serowe, czyli pączki z dziurką 412

Wykonanie:- do zmielonego lub rozdrobnionego twarogu przesiać mąkę, wbić żółtka, dodać cukry, śmietanę, sodę oczyszczoną i spirytus/ocet- podane składniki wymieszać i zagnieść dłonią do powstania elastycznego i lekko klejącego ciasta- olej przelać do szerokiego rondla, jego warstwa powinna mieć wysokość co najmniej kilku centymetrów (zbyt mała ilość sprawi, że nasze oponki mogą przywierać do dna i przypalać się), rozgrzewać(...)cały proces trwa około 2 minut, jednak najlepiej nie sugerować się czasem, tylko obserwować oponki, lekko odwracając widelcem i sprawdzając ich kolor, gdyż czynniki takie jak stopień rozgrzania oleju czy grubość ciasta wpływają na czas smażenia)- gotowe oponki wykładać na talerz wyłożony kawałkami ręcznika papierowego, żeby odsączyć je z tłuszczu- po wyjęciu pierwszej tury oponek, wrzucamy następne pamiętając, że temperatura

Smakołyki Bereniki
CIASTO JOGURTOWE Z MORELAMI 232

Jeśli lubicie wilgotne ciasta z dodatkiem owoców, to to ciacho jest właśnie dla Was. Pyszne, bardzo wilgotne, z dodatkiem cudownych polskich moreli, (które są kwaskowe), z dodatkiem kruszonki na oleju i polukrowane (na wyraźną prośbę mojej Córci), tym razem mielonym cukrem trzcinowym z dodatkiem nie jak zawsze kremówki, a odrobiny mleczka kokosowego- takie nowe doświadczenie, bardzo smakowite. Ciasto przygotowałam(...)zawsze na mące orkiszowej (ma cudowny orzechowy posmak), bez cukru- z dodatkiem ksylitolu, na bazie oleju (wykorzystałam panujące upały i dałam olej kokosowy- był płynny) kruszonkę przygotowałam również z olejem. Ciasto jest więc bez laktozy (jogurt jej nie ma) ale zawiera białka mleka. Jeśli więc ktoś nie toleruje tylko laktozy, ciasto jest jak najbardziej dla niego, ale jeśli uczula

Smaczne Zdrowe
Indyjskie placki roti 208

indyjskie.Pięknie puchną podczas smażenia.Lekko chrupiące, cieniutkie.Niezastąpniony dodatek do dań kuchni indyjskiej.Składniki:1 szklanka mąki pszennej + mąka do podsypywania;1/2 szklanki ciepłej wody;Szczypta soli;Olej do skropienia ciasta i posmarowania gotowych placków.Sposób wykonania:Mąkę wsypać do miski (u mnie od robota kuchennego), dodać sól i wymieszać. Dodać wodę i wyrobić ciasto. Ja wyrabiam ciasto robotem

Gospodyni Miejska
Torcik czekoladowo-jagodowy 148

Niebo w gębie-czekoladowe wilgotne ciasto przygotowane na oleju Kujawskim, dzięki temu nie wymaga dodatkowego nasączenia,  w połączeniu z aksamitną masą śmietanowo jagodową, ta kompozycja pozytywnie zaskakuje a delektowanie się tym ciastem to może być receptura na szczęśliwy dzień. Jedno z moich ulubionych połączeń smakowych. Teraz w sezonie warte wypróbowania! Tortownica śr 24 cm Ciasto: 3 jajka ½ szklanki oleju(...)serka mascarpone 40 dag świeżych jagód ½ szklanki wody 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny Wykończenie: Bita śmietana Ażurki czekoladowe Kuleczki czekoladowe Liście melisy cytrynowej Sposób przygotowania: Ciasto: Olej, wodę, i pół szklanki cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić. Białka jaj ubić na sztywno dodając pod koniec ubijania trzy łyżki cukru, następnie

Wanilia i Kardamon
Bułeczki pszenno - orkiszowe 132

łyżeczka soli morskiej   Wykonanie: Wodę wymieszać z masłem, syropem, drożdżami, siemieniem i solą.  Dodać mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne.  Ciasto polać olejem i wymieszać tak, aby ciasto wchłonęło olej.  Uformować ciasto w kulę i przełożyć do naoliwionej miski.  Przykryć misę folią i odstawić na około godzinę do wyrastania (ciasto(...)podwoić objętość). Wyrośnięte ciasto odgazować (uderzyć pięścią) i podzielić na 5 - 10 części  (u mnie bułeczki po ok. 55 g).  Uformować bułeczki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na  około 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzać do 210 stopni.  Bułeczki posmarować z wierzchu olejem (lub opcjonalnie mlekiem) i piec

Sto kolorów kuchni