jogurcie z bloga apparecchiamo.Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej gruszek i wymieszałam je z ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego masła użyłam oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią płatków migdałowych.Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.Składniki:3 szklanki mąki3 duże gruszki3 jajka1/2 szklanki oleju3/4 szklanki cukru300 g gęstego jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczeniasok(...)rumu50 g gorzkiej czekoladyGruszki obrać, wydrążyć gniazda, pokroić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać jogurt, sok z cytryny i rum, dobrze wymieszać. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, zmiksować, dodać olej i ponownie zmiksować, aż masa będzie gładka i puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać więcej jogurtu). Dołożyć gruszki, wymieszać. Formę do pieczenia natłuścić, oprószyć mąką. Wlać masę, wyrównać
Z butelką mleczka w tlemlekaok 190 g maki pszennej szczypta soliłyżka oliwy lub oleju (opcjonalnie) + woda do rozcieńczenia ciastaprzygotowanieJajka, mleko, mąkę, sól i oliwę wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody(...)usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją ulubioną, rozprowadzać cienką warstwę na patelni. Przewracać na drugą stronę gdy ciasto z wierzchu się zetnie. Smażyć jeszcze przez chwilę. Smacznego
Stare Garykonkurs na przepis z olejem rzepakowym, zajęły drugie miejsce i zostały nagrodzone patelnią Tefal. Drożdżowe babeczki z farszem pieczarkowym SKŁADNIKI: 150 g mąki 1 żółtko 60 ml oleju rzepakowego do ciasta +2 łyżki oleju rzepakowego do farszu 15 g drożdży świeżych 70 ml mleka 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli 250 g mięsa mielonego z łopatki 3 małe suszone(...)mąki. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy resztę mąki, dodajemy sól, żółtko i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, gdy składniki ciasta się połączą dolewamy olej i płatki chili. Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut do wyrośnięcia. W czasie gdy czekamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisobą suche składniki. Jajka rozbełtać widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać na jednolite ciasto (ok. 10 minut). Pod koniec wyrabiania polać ciasto olejem i jeszcze chwilę wyrabiać. Przykryć naczynie, w którym wyrabiało się ciasto, wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. U mnie było to 30 minut - w kuchni ciepło, bo piekł się chleb
Weekendy w domu i ogrodziepuder waniliowy do posypania - olej do smażenia Są to najszybsze i najprostsze pączki o jakich słyszałam. Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy na jednolitą masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy po kilka minut z każdej strony do otrzymania pięknego brązowego koloru. Niestety pączki nie wychodzą równe ale najważniejsze
Kuchenne Wariacjewypełniał ponad połowę wysokości rondelka, ponieważ pączki smażymy na głębokim tłuszczu. Olej podgrzewamy ok. 3 min – aby sprawdzić czy nagrzał się dostatecznie, wrzućcie do niego pół łyżeczki ciasta – jeśli olej dookoła pączka pieni się i skwierczy, a ciasto szybko nabiera złocistego koloru, czas zabierać się za smażenie. 5. SMAŻENIE PĄCZKÓW (10 min): na odpowiednio rozgrzany olej wrzucamy kolejno po łyżce(...)stołowej ciasta. Robimy to zdecydowanym ruchem, tak aby cała porcja ciasta od razu wpadła do oleju. Smażymy je po ok. 30-60 s z każdej strony i obracamy na drugą stronę widelcem lub łyżką cedzakową gdy nabiorą mocno złocistej barwy. Pamiętajcie, aby nie wkładać do oleju zbyt wielu pączków na raz – obniży to jego temperaturę i pączki nim nasiąkną. Jeśli
Nerds Kitchenhokkaido) 200 g sera feta 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka liści szałwii 2 łyżki bułki tartej 1 opakowanie ciasta filo (moje z Almy ma dokładnie 11 arkuszy) olej do smarowania ciasta sezam do posypania ciasta dodatkowo: papier do pieczenia, przyda się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie: Z dyni usuń pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach(...)wszystko dobrze wymieszaj. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj. Ułóż na blacie kuchennym i posmaruj go olejem przy pomocy pędzelka. Obok przygotuj sobie arkusze ciasta filo - wyjmij je z opakowania, rozwiń, przykryj papierem do pieczenia i wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Wyjmij jeden arkusz ciasta
Chilli Czosnek i OliwaLekko oprószyć mąką deskę i przełożyć ciasto z formy. Zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej utoczyć kule, dwie z nich przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Z trzeciego kawałka ciasta rozwałkować owalny placek o grubości ok. 8 mm. Przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Tak samo rozwałkować pozostałe kawałki ciasta. Położyć placki na rozgrzanych blachach (można posypać czarnuszką(...)odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej utoczyć kule, dwie z nich przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Z trzeciego kawałka ciasta rozwałkować owalny placek o grubości ok. 8 mm. Przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Tak samo rozwałkować pozostałe kawałki ciasta. Położyć placki na rozgrzanych blachach (można posypać czarnuszką
Domowa Cookierenka Agiłyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Jajka zmiksować wraz z cukrem na gładką masę, dodać masę krówkową, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Wlać do ciasta olej, po połączeniu się składników. Formę do baby o średnicy 22 cm (mierzone na górze ) nasmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Wlać ciasto i piec około 45 min w 180 stopniach
O kuchni z uczuciemmąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 łyżeczki oleju Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto(...)wyjmujemy i ugniatamy przez 5-7 minut. Przekładamy je do formy wysmarowanej olejem. Wkładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 1-1,5 godziny. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Chleb nacinamy ostrym nożem i posypujemy mąką. Pieczemy 35-40 minut. Studzimy na kratce. SMACZNEGO!:) Przepis pochodzi ze strony Polka Dot Recipes
Czerwona Porzeczkacukinii odsączamy sok i razem z cebulą, czosnkiem i natką pietruszki dodajemy do ciasta. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość mieszamy na równomierną masę. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy łyżką i smażymy na złoty kolor a następnie przekładamy na drugą stronę (około 2-3 minuty po jednej stronie). Usmażone placki układamy na papierowym ręczniku, tak aby pozbyć
Qchnia po prostuok.400g ciasta, a z tego 20 lizaków. Składniki na 20 sztuk: 400g okruszków ciasta (lub ciasto czekoladowe według przepisu poniżej) 120g mascarpone 1 łyżka (ok.30g) nutelli 30g gorzkiej czekolady 340g niebieskich czekoladowych drażetek (Candy melts) lub biała czekolada i barwnik spożywczy olej * Dodatkowo 20 patyków do lizaków cukrowe perełki cukrowe mini rybki lub biała czekolada i kolorowe barwniki(...)chłodne miejsce. * używałam Candy Melts firmy Wilton, które były bardzo gęste po rozpuszczeniu. Na 1 opakowanie (340g) dodałam około 3,5 łyżki oleju.Przy czekoladzie wystarczy 1-1,5 łyżki oleju. Ciasto ¼ szklanki wody 70g masła ½ szklanki cukru 20g kakao 2 jaja 1 szklanka mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wodę wlać do rondla, dodać masło. Podgrzewać
Pełny talerzkażde kółko z ciasta nakładamy obficie surowego farszu, sklejamy i odkładamy na oprószoną mąką deseczkę. 4. Przygotowane sklejone czebureki przykrywamy ściereczką. Do głębokiego smażenia przygotowujemy większą ilość oleju, wrzucamy kawałek ciasta i sprawdzamy czy olej jest wystarczająco nagrzany, jeśli ciasto wypływa i skwierczy to znak, że można zacząć smażenie. 5. Obsmażamy dokładnie po obu stronach, często obracamy podczas(...)smażenia. Gdy mocno zbrązowieją wyciągamy je łyżką cedzakową na papier kuchenny aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dodanie octu do ciasta powoduje, że pochłaniają dużo mniej oleju podczas smażenia. Podawać na gorąco, gdyż mają wtedy chrupiącą skórkę, odgrzewane już nie będą chrupiące. Bardzo dobrym dodatkiem do czeberuków jest barszcz czerwony. Farsz: 80 dag mięsa mielonego, dobre będzie wieprzowe mięso z golonki
Apetyczna babeczkaciasto: 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki cukru waniliowego, przepis na domowy cukier waniliowy tutaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek oleju Wykonanie ciasta: Mleko, olej, mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i żółtka zmiksować na jednolitą masę. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z resztą ciasta. Wlewać po około
Mania Wypiekaniagarnku mieszamy przesianą mąkę, jajko, cukier i proszek do pieczenia. Do tego dodajemy mango które wcześniej obieramy i przy pomocy blendera miksujemy na gładką masę. W garnku rozgrzewamy olej. Ciasto nakładamy na łyżkę i przy pomocy drugiej łyżki wrzucamy na rozgrzany olej. Pączki smażymy po obu stronach do momentu uzyskania złocistego koloru. Po usmażeniu pączków i ich odsączeniu na ręczniku
Kuchenne Wariacje