ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:7/437)

Tarta z botwiną, szynką i młodą cebulą 117

szynki pokrojonych w paski 1 łyżka masła lub łyżka oleju farsz z botwiny ( przepis w poprzednim poście ) sos ( również przepis w poprzednim poście ) Cebulkę zeszklić na łyżce masła lub oleju. Ciasto wyjąć z piekarnika. Spód wyłożyć farszem z botwiny. Na botwinie ułożyć szynkę. Ostatnia warstwą jest cebula. Na górę polać sos. Zapiekać przez kolejne

Jemy Pijemy
130. Kokosowe ciasto Baunty 306

łyżki mleka Białka ubijamy na sztywno, dodajemy powoli cukier i żółtka. Mąkę, proszek i kakao mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy do masy jajecznej na końcu olej. Ciasto wylewamy na blachę i pieczemy przez 20 minut w 170 stopniach.   Wiórki gotujemy na małym ogniu w mleku i z cukrem przez ok 20 minut. Jeżeli szybko wpiją mleko

Jadło i czytadło
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 223

NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki + trochę ciepłej wody do namoczenia tymianek olej CIASTO DROŻDŻOWE: 800 g przesianej mąki tortowej 60 g świeżych drożdży 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki ciepłego mleka 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 łyżka cukru 1 żółtko czarnuszka(...)następnie solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzamy  i studzimy. Bułkę moczymy w wodzie. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso i smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Studzimy.      Ostudzone grzyby, mięso, cebulę, oraz namoczoną, odciśniętą bułkę mielimy

Rozpustne gotowanie
puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... 196

zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę w ciepłym miejscu można użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawic na 15 minut do podrośnięcia z podanych

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto z ryżem preparowanym 177

ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskanałe jest na święta, urodziny, imieniny czy po prostu do niedzielnej kawy. Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej "Słodkie wypieki z Kujawskim" pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którgo sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia. Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju Kujawski Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Salonik smaków
Ciasto z ryżem preparowanym 664

ciasto polecam wszystkim łasuchom, na każdą okazję. Doskonałe jest na święta, imieniny, urodziny czy po prostu do niedzielnej kawy.  Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”  pod patronatem serwisu  ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.  producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka cukru(...)szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju kujawskiego Białka ubijamy na sztywną, lśniącą pianę. Dodajemy powoli cukier, utarte żółtka i wymieszane obie mąki. Na koniec dodajemy olej. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony, ostudzony biszkopt przekrajamy na dwa blaty. Masa: 4 szklanki mleka 4 łyżki maki ziemniaczanej

Salonik smaków
Pączki tradycyjne z dżemem 176

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy za pomocą szklanki kółka ciasta. Powtarzamy tą czynność do wyczerpania ciasta. Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni (nie posypujemy mąką, bo będzie paliła się podczas pieczenia) i odstawiamy(...)wyrośnięcia. Muszą podwoić swą objętość.  Woreczek cukierniczy z długą tylką do nadziewania pączków/muffinek napełniamy dżemem.  Rozgrzewamy olej do 170 stopni (w takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i zacząć brązowieć) i smażymy po 3 pączki na raz z każdej strony, aż zezłocą się. Smażymy tak pozostałe pączki

Kuchnia Łukasza
Mini tarty z pomidorkami, kurczakiem, oliwkami i serem śródziemnomorskim. 173

upodobań. Polecam Wam ten przepis wypróbować, szczególnie, że jest prosty, szybki i nie wymaga dużego wysiłku. MINI TARTY Z POMIDORKAMI, KURCZAKIEM, OLIWKAMI I SEREM ŚRÓDZIEMNOMORSKIM. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 150 g piersi z kurczaka 100 g sera Arla Apetina (60 g Basil & Oregano i 40 g Red peppers & Chilli) 6 - 7 sztuk pomidorków daktylowych(...)sztuk oliwek czarnych przyprawa do kurczaka zioła prowansalskie Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pokroić na 8 części, założyć lekko na brzegach. Sery śródziemnomorskie zmieszać ze sobą i pokruszyć na mini tarty. Oliwki i pomidorki pokroić w talarki i ułożyć

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Placuszki jabłkowe 128

olej do smażenia Ponadto serek mascarpone miód Wykonanie: Jabłka obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki mieszamy se sobą dokładnie, dodajemy jabłka, delikatnie łączymy ze sobą. Na patelni rozgrzewamy olej ciasto kładziemy łyżką, smażymy na złoty kolor z obu stron. Na usmażone placuszki wykładamy 1 łyżkę serka oraz łyżeczkę miodu, delikatnie łączymy na placuszku.  Smacznego

kgwjanczewo
Ciasto Cygańskie ścieżki 235

falbaniasta spódnica... Pyszne, lekkie...idealne :)Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis (11/2013 - nr 72). Kupne galaretki w cukrze zamieniłam na zwykłe galaretki, które po stężeniu pokroiłam w kostkę.Składniki:Ciasto:1,5 szklanki cukru1 cukier waniliowy9 białek4 żółtka1,5 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanki oleju1 łyżka kakao3 łyżki suchego maku1 kisiel czerwony (truskawkowy lub wiśniowy(...)galaretki + 1 szklanka wody na każdą galaretkę1 galaretka brzoskwiniowa + 1 szklanka wodySposób przygotowania:1. Białka ubijamy z cukrem, a potem partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy olej. Ciasto dzielimy na 4 równe części: do jednej dodajemy żółtka i dwie łyżki mąki, do drugiej suchy mak, do trzeciej kakao, a do ostatniej suchy kisiel. 2. Blachę (25x36

Kuchnia domowa Ani
Ciasto ucierane z brzoskwiniami i malinową pianką 222

Szybkie w wykonaniu ciasto ucierane z owocami u mnie brzoskwinie z puszki i pianka malinowa.Następnym razem spróbuję wersji z wiśniami ...Ciasto 3/4 margaryny3/4 szkl

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Piernik czekoladowy najlepszy 906

łyżką. Gdy ciasto przyjmie płyn wmieszać podobnie powidła. Mieszając cienką stróżką wlać olej i mieszać, aż ciasto przyjmie resztę płynów. Ciasto będzie dość rzadkie. Formę z kominkiem wysmarować olejem. Wylać ciasto i wyrównać.  Piec w 180*C przez 30-40 minut lub do suchego patyczka. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
Strucla z jagodami 191

szczyptą soli na sztywną pianę.Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę.Do miski z mąką dodać ubite białka i żółtka, letnie mleko i wyrabiać ciasto powoli dolewając rozpuszczoną margarynę, a następnie olej. (Ja robię(...)miski od miksera z ubitymi żółtkami wsypuję mąkę, dodaję ubite białka, podgrzane mleko i wyrabiam mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego powoli dodając rozpuszczoną margarynę i na końcu olej).Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.W międzyczasie przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki kruszonki wsypać do miseczki i rozcierać palcami, aż powstaną

Gospodyni Miejska
Racuchy double double - drożdżowe z jabłkiem 120

razu także z cukrem.   Następnie wbijam jajka, sól i stopniowo dorzucam mąkę wyrabiając rózgą cały czas. Rozcieram do wyczerpania odmierzonej mąki. Pod koniec dodaję neutralny w smaku olej. Ciasto jest konsystencji lekkiej śmietany. Jeżeli wolicie gęstsze, dodać można więcej mąki, tak do pół dodatkowej szklanki. Przykrywam ściereczką ciasto i przygotowuję jabłka. Trzeba je obrać i usunąwszy gniazda nasienne

I tu będę miała takie te
Truskawkowa pianka 145

Białka ubijamy na sztywną pianę,  stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy olej. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pianka truskawkowa: 2 galaretki truskawkowe 1 l śmietany tortowej 30% Dwie galaretki rozpuszczamy  2 dwóch szklankach wody

Pyszności Słodkości
Chleb do żurku. Chlebowe miski. 214

osobno żółtka i osobno białka) 1 łyżka mleka Przygotowanie: Mąkę pszenną wsypujemy do misy robota i łączymy z pozostałymi suchymi składnikami: drożdżami, solą i cukrem. Wlewamy ciepłą wodę i olej. Ciasto zgniatamy hakiem robota ok. 5 minut. Ciasto nie wyciągamy z misy, tylko przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
naleśniki z brzoskwiniami, babanem i bitą smietaną 104

miski, wlewamy mleko, rozbijamy jajko oraz dodajemy olej wszystkie składniki mieszamy mikserem na gładką i jednolitą masę na rozgrzaną patelnię wlewamy niewielką ilość oleju, po chwili wlewamy na rozgrzany olej ciasto naleśnikowe w niewielkiej ilości, tak aby pokryło cała powierzchnię patelni smażymy naleśniki z dwóch stron, obracając przy pomocy drewnianej łopatki do lekkiego zarumienienia brzoskwinie i banany kroimy w talarki

zobacz ich smak
Gofry brukselskie 1921

nadzwyczaj lekkie i chrupiące, w smaku trochę nas rozczarowały. Za bardzo wyczuwało się masło, ale to tylko moje odczucie.... Z pewnością dam im jeszcze jedną szansę, a masło zastąpię olejem...Ciasto jest dość rzadkie, ma pewną tendencję do wylwania się za rowki gofrownicy.  Upiekłam je i nie żałuję. Jestem na etapie poszukiwania perfekcyjnych gofrów, więc każdy przepis jest godny

Mia Cucina Sofieta
Pomarańczowe pączki z dziurką 152

pączki. Tym razem są to pomarańczowe pączki z dziurką. W sam raz na tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest

Wiem co jem
Najłatwiejszy chleb drożdżowy 15650

powstaną na powierzchni pęcherzyki powietrza. Szykujemy blaszkę, na której będzie się piekł chleb. Wykładamy ją matą lub papierem do pieczenia. Do miski z mąką i rozczynem dodajemy sól i olej. Ciasto wyrabiamy robotem z hakami przez 13 minut. Wykładamy na blat lekko oprószony mąką i formujemy podłużny bochenek. Gotowy przekładamy na przygotowaną blaszkę i przykrywamy czystą ściereczką. Piekarnik nagrzewamy

mojewypiekiinietylko