ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:15/437)

Chleb mieszany z suszonymi figami 189

Miskę przykryłam folią aluminiową i odstawiłam na 1h.  Ciasto jest nieco luźne, ale na upartego można z niego uformować okrągły bochenek. Po tym czasie do nasmarowanej olejem keksówki łyżką przekładałam ciasto. Wyrównałam, wierzch posmarowałam olejem i odstawiłam przykryte folią aluminiową do właściwego wyrastania.  Ciasto do pieczenia jest gotowe kiedy podwoi swoją objętość.  Pieczenie : Ponieważ ja ostatnio eksperymentuję

apetytnapieczenie
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. Jak zrobić chrupiącą kruszonkę? 138

masło i ostudzić Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku W misce wymieszać mąkę z ukrem, dodać jajko, masło i drożdże z mlekiem Ugniatamy ciasto smarując co jakiś czas dłonie olejem - wówczas ciasto nie będzie się lepiło do rąk. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy ciasto urośnie - formujemy 7 okrągłch bułeczek

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Przepis na idealne pierogi..... 437

Farsz, jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso Składniki -kasza gryczana w woreczkach -mięso – szynka płuca i serce cebula pieprz ziołowy Skworcu sól bulionetka Składniki na ciasto -mąka pszenna -wrzatek -olej -sol Najpierw przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę. Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Chłodne wymieszaj(...)Wymieszaj. Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości. Wymieszaj, skontroluj i ustaw swój smak. Odstaw farsz. Ja użyłam brytfanny Toscana.  O NIEJ TUTAJ Teraz robimy idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz

Z Kuchni Do Kuchni
Uszka z grzybami 157

zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.      Składniki na farsz:  - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku   Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie(...)pieprzem (farsz powinien być pikantny) i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystudzenia.  W międzyczasie szykujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy  1 szklankę wrzątku, olej i drewnią łyżką zarabiamy ciasto, dolewając w miarę potrzeby wrzątku (tyle ile mąka „zabierze”). Gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok. 30 minut

mojewypiekiinietylko
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 142

ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki. Postanowiłam przygotować ciasto ucierane na bazie oleju, bo tylko takie ma swoją określoną i pożądaną wilgotność, a zarazem kruchość, użyłam sprawdzonego Polskiego Oleju rzepakowego. Mąka do ciast ucieranych powinna być odpowiedniej gramatury tj, typu, mąka(...)Muffinkowe.  Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką i wiśnią! SKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 żółtka - 3 białka - 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny - 100 ml mleka  3,2% tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź maślanki

SMYKWKUCHNI
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 240

wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni – ciasto nie należy

Uwaga Babcia Gotuje
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 283

pisać i powstrzymywać ślinotok./SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. My często kroimy na kawałki, zgniatamy znów razem, nadal

Wypisz Wymaluj
Rybki z ciasta drożdżowego 185

majeranku łyżeczka soli jajko (można pominąć) Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając.  Wyrabiam ciasto   dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce(...)godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką.  Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut

prawdziwe jedzenie
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 338

było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni.Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Pancakes with honey and blueberries 169

soda,4 tbsp sugar,1 egg,300 ml milk,oil for frying,honey,blueberriesSkładniki:2 szklanki mąki,1.1/2 łyżeczki sody,4 łyżki cukru,1 jajko,300 ml mleka,olej do smażenia,miód,borówki.In food procesor mix flour, soda, and sugar. Add egg and blend until smooth batter. Heat a heavy pan and add oil, place spoonful(...)minutes.Remove from the pan and serve warm with honey and blueberries.Do mistera wrzucić mąkę, sodę i cukier. Dodać jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty.Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami

Kulinarna rozmowa
Domowa pizza 162

kawałeczkiser żółtyduszone pieczarki z cebulkąziarna słonecznikakukurydzaczerwona fasolaPrzygotowanie:Drożdże i cukier wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać wodę, sól, olej, jajko i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza(...)blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć papier do pieczenia lub wyłożyć prosto na blachę. Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w oleju - wtedy ciasto łatwiej się układa:) Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki ;)Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i pozostałe składniki. Wszystkie chwyty smakowe dozwolone jeżeli chodzi o dodatki :) Ważna uwaga

Lawendowe Niebo
Chleb z soją 256

był gliniasty mieszaj krótko. Ciasto jest klejące, ale to wina mąki i gęste. Przykryłam i odstawiłam na 40 minut w cieple. Po tym czasie nasmarowałam olejem blaszkę o wymiarach 31x12x8 i przełożyłam ciasto. Blaszka może być mniejsza np. 25x11x7 cm. Przykryłam całość i odstawiłam do wyrastania - mi to zajęło 5 godzin. Piekłam w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, następne(...)minut. Ciasto jest dość luźne, więc można je wyrobić mikserem. Całość odstawiłam pod przykryciem na 40 minut - w połowie tego czasu chwilę wyrobiłam. Małą blaszkę 25x11x7 nasmarowałam olejem i przełożyłam ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania. Zajęło to u mnie 3,5 godziny**. Przed pieczeniem posmarowałam cienką warstwa oleju i piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym

apetytnapieczenie
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 129

Zaczyn: 90 g mąki 55 ml wody 7 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto na chleb: cały zaczyn 500 g mąki pszennej 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego Tygrysia skorupka: 7 g drożdży instant 125 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju(...)dodajemy pozostałe składniki na zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Ciasto chlebowe: do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Miksujemy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodajemy olej, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, aż ciasto się połączy. Ciasto ma odchodzić od boków miski. Jeśli jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze nieco mąki

Marder&Marder Manufacture
Jajko w cieście filo 149

śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów 50 ml śmietanki 12% woda  Sposób przygotowania: Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej(...)użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Ukłądaj jeden na drugim a potem umieść je w naczyniu do zapiekania. Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta. Następnie wbij jajko. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, aż wierzch się zetnie a ciasto zrumieni. Podawaj na ciepło. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Bułeczki drożdżowe z soczewicą 166

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka(...)łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania