ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:15/437)

Przepis na idealne pierogi..... 465

Farsz, jaki chcecie, u mnie kasza gryczana i mięso Składniki -kasza gryczana w woreczkach -mięso – szynka płuca i serce cebula pieprz ziołowy Skworcu sól bulionetka Składniki na ciasto -mąka pszenna -wrzatek -olej -sol Najpierw przygotujemy farsz. Usmaż cebulę na złoty kolor. Ugotuj kaszę. Następnie ugotuj osobno szynkę i osobno płuca z sercem. Zmiel mięso w maszynce do mięsa. Chłodne wymieszaj(...)Wymieszaj. Rozpuść bulionetkę lub kostke rosolową , dodaj do całości. Wymieszaj, skontroluj i ustaw swój smak. Odstaw farsz. Ja użyłam brytfanny Toscana.  O NIEJ TUTAJ Teraz robimy idelane ciasto! Mąkę oraz olej mieszamy drewnianymi łyżkami w dużej misie.  Dolewamy wrzątek i robimy "ciepłą kluchę " Mąka ma być jakby sparzona. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciagle mieszamy łyżką, bądz

Z Kuchni Do Kuchni
Uszka z grzybami 187

zaległe wpisy. U mnie, na pierwszy ogień, idą uszka z grzybami.      Składniki na farsz:  - 200g suszonych grzybów- 250g pieczarek brunatnych- 2 cebule- sól- czarny pieprz mielony- olej do smażeniaSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku   Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie(...)pieprzem (farsz powinien być pikantny) i solą. Całość jeszcze chwilę podsmażamy i odstawiamy do wystudzenia.  W międzyczasie szykujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, wlewamy  1 szklankę wrzątku, olej i drewnią łyżką zarabiamy ciasto, dolewając w miarę potrzeby wrzątku (tyle ile mąka „zabierze”). Gdy ciasto lekko przestygnie wyrabiamy je dokładnie ręką. Wyrobione, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na ok. 30 minut

mojewypiekiinietylko
Ucierane muffinkowe ciasto z wiśniami i czerwoną porzeczką! 168

ciastu. Wiśnie to owoc wręcz stworzony do tortów, tart i ciast wszelakich. Dlatego dzisiaj stawiam na połączenie tych dwóch smaków tj. wiśni i czerwonej porzeczki. Postanowiłam przygotować ciasto ucierane na bazie oleju, bo tylko takie ma swoją określoną i pożądaną wilgotność, a zarazem kruchość, użyłam sprawdzonego Polskiego Oleju rzepakowego. Mąka do ciast ucieranych powinna być odpowiedniej gramatury tj, typu, mąka(...)Muffinkowe.  Ciasto jest przepyszne, zrobicie je na prawdę szybko, i gwarantuje jedno znika ze stołu tak samo szybko ;-))) Sprawdźcie listę składników i pieczemy Muffinkowe ciasto z porzeczką i wiśnią! SKŁADNIKI: - 200 ml Polskiego Oleju rzepakowego - 2 żółtka - 3 białka - 250 g mąki uniwersalnej Szymanowskiej- Polskie Młyny - 100 ml mleka  3,2% tłuszczu - 1 łyżka jogurtu naturalnego bądź maślanki

SMYKWKUCHNI
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 261

wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam poznańskiej) 250 ml letniego mleka 40 ml oleju 30 g drożdży świeżych 1 jajko całe + żółtko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru(...)gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki ciasta: mąkę, sól, jajko + żółtko, mleko i całość mieszam łyżką gdy wstępnie się połączą dodaję olej i mieszam jeszcze przez chwilę aby olej wchłoną się w ciasto. Następnie ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i wyrabiam około 3 – 4 minut aż stanie się gładkie i nie będzie się kleiło do dłoni – ciasto nie należy

Uwaga Babcia Gotuje
NAJLEPSZE PIEROGI RUSKIE (ciasto zwykłe i bezglutenowe) 314

pisać i powstrzymywać ślinotok./SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto. My często kroimy na kawałki, zgniatamy znów razem, nadal

Wypisz Wymaluj
Rybki z ciasta drożdżowego 215

majeranku łyżeczka soli jajko (można pominąć) Rozczyn: do ciepłej wody wsypuję drożdże, cukier i łyżkę mąki.  Odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut pod przykryciem.  Ciasto: do mąki dodaję przyprawy, olej i wlewam powoli rozczyn delikatnie mieszając.  Wyrabiam ciasto   dość długo aż wchłonie całą mąkę i delikatnie zacznie się kleić. Odstawiam ciasto w ciepłe miejsce(...)godzinę. Żeby się od spodu nie przykleiło podlewam trochę oleju. Przykrywam ściereczką.  Formowanie: wyrośnięte ciasto roplaszczam ręką i wałkuję. Foremką w kształcie rybki wykrawam ciastka. Układam na folii do pieczenia i znów ciasto nakrywam i zostawiam do podrośnięcia na kwadrans. Pieczenie: nastawiam piekarnik na 200 stopni. Ciastka smaruję rozmieszanym jajkiem. Wkładam je do pieca na 15 minut

prawdziwe jedzenie
Naleśniki (bez glutenu, jajek i mleka) 360

było grudek. Ciasto powinno być dosyć gęste, dodać tyle mleka lub wody aby konsystencja pozwalała na rozlanie się ciasta na patelni.Patelnię z powłoką ceramiczną lub teflonową posmarować olejem, wylewać ciasto możliwie najcieńszą warstwą - rozprowadzać po całej powierzchni nachylając patelnię. Smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia

głodny alergik
Pancakes with honey and blueberries 195

soda,4 tbsp sugar,1 egg,300 ml milk,oil for frying,honey,blueberriesSkładniki:2 szklanki mąki,1.1/2 łyżeczki sody,4 łyżki cukru,1 jajko,300 ml mleka,olej do smażenia,miód,borówki.In food procesor mix flour, soda, and sugar. Add egg and blend until smooth batter. Heat a heavy pan and add oil, place spoonful(...)minutes.Remove from the pan and serve warm with honey and blueberries.Do mistera wrzucić mąkę, sodę i cukier. Dodać jajko i miksować do uzyskania gładkiego ciasta. Podgrzać olej na patelni i włożyć dużą łyżkę ciasta. Piec 2-3 minuty.Zdjąć z patelni i podawać cieple z miodem i borówkami

Kulinarna rozmowa
Domowa pizza 183

kawałeczkiser żółtyduszone pieczarki z cebulkąziarna słonecznikakukurydzaczerwona fasolaPrzygotowanie:Drożdże i cukier wymieszać, aż się rozpuszczą. Dodać wodę, sól, olej, jajko i wymieszać. Dodać przesianą mąkę i dobrze wymieszać. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia, a następnie wyłożyć na blaszki. Taka ilość ciasta wystarcza(...)blaszki do pizzy (blaszki z dziurkami). Można podłożyć papier do pieczenia lub wyłożyć prosto na blachę. Ciasto najlepiej rozprowadza się palcami, warto namoczyć je w oleju - wtedy ciasto łatwiej się układa:) Sos - mieszamy ze sobą wszystkie składniki ;)Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i pozostałe składniki. Wszystkie chwyty smakowe dozwolone jeżeli chodzi o dodatki :) Ważna uwaga

Lawendowe Niebo
Chleb z soją 307

był gliniasty mieszaj krótko. Ciasto jest klejące, ale to wina mąki i gęste. Przykryłam i odstawiłam na 40 minut w cieple. Po tym czasie nasmarowałam olejem blaszkę o wymiarach 31x12x8 i przełożyłam ciasto. Blaszka może być mniejsza np. 25x11x7 cm. Przykryłam całość i odstawiłam do wyrastania - mi to zajęło 5 godzin. Piekłam w temperaturze 240 stopni przez 15 minut, następne(...)minut. Ciasto jest dość luźne, więc można je wyrobić mikserem. Całość odstawiłam pod przykryciem na 40 minut - w połowie tego czasu chwilę wyrobiłam. Małą blaszkę 25x11x7 nasmarowałam olejem i przełożyłam ciasto, przykryłam folią aluminiową i odstawiłam do wyrastania. Zajęło to u mnie 3,5 godziny**. Przed pieczeniem posmarowałam cienką warstwa oleju i piekłam 40 minut w piekarniku nagrzanym

apetytnapieczenie
Chleb tygrysi (Dutch Crunch Bread) 154

Zaczyn: 90 g mąki 55 ml wody 7 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczka soli Ciasto na chleb: cały zaczyn 500 g mąki pszennej 100 g ciepłej wody 230 g ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju sezamowego Tygrysia skorupka: 7 g drożdży instant 125 ml ciepłej wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżka oleju(...)dodajemy pozostałe składniki na zaczyn i wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy na 20 minut. Ciasto chlebowe: do zaczynu dodajemy wodę, mleko i cukier. Miksujemy mikserem z hakiem do wyrabiania ciasta. Dodajemy olej, sól i stopniowo dosypujemy mąkę. Całość zagniatamy na średniej prędkości, aż ciasto się połączy. Ciasto ma odchodzić od boków miski. Jeśli jest zbyt klejące to dosypujemy jeszcze nieco mąki

Marder&Marder Manufacture
Jajko w cieście filo 180

śniadania nam już zbrzydły. Takie łatwe a kryje w sobie tyle smaku. No i te chrupiące ciasto. Zresztą zerknij na zdjęcie myślę, że nic dodawać nie trzeba. Składniki: ciasto filo olej rzepakowy lub ten ze słoiczka po suszonych pomidorach jajko kremowa baza do jasnych sosów 50 ml śmietanki 12% woda  Sposób przygotowania: Ciasto filo przytnij odpowiednio do foremki (najlepiej(...)użyj do tego celu nożyczek). Następnie każdy płatek przesmaruj olejem. Ukłądaj jeden na drugim a potem umieść je w naczyniu do zapiekania. Sos przygotuj według receptury z opakowania i zalej nim środek ciasta. Następnie wbij jajko. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut, aż wierzch się zetnie a ciasto zrumieni. Podawaj na ciepło. Smacznego! Ten i inne

Wielki apetyt
Bułeczki drożdżowe z soczewicą 196

Uwielbiam drożdżowe wypieki. Na nadchodzący weekend przygotowałam trochę smacznych bułeczek na słono- z soczewicą. Idealnie smakują z ciepłym barszczem. Składnik na ciasto: 70 dag mąki 5 dag drożdży 3 jaja 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki mleka Składniki na nadzienie: 20 dag czerwonej lub zielonej soczewicy 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka ketchupu 1 łyżka(...)łyżkami mąki, mleka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do mąki dodać jaja roztrzepane z resztą mleka i solą do smaku. Wlać rozczyn, wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Dodać olej, wyrobić jeszcze przez chwilę i odstawić do wyrośnięcia. Ugotować soczewicę, odsączyć, a cebulę drobno posiekać i usmażyć na maśle z pokrojoną papryką. Połączyć z soczewicą i dodać ketchup, następnie

Tradycyjna Kuchnia
chlebek miseczka na żurek wielkanocny 162

składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 300 g wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 białko do smarowania ciasta wykonanie: Do szklanej miski(...)wlewamy letnią wodę, wkładamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier oraz 3 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na ok. 10 min. Gdy drożdże zaczynają rosnąć dodajemy przesianą mąkę, sól oraz olej. Wyrabiamy ciasto na gładką masę, gdyby było zbyt rzadkie dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Gdy podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy

Domowy Smak Jedzenia
Pizza z sosem keczupowym 263

miseczce przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy keczup, oregano, bazylię i całość mieszamy. Pieczarki kroimy na jak najcieńsze plasterki. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki. Blachę do ciasta smarujemy olejem. Ja do tego wykorzystuję pędzelek kuchenny. Ciasto formujemy w rękach na okrągły placek i wykładamy na blachę. Na ciasto wylewamy sos i równomiernie go rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser, szynkę

Smak mojego domu
Zawijane ciasto drożdżowe z makiem 223

wymieszać mąkę i cukier, dodać jajka, drożdże z mlekiem i stopioną margarynę Drewniana łyżką wymieszać dobrze składniki, a potem ugnieść miękkie ciasto od czasu do czasu ręce polewając olejem (wówczas ciasto nie będzie się kleiło do rąk) Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 60 minut Następnie ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na blacie podsypanym mąką tworząc

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb gryczany ze słonecznikiem 210

wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić olejem roślinnym. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.Wyrośnięte ciasto posmarować olejem po wierzchu i oprószyć ziarnami słonecznika.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 40 minut. Na czas pieczenia chleba umieścić

Gospodyni Miejska
Pierniczki świąteczne 251

zbyt dużo czasu i ciasto zrobi się zbyt ciepłe, papkowate trzeba je na na jakiś czas odstawić do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy. Ułatwimy sobie pracę smarując wałek olejem coby ciasto się nie przyklejało. Ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wykrawamy foremkami kształty dzwoneczków, gwiazdek lub aniołków. Pamiętamy o zrobieniu dziurek na zawieszki. Pieczemy ok. 15 minut aż pierniczki się zarumienią. Rozpuszczamy cukier

prawdziwe jedzenie

Proponowane wyszukiwania