ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:20/437)

Sernik z malinami i lekką budyniową pianką. 187

manny 1 łyżka proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1/3 szklanki oleju      Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy(...)cukier, nadal miksując. Do lśniącej, sztywnej masy dodajemy proszek budyniowy i nadal ubijamy, na koniec cienką strużką wlewamy olej i dalej miksujemy (piana nieco opadnie, ale tak ma być). Na podpieczony sernik układamy maliny, a na nie pianę z białek. Wierzch ciasta posypujemy startym ciastem i znowu wkładamy do piekarnika. Pieczemy kolejne 30 minut. Po tym czasie wyłączamy grzanie

Rozpustne gotowanie
muffinkowa babka "kapuśniaczek"... 226

kostkę z 1 cebulą i na oleju usmażyć, posypać pieprzem do smaku i maggi do pieczarek dać kapustę i podsmażać z 5 minut mieszając aż woda odparuje - wystudzić ciasto: jajka, olej, kefir, cukier, sól dobrze roztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać nie za dokładnie na gęste ciasto forma z kominkiem silikonowa 24cm na dno formy

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto kruche z rabarbarem 172

cukru pudru 5 żółtek Pianka: 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru   1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania  budyniu waniliowego lub śmietankowego ( 40 g każdy) pół szklanki oleju Do ciasta 1 kg. rabarbaru, umytego i pokrojonego w małe kawałki cukier puder do oprószenia ciasta WYKONANIE Rabarbar obieramy, kroimy w kawałki i zasypujemy cukrem ok 1/4 szklanki. Odstawiamy, aż puści(...)cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Wsypujemy proszek budyniowy, cały czas miksując. Wlewamy delikatnie  olej, miksując do połączenia. Gotową piankę wykładamy na podpieczony spód.  Wyrównujemy i układamy na niej pokrojony rabarbar. Na wierzch ścieramy resztę zamrożonego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO Czekam na Państwa

W kuchennym oknie Ewy
Krokiety z pieczarkami. 206

Składniki: Ciasto naleśnikowe 250 g mąki 250 g wody gazowanej 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju sól Farsz: 700 g pieczarek 2 cebule 2 łyżki bułki tartej sól pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania(...)sól Wykonanie: Ciasto Wszystkie składniki dokładnie roztrzepać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie i bez grudek. Odstawić na 15 minut, aby ciasto "odpoczęło" Na rozgrzaną patelnię wraz z olejem wlewać małe porcje ciasta, aby pokryć dno patelni. Smażyć z dwóch stron. Farsz Pieczarki zetrzeć na tarce Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, dodać pieczarki. Smażyć do wyparowania wody

O kuchni z uczuciem
Jak u mamy :) 173

ulubioną polską potrawę ? Tak, to pierogi ruskie :) Pierogi ruskie   ( 4-5 osób) Ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Farsz: 5-6 średniej

vegetanie
Szpinakowe pierożki :) 126

rzadki, bo np. za słabo odparowaliście szpinak, to dodajcie bułki tartej lub otrębów. Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować, wykrawać małą szklanką kółka (średnica

vegetanie
Ravioli - włoskie inspiracje :) 150

Włoch. Ravioli z kaszą i sosem pomidorowym (4 - 5 osób) Składniki na ciasto: pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju kurkuma Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodać łyżeczkę kurkumy. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować jak najcieniej, kroić

vegetanie
Owsiane naleśniki z kurczakiem, serkiem topionym i orzechami 404

Można dodać odrobinę gazowanej wody. Następnie dodajemy płatki owsiane i mieszamy. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażyć na małej ilości oleju, wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: piersi z kurczaka gotujemy w bulionie. Gdy kurczak będzie ugotowany drobno go kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 168

dodać jajko, mleko i sól. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste.  Naleśniki smażymy na małej ilości oleju (wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem). Wlewamy ciasto na patelnię i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Gotujemy bulion z włoszczyzny. Gdy włoszczyzna będzie miękka wyciągamy ją z zupy . W osobnym rondelku

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w cieście 379

zostawiam z przepisem. Składniki (5-6 osób) 10 udek z kurczaka (ok. 1 kg) 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia w głębokim tłuszczu (ilość w zależności od garnka) ciasto 230g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka wody ziemniaczki 800-900g ziemniaków obranych(...)umyć, osuszyć i posypać solą, pieprzem i mąką. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać trzepaczką. Kurczaka maczać w cieście (będzie dość gęste) i smażyć z obu stron na głębokim oleju do zrumienienia ciasta. Można to robić partiami. Następnie układać kurczaka w brytfance. Brytfankę przykryć i po godzinie pieczenia ziemniaków wstawić ją do piekarnika (ziemniaki mają w nim również zostać) i piec

W kuchni wieczorem
Uszka z mięsem i grzybami 236

Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 ml wody szczypta soli farsz: 200 g ugotowanego mięsa np. z rosołu 1 cebula garść grzybów bulion sól pieprz szczypta mięty otartej olej Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto trochę ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu(...)ciasto przełożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 20 minut żeby ciasto odpoczęło, zmiękło i zrobiło się elastyczne. Farsz: Grzyby zalać dużą ilością wody i zostawić na noc by zmiękły. Na drugi dzień grzyby odcedzić od wody. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać grzyby i jeszcze chwilę smażyć. W maszynce do mielenia mięsa zmielić ugotowane

Mama Gotuje
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 213

Truskawkowe szaleństwo trwa! Dziś pierogi z moimi ulubionymi owocami -truskawkami. SKŁADNIKI; Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 2-3 łyżki oleju szczypta soli około(...)szklanki ciepłej wody 250 g truskawek5 łyżek cukru pudru200 g śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru Ciasto:  Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie

RAROSSA
Pierniczki bez glutenu, wegańskie 250

cukru. Ładnie pachną i są interesujące w smaku. Jeśli chcemy, aby były wegańskie proszę miód zstąpić syropem klonowym.  W przygotowaniu szybkie, ale nie tak proste do zrobienia, ponieważ ciasto jest bardzo sypkie i wymaga trochę uwagi. Z przepisu uzyskamy około 20 ciasteczek. Bardzo polecam… Wszystkie produkty użyte w przepisie dostępne są w sklepie FREE, w którym można znaleźć wyłącznie(...)mikserem na średnich obrotach, powstanie kruszonka. Ciasto jest bardzo sypkie, ale jeśli będzie suche i po ściśnięciu nie będzie pozostawało w kształcie, proszę dodać jeszcze 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Ciasto krótko zagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma

Mała Cukierenka
Warzywne calzone 185

ciepłego mleka/wody - łyżeczka soli, bazylia suszona, papryka słodka - 4 łyżki oleju Wymieszać mąkę, suche drożdże, sól, przyprawy. Dodać jajko, wymieszać. Dolać ciepłą wodę/mleko, wymieszać i dodać olej. Wyrabiać ciasto i dodawać mąkę krupczatkę, tak długo, aż nie będzie się kleić do rąk. Ciasto zostawić na 20 minut w misce przykrytej ścierką. Farsz: - 1 mała cukinia - 1 duża, czerwona cebula(...)pieprz, świeża bazylia, czosnek Wszystkie składniki pokroić, cebulę szczególnie drobno. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę, dodać pieczarki i cukinię. Po paru minutach dodać pokrojone pomidory i fasolkę. Dusić kilka minut. Płynny sos wybrać łyżką do zupy do osobnej miski,tak żeby zostały prawie same duszone warzywa. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować, oba calzone przygotować tak samo: środek wypełnić

Corner With Recipes
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 184

mini tarty mogę śmiało nazwać kwintesencją lekkości. Kruche ciasto na oleju bardzo mile mnie zaskoczyło, wyszło nadzwyczaj kruche i delikatne, wręcz rozpływało się w ustach, przypuszczam, że to zasługa użytego oleju. Dopełnieniem są sezonowe warzywa i kremowa masa z jajek, śmietany i sera. Mini tarty doskonale nadają się na przekąskę w ciągu dnia, lunch czy na elegancką przystawkę na przyjecie(...)mąki pszennej 100 g mąki krupczatki 6 łyżek oleju rzepakowego 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku zwykłego lub cytrynowego sól Składniki na farsz: 3 średnie cukinie,3 średnie marchewki,200ml kwaśnej śmietany 50g sera edamskiego 1 jajko,1 łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się

Mia Cucina Sofieta

Proponowane wyszukiwania