ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:26/437)

Bułki pszenne 218

spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na około 1 do 2 godzin Przygotować dużą blachę do pieczenia, wyłożyć ją papierem do pieczenia Nagrzać piekarnik do 230 stopni C Dłonie nasmarować olejem, podzielić ciasto na 9 części i uformować z nich okrągłe bułeczki Układać na blachę, zachowując odstępy między bułkami Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut Przed wstawieniem do piekarnika posmarować bułki

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bliny ze śmietaną i łososiem 165

dużej miski przesiać obie mąki, dodać szklankę mleka, jajka, masło, sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę.Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony.Podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub podgrzaniu w piekarniku

wyzwania kuchenne
Ciasto z truskawkami i rabarbarem 338

smakoszy ciast owocowych mamy bardzo smaczne i lekkie ciasto z truskawkami i rabarbarem Składniki: - 6 jajek - 300 g cukru - 330 g mąki tortowej - 2 łyżeczki esencji waniliowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g oleju - 150 g rabarbaru - 500 g truskawek Dodatkowo cukier puder do dekoracji. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo(...)esencją waniliową i delikatnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do formy której dół wykładamy papierem wysmarowanym olejem. Na wierzch ciasta układamy umyte i obrane truskawki oraz obrany i pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 170 stopni i pieczemy 45-60 minut (do suchego patyczka

Kuchenne Wariacje
Churros z sosem czekoladowo mandarynkowym 107

mąki i za pomocą widelca mieszamy dokładnie, aż powstanie gładkie, kleiste ciasto. Na patelni z wysokimi brzegami rozgrzewamy olej. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdką wyciskamy ciasto bezpośrednio na rozgrzany olej (churros muszą być całkowicie oblane olejem).Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie układamy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pomieszanym z cynamomen

noteskulinarnyfiga
Apfelstrudel mocno jabłkowy ;) 149

czas na wypieki i tak powstał ten apfelstrudel, z dużą ilością jabłek i cynamonu, dzięki temu nie miałam wyrzutów sumienia po zjedzeniu dość dużej porcji ;) Składniki*: Ciasto: - 2 szklanki mąki krupczatki - 5 łyżek oleju rzepakowego - 1 szklanka ciepłej wody - szczypta soli - olej rzepakowy do wysmarowania foremek - cukier puder do posypania Farsz: - 4 jabłka pokrojone w kostkę - 3 jabłka starte(...)jabłek startych na grubych oczkach, 3 łyżkami cynamonu, połową podduszonych jabłek. Wszystko równomiernie rozprowadzić po cieście. Ciasto zwinąć w struclę przy użyciu ściereczki, wzdłuż dłuższej części ciasta. Końce zakleić, przełożyć do wysmarowanej olejem foremki. To samo zrobić z drugą częścią ciasta. Piec w 200 stopniach (z termoobiegiem) ok. 25-30 minut, aż ciasto się lekko przyrumieni***. Po ostygnięciu posypać cukrem

Corner With Recipes
,,Makaroniki'' z płatków owsianych bez pieczenia, mąki i cukru 219

gorącą wodą i odstawić na 15 minut, płatki owsiane zmielić w młynku do kawy lub blenderze na mąkę, następnie zblendować daktyle i połączyć je z płatkami owsianymi, wyrabiając ciasto dodać oleju kokosowego i w razie potrzeby wody, uformować kulę i włożyć na chwilę do zamrażarki, po wyjęciu położyć ją na arkuszu papieru do pieczenia i przykryć drugim, rozwałkować dość grubo

zdrowa vege kuchnia
Marzenie o Toskanii, czyli pizza, pizza, pizzunia na super prostym cieście! 198

smaków Toskanii, w której nie mieliśmy jeszcze okazji być. Składniki - ciasto (na dwie prostokątne blachy): 350 gram mąki pszennej 2/3 torebki drożdży w proszku 1 niepełna łyżka oleju roślinnego woda do zagniecenia ciasta 1/2 łyżeczki soli szczypta ziół prowansalskich i pieprzu Składniki - przybranie: 30 dag żółtego sera (dobrze topliwego - gatunek w zależności od preferencji, my lubimy Edam) 1 kulka mozzarelli(...)szczypta ziół prowansalskich sporo pieprzu  szczypta cukru 1/2 małego ząbka czosnku Przygotowanie: Ciasto Odmierzoną mąkę wsypujemy do miski. Mieszamy z drożdżami, solą i ziołami. Dodajemy odrobinę oleju i stopniowo wlewamy wodę. Ciasto wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji nie lepiącej się do rąk. Należy ostrożnie lać wodę. Łatwo z nią przesadzić, wtedy pozostaje tylko dosypać mąki. Wyrobione ciasto odstawiamy

Kuchnia po mojemu
Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 347

Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Budyniowo-rabarbarowe wnętrze. Sztwyna, dostojna pianka. A na wierzchu krople rosy. Pyszne, wiosenne ciasto. Smacznego!   Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki białego cukru; 125 g margaryny; 1 jajo; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowo-rabarbarowa: 4 żółtka jaj; 0,5 szklanki(...)białego cukru. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna

Gospodyni Miejska
Bajaderki / ziemniaczki 290

mleko” sojowe waniliowe – 1/3 szkl* cukier – 1/4 szkl* posiekane orzechy- 1 garstka* marmolada truskawkowa – ok. 150 g* masło – 70 g* olej do ciasta migdałowy – 1 łyżeczka* kokos – do obtoczeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pokruszone ciasta i herbatniki mieszamy ze sobą ( absolutnie nie muszą , nawet nie powinny być pokruszone na pył! ).Mleko sojowe gotujemy na wolnym ogniu

Ostra na Słodko
Bananowe pancakes z płatkami owsianymi i śliwkami 194

Chyba przemyciłam w nich wszystko, co zdrowe, pożywne i przede wszystkim bogate w witaminy. Użyłam mąki pełnoziarnistej, bananów i dodałam kawałki śliwek. Nie smażyłam ich na oleju, ale dodałam niewielką ilość do ciasta. Zawsze tak robię przy wszelkiego rodzaju naleśnikach, czy innych placuszkach. Wychodzą wtedy takie delikatne i nieprzesiąknięte tłuszczem, są wspaniałe. :) Bananowe pancakes to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia(...)napęcznienia. Banany rozgnieść widelcem, a śliwki pokroić na mniejsze kawałki. W jednej misce połączyć mąkę z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać jajka, owoce, mleko i olej ; dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Na dobrze rozgrzanej (!) patelni nakładać po 2 łyżki masy na jeden placuszek. Smażyć na średnim ogniu, po kilka minut na każdą ze stron. Placuszki

Kuchnia Ellie
Rogale marcińskie 173

ciepłego mleka i łyżką cukru i wlać do mąki Jajka roztrzepać z solą i 3 kroplami aromatu migdałowego, dodać do mąki, wymieszać łyżką i zagnieść Dłonie nasmarować lekko olejem, obtłuścić ciasto zwijając je w kulę i włożyć w naczyniu pod przykryciem na ok. 30 minut do lodówki  Wyjąć z lodówki, podsypać stolnicę mąką i rozwałkować na wydłużony prostokąt

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Makowiec drożdżowy 216

mleku z łyżką cukru. Odstawiamy przykryte w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, sól, wyrośnięty rozczyn, żółtka, olej i rum. Wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone, przestudzone masło. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. Jeżeli mamy gotową masę makową dodajemy do niej posiekane suszone(...)Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Rogaliki śniadaniowe. 184

Rogaliki śniadaniowe, choć w mojej wersji raczej zawijańce, są wspaniałą alternatywą dla  bułek pszennych, śniadaniowych . Choć są z zupełnie innego ciasta, są równie miękkie i pachnące. Idealne na śniadanie, choć równie dobrze sprawdzą się na kolację, czy na drugie śniadanie. Ja lubię je posmarować dżemem lub miodem (sąsiad ma pasiekę, więc mam dostęp do niesamowicie smacznego, świeżego miodu(...)rozczyn. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5-10 minut, żeby drożdże podrosły. Po tym czasie drożdże powinny podwoić swoją objętość. Gdy to nastąpi dodajemy do ciasta resztę mleka, olej szczyptę soli i wyrabiamy gładkie ciasto (około 8 minut). Gdyby ciasto było zbyt twarde, to dodajemy trochę ciepłego mleka lub wody, gdyby było zbyt rzadkie dodajemy troszeczkę mąki. Wyrobione, gładkie

Rozpustne gotowanie
Placek drożdżowy ze śliwkami 171

mleka ciepłego (nie gorącego!) 270g cukru 200g masła 75 ml oleju 4 jajka duże od 0.5-1 kg śliwek w zależności od ich wielkości na kruszonkę: 150 g mąki 80-100g cukru (wg upodobania) 125 g masła opcjonalnie cukier puder Wykonanie: Z podanej na ciasto ilości wziąć 2 łyżki cukru, 65ml mleka, 6 łyżek mąki pszennej. Mleko delikatnie podgrzać(...)Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo olej – najlepiej „moczyć” w nim ręce (aż do wykorzystania całego oleju) i wyrabiać ciasto. Będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). W zależności od temperatury otoczenia proces może zabrać

Pociąg Do Kuchni
Pierogi z kaszą jaglaną i bakaliami - lubelski kociołek II edycja 205

dziewczyn:Martyna - http://breakfastofdreams.blogspot.com/ / http://chiliandsugar.blogspot.com/ Edyta - http://pasja-smaku.blogspot.com/Dorota - http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/Angelika- http://duringthefreetime.blogspot.com/Ania - http://przyprawmnie.blogspot.com/Marta - http://niebieskapistacja.blox.pl/html  CIASTO:500 g mąki pszennej1 jajkoszczypta soli120-150 ml wody1 łyżka oleju rzepakowegoFARSZ: 3/4 szkl. kaszy jaglanej300 g białego sera1 szkl. mleka 3,2%0,5 szkl. wody3 łyżki cukru1 szkl. bakaliiWykonanie:Kaszę zalać woda(...)zmiksować pulsacyjnie. Uważać, by nie zrobić "papki".Ewentualnie ser i kaszę przepuścić przez maszynkę do mięsa.Do masy dodać bakalie - wymieszać.Ciasto: Z mąki, jaja, wody, oleju i soli zagnieść sprężyste ciasto. Uformować kulę i nakryć ciepłą miseczką na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło.Ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać szklanką koła.Na środku koła układać farsz, zlepić

kolorowotorcikowo
Racuszki z jabłkiem i bananem 217

szczypta soli 1 banan 1 duże twarde jabłko olej do smażenia DO PODANIA: płynny miód – u mnie lipowy wiórki kokosowe Wykonanie: Do miski wlałam zsiadłe mleko, dodałam żółtka oddzielone od białek, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i ocet. Roztrzepałam. Dosypałam przesianą przez sitko mąkę i wymieszałam łyżką na w miarę jednolite ciasto. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie(...)ciastem. Owoce opłukałam, osuszyłam i obrałam ze skórki. Banana pokroiłam w plasterki, a jabłko, po usunięciu gniazdek nasiennych, w kosteczkę. Dodałam do ciasta i wymieszałam. Na patelni rozgrzałam olej, łyżką nakładałam ciasto i na wolnym ogniu smażyłam na rumiano z obu stron. Bezpośrednio z patelni przekładałam na papierowy ręcznik, aby osączyć z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe racuchy ułożyłam na talerzach

Kuchenne zapiski Edyty

Proponowane wyszukiwania