ciasto na oleju - 6550 przepisów (strona:18/437)

Kulebiak z kapustą i grzybami. 202

tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek.  Składniki: Ciasto: 500 g mąki 30 g drożdży 250 ml ciepłej wody 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Farsz: 800 g kiszonej lub świeżej kapusty (użyłem świeżą) 3 średnie cebuli 2 ugotowane jaja garść suszonych grzybów leśnych(...)wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego przez ok. 10 min. W połowie zagniatania dodajemy olej.   Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aż zwiększy swą objętość 3-4 razy.  Dopóki ciasto rośnie zabieramy się za zrobienie farszu z kapusty

Kuchnia Łukasza
PIEROGI Z MIĘSEM, ZIOŁAMI I ZIARNAMI /BEZGLUTENOWE I TRADYCYJNE CIASTO. 185

przeciśnięty przez praskę czosnek! Wystarczy wymieszać.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy/dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie

Wypisz Wymaluj
Drożdżowa bułka 152

mąki, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, pozostały cukier, dwa jajka, olej oraz szczyptę soli, mieszamy całość nożem albo drewnianą łyżką, do momentu aż ciasto zacznie(...)odchodzić od ścianek misy.  Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na co najmniej godzinę w tym czacie jeszcze dwukrotnie je zagniatamy. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia albo smarujemy olejem, przekładamy ciasto z miski do formy, ostatni raz je wyrabiając,  odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 30 minut, aby urosło.  W tym czasie  wsypujemy do niewielkiej miski łyżkę

Miód i pieprz
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I CIĄGNĄCYM SIĘ SERKIEM 178

gorących ser się ciągnie tak kusząco... SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy(...)zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, SEREM PLEŚNIOWYM I... 189

białym. Gotowe! Nic mu więcej nie potrzeba.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy(...)zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z MIĘSEM (INDYK + KACZKA) - Bezglutenowe i zwykłe. 223

pieprzu ziołowego to podstawa!). Mieszamy i... gotowe! :)SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy(...)zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ

Wypisz Wymaluj
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 220

przestygnięcia. Najlepiej dobrze schłodzić farsz w lodówce.SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE:- dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Lubelli)WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO:Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy(...)zabraknąć, wszystko zależy od mąki. Do mieszanki dolewamy dodajemy olej (łyżka, dwie) i rozrabiamy ciasto.Przy rozrabianiu bezglutenowego bardzo ważne jest aby płyn był bardzo gorący.W mące robimy dołek nożem. Wlewamy płyny, energicznie kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ

Wypisz Wymaluj
Tort Czekoladowy z Malinami (Tort Czekoladowo Malinowy) 525

przy tym elegancki i pięknie się prezentujący  czekoladowy tort, któremu mało kto jest się w stanie oprzeć. Tort Czekoladowo Malinowy - Składniki: Ciasto: 3 jajka (osobno białka i żółtka) 150 ml mleka 125 ml oleju 2/3 szklanki brązowego cukru niepełne 1/2 szklanki białego cukru cukier waniliowy 150 mąki 30 g kakao 1/3 łyżeczki sody plaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa(...)Zmniejszamy obroty miksera na najniższy poziom i dodajemy żółtka. Następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, a następnie olejem. Gotowe ciasto przelewamy do formy (ok. 21 cm średnicy) wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ok. 45 minut (lub dłużej - do suchego patyczka). Na wierzchu

Słodka Strona
Cygańskie ścieżki 2559

podniebienie. Jest trochę pracochłonne, ale efekt końcowy jest wspaniały. Warto je przygotować. Polecam!!!  SKŁADNIKI: Ciasto: 9 białek, 4 żółtka, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżki cukru waniliowego, 1,5 szklanki mąki + 2 łyżki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju, 1 łyżka kakao, 3 łyżki suchego maku, 1 opakowanie kisielu wiśniowego, Masa: 400 g serka homogenizowanego waniliowego(...)różnych kolorach. PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier oraz cukier waniliowy. Nadal ubijając dodaję naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Miksuję. Ciasto dzielę na cztery równe części. Do pierwszej części dodaję mak, do drugiej- kakao, do trzeciej- kisiel, a do czwartej- 4 żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie mieszam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pizza domowa 267

szklanki mąki-2 łyżki olejuDrożdże rozcieramy z cukrem.Dodajemy połowę wody i 1/2 szklanki mąki.Kiedy rozczyn urośnie dodajemy resztę wody, szczyptę soli, stopniowo mąkę a na koniec olej.Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.   Składniki na sos pomidorowy:-150 ml koncentratu pomidorowego-1/4 szklanki wody-łyżeczka pesto-sól, pieprz, cukierZagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy(...)Część sera kroimy w słupki a resztę ścieramy na tarce.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę.   Dodajemy pieczarki, przyprawiamy przyprawą warzywną i podsmażamy do odparowania wody.   Kiełbasę kroimy w dowolny sposób.   Ciasto w międzyczasie urosło.   Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy.   Ciasto musi być nieco większe

Maminek kulinarny
Naleśniki 227

niej nie pływał. Nadmiar tłuszczu może mieć ten niekorzystny efekt uboczny, że płynne ciasto zacznie wrzeć i w placku powstaną zasadniczo niepożądane małe otworki. Niektórzy dodają łyżkę oleju do samego ciasta i jest to ogólnie dobry pomysł, jednak ten przepis tego nie wymaga. Naleśniki 2015-03-09 11:31:31 Uniwersalne naleśniki, które można zarówno spożywać niemal same, z dodatkiem(...)przez 2-3 minuty, aby było jednolite i puszyste. Dużą patelnię dobrze rozgrzewamy na średnim ogniu. Pokrywamy ją bardzo niewielką ilością oleju rzepakowego (najlepiej używając silikonowego pędzelka). Za pomocą chochli do zupy lub dużej głębokiej łyżki mieszamy ciasto (zawiesina ma skłonność do szybkiej sedymentacji), nabieramy potrzebną jego ilość i płynnym ruchem chochli i patelni rozlewamy je po całej powierzchni

Kulinarna Pokusa
Kudłacze 200

dodajemy pozostałe mleko, szczyptę soli, aromat, żółtka, pozostałą mąkę, dokładnie mieszamy łyżką,  na koniec  dodajemy 2 łyżki oleju, jeszcze raz mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: W garnku rozgrzewamy olej. Przygotowujemy też miseczkę z niewielką ilością oleju do moczenia łyżki. Natłuszczoną łyżką nabieramy porcje ciasta i umieszczamy je w gorącym oleju. Im bardziej nieregularne kształty, tym lepiej

Maminek kulinarny
BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE 180

drożdży, 2 łyżek wody i łyżki mąki zrobić zaczyn. Odstawić aż :ruszy. Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ziarna, zaczyn i wodę razem z oliwą ( lub rozpuszczonym olejem kokosowym). Dokładnie wyrobić. Ciasto będzie dość gęste, ale bardzo elastyczne. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski i odstawić pod przykryciem do podwojenia objętości, na ok.60-90 minut. Następnie z wyrośniętego ciasta uformować

Smaczne Zdrowe
Kotlety z mięsa mielonego z kapustą i pieczarkami w cieście. 296

pieczarek   1 duża cebula   1 jajko   łyżka posiekanej natki pietruszki   łyżka posiekanego koperku   2 łyżki bułki tartej   sól, pieprz   olej na ciasto: 1,5 szklanki mąki   3/4 szklanki mleka   1 jajko Przygotowanie: Pieczarki oraz cebule obieramy i wraz z kapustą ścieramy na tarce o dużych oczkach lub drobno kroimy. Warzywa podsmażymy(...)mięso nie będzie się kleić można dodać jeszcze troszkę bułki tartej. Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 10 sztuk). Mieszamy wszystkie składniki na ciasto do utworzenia jednolitej masy, obtaczamy w niej kotlety i od razu kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron. Smacznego

Symfonia smakowa
Chlebek ziołowy wg Aleex (TM5) 163

wygląd. Mimo że chlebek wygląda na dość skomplikowany, to naprawdę można go przygotować bardzo łatwo. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: • 300 g ciepłej wody • 600 g maki pszennej • 40 g świeżych drożdży • 1\2 łyżeczki cukru • 2 łyżeczki soli • 40 g oleju Masło ziołowe: • 1 gałązka pietruszki • 3-4 listki bazyli • 2 duże ząbki czosnku • 80-100 g cebuli(...)drożdży, cukru, 1 łyżki ciepłej wody i odrobiny mąki przygotować rozczyn (Patrz: Porady Aleex) 2. Pozostałą część mąki przesiać wraz z solą. Dodać rozczyn, resztę wody i olej. Wyrobić ciasto. Pozostawić na 20 minut pod przykryciem do wyrośnięcia. 3. W tym czasie przygotować masło ziołowe: Cebulę, czosnek, bazylię i pietruszkę rozdrobnić z kubku blendera na drobniutką kostkę. 4. Połączyć

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania