kawowej lub rumu szczypta soli szczypta proszku do pieczenia olej do smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: W misce miksujemy jajka ze szczyptą soli, dodajemy cukier waniliowy miksujemy dalej. Dodajemy mąkę kukurydzianą ze szczyptą proszku do pieczenia, mieszamy na wolnych obrotach, wlewamy mleko i miksujemy aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Ciasto powinno mieć konsystencję ciut gęstszą niż ciasto na naleśniki(...)rękawa silikonowego, ja włożyłam do pojemnika po musztardzie z dziurką przez którą lałam ciasto na rozgrzany olej, ale łyżką też wystarczy do przygotowania tych ciasteczek. W rondelku rozgrzewamy olej. Wlewamy ciasto tworząc esy floresy, smażymy na złoto z obu stron. Wyjmujemy łyżką cedzakową lub widelcem i odsączamy na papierowym ręczniku. Gdy ciasteczka ostygną posypujemy cukrem pudrem! Smacznego. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajka, wódkę (można użyć inny alkohol np. brandy) oraz cukier. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać wszystkie składniki. W garnku lub wysokiej patelni rozgrzać olej. Porcje ciasta wykładać łyżeczką, maczaną co jakiś czas w zimnym oleju (to sprawi że ciasto będzie się łatwiej odklejało). Usmażyć z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Piąty grzech głównyminut jak trzeba to dosypac mąki pszennej, ciasto nie może być zbyt luźne - zostawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny - TAK MI WYROSŁO CIASTO ręce nasmarować olejem i ciasto parę razy wyrobić, formować podłużne bułki typu "szwedka", układać na blasze z papierem do pieczenia i naciąć głęboko wzdłuż bułki - zostawić na 20 minut do wyrośnięcia piekarnik nastawić na 200C, grzanie
W Mojej Kuchni Lubięchińską. Chińskie pierożki (4-5 osób) Składniki : Farsz: klasyczna chińska mieszanka przyprawa 5 smaków 1 łyżeczka imbiru pieprz sos sojowy sos chili (pikantny) tymianek Ciasto : pół kg mąki pszennej typ 650 gorąca przegotowana woda łyżka oleju Przygotowanie farszu: Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy mieszankę chińską, wszystko dusimy do miękkości. Dodajemy 1 łyżeczkę przyprawy 5 smaków(...)dobrze siekamy nożem, aby uzyskać jak najmniejsze kawałeczki farszu. Musimy chwilę odczekać, aby farsz ostygł. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Przygotowanie ciasta: Do mąki dodać olej, aby ciasto było elastyczne, dodajemy łyżeczkę imbiru. Dodawać stopniowo gorącą wodę i zagnieść ciasto. Powinno być średnio twarde, gdy będzie zbyt miękkie, pierogi mogą się rozgotować. Rozwałkować. Nożem kroimy
vegetaniewersja lepsza;-) Zresztą spróbujcie sami. Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1 szklana mleka, 1 szklanka Oleju Kujawskiego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata, 1/2 łyżeczki sody(...)gładką, puszystą masę. Suche składniki (mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę) wymieszać. Do ubitych jajek dodawać wymieszane składniki przesiane przez sito na przemian z mlekiem i olejem. Gotowe ciasto wylać do tortownicy o średnicy 24 cm lub 27 cm. Tortownica powinna być wyłożona papierem do pieczenia, folia aluminiową lub wysmarowana tłuszczem. Piec w temperaturze
Passion of Cookingwyrośnięcia w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy czarnuszkę, sól. W środku robimy wgłębienie, do którego przelewamy rozczyn, ciepłą wodę, jogurt naturalny, jajko, masło lub olej. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli w trakcie zagniatania ciasto jest zbyt suche i gęste, można dodać trochę wody, mleka lub tłuszczu. Jeżeli zbyt luźne - dodajemy więcej mąki. Zagniatamy do momentu, aż będzie elastyczne(...)gładkie. Wyrobione ciasto przekładamy do posmarowanej olejem miski, przykrywamy kuchenną ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 60 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 porcji. Każdą delikatnie rozwałkowujemy na kształt łzy. Każdy placuszek smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na średnio rozgrzanej, suchej (można posmarować niewielką ilością oleju) patelni. Podajemy
bistro mamasól pieprz koperek w proszku olej do smażenia Ryba w Cieście z Frytkami - "Fish & Chips" - Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki, a następnie smażymy w rozgrzanym oleju do zrumienienia. Ciasto: Mąkę przesiewamy. Mleko z wodą, jajkiem i octem miksujemy, a następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz pieprz - dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno(...)minut do "napęcznienia". Filety kroimy na kawałki (zwykle jeden filet dzielimy na dwie części) - przyprawiamy niewielka ilością soli, pieprzu oraz koperku. Rybę zanurzamy w przygotowanym cieście i wkładamy bezpośrednio na rozgrzany olej ( rybę smażymy w dość głębokim tłuszczu). Smażymy po ok. 4-5 minut z każdej ze stron, aż ciasto stanie się chrupiące i złociste. Przekładamy na ręczniki papierowe
Słodka Stronaciasto chwilę wyrabiałam i ponownie odstawiłam pod przykryciem na kolejne 20 minut. Ponieważ chciałam upiec chleb okrągły, a mój koszyk okazał się za mały nasmarowałam niedużą miskę olejem i przełożyłam tam ciasto do wyrastania. U mnie rosło 4 godziny. Niestety przy przekładaniu ciasta na blachę do pieczenia ciasto zrobiło się płaskie i chleb przypomina raczej chlebek pita, ale w smaku(...)brzegów naczynia - przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie ciasto chwilę wyrobiłam i ponownie ostawiłam na 20 minut. Gdy czas ten minął nasmarowałam małą blaszkę ( 25x12x8) olejem. Z ciasta uformowałam niedługi wałek i włożyłam do blaszki złączeniem do góry - ciasto wyszło dość gęste i teraz po jego upieczeniu żałuję, że jednak nie jest okrągły. Piekłam 15minut
apetytnapieczeniebiszkoptowe z jagodami...Puszyty, słodki biszkopt.Kwaśne, soczyste jagody.Wierzch posypany cukrem pudrem.Proste, szybie i pyszne ciasto!Smacznego! Składniki:4 jaja;1 szklanka cukru;1,5 szklanki mąki pszennej;1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;1 łyżka octu spirytusowego;2 łyżki wody;3 łyżki oleju;1 szklanka jagód;Cukier puder do oprószenia po wierzchu;Margaryna + mąka/bułka tarta(...)stale miksując, dodać wszystkie składnki płynne: ocet, wodę i olej.Na konću, stale miksując dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Formę wysmarować margarynę i obsypać mąką lub bułką tartą.Ciasto wylać do wysmarowanej formy i posypać jagodami.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg, 3 półka) przez około 40 minut.Wystudzić. Posypać cukrem pudrem po wierzchu.SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni Miejskasól. Wyrobić ciasto, aż zacznie odstawać od ścianek naczynia i rąk, następnie dodać rozpuszczone, letnie masło i zagniatać aż stanie się gładkie i lśniące. Czystą miskę posmarować olejem, włożyć ciasto, posmarować je na wierzchu olejem, przykryć ściereczką i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30-60 minut. Ciasto powinno podwoić objętość. 3. Tortownicę wysmarować masłem, 2 łyżki masła rozpuścić(...)tortownicy lub niewielkiej blaszce w niewielkich odstępach od siebie (jeszcze urosną!). Można też rozwałkować ciasto na grubość 1 cm i wykrawać kółka filiżanką, nadziewać każdą 1 łyżeczką marmolady lub konfitury i zlepiać, ściskając dobrze miejsce łączenia. Kłaść nadziane kulki łączeniem do dołu. 4. Wypełnioną blaszkę przykryć
Kuchnia Prezydentowejciast z owocami? Chyba jeszcze się taki nie urodził. Świeże, pachnące maliny zatopione w słodyczy ciasta z chrupiącymi migdałami, już czas na placek malinowo migdałowy. Składniki: - 8 jaj- 3 szklanki mąki luksusowej (typ 550)- 2 szklanki drobnego cukru do wypieków- 1 szklanka oleju- 3 łyżeczki proszku do pieczenia- esencja waniliowa lub migdałowa- 600g świeżych malin- ok. 100g płatków migdałowych(...)Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dolewamy, cały czas ubijając, olej oraz esencję migdałową. Przesianą mąkę z proszkiem dodajemy porcjami do ubijanej masy. Dużą, prostokątną blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Maliny oprószamy lekko mąką (tą samą, jaką daliśmy do ciasta) i układamy na cieście, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy
mojewypiekiinietylkocukier puder, proszek do pieczenia, żółtka, olej i miksujemy na jednolite ciasto. Dodajemy ubite na sztywno białka i mieszamy łyżką. Ciasto odstawiamy na godzinę do lodówki. Gofrownicę smarujemy olejem, nakładamy ciasto i pieczemy rumiane gofry przez około 4-5 minut. Gofry podajemy z czerwonymi porzeczkami polanymi czekoladowym sosem i oprószonymi cukrem pudrem. Dekorujemy miętą. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCiasto: 2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju 1,5 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Farsz: 100 g żółtego sera 150 g szynki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto Mąkę , jajka, olej, sól, mleko wymieszać i powoli wlewać wodę gazowaną ubijając mikserem lub trzepaczką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 15 minut, aby "odpoczęło
O kuchni z uczuciemmąki pszennej TYP550 -35 gram świeżych drożdży -łyżeczka cukru -kawałek zamrożonej papryki czerwonej -około 1/2 kubka ciepłej wody, około 39 stopni -łyżeczka soli -olej rzepakowy 3 łyżki Kawałek czerwonej papryki wkładamy na kilka godzin przed robieniem ciasta do zamrażarki. Przed wyrabianiem ciasta wyciągamy ją i trzemy(...)drobnej tarce. Łączymy mąki i sól mieszając widelcem. Drożdże rozkruszamy, zasypujemy cukrem i połową wody. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Zaczyn łączymy z mąką i wyrabiamy ciasto dolewając oleju i wody na tyle, by ciasto zrobiło się elastyczne; w ostatnim etapie dosypujemy startą paprykę. Formujemy kulę, oklepujemy ją olejem i pod przykryciem odkładamy na 1h w ciepłe miejsce
BaRepasświąteczny, a którego ostatnio w Święta nie za wiele. Lubię ciasto drożdżowe, lubię zapach jak rośnie i to, że właściwie jest proste w przygotowaniu. Od kiedy spróbowałam przepisu ciasto drożdżowe na oleju , od tego czasu zastanawiałam się jak wkomponować je w wytrawne wypieki, gdyż dłużej zachowuje świeżość i lekkość. Takim oto sposobem powstały te paszteciki, są na prawdę pyszne, lekkie(...)drożdży i wymieszać drewnianą łyżką. Dodawać stopniowo żółtka cały czas mieszając, aż ciasto będzie już gładkie. Wyrabiać je jeszcze przez około 3-5 minut. Następnie stopniowo dodawać olej cały czas zagniatając ciasto. Wyrabiać przez około 10 minut, do czasu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk. Ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić
dom-agi.pl