takie właśnie jajka powinniśmy stosować na co dzień w swojej diecie. Mleko kokosowe Ja korzystałam z mleka kokosowego z kartonu o zawartości 19% tłuszczu, ale myślę, że z powodzeniem można użyć mleka kokosowego z puszki . W kwestii wyboru mleka kokosowego stawiamy na jakość i wybieramy opcję jak najbardziej naturalną. W składzie powinien znaleźć się tylko(...)gęstego mleka kokosowego z kartonu (u mnie Real Thai) 10 g mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 1 łyżka oleju kokosowego rafinowanego lub masła klarowanego Instructions Wszystkie składniki oprócz tłuszczu zblendować na gładką masę. Tłuszcz rozgrzać na patelni, wylać połowę ciasta i usmażyć z obu stron. Powtórzyć
Modern Cave Girlmoim brownie kluczową rolę grają rodzynki ( namoczone ) i to one obok fasoli podbijają moim zdaniem wilgotność ciacha. Pycha! !ciasto na małą keksówkę! Składniki: 1 puszka fasoli czerwonej szklanka rodzynek 2 jaja 2 łyżki oleju (lub 1 ½ łyżki oleju kokosowego) 2/3 szklanki cukru 1 ½ łyżki kakao ciemnego 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu waniliowego Rodzynki zalewamy gorącą wodą
Domowe ciastałyżki miodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej roślinny do smażenia (najczęściej wybieram kokosowy) Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy dokładnie rózgą kuchenną. 2. Na patelni rozgrzewamy olej. 3. Nakładamy ciasto - ok. 2 łyżek na 1 placek. 4. Smażymy z 2 stron do zarumienienia
Prosto z Kotłaprawda to nie jest długo-dojrzewający, ale coś w sobie ma! To jest zupełnie inny, bo z batatem! Ciasto, piernik, a na dodatek z warzywem? Wszystko da się zrobić! Składniki: 2 jaja 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 mały
Truskawkowa FiestaSernik na śniadanie? Czemu nie! Fit serniczek wykonany z kostki twarogu półtłustego z dodatkiem pszenicy prażonej w miodzie, pieczony w piekarniku. Bez dodatku cukru - słodzony miodem
Kuchnia MagdaLenyprzepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i super krem do przełożenia. Składniki na ciasto marchewkowe 3 jajka 200 g drobnego cukru lub cukru pudru ¾ szklanki oleju roślinnego 3 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach) ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 nieduże jabłko ½ szklanki wiórków kokosowych 2 pełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy(...)śniadaniowego (cream cheese) 200 g kremowego serka śniadaniowego (cream cheese) typu Philadelphia 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru (lub mniej) 1 łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie naszego ciasta marchewkowego zaczynamy od przygotowania marchewki i jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast orzechy siekamy nożem, tak żeby były wyczuwalne w naszym cieście. Następnie całe jajka wbijamy
Korniszonkiprzepis na pyszne, wilgotne ciasto marchewkowe i super krem do przełożenia. Składniki na ciasto marchewkowe 3 jajka 200 g drobnego cukru lub cukru pudru ¾ szklanki oleju roślinnego 3 szklanki startej marchewki (na grubych oczkach) ¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich 1 nieduże jabłko ½ szklanki wiórków kokosowych 2 pełne szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy(...)śniadaniowego (cream cheese) 200 g kremowego serka śniadaniowego (cream cheese) typu Philadelphia 70 g miękkiego masła 100 g cukru pudru (lub mniej) 1 łyżeczka skórki z cytryny Przygotowanie naszego ciasta marchewkowego zaczynamy od przygotowania marchewki i jabłka, które ścieramy na tarce o grubych oczkach. Natomiast orzechy siekamy nożem, tak żeby były wyczuwalne w naszym cieście. Następnie całe jajka wbijamy
Gotujemy i jemyIdealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych - niebo w gębie! Jednak dużo prawdy jest w powiedzeniu "przez żołądek do serca"... A najprościej trafić tam, przygotowując szwedzkie ciasto miłości
Vegan TasteUwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi! Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie
Lena Gotujedolci PRZYGOTOWANIE Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego
La grande e la piccola cuocaIdealny, czekoladowy smak, gruba warstwa polewy i mnóstwo wiórek kokosowych - niebo w gębie! Jednak dużo prawdy jest w powiedzeniu "przez żołądek do serca"... A najprościej trafić tam, przygotowując szwedzkie ciasto miłości
Vegan Tastemleko 2 łyżeczkami syropu klonowego. Gotowe! Pulpę, która pozostanie na sicie można wykorzystać później do przygotowania wegańskiego twarożku, czy do ciast np. do sernika z nerkowców . Na moim blogu znajdziecie też przepisy na: Mleko owsiane Mleko owsiano-daktylowe Mleko kokosowe i śmietankę kokosową
Dieta bez mlekadrobno. Jajka roztrzepać z dodatkiem soli, pieprzu, koperku i ewentualnie innych przypraw. Mas jajeczną dodać do cukinii. Dosypać mąkę kokosową i wszystko dokładnie wymieszać. W wersji z nabiałem dodać starty na tarce ser a pominąć mąkę ponieważ sklei on ciasto. Przygotowaną masę rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Ciasto nie może być zbyt grube aby dobrze się upiekło
Ola la LCHFsztuk migdałów ziemnych , ja użyłam migdałów ze sklepu Misiontek , moczonych przez minimum 12 godzin Banana rozgniatamy widelcem, olej kokosowy doprowadzamy do płynnej postaci i mieszamy wraz z mąką z migdałów ziemnych, proszkiem do pieczenia i ekstraktem waniliowym. Gotowe "ciasto" wkładamy na około godzinę do lodówki. Po leżakowaniu w lodówce, nasza migdałową masę dzielimy na 9 części. Każde ciasteczko toczymy
MamaOskarkaRyż z jabłkami jest jednym z tych dań, które znają wszyscy, ale każdy gotuje inaczej. Zatem ja przedstawiam dziś swoją wersję. Danie to jest z natury
Kawa z mlekiemjednym żółtku. Dodajemy kakao. Wsypujemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Formujemy niewielkie kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. 4.9 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/czekoladowe-trufle-orzechami-herbatnikami/ MieszamWGarnku Artykuł Czekoladowe trufle z orzechami i herbatnikami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuszklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli 1/3 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 1 jabłko, starte na tarce 1 szklanka marchewki, startej na tarce W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia(...)połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka : 150 g kremowego serka 25 g masła 50 g cukru pudru wiórki kokosowe Serek ubić z miękkim masłem, stopniowo dodawać cukier puder, cały czas miksować. Włożyć na kilkanaście
Domowa cukiernia Ewyczubata łyżka mielonych nasion lnu • 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady Wykonanie: • Kaszę ugotowaną zmiksować z gęstym mlekiem kokosowym. • Dodać rodzynki, jagody, wiórki, płatki migdałowe i siemię lniane. Dokładnie wymieszać. • Czekoladę drobno posiekać i wymieszać z resztą. Odstawić ciasto na 1-2 godziny. • Uformować kulki, które należy kłaść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kulki
To co kochamSezon truskawkowy w pełni, ogromna ilość gatunków, rozmiarów tego owocu zaspokaja najwybredniejszych klientów. Koktajle, ciasta, desery to norma, ale może tak warto się przełamać i sięgnąć po coś z truskawką w wersji wytrawnej? Jestem przekonana, że to czerwone maleństwo na pewno się sprawdzi. 300 g piersi z kurczaka garść sałaty 1/2 ogórka szklanka truskawek łyżka sezamu Marynata: 1/4 łyżeczki soli(...)łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne łyżeczka melasy trzcinowej 2 łyżki oleju kokosowego sok z połowy pomarańczy W naczyniu mieszamy składniki na marynatę. Czyste mięso mocno dziurawimy widelcem, to nam skróci czas marynowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę. Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej pierś, bardzo wolno smażymy. A do marynaty wkładamy czyste i suche truskawki
Dieta moja pasjaJako dodatek polecam serek czekoladowy z nutą cynamonową lub waniliową. Składniki: 3 białka 2 żółtka 1 łyżka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów pszennych Rozgrzać gofrownicę. Białka ubić na sztywno. Dodać żółtka i zmiksować. Łyżką wmieszać mąkę i otręby. Ciasto nałożyć łyżką i piec 5 minut. Podawać z twarożkiem wymieszanym z kakao i cynamonem lub wanilią. Wartości odżywcze
Chocolate Muffin Blogbiałek i delikatnie mieszamy łyżką. Umyte morele kroimy na paseczki. Na rozgrzaną patelnię (tradycyjnie smażyłam bez tłuszczu) nakładamy ciasto łyżką, a następnie wciskamy w nie kawałki moreli. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Ja podałam posypane wiórkami kokosowymi i z odrobiną jogurtu
Cynamonowe szczęściecukru pudru 1 jajko (małe) Dodatkowo: 30g pistacji (użyłam solonych i prażonych; waga bez łupinek) 20g wiórek kokosowych Pistacje zmielić (młynkiem/malakserem) na drobniutkie kawałki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i schłodzić (około 20 minut) w lodówce. Następnie ciasto cienko rozwałkować (podsypując odrobiną mąki) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciasteczka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia i wstawić
Di gotujesztuk) 2 białka 1 szkl mleka migdałowego 2/3 szkl mąki owsianej * 1 1/2 łyżki oleju kokosowego 2 miarki białka waniliowego (można pominąć) szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować w dużej misce do powstania gładkiej masy. Ciasto wstawić do lodówki na 1 godzinę (przykryjcie miskę talerzem lub pokrywką, by ciasto nie nachodziło zapachami lodówki
Nastoletnie Wypiekanieuprzednio pokrojonego w kostkę. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach. (Ciasto powinno być zarumienione.) Opcjonalnie jeszcze ciepłe posypać wiórkami czekoladowymi lub po ostudzeniu - cukrem pudrem. (*) Owoce można obtoczyć w mące kokosowej lub ziemniaczanej - tym sposobem unikniemy zakalca. Nie jest to obowiązkowe. Mąkę ryżową i ksylitol można nabyć tu - klik
Di gotujetłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić
Słodkie okruszkiSkładniki : 3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) 3/4 szklanki mąki orkiszowej 1/4 szklanki cukru kokosowego 50 g masła klarowanego 1-2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego 1 jajko Przygotowanie : Składniki wymieszać w dużej misce, wyrobić ciasto, ewentualnie jeśli nie będzie się wyrabiać można dodać więcej masła lub mąki, następnie ciasto ułożyć między dwoma arkuszami papieru
zdrowa vege kuchniamoże na nadchodzące święta przygotujecie przepyszny Sernik Rafaello? Ja upiekłam go, korzystając z przepisu z niezawodnej kwestii smaku. Ciasto przepięknie się prezentuje i idealnie wpisuje się w klimat i tradycję Wielkanocy. Gorąco polecam. Składniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu
W mojej kuchniSeromak - sernik z makiem Sernik kajmakowy (toffi) Ciasto czekoladowe z kremem budyniowy Ciasto pszczółka Drożdżówka z jabłkami Ciasto Łukasza Sernik z ricottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty
Kuchnia Łukaszawaniliowego 200 g masła lub margaryny 2 żółtka 4 łyżki śmietany 18% (gęstej) Marmolada wieloowocowa do przełożenia Mąkę, wiórki kokosowe, cukry mieszamy ze sobą. Robimy dołeczek i dokładamy resztę produktów – posiekane masło, śmietanę i żółtka. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Owijamy folia spożywczą i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut. Po tym czasie blat obsypujemy mąką. Ciasto rozwałkowujemy na placek
VioletoweKucharzenieustach - miłe uczucie jak tak się roztapia. (17 sztuk) 120g mąki 50g masła/margaryny 50g smalcu (*) 1/2 szklanki wiórek kokosowych 4 łyżki cukru (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki ze sobą połączyć i zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta. (Wiórki najlepiej dodać na końcu.) Z masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich spłaszczyć
Di gotujeDziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce
Be Fit Be StrongPyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu babka. Możemy ją zmodyfikować i dodać np. kakao, wiórki kokosowe, bakalie lub ulubiony aromat. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 całe jajka 1 szklanka oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ulubiony aromat Przygotowanie: Jajka należy utrzeć z cukrem, dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną(...)ziemniaczaną. Następnie dodać olej i aromat, miksować do momentu, kiedy wszystkie składniki ładnie się połączą. Ciasto wylać do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec w nagrzanym piekarniku do 180*C przez ok. godzinę. Można polać lukrem lub dowolną polewą
The Sweet Damselspirytusu (lub 2 łyżki rumu) 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy) cukier puder do oprószenia Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej). Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy
Panda i jej światnigdy nie wyrabiam długo. Mąki orkiszowa i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania. Formy silikonowe delikatnie przesmarować olejem (ja smaruję kokosowym bezzapachowym), gdy używamy metalowych musimy je dokładnie wysmarować olejem i obsypać mąką lub otrębami. Do tak przygotowanych form przełożyć ciasto chlebowe, dokładnie ubić je (miejsce przy miejscu) łyżką maczaną w zimnej wodzie (by usunąć powietrze), wyrównać i obsypać ziarnami
Smaczne Zdrowesuszone pomidory oraz w krążki oliwki. Następnie gotowy zaczyn dodaję do suchych składników wraz z wodą, rozpuszczonym olejem kokosowym i jajkiem. Całość dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia. Blachę do muffin smaruję oliwą i posypuję otrębami. Z gotowego ciasta robię małe kulki i układam w formie. Odstawiam do wyrośnięcia. Nastawiam piekarnik na 180 stopni
Życie na widelcusię świetnym pomysłem. Moje są ciut oszukane, ale nadal pyszne! Składniki:250 gram pokruszonego biszkoptu, ciastek, ciast, babek1/3 szklanki mleka5 daktyli 1 kieliszek Malibu2 łyżki kakao2 łyżki miodu wrzosowego1 łyżka oleju kokosowego3 rozpuszczone krówki (cukierki rozpuszczamy tak jak czekoladę, w kąpieli wodnej)wiórki kokosowe do obtoczeniaDaktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i mielimy na pastę. Pokruszony biszkopt mieszamy
Mango Papajadodatek 2 kubkow 18 % smietany to spora dawka kalorii i tluszczu.Ja jednak pozostane przy moich serniczkach z dodatkiem mleka kokosowego ( zdrowszy profil tluszczowy) pieczonych bez kapieli wodnej,a rownie kremowych,wilgotnych i rozplywajacych sie w ustach.Skladniki na spod ciasta:200 g owsianych ciasteczek lub innych70 g masla Skladniki na mase serowa :1000 g sera 3x mielonego5 jajek3 lyzki maczki ziemniaczanej3
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ciasto powstało dzisiaj. Potrzeba chwili. Jest szybkie i nie wymaga specjalnych uzdolnień. SKŁADNIKI 2,5 szklanki mleka 300 g. wiórek kokosowych 1 czekolada biała 3 duże opakowania herbatników 2 łyżki maki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 3 zółtka 1 margaryna WYKONANIE2 szklanki mleka zagotować dodać cukier waniliowy i cukier kryształ
W kuchennym oknie Ewykilkoma łyżeczkami mleka i małą ilością mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut. Mleko zagrzać z olejem kokosowym( w celu rozpuszczenia). Wszystkie składniki umieścić w misie melaksera. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić chwilę, w celu połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej oliwą miski i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości(pod przykryciem). Mnie bardzo szybko wyrastało
Smaczne Zdrowekubków smakowych może natomiast wystarczyć słodycz pochodząca z inuliny . 🥥 Mąka kokosowa Standardowy rodzaj mąki w keto wypiekach, zaraz obok mąki migdałowej , której – w przeciwieństwie do mąki kokosowej – generalnie nie powinno się używać w daniach poddawanych obróbce termicznej. No chyba, że w wersji odtłuszczonej… Mąka kokosowa charakteryzuje się wysokim stopniem wchłanialności płynów, dlatego należy stosować ją z umiarem(...)względem smaku. W mojej opinii najlepsze są prażone. :) 🌰 Orzechy & migdały Tutaj orzechy laskowe i migdały , które nadają ciastu głównej treści. Oba produkty należy pozbawić skórki przed dodaniem do ciasta, co jest najbardziej pracochłonnym etapem przygotowywania tego ciasta. Aby tego uniknąć i jeszcze bardziej przyspieszyć proces przygotowywania, polecam skorzystać z migdałów i orzechów już obranych ze skórki
Modern Cave Girlłyżka cukru wanilinowego 1 łyżka budyniu śmietankowego opcjonalnie 2 - 3 łyżki likieru kokosowego lub amaretto Warstwa orzechowa: 1/3 szklanki orzechów pekan lub włoskich 2 płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej 1/4 szklanki rodzynek 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej (lub starta skórka z 1/2 pomarańczy) Dodatkowo: 1 jajko do posmarowania ciasta Zaczynamy od przygotowania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać cukier puder
Świat Ciastasuchej kaszy jaglanej 1 jajko 1 łyżka mąki owsianej szczypta soli olej kokosowy do smażenia - niewielka ilość, nawet nie pół łyżeczki Wykonanie: Kasze należy ugotować według przepisu. Po wystudzeniu lekko ją blendujemy. Dodajemy jajko, mąkę owsianą i szczyptę soli. Wszystko dokładnie mieszamy. Za pomocą łyżki nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię. Na jeden placuszek przypadają 2 łyżki ciasta. Smażymy
Przysmaki Karolkiszybkie babeczki kakaowe z jagodami goji i waniliową kruszonką. Składniki na ciasto; 1,5 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl cukru trzcinowego Skworcu 3 łyżki kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 szkl. mleka 0,5 szkl. oleju - może być kokosowy Skworcu 2 jajka 5 dag jagód goji Skworcu Kruszonka; 2 łyzki mąki(...)olej kokosowy a także wbijamy jajko. Roztrzepujemy. Następnie wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i partiami dorzucamy mąkę oraz kakao. Wszystko ze sobą mieszamy, nie za długo. chodzi o to aby nie było grudek. Na samym końcu dodajemy jagody goji. Mieszamy i przekładamy do foremki wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Wszystkie składniki kruszonki mieszamy ze sobą, nie zagniatamy na ciasto, masa
Radość kipiąca uśmiechem.kokosowego bez pieczenia . Tym razem wykonałyśmy bezę, którą obiecuje nam producent na opakowaniu. Wyszła smaczna i piękna jak widać 😉 Musimy jednak uprzedzić, że ten sam efekt osiągnęłyśmy z ksylitolem a jak wiadomo bezy na nim mają zupełnie inną strukturę czyli są mięciutkie i piankowe (no i pyszne). Dlatego próbę mimo wszystko uważamy za udaną a przed nami jeszcze ciasto drożdżowe
Candy PandasChlebek bananowy z orzechami to ciasto przygotowane z dojrzałych bananów, z niewielkim dodatkiem tłuszczu, za to z dużą ilością orzechów włoskich. Upiekłam go w szerokiej keksówce, ale do jego przyrządzenia można wykorzystać dowolną formę. Chlebek jest w smaku mocno bananowy, więc zdecydowanie jest to propozycja dla wielbicieli tych owoców. Mój chlebek powstał w szerokiej keksówce o wymiarach 28x15cm . Chlebek bananowy(...)papkę, skropić sokiem z cytryny, wymieszać - do pulpy bananowej dodać ekstrakt z wanilii, miód, olej kokosowy oraz jajka, wszystko wymieszać - w innej misce wymieszać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - składniki suche przesiać do składników mokrych, wymieszać - na koniec do ciasta wsypać kawałki orzechów, ponownie wymieszać - formę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia - ciasto przełożyć do formy, wyrównać
Smakołyki Berenikimasłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajko, cukier, olej kokosowy, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe
moj przepis namasłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajko, cukier, olej kokosowy, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe
moj przepis namasłem, obsypać mąką. Do dużej miski wsypać mąkę. Mleko podgrzać, aby było bardzo ciepłe, dodać jajko, cukier, olej kokosowy, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli nie, to dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąki, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe
moj przepis naWyłóż masę jasną i przykryj ponownie herbatnikami. 6. Przygotuj polewę: Olej kokosowy, miód i kakao wyłóż do garnuszka, rozpuść razem na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. (Nie doprowadzaj do wrzenia). W przypadku kiedy polewa nie wyjdzie jednolita, odstaw ją do przestygnięcia i zblenduj. 7. Polej ciasto polewą (wyjdzie gruba warstwa), wstaw do lodówki (najlepiej na noc). WARTOŚCI ODŻYWCZE
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasświęta u nas czuć po całości ;-) Szynka marynuje się w szynkowarze, schab już sobie spokojnie dojrzewa, lista ciast czeka na swoją kolej, a dziecko jutro gra wielkanocnego kurczaczka w przedszkolnym przedstawieniu :-) Tylko wiosna jakoś się zapomniała i sobie poszła... może wróci choć na trochę w niedzielę? No w każdym razie zamierzam w tym roku zrelaksować się przez te święta(...)śmietany 30 % 250 g gorzkiej czekolady 150 g masła 2 szklanki mleka w proszku wiórki kokosowe do dekoracji Obie mąki, cukier, wiórki i proszek do pieczenia mieszamy razem, a następnie dodajemy pokrojona na kawałki margarynę i rozcieramy razem. Dodajemy białka i szybko zagniatamy ciasto. Następnie rozwałkowujemy, wkładamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut
Czary - gary w kuchnidobra, ja też je uwielbiam! Marchewkowe z mascarpone to ciasto, które chyba nigdy nam się nie znudzi. Dzieci chętnie biorą udział w jego przygotowaniu, a to dodatkowa zaleta tej pyszności. My robimy je w foremce do zapiekania ale myślę, że ilość składników będzie także odpowiednia do mniejszej tortownicy. W tym cieście nie ma żadnych słodzików i rafinowanego cukru. Za słodycz(...)masy marchewkowej dodajemy także rodzynki, jogurt oraz rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie mieszamy. W osobnej misce mieszamy ze sobą suche składniki, czyli: mąki, sodę oczyszczoną, cynamon oraz wanilię. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do połączenia się. Na koniec dodajemy także ubite białka i ponownie wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku przez
Natka Pietruszki