posypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu 120 ml letniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy
W garach u Gosiposypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu 120 ml letniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy
W garach u GosiProszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Składniki na masę
Tradycyjna Kuchniabazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska.Składniki na 12 sztuk:- 270g mąki orkiszowej(...)białej (u mnie typ750)- 130g ksylitolu (lub cukru)- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego- 1/3 szklanki stopionego, letniego oleju kokosowego lub zwykłego oleju- 1/4 szklanki mleka owsianego (lub zwykłego)- szczypta soli- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia- 1-2 szczypty sody- 2 średnie jajka ("M")- owoce (u mnie maliny, po 2-3 na jedną muffinkę)Składniki kruszonki:- 35g mąki orkiszowej białej
Smaczne ZdrowePrzepis na proste i niewymagające dużego nakładu czasu ciasto, które jest idealne, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Prócz jabłek i rodzynek, które podaję w przepisie, można do niego dodać orzechy, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce czy co tam sobie wymyślicie Składniki: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody 2 jabłka(...)uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, następnie na cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i studzimy, następnie obtaczamy w mące (nie opadną wtedy na dno ciasta). Jabłka i rodzynki dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
e-PrzepisyKulinarnePyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń(...)cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć
Tradycyjna Kuchniawierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne! Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 2/3 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru
Obiad gotowyszklanki Wiórki kokosowe 100 g Masło 200 g Kokosowa posypka: Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki Masło łyżka Cukier 1/2 szklanki Dodatkowo: Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku z cytryny Dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Przygotowanie kremu: Kajzerki namoczyć w 500 ml mleka i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrobnić widelcem. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać(...)składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut. lub do tzw. suchego patyczka. Przygotowanie posypki: Masło rozpuścić do patelni, dodać wiórki i cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż posypka się zarumieni. Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem, wyłożyć ok.2/3 kremu kokosowego. Przykryć drugim blatem
Kulinarne przygodybanany – 2 bardzo dojrzałe jajka – 3 sztuki mąka kokosowa – 2 łyżki miód – 2 łyżki cynamon – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki olej kokosowy do smażenia Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej chyba wziąć ręczny blender. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe(...)naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków kokosowych można na nim narysować oczy, nos i buzię. Naleśniki bananowe z mąką kokosową są także
PaleoSMAKMuffinki kokosowe z malinami, wspaniałe, na dwa kęsy! Kokos i maliny podobnie jak czekolada to moje niewinne uzależnienia! Szybkie, proste, dla każdego, bez miksera, raz dwa i jest 12 sztuk Do kawy, na spotkanie z bliskimi, gdy mamy niespodziewanych gości, wypróbujcie! Przepis jeden, zastosowań masa! Do takiego ciasta można dodać ulubione bakalie, owoce świeże i mrożone, kakao, posypki, polać polewą(...)pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła 1/2 szklanki maślanki, mleka, jogurtu naturalnego, wody kilka kropel aromatu waniliowego 2 łyżki wiórków kokosowych mrożone maliny: u mnie po 3 sztuki na każdą muffinkę Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki są w temp. pokojowej. Malin wcześniej nie rozmrażam. Muffinki kokosowe z malinami
Zasmakuj KuchniSkładniki na kruszonkę: 1/4 szklanka cukru 10 dag masła 10 dag wiórek kokosowych Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Przygotowanie : Jajka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, tak by go rozetrzeć Teraz dodajemy mąkę połączoną z proszkiem - mieszamy dokładnie Wlewamy stopniowo śmietanę i ucieramy do momentu połączenia składników Ciasto przelewamy do foremki o średnicy 21 cm, na cieście układamy drobno pokrojone truskawki
Proste Potrawyrodzaju placuszki – najczęściej na ulicach można spotkać kokosowe z wiórkami kokosowymi w środku, ale widziałam tez warianty dyniowe, sezamowe, a nawet…fasolowe. Bardzo smaczne jest również coś na kształt naszych klusek parowych z różnymi nadzieniami- vanilla custard, czarny sezam (słodkie), fasolowe, mięsne (słone). Ach! I jeszcze naleśniki roti-ciasto w ogóle niepodobne do naszego, ociekające tłuszczem. W środku zazwyczaj(...)skondensowanym mlekiem lub inną słodką polewą. Bomba kaloryczna. Ale jaka pyszna! No i lody, koniecznie trzeba wspomnieć o lodach. Największe wrażenie robią te podawane w łupinkach kokosów, z dodatkiem kokosowego miąższu i orzechów, dla chętnych również z polewą. Fajne są też tzw. „tajskie lody” spotykane również w Polsce-masę lodową z dodatkami wylewa się na lodową płytę, rozprowadza cienką warstwę
Zawsze głodna!Jedzenie nie tylko powinno wspaniale smakować, ale także stanowić przykład malarskiej wręcz kompozycji. Dotyczy to także wypieków. Ciast, które można potraktować jako płaszczyzny do tworzenia fantazyjnych obrazów. Ciasteczek przypominających niejednokrotnie dekoracyjne miniaturki, które aż szkoda zjeść, bo tak są ładne. W okresie zbliżającej się Wielkanocy szukamy takich ślicznych wypieków, które nie tylko rozpłyną się w ustach, ale też pokolorują(...)łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Dodatkowo: wiórki kokosowe czy płatki migdałowe pół tabliczki białej czekolady (ścieramy na tarce o średnich oczkach) Wykonanie: Mieszamy widelcem jaja z olejem i mlekiem. Następnie dodajemy wszystkie składniki suche, ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę i orzechy, mieszamy. Ciasto rozdzielamy łyżką do foremek na muffinki
KulinarneImpresje.plnamoczonego we wrzątku i zmielonego 2x) 50 g mielonego cukru kokosowego 50 g mielonego erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g migdałów 30 g płatków migdałów 30 g żurawiny suszonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka olejku migdałowego (może być aromat do ciast) Orkisz namaczamy na noc. Po tym czasie wodę zlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy
Kucharzycaolej kokosowy ( olej lub masło wcześniej lekko rozpuścić i odmierzyć łyżką). Składniki mokre przelać do suchych i energicznymi ruchami za pomocą rózgi zmieszać je ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury(...)olej kokosowy ( olej lub masło wcześniej lekko rozpuścić i odmierzyć łyżką). Składniki mokre przelać do suchych i energicznymi ruchami za pomocą rózgi zmieszać je ze sobą. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodać więcej mleka. Na koniec dodać starte na drobnych oczkach jabłko. Blachę do pieczenia muffinek wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć niepełną łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę konfitury
Calzonella.com