Bardzo prosta, bardzo smaczna, taka zwykła, ale dobra babka jogurtowa. Polana białą czekoladą (u nas kokosową) to poezja. Pieczcie ją długo! Nikt z nas nie chce zakalca :) Składniki na klasyczną keksówkę: 400 g mąki (u nas orkiszowa typ 750) 4 jajka 150 g jogurtu naturalnego 80 ml oleju rzepakowego 130 g erytrolu / ksylitolu /cukru 1 łyżeczka proszku(...)Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z ksylitolem/erytrolem/cukrem. Dodajemy jogurt i olej. Następnie dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia, ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie do ciasta dodajemy ubite białka. Przekładamy do formy silikonowej lub do metalowej wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika. Nagrzewamy go końcowo do 190 stopni i pieczemy babkę przez
Czarnawisienkajest bardzo wilgotne i o to mi chodziło. Pyszne dodatki fajnie uzupełniają całość. Ciasto nie zawiera dodatku cukru i świetnie nadaje się nawet na śniadanie —>KLIK :) 50 g mąki jaglanej 50 g bezglutenowej mąki owsianej 20 g skrobii z tapioki 30 g mąki kokosowej łyżeczka sody 80 g miękkiego masła 3 dojrzałe banany (lub 2 banany i łyżka(...)cynamonem i sodą. Gdy masa będzie gładka dodajemy czekoladę i żurawinę. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy orzechy lekko wgniatając je w ciasto. Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Bezglutenowy chlebek bananowy z żurawiną i czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogjaglane, napój roślinny, ksylitol, silken tofu, ksylitol -ulubione owoce -kilka kostek gorzkiej czekolady Napój kokosowy, wodę i olej umieścić w garnuszku i zagotować. Mąki wymieszać, wsypać do gotującej się mieszanki i szybko wymieszać tworząc kluskę, którą nadal na małym ogniu rozcierać łyżką ok 1 minutę. Ciasto wyłożyć płasko do jakiegoś naczynia i umieścić w lodówce aby się schłodziło
Candy Pandasłyżki mąki olej do pieczenia ( ja dałam kokosowy) Białka ubijamy z solą i wyłączamy mikser. Wsypujemy po trochu mąkę i proszek z sodą, mieszamy ręcznie. Jeżeli dajemy całe jajka to po ubiciu białek dajemy żółtka i teraz wyłączamy mikser i postępujemy j/w. Jeżeli chcemy placuszki na słodko to do ciasta wsypujemy 1 opakowanie cukru wanilinowego i 1 łyżeczkę cukru
harrisaSkładniki na ciasto: 2 jajka 200 g drobnego cukru lub cukru pudru 150 ml oleju 200 g drobno startej marchewki 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich lub pekan 75 g drobno pokrojonego ananasa 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Składniki na polewę: 125 serka kremowego(...)dodać cukier i dalej ubijać aż masa będzie gładka i puszysta. Ciągle ubijając na wysokich obrotach dolewać ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Dodać marchewkę (odciśniętą z soku), ananasa, orzechy, wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. W osobnej misce przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cynamon, sodę, i sól. Wszystko wymieszać i przesypać do miski z marchewką. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez
CityTaste - Przepisywydrylowanych śliwek lub wiśni kruszonka 1 żółtko 15 dag wiórek kokosowych 10 dag masła roślinnego 15 dag cukru Wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka, olej, śmietanę miksujemy. Do zmiksowanej masy dodajemy mąkę. Miksujemy jeszcze przez kilka minut na koniec dodajemy ocet. Połowę ciasta wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy owoce, wylewamy pozostałe
kgwjanczewoblogu znajdziecie przepis na tartę oraz markizy na bazie ciasta twarogowego. ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI Czas przygotowania 15-20 minut Z podanych składników wychodzą dwie małe pizze 120g twarogu półtłustego Jajko 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zamienić na owsianą, gryczaną, pszenną) 10g mąki kokosowej (można pominąć i dodać więcej mąki pełnoziarnistej) 10g otrębów grycznych 5g zmielonego siemienia(...)jajkiem dokładnie rozgnieść widelcem Dodać mąki, siemię, otręby, przyprawy i połączyć wszystkie składniki, wyrobić na zwartą masę Masa jest dość klejąca, więc żeby ułatwić sobie uformowanie spodu zrobić z ciasta kulkę, położyć na papierze do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru i rozwałkować na pożądaną grubość Rozwałkowany spód przełożyć na patelnię Smażyć bez tłuszczu pod przykryciem aż spód się zarumieni Odwrócić
HealthyCreationsnajsmaczniejszych śliwek jakie w życiu jadłam. Składniki Czas przygotowania: 60 min Wierzch 1 kg śliwek węgierek 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto 150 g mąki pszennej razowej 100 g mielonych migdałów lub orzechów 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka kardamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 100 g masła w temperaturze(...)masła 1/4 szklanki mąki 2 łyżki cukru 3/4 szklanki wiórków kokosowych Przygotowanie: 1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę o średnicy ok 23 cm wykładamy papierem do pieczenia 2. Śliwki przekrawamy na pół i pozbywamy pestek, zasypujemy brązowym cukrem i cynamonem 3. Wszystkie suche składniki ciasta przesypujemy do miski 4. W mikserze kielichowym blendujemy masło i miód, jeśli nie posiadamy
Słodki Kompromiszbitą strukturę, wyrazisty smak, ale jednocześnie jest wilgotne. Pyszne, dietetyczne ciasto z powidłami. Czekoladowe brownie – składniki domowe powidła śliwkowe – około 1,5 szklanki pół szklanki posiekanej drobno gorzkiej czekolady cukier trzcinowy – 3/4 szklanki mleko roślinne – dałam sojowe – 1/4 szklanki 0,5 szklanki oleju kokosowego w postaci płynnej olejek waniliowy lub prawdziwa wanilia mąka pszenna RAZOWA(...)kostkę. Wrzucamy ją do miski razem z innymi składnikami i wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy masę do foremki – mała blaszka lub tortownica – a na wierzchu układamy ciasno borówki. Ciasto umieszczamy w piekarniku na 45 minut. Po tym czasie będzie gotowe do jedzenia ale.. proponuję poczekać, aż wystygnie smacznego! Artykuł Czekoladowe brownie dietetyczne z powidłami pochodzi z serwisu
Matylda GotujeKawa zbożowa INKA już gościła u mnie na blogu, ale była dodatkiem do ciasta i raz stanowiła bazę do zdrowej owsianki. Dzisiaj prezentuję wam koktajl z Inką właśnie w roli głównej. Przeważnie napój ten kojarzony jest z bezkofeinowym zamiennikiem zwykłej kawy. Ja powiem wam że spodziewając się dziecka zrezygnowałam całkowicie z "małej czarnej" na rzecz kawy zbożowej właśnie. Dzisiaj Inka(...)mnie obowiązkowo pojawia się szczególnie późnym popołudniem lub w weekendowe poranki. Ja w ramach eksperymentu Inkę zestawiłam z mlekiem kokosowym, musem z malin oraz konfiturą pomarańczową z imbirem i goździkami i nutką wody z jaśminu . Efekt niecodzienne doznanie dla kubków smakowych. Wszystkie smaki doskonale ze sobą kontrastują i dobrze ze sobą współgrają. Koniecznie musicie spróbować, bo warto. Połączenie rozgrzewające
vaniliowoczekoladowabędą borówki. A jagody kojarzą mi się również z tymi owocami, tyle że z rosnącymi w lasach... ;) W każdym razie ciasto wyjdzie pyszne z każdym rodzajem świeżych owoców, można uzyć dowolnych ulubionych lub wymieszać kilka rodzai. Ciasto robi się bardzo szybko, jest lekkie, puszyste i nie zawiera dużo kalorii. Robiłam je dość małej formie, więc jeśli mamy większą wtedy(...)przesiać mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać. Jajka umieść w dużej misce i ubijać z ksylitolem na jasną i puszystą masę (ok 2-3minuty). Ciągle miksując powoli wlewać olej. Następnie wlać mleko oraz mieszankę z mąką. Całość zmiksować na najniższych obrotach miksera lub wymieszć ciasto łyżką (tylko do połączenia składników). Ciasto przelać do formy
Healthy food explorersłodkie oraz co najważniejsze proste i szybkie w wykonaniu. Ciasto marchewkowe można przedstawić w wielu różnych wariacjach, jednak ja przedstawię klasyczną formę tego deseru. Składniki: 300 g drobno startej marchewki 4 jajka ¾ szklanki drobnego cukru (najlepiej brązowy) 200 ml oleju roślinnego ok. 250 g bakalii (orzechy laskowe, orzechy włoskie, wiórki kokosowe, rodzynki) 2,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki sody
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneKruszonka 75 g masła 75 g cukru 25 g wiórków kokosowych 125 g mąki pszennej Ze wszystkich składników zagnieść kruszonkę. Śmietanę pogrzać w małym garnku (ma być ciepła, absolutnie nie można doprowadzić jej do wrzenia!). Mąkę przesiać do miski i dokładnie wymieszać z drożdżami. Dodać pozostałe składniki na ciasto oraz podgrzaną śmietanę, wyrobić ciasto (mikserem ok. 5 minut, ręcznie dłużej
Słodkie inspiracjewiórki. Mam taką w domu do dzisiaj:) Jednak migdały, w siermiężnych latach osiemdziesiątych występowały u mnie w domu tylko w całości (i to tylko od święta) jako dekoracja ciast i mazurków. Ułożone najczęściej na tle ciemnej polewy. Migdały za mojego dzieciństwa były wręcz ekskluzywne i chyba nie odważyłabym się ich wtedy tak po prostu zmielić;) Tak jak pomarańcze - były tylko(...)coś wyjątkowo pysznego! Polecam! A oto co jeszcze przygotowałam: Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym placek czeski Tarta bakewell na podstawie przepisu z smitten kitchen okrągła forma do tart 25 cm kruche ciasto: 150 g mąki krupczatki 100 g zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko (białko zachowujemy
Posadzone i zjedzoneMiejsce jest całkiem przytulne i ciekawie zaaranżowane w dość nietypowym budynku. Na stronie lokalu znajdziecie dokładne menu. Mieliśmy okazję jeść tam zupę dnia z marchewki i mango na mleczku kokosowym z czarnym sezamem i orzechami nerkowca - porcja była bardzo duża, zupa była pyszna i sycąca. Za drugim razem wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta dań do wypróbowania :) Najadacze(...)niewielki, ale za to całkiem przytulny. Jako Bananowe Pole musieliśmy spróbować bananów w cieście z mąki cieciorkowej - słodki i smaczny deser. Innym razem wybraliśmy opcję słoną w postaci zestawu Thali XXL, gdzie znajdowały się takie rzeczy jak: r yż, sabdżi, tofu w curry na mleku kokosowym, pakora, pappadam (chipsy z mąki cieciorkowej), pomidory, słodko-pikantny chutnej owocowy - jedne przypadły
Bananowe Pole