ciasto kokosowe - 13967 przepisów (strona:489/932)

Ciasto wiśniowo orzechowe 138

Składniki: 6 jajek  1 1/2 szklanki cukru 400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 słoiczki wiśni  w syropie (drylowanych) 2 budynie śmietankowe 400 g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1 łyżki żelatyny  2 łyżki przegotowanej wody  Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem(...)sztywną pianę nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym

kgwjanczewo
Ciasteczka daktylowo-gryczane 203

łyżeczka proszku do pieczenie szczypta solo 100 g miękkiego masła kokosowego 1 rozgnieciony banan pół szklanki cukru 3/4 szklanki gryczanych płatków szklanka grubo siekanych daktyli Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać do miski, dodać miękkie masło i zmiksować- powstanie konsystencja bułki tartej. Dodać banana, cukier i sól. Ponownie zmiksować- ciasto będzie bardzo gęste. Dołożyć daktyle, wymieszać łyżką. Ciastka wykładać na blachę

greenscarf
Makowiec japoński bezglutenowy 179

Makowiec japoński bez pszenicy, bez glutenu i laktozy. Wydanie specjalne tego popularnego ciasta zagościło na moim świątecznym stole w ostatnie Boże Narodzenie. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM: 20 dag suchego mielonego maku 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego 12 dag miękkiego masła 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy(...)mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, a wysmarować i oprószyć tylko boki. Mak zalać w rondelku kokosowym mlekiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować). Odstawić do wystudzenia. Orzechy laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce

Kuchenne zapiski Edyty
Chlebek bananowy 153

lodów bezglutenowych. :) Ciasto piekę w formie silikonowej Sockerkaka z Ikei. Ciasto: 4 banany 2 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pół szklanki cukru (mniej jeśli banany są bardzo słodkie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 6 łyżek oleju (ja użyłam kokosowego, może być także roztopione masło) 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego W jednej misce rozgniatamy

Cooking Monster
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 62

zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 300 g mąki orkiszowej 1/2 kostki drożdży (moja kostka drożdzy to 42 g więc biorę ok 20 g) 100 – 150 ml mleka roślinnego (kokosowe z alpro) i jeszcze trochę do rozczynu drożdżowego 2 garście mieszanki rodzynek i żurawiny namoczonej w rumie(...)skórkę kandyzowaną po czym całość mieszamy. Dodajemy stopione masło (ma być ciepłe), żółtko oraz rozczyn po czym wyrabiamy i odstawiamy na 20-30 minut w ciepłe miejsce (pod przykryciem). Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy (wcześniej odgazowujemy) – na jednym końcu ciasta umieszczamy wałek marcepanu. Ciasto zawijamy w rulon i umieszczamy w formie do pieczenia (ja użyłam taką do babki

Szybko Tanio Smacznie
Trociniak przekładany 336

Tradycyjne znane ciasto trociniak w nieco innej wersji ze względu na moje upodobanie do ciast warstwowych :) Dzięki drugiej warstwie biszkoptu ciasto nie jest aż tak słodkie. A ciachem tym częstuję Was z okazji 1 rocznicy założenia bloga :) Dziękuję, że jesteście ze mną, testujecie przepisy i piszecie komentarze :) Mam nadzieję, że zostaniecie na dłużej :) Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1,5 szklanki(...)galaretki agrestowe 2-3 jabłka   Posypka: 100 g wiórek kokosowych 1 łyżka masła 1 łyżka cukru Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Ciasto wylewamy do blaszki o wymiarach 22 x 37 cm wyłożonej

Na Ciasteczkowych Papierach
Zdrowy deser owocowy i maślane placuszki + recenzja blendera Silvercrest 253

szybki . Dzięki niemu nie muszę już czekać, aż młodsze dziecko się obudzi (lub tak jak to zazwyczaj bywało, gdy syn spał używać łyżki i siły rąk podczas robienia ciasta). Blender jest dostępny w różnej kolorystyce (3 do wyboru). Mój jest zielony, co bardzo podoba się córeczce. Mi podobają się zabezpieczenia np. nie ma obawy, że podczas blendowania pokrywka nam się(...)wbijamy całe jajko, dodajemy cukier, mąkę i sodę. Całość dokładnie miksujemy przy użyciu blendera. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Placuszki smażymy na małym ogniu na złoto z obu stron (jak zaczynają pojawiać się pęcherzyki przekręcamy placki na drugą stronę). Jedna łyżka ciasta = 1 placuszek. Placuszki podajemy np. oprószone delikatnie cukrem pudrem z połówkami truskawek. Smacznego

Słodkie okruszki
Bułeczki pełnoziarniste bez drożdży 71

cukru kokosowego 60 g. miodu 2-3 łyżki jasnego sezamu garść prażonych i posiekanych orzeszków ziemnych 2 garści pestek dyni Sezam, pestki dyni oraz orzeszki połącz w miseczce. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Do mąki dodaj cukier kokosowy i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj jogurt, jajko rozbełtane z żółtkiem i miód. Dokładnie wymieszaj. Nabieraj po 1 dużej łyżce ciasta (może

Delicious Place
Miękkie owsiane ciasteczka z czekoladą 102

łyżeczki cynamonu 100g gorzkiej czekolady Banany obrać i rozgnieść widelcem, wymieszać z jajkiem, cukrem i roztopionym masłem kokosowym. Płatki owsiane zmielić w młynku do kawy, wsypać do masy bananowej. Dodać mąkę, sodę, cynamon, wymieszać. Czekoladę posiekać, wsypać do ciasta, wymieszać. Ciasto powinno będzie klejące, miękkie. Blachę wyłożyć papierem. Za pomocą łyżki do lodów (lub zwykłej łyżki) nabierać ciasto i wykładać

Obiad gotowy
ZDROWE "PĄCZKI" WEGAŃSKIE Z PIEKARNIKA 145

szklanki cukru kokosowego, 9 g suchych drożdży, Dodatkowo: 15 łyżeczek konfitury (u mnie truskawkowa), 8 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy. Wykonanie : Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy "mleko" podgrzane do temperatury 40 stopni i olej (100ml). Zagniatamy ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 h lub dłużej. Następnie rozwałkowujemy ciasto między arkuszami papieru do pieczenia na grubość

Jeść, by żyć w zdrowiu
MUFFINKI Z CZEKOLADĄ I RODZYNKAMI 100

cukru 1 jajko  1/4 szkl. oleju 150 ml jogurtu naturalnego 3 łyżki czekoladowych kropelek, 3 łyżki wiórek kokosowych,  3 łyżki rodzynek WYKONANIE   W 1 misce łączymy suche składniki. W 2 mokre. Do płynnych składników dodajemy suche i mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek do wysokości 3/4 i pieczemy w 180 stopniach

słodki bratek
Szybkie ciasteczka z tahini 127

przesiej mąkę owsianą, następnie dodaj proszek do pieczenia, ksylitol oraz płatki kokosowe (możesz zamiast nich użyć po prostu wiórków kokosowych). Następnie do mąki dodaj tahini oraz kila kropel olejku migdałowego. Składniki dokładnie wymieszaj, aby dobrze się połączyły i powstało zwarte ciasto. Z ciasta uformuj kulkę wielkości orzecha włoskiego. Podobnie postępuj z pozostałym ciastem. Potem każdą z nich rozpłaszcz, otocz

365 dni dookoła kuchni
Ciasto kawowe z daktylami 146

Bardzo słodkie i pyszne ciasto o smaku kawy i daktyli. Idealne do popołudniowej herbaty. Składniki: 2 jaja 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki kawy zbożowej np. "O Poranku" 2 łyżka sproszkowanych daktyli szczypta proszku do piecznia aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem lub ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki. Całość dokładnie miksujemy

Truskawkowa Fiesta
Mój lutowy Health Box + propozycje przepisów 115

ksylitol zaczął gościć w mojej kuchni od bardzo dawna i stale go stosuję, często na zmianę z cukrem kokosowym.  Używa się go w taki sam sposób, co zwykłego cukru, który w dużym stopniu ograniczyłam, choć często dodaję jedynie do ciast.  Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować. Zalety:   - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym

Di gotuje
EGZOTYCZNY SERNIK Z MANGO I MLEKIEM KOKOSOWYM 129

Długo szukałam przepisu na idealny sernik. No i znalazłam! Tropikalny sernik z mlekiem kokosowym i musem z mango. I wiecie co? Zakochałam się! To jest mój

Słodki Zakątek

Proponowane wyszukiwania