kokosowej 200 g truskawek kruszonka: 100 g masła 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl wiórków kokosowych 1/2 szkl cukru trzcinowego blaszka 24x24 cm Przygotowanie: Do dużej miski wkładamy po kolei: rozkruszone drożdże, cukier, mleko, olej, roztrzepane jajka i obie mąki. Przykrywamy miskę i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 2 godziny. W tym czasie myjemy truskawki i usuwamy z nich
słodkie i nie tylko historie kulinarneżółtko łyżeczka proszku do pieczenia Do zdobienia: biała czekolada lub biały lukier wiórki kokosowe czerwona posypka lub czerwona galaretka w proszku żelki na pomponik do czapki małe, drobne cukierki na oczy i nos Reszta podpowie Wam fantazja:) Z podanych składników szybko zagnieść ciasto , podsypać mąką, rozwałkować na 2-3 mm i wyciąć dowolnej wielkości kółeczka. Piec
Apetyczna babeczkaprawdzie dodawałam już na stronie przepis na naleśniki ale tym razem są to naleśniki nie "byle jakie" :) Za sprawą ciemnego kakao nabrały ciekawego koloru i aromatu ! Ciasto bazowe mogą wykonać również osoby na diecie wegańskiej, wystarczy nadzienie zastąpić np. dżemem ( najlepiej własnej roboty ! ). Jako dodatek podałam propozycję szybkiego twarożku z bananem, który wspaniale łączy się z kakaowym smakiem naleśników(...)szklanki mleka ( ja dałam roślinne orzechowe) 1/2 szkl. wody szczypta soli 1 łyżka oleju ( może być kokosowy, rzepakowy itp. ) 1 łyżka ciemnego kakao NADZIENIE : 1 kostka chudego twarogu 1 bardzo dojrzały banan 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka miodu PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę o konsystencji śmietany ( nie może być za gęste, bo naleśniki wyjdą grube
Marcepanowa kuchniaRumcajsa znów zapachniało Indiami, ale tym razem bez dodatku curry. Słodki przysmak kokosowy, szybki do zrobienia, idealny na wypadek gości zapowiadających się później niż powinni. Składniki: 200g wiórków kokosowych 200ml mleka skondensowanego słodzonego 75g masła (opcjonalnie barwnik spożywczy) Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mleko skondensowane i kokosa. Mieszamy dokładnie (przy okazji dodając ewentualny barwnik) i trzymamy na małym(...)lodówki na przynajmniej 1 godzinę. Dzielimy na kawałki i podajemy z lodami, bitą śmietaną lub polewą czekoladową. Dobrze też sprawdza się jako samodzielny deser, albo nietypowy spód do ciasta
Gotuj z Rumcajsemfasola nie jest w ogóle wyczuwalna. Ciasto można upiec w dowolnej foremce. Foremka o średnicy 20 cm: 2 puszki białej fasoli (po 240 g każda) 6 jajek 0,5 łyżeczki esencji waniliowej Sok oraz skórka otarta z 1 cytryny 0,5 szklanki mąki kukurydzianej 0,5 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kokosowej 5 łyżek ksylitolu 2 łyżeczki proszku(...)wypłukana. Do miski wsypujemy mąkę kukurydzianą, ryżową i kokosową. Dodajemy proszek do pieczenia, olej kokosowy i esencję waniliową. Wlewamy sok z cytryny i skórkę. Na końcu wsypujemy fasolę oraz wbijamy jajka. Całość dokładnie blendujemy blenderem przez kilka minut. Masa musi być bardzo gładka i jednolita. Ciasto przelewamy do silikonowej foremki. Pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku (funkcja góra-dół
VioletoweKucharzeniewiórek kokosowych Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowanie spodu. Mąkę przesiać. Dodać proszek do pieczenie, wiórki kokosowe i cukier. Wszystko wymieszać. Suche składniki wysypać na blat lub stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę. Wetrzeć masło w mąkę. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto przełożyć do woreczka i wsadzić na zamrażalki na 15 minut. Blachę o średnicy(...)Ciasto ma być lekko podpieczone. Przygotować masę serową. Czekoladę drobno posiekać. Do miski wlać mleko skondensowane. Dodać resztę składników, zmiksować (tylko do połączenia się składników). Na podpieczony spód przelać masę serową. Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą. Przed upływem 60 minut przygotować piankę kokosową
Mania Gotowaniapołączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu ekspresowe pierniczki, dlaczego oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki(...)było większych kawałków. 2. Wysypujemy na blat mąkę i wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. 3. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem. 4. Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek
zdrowo i aktywniepołączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu ekspresowe pierniczki, dlaczego oprószyłam je delikatnie cukrem pudrem (zmielonym słodzikiem) i polałam rozpuszczona gorzką czekoladą. Do wykonania pysznych pierniczków użyłam MĄKI SZYMANOWSKIEJ od POLSKIE MŁYNY . Jest to rodzaj uniwersalny i sprawdza się w wielu przepisach, czy to ciasta różnego rodzaju, czy mniejsze wypieki(...)było większych kawałków. 2. Wysypujemy na blat mąkę i wiórki kokosowe, dodajemy proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika. 3. Mleko mieszamy z jajkiem i olejem. 4. Na suche składniki wykładamy zblendowane owoce i na koniec dodajemy mokre składniki (porcjami, nie wylewamy od razu wszystkiego). Wyrabiamy ciasto i dzielimy na dwie części. 5. Każdą część rozwałkowujemy na placek
Zdrowie i pysznie na talerzuzagęszczaczy, może nawet także śmietany kokosowej ...? Muszę spróbować i dam znać co z tego wyjdzie! Keto kluski leniwe 🌾 Błonnik bambusowy Określany także mianem mąki bambusowej. Substancja wiążąca wszystkie składniki w całość oraz zwiększająca zawartość błonnika w produkcie końcowym. 🎈 Guma guar Towarzyszka błonnika bambusowego i kolejny zagęstnik, który pozwala uzyskać prawidłową konsystencję ciasta. Wydaje mi się (ale nie próbowałam(...)masło klarowane (do podsmażenia) Sos 100 g śmietana (kwaśna lub kokosowa) 2 łyżki erytrytol w pudrze ¼ łyżeczki cynamon 0,5 łyżeczki ekstrakt z wanilii borówki (lub inne owoce do dekoracji) Kluski leniwe Jajko wymieszać z twarogiem na gładką masę. 1 Dodać suche składniki i wyrobić elastyczne ciasto. Podzielić je na 4 części, z każdej uformować rulon, spłaszczyć go i kroić
Modern Cave Girlobciążenie zdjąć i piec kolejne 15 min bez obciążenia, do złotego koloru. Ciasto wyjąć, wystudzić na kratce. Truskawkowy budyń: 0,5 kg truskawek, opłukanych i odszypułkowanych 500 ml mleka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła lub oleju kokosowego Do wysokiego naczynia odlać pół szklanki mleka (z tych 500 ml), dodać mąki, zblendować(...)cukru pudru 10-15 bezików kilka truskawek do dekoracji Śmietanę przelać do misy miksera, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Śmietanę wyłożyć na zimny budyń, wyrównać, posypać bezami. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego! Tarta Truskawkowa Chmurka Tarta Truskawkowa Chmurka listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Spód: 200 g mąki pszennej 100 gr zimnego masła 2 łyżki cukru
moj przepis naprzepisu z bloga Candy Company a pieczone w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie. Ciasto 7 g drożdży instant lub 25 g świeżych 120 ml mleka 3,2 % 500 g mąki (+ dodatkowe 50 g jeśli będzie potrzeba) 50 g cukru kokosowego (można zastąpić brązowym, ok. 1/4 szkl.) [ u mnie cukier brązowy] 2 jajka 170 g pure z banana(...)średniego banana) 100 g rozpuszczonego masła Nadzienie 2-3 jabłka szara reneta (ok. 550 g) 2 łyżki masła [ dałam olej kokosowy] 2 łyżki cukru kokosowego (można zastąpić brązowym) [ dałam zwykły cukier] szczypta cynamonu ok. 80 g orzechów włoskich Lukier 2 łyżki rozpuszczonego masła 2-3 łyżki mleka ok. 200 g cukru pudru (można użyć zmielonego cukru trzcinowego) Mleko
Moje domowe kucharzenietego typu ciast ) i mój krem :) Rodzaj dżemu i smak galaretki też różni się w poszczególnych przepisach, u mnie jest to domowy dżem z czarnej porzeczki i galaretka wiśniowa. Ciasto zwykłe, bez fajerwerków jeśli chodzi o doznania smakowe ( moim zdaniem ) ale posmakuje raczej większości, szczególnie dzieciom :) W ogóle jeśli chodzi o najmłodszych, to myślę, że za sam wygląd je polubią(...)szklaneczką wyciąć otworki. U mnie wyszły 24 otworki - przy krótszym boku ciasta zmieścił się rząd z 4 otworków, natomiast przy dłuższym boku z 6, co dało razem 24 otworki :) Blat z wyciętymi otworkami położyć na kremie. Rozsmarować na nim resztę kremu, omijając otworki. Posypać wiórkami kokosowymi. Otworki wypełnić lekko tężejącą galaretką ( najlepiej żeby w momencie wypełniania otworków była
Opowieści z piekarnikaosób o mocnych nerwach. To teraz czas na kawkę i ciasto! A później na ćwiczenia :) Składniki: 200 g mąki owsianej 2 jajka 170 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki ok. 200 g suszonych moreli ok. 50 g wiórków kokosowych 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka świeżo(...)olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę,wiórki kokosowe, imbir i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę owsianą, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy pokrojone n małe kawałki morele i łączymy z ciastem. Przekładamy do formy keksowej o długości
bistro mamałyżeczka miodu 1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego , może być też kokosowy ) * Chleb można posypać ulubionymi ziarnami , ja swój posmarowałam odrobiną oleju . W dużej misce lub mikserze umieścić wodę , miód , sól i cały zaczyn , następnie wymieszać. Dodajemy resztę składników i miksujemy na wysokich obrotach , aż ciasto stanie się jednolite , a konsystencją będzie przypominało gęstą śmietanę ( w razie potrzeby dolać
Marcepanowa kuchniadokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę studzimy, ścinamy górę. KREM: Mleko łączymy z mąką ziemniaczaną i pszenną. Mleko kokosowe wlewamy do garnka.Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Gdy kokosowe będzie gorące, dodajemy
Ostra na Słodkoposiekanych2 garści daktyli, pokrojonych na kawałki Przygotowanie:Wszystkie suche składniki dokładnie mieszamy, następnie wlewamy powoli mleko i wyrabiamy ciasto. Powinno być gęste, spójne i trochę klejące. Ciasto odstawiamy na 10 minut, aż wchłonie dobrze płyn, a następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie spłaszczamy, formując ciastka. Pieczemy przez 30 minut w 180°C, obracając(...)ryżu zmiksowanego na gładko z wodą, a następnie przecedzonego przez gazę lub gęste sito. Z 1 szklanki suchego ryżu uzyskuję około 1.5 l gęstego (jak tradycyjne mleko skondensowane lub kokosowe) napoju. Jeśli korzystamy z kupnego (rzadszego) mleka ryżowego, to wlejmy go trochę mniej
Food Square