każdą okazję". I to był strzał w dziesiątkę. Ta owsianka jest po prostu rewelacyjna! Smakuje jak ciasto owsiane, więc jak najbardziej można ją zrobić jako propozycję na deser. Do przepisu Ani wprowadziłam kilka modyfikacji zamieniając biały cukier na zdrowszy ksylitol. Z braku wiórek kokosowych dałam płatki kokosowe i to był dobry pomysł, gdyż są większe i bardziej wyczuwalne. Przypieczony kokos
Moja Galeria Smakuprzez dłuższy okres czasu. Warto zrobić takie na wycieczkę – nie musimy go przechowywać w lodówce. Pełnoziarniste ciasto marchewkowe z daktylami: 3 szklanki startej marchewki (na drobnych lub średnich oczkach) 6 dużych jajek w temp. pokojowej 1 szkanka ksylitolu (lub cukru kokosowego) 1 szklanka oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 1,5 łyżeczki(...)łyżeczka sody 1 szklanka drobno posiekanych daktyli Polewa: 80 g gorzkiej czekolady 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka syropu z agawy, daktylowego lub miodu bakalie do ozdoby np. wiórki kokosowe, posiekane orzechy Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych lub średnich oczkach (najlepiej zrobić to w blenderze z nakładką do tarcia warzyw, będzie to błyskawiczne). Daktyle drobno siekamy (ja robię
Poezja smakupieczenia 2 łyżeczki musli ½ szklanki Cukier puder do posypki Wiórki kokosowe do formy Tłuszcz do formy Wykonanie: Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, buraczki i dobrze utrzeć. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać musli i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej foremki z kominem. Piec w temperaturze
Tradycyjna Kuchniafajnie wygląda, to jeszcze smakuje bajecznie ;) Przepis pochodzi ze strony Zjem to! Polecam!:) Blaszka 22x33cm. Składniki: Ciasto: 7 białek szczypta soli 150 g cukru 100g siekanych orzechów włoskich 100g siekanych orzechów laskowych (zamiast orzechów laskowych mogą być też włoskie) 100g wiórków kokosowych 100 g batonów Prince Polo o smaku orzechowym lub klasyczne ( 2 batony xxl) Dodatkowo: 2 opakowania czekoladowych(...)cukrem. Szklankę mleka mieszamy z żółtkami i mąką. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlewamy masę mączno-jajeczną i energicznie mieszamy, żeby nie było grudek. Odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto:Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier, ubijamy. Dodajemy orzechy, wiórki i batony starte na tarce o małych oczkach. Mieszamy delikatnie. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto
Czerwona PorzeczkaNowego Roku!!! 3/4 szklankia mąki 1 szklanka wiórek kokosowych (plus do posypania) 3/4 szklanki cukru 100g miękkiego masła 3-4 łyżki nutelli (lub rozpuszczona czekolada) budyń śmietankowy 2 łyżki śmietany czekolada do przystrojenia Po pierwsze ustawiłam piekarnik na grzanie (150st.). Następnie formę do pieczenia wyłożyłam folią. Teraz spód... Suche składniki ciasta połączyłam w misce. Dodałam rozpuszczone, letnie masło i zagniotłam(...)piekłam jeszcze 5-10min. do zarumienienia boków. Ciasto wystudziłam. Delikatnie wyjęłam z folii i przełożyłam do formy. Budyń ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wystudziłam. Dodałam do niego śmietanę i zmiksowałam na gładką masę. Na wystudzonym spodzie rozsmarowałam nutellę. Następnie przelałam budyń. Wyrównałam wierzch. Całość oprószyłam wiórkami kokosowymi i wstawiłam na 1h do lodówki
bastalenaposypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu 120 ml letniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy
W garach u Gosiposypane sezamem. Może nie wyszły idealnie ale polecam, bo są naprawdę smaczne Składniki ciasta: 500g mąki pszennej 4g drożdży instant 2 opakowania cukru ze skórką pomarańczową (po15g) 1 jajko 150 g masła szczypta soli 1 łyżka spirytusu 120 ml letniej wody Olej rzepakowy lub olej kokosowy do smażenia Dodatkowo: Oryginalnie przygotowuje się syrop na bazie wody z kwiatów pomarańczy
W garach u GosiProszek do pieczenia ½ łyżeczki Aromat pomarańczowy (kilka kropel) Tłuszcz do formy Wiórki kokosowe do formy Wykonanie biszkoptu: Białka jajek ubić na sztywno, dodając po łyżce cukru i po jednym żółtku. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i kilka kropel aromatu. Tortownicę posmarować tłuszczem, wysypać wiórkami i przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut. Składniki na masę
Tradycyjna Kuchniabazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam na stopiony olej kokosowy by było jeszcze zdrowiej. Polecam, przygotowanie błyskawiczne (ja piekłam moje w nocy, zajęło mi to chwilę) a świetnie się sprawdzą w podróży jako zdrowa przekąska.Składniki na 12 sztuk:- 270g mąki orkiszowej(...)białej (u mnie typ750)- 130g ksylitolu (lub cukru)- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego- 1/3 szklanki stopionego, letniego oleju kokosowego lub zwykłego oleju- 1/4 szklanki mleka owsianego (lub zwykłego)- szczypta soli- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia- 1-2 szczypty sody- 2 średnie jajka ("M")- owoce (u mnie maliny, po 2-3 na jedną muffinkę)Składniki kruszonki:- 35g mąki orkiszowej białej
Smaczne ZdrowePrzepis na proste i niewymagające dużego nakładu czasu ciasto, które jest idealne, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego. Prócz jabłek i rodzynek, które podaję w przepisie, można do niego dodać orzechy, wiórki kokosowe, kandyzowane owoce czy co tam sobie wymyślicie Składniki: 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 szklanki mąki szklanka oleju łyżeczka sody 2 jabłka(...)uzyskania jednolitej masy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ósemki, następnie na cienkie plasterki. Rodzynki sparzamy i studzimy, następnie obtaczamy w mące (nie opadną wtedy na dno ciasta). Jabłka i rodzynki dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką. Ciasto wlewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez
e-PrzepisyKulinarnePyszne połączenie sernika z makowcem, uwieńczone delikatną pianką! Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 4 żółtka jaja 1 margaryna 2 łyżki smalcu 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek proszku do pieczenia 3 łyżki wiórek kokosowych tłuszcz do formy Składniki na masę serową: 1 kg sera ½ szklanki oleju 1 szklanka mleka 2 szklanka cukru 1 budyń(...)cukru Wykonanie masy serowej: Ser zmielić dwa razy, następnie utrzeć z 1 szklanką cukru i jajami, dodać resztę składników, a na koniec wlać mleko i dokładnie wymieszać. Wykonanie ciasta: Margarynę posiekać z mąką, żółtkami, następnie połączyć z resztą składników i zarobić ciasto. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto i przenieść na wałku do przygotowanej formy. Na cieście rozłożyć
Tradycyjna Kuchniawierzch, a między nimi lekka pianka z malinami. Pyszne! Składniki: ciasto: 1 i 1/3 szklanki maki 2/3 szklanki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 200g masła 1 łyżka śmietany 18% 3 żółtka pianka: 6 białek 1 szklanka cukru 100ml oleju (z pestek winogron, kokosowego lub rzepakowego) 1 op. budyniu malinowego (na 500ml mleka, bez cukru
Obiad gotowyszklanki Wiórki kokosowe 100 g Masło 200 g Kokosowa posypka: Wiórki kokosowe 1 i 1/2 szklanki Masło łyżka Cukier 1/2 szklanki Dodatkowo: Woda 1/2 szklanki wody + łyżka soku z cytryny Dżem z czarnej porzeczki Przygotowanie: Przygotowanie kremu: Kajzerki namoczyć w 500 ml mleka i odstawić na ok. 15 minut. Po tym czasie rozdrobnić widelcem. Dodać wiórki kokosowe i całość wymieszać(...)składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 30 minut. lub do tzw. suchego patyczka. Przygotowanie posypki: Masło rozpuścić do patelni, dodać wiórki i cukier, smażyć na wolnym ogniu, aż posypka się zarumieni. Biszkopt przekroić na pół. Spód nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem, wyłożyć ok.2/3 kremu kokosowego. Przykryć drugim blatem
Kulinarne przygodybanany – 2 bardzo dojrzałe jajka – 3 sztuki mąka kokosowa – 2 łyżki miód – 2 łyżki cynamon – pół łyżeczki ekstrakt z wanilii – pół łyżeczki olej kokosowy do smażenia Rozgnieć banany i wymieszaj z jajkami, możesz użyć widelca, ale najprościej chyba wziąć ręczny blender. Dodaj wszystkie inne składniki, dobrze wymieszaj i odstaw na 5 minut. Formuj małe(...)naleśniki, ale można też zrobić dużo okrągłych naleśniczków, każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków kokosowych można na nim narysować oczy, nos i buzię. Naleśniki bananowe z mąką kokosową są także
PaleoSMAK