ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:32/191)

Kołacz serowo-ryżowy z owocami 196

cytrynowa dowolne owoce :banany, jasne i ciemne winogrona, maliny liście melisy Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywno, wsypując pod koniec miksowania cukier, dodajemy żółtka, chwilę mieszamy, następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i budyniem.Gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o śr 24 cm- samo dno. Pieczemy 20 minut w temp 170*c następnie studzimy . Masa

Wanilia i Kardamon
Ciasto podwójnie cytrynowe – cytrynowiec 207

wygląda. Można je zrobić w formie tortu cytrynowego lub w szybkiej wersji zamiast na biszkopcie składniki ułożyć na herbatnikach lub małych kupnych biszkopcikach. Masy idealnie się dopełniają i muszę przyznać, że masa budyniowa ugotowana na wodzie z dodatkiem soku z cytryny jest fantastyczna. Myślę, że z powodzeniem można ją używać do wielu ciast. Do tego ma o wiele delikatniejszą strukturę

sierotka maRysia w kuchni
Sernik odwrócony 187

Dlaczego? Bo nie jest za słodki, ma idealną konsystencję i w ogóle... ;-) SKŁADNIKI Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka 500 g mascarpone 1,5 szklanki cukru pudru 6 jajek 2 żółtka 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru aromat cytrynowy i pomarańczowy (po kilka kropli) Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

Czary - gary w kuchni
Murzynek z wiśniami i masą serową 413

ważne ,ze wychodzi smacznie i ciekawie . :) Składniki : forma 25x40 cm Ciasto: 1 kostka masła 1/2 szklanki mleka  1,5 szklanki cukru (330g) 4 łyżki kakao 5 jajek - oddzielnie białka i żółtka 2,5 szklanki mąki (420g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia. 2 łyżki dżemu wiśniowego. Masa serowa: pół kg sera białego zmielonego  (ew. serek taki wiaderkowy na sernik(...)łyżki cukru pudru 2 galaretki cytrynowe  Dodatkowo : Słoik dżemu wiśniowego lub wiśnie z kompotu bez pestek. Ja wykorzystałam dżem, w którym były całe owoce. Kilka łyżek wiśniówki do nasączenia ciasta. Wykonanie : Mleko , masło , cukier i kakao włożyć do garnka . Podgrzewać na małym ogniu, aż masło się rozpuści , a wszystkie składniki połączą. Z masy tej odlać ok 3/4 szklanki

Malinowa Kawiarenka
Piankowy sernik z dynią 167

herbaty. Ciasto podałam na talerzyku z serii  Jesień-Bogucice Do udekorowania użyłam niezawodnych jak zawsze produktów  Dr.Oetker Składniki: Ciasto kruche 15 dag mąki pszennej 10 dag masła 2 łyżki cukru 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1/2 kg mielonego twarogu 3/4 szklanki puree z pieczonej dyni 1/2 szklanki mleka w proszku 1/2 szklanki mleka(...)galaretka pomarańczowa Prymulki  Dr.Oetker Cytrynowa beza  Dr.Oetker Blask pereł  Dr.Oetker Sposób wykonania: Ciasto: Do mąki pszennej dodać cukier oraz żółtko i pocięte na kawałki zimne masło, wsypać proszek do pieczenia i zagnieść jednolite kruche ciasto, wylepić spód wyłożonej pergaminem tortownicy o wym 22 cm. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: Białka jaj ubić na sztywną pianę. W osobnej

Wanilia i Kardamon
Proste ciasto z bananami 466

naprawdę jest stara, zdążycie włożyć ciasto do piekarnika. Ha! Sprytne? Smak: niewytworny, ale bananowy, więc jeden z moich ulubionych. Polewa cytrynowa z serkiem załatwia resztę . Składniki na ciasto: 3 banany (ok 250g bez skórki) 2 łyżki soku z cytryny 3 duże jajka 140 g cukru trzcinowego 120 ml oleju rzepakowego 125 ml maślanki(...)Pieczemy od 35 – 40 min 175°C (bez termoobiegu) , lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy. Ostudzone ciasto z bananami dekorujemy polewą cytrynową z serkiem. Polewa cytrynowa: 135 g serka śmietankowego, np. ‘Milandia’, ‘Philadelphia’ 60 g miękkiego masła 2 łyżki soku z cytryny otarta skórka

Słodki Pomysł
Jagodzianki 457

Takich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u  Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym(...)rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło

Różne smaki w kuchni
Jagodzianki 133

Takich drożdżówek jak te, nie jadłam chyba jeszcze nigdy w życiu. Są mięciutkie, pulchniutkie i pyszne. Przepis podpatrzyłam u Wandy . Dodatek do ciasta drożdżowego parę łyżek serka , zmienia smak i przede wszystkim świeżość jagodzianek . Udało mi się schować ich kilka , aby na drugi dzień sprawdzić jak smakują ( oczywiście przykryłam je ściereczką ) . Czekała mnie miła niespodzianka. Otóż bułeczki niczym nie odbiegały(...)rozcieramy do czasu aż serek ładnie rozprowadzi się w mleku. W misce szykujemy jajko, żółtka , pozostały cukier i wszystko ubijamy. Masę jajeczną wlewamy do mąki , wsypujemy szczyptę soli , mleko z serkiem , wyrośnięty rozczyn i kilka kropel esencji cytrynowej. Wyrabiamy ciasto ( ja skorzystałam z robota kuchennego , który za mnie ubijał ciasto ok. 20 minut ) Po wyznaczonym czasie wlewamy rozpuszczone masło

Słodkości i nie tylko
Nigella i jej babka jogurtowa z najnowszej książki Nigellissima 415

sztywną pianę. Żółtka osobno ucieramy z cukrem i jogurtem na puszystą masę. Ucierając wlewamy olej, dodajemy cukier waniliowy i skórkę cytrynową. Łyżką mieszamy sypkie składniki (obie mąki) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy delikatnie ale dokładnie pianę z białek. Ciasto przelewamy do foremki z kominem (średnica 22-25 cm) i pieczemy w temperaturze 180st. C przez około

Z butelką mleczka w tle
Biszkopt z pianką 220

efektowne, na zbliżające się walentynki w sam raz. Składniki CIASTO: 6 jaj 13 dag mąki tortowej 50 g mąki ziemniaczanej Szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki soku z cytryny 10 dag cukru ½ łyżeczki czerwonego barwnika w żelu MASA: 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka malinowa 500 ml śmietanki 30% 1 śmietan fiks(...)pieczenia, zwalniając obroty miksera do minimum dodawać po łyżce mąki oraz barwnik w żelu. Tak przygotowane ciasto wylać do standardowej blaszki wyłożonej pergaminem i piec 30 minut w temp 160*c.Wystudzone przekroić wzdłuż dwa razy. PONCZ:  Składniki ponczu wymieszać ze sobą. MASA:  Galaretki rozpuścić osobno w szklance wody. Zostawić do lekkiego stężenia. Mleko skondensowane lekko spienić mikserem wlać

Wanilia i Kardamon
Tort zwijany ( rolada) 154

końcu wlewam ocet. Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180'C na 30 minut. Wyjmuję, kroję na dwa szerokie pasy i jeden zwijam na gorąco zaczynając od węższego końca. Tak samo szykuję drugi cienki biszkopt, tylko po wyjęciu już nie zwijam, lecz zostawiam do przestygnięcia. Masa: W połowie mleka gotuję(...)miksuję na jednolitą masę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta dolewam po łyżce wrzące mleko (1/4 szklanki), na końcu dodaję do masy sok z  cytryny. Tak samo przygotowuję drugą masę, na końcu dodając cukier waniliowy. Obie masy odstawiam do lodówki.  Zwinięty biszkopt rozwijam, smaruję cienką warstwą dżemu, a na to kładę warstwę kremu cytrynowego. Układam pasy ciasta jeden przy

Ciasteczkowy Potwór
Leśny mech 113

kontrastu. Przepis znaleziony na blogu o nazwie  Przyjemność z pieczenia . Ciasto: 450 g mrożonego szpinaku 3 jajka 1 1/3 szklanki cukru 1 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenie Masa: 330 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 1 szklanka wrzątku rodzynki m&m's w kolorze czerwonym

Ciasteczkowy Potwór
Kostka cytrynowa z kokosem 164

Przygotowanie Margarynę i miód włożyć do małego rondelka. Roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Do masy dodawać małymi porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i margarynę z miodem. Cytrynę wyszorować. Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do ciasta razem z aromatem cytrynowym. Formę wyłożyć papierem do pieczenia (robiłam w blaszce 22cm x 22cm). Piec ok. 40-50 minut

Zielona Kuchnia
Kolorowa babka 120

się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej dodajemy kisiel cytrynowy i mieszamy. Do trzeciej dodajemy suchy mak, mieszamy. Do czwartej dodajemy kisiel wiśniowy i mieszamy. Masy kolejno wykładamy do formy nasmarowanej masłem i oprószonej mąką (kolejność warstw dowolna

Smak mojej kuchni
Drożdżowe babeczki cytrynowe 205

foremki na babeczki). Drożdżowe babeczki cytrynowe Składniki: CIASTO 160g mąki pszennej 60ml mleka 40g masła 35g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży skórka otarta z cytryny 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta soli LUKIER 100g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej(...)umytej i wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć sok - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utartą masę z żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz 1-2 łyżki soku z cytryny (ja dałam 2 łyżki i babeczki są w smaku dość mocno cytrynowe), składniki wymieszać - ciasto wyrobić, dodając stopniowo roztopione masło, wyrabiać co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone

Smakołyki Bereniki