ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:34/191)

Makuszek z ananasem 2647

makowe z masą śmietanową i ananasem. Ciasto, które ucieszy podniebienie nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Warto je przygotować, bo wspaniale wygląda i smakuje. SKŁADNIKI: Biszkopt makowy: 8 białek, 1 szklanka cukru, 2 łyżeczki octu, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 6 łyżek suchego maku, Masa: 500 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej, 1 puszka ananasa, Dodatkowo: 1/2 słoiczka(...)Ciasto wykładam na dwie blaszki o wymiarach 24cm x 24cm, wyłożone papierem do pieczenia. Piekę dwa jednakowe placki każdy po około 25 minut w temperaturze 170 stopni.  2. Masa: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaję tężejącą galaretkę i razem miksuję. Następnie dodaję pokrojonego w kostkę ananasa. Mieszam. Masę wykładam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasto z kremem pomarańczowo-adwokatowym 151

kawałkiem ciasta :) Pyszny, maślany, lekko pomarańczowy biszkopt, masa pomarańczowa z solidną dawką ajerkoniaku i delikatna warstwa ubitej śmietanki Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g miękkiego masła(...)duże jajka 500 g mąki pszennej 225 g cukru 1 opakowanie cukru cytrynowego Delecta 225 ml soku pomarańczowego 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, dodawaj jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy maślano-jajecznej dodać sok i ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem

Domowa cukiernia Ewy
Orzechowiec z masą jabłkową 492

warto dla takiego efektu, który zaskoczy Ciebie i resztę rodziny! :) Składniki: *Ciasto: 350 g mąki  3 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny (250 g) 100 g cukru 2 jajka 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% *Masa jabłkowa: ok. 2 kg jabłek 2 galaretki, najlepiej pomarańczowa, brzoskwiniowa lub cytrynowa *Masa orzechowa:\ 250 g orzechów włoskich, trochę posiekanych 120 g cukru

Piekę, bo lubię
Ciasto smerfa 177

zostawiam przepis: Składniki na dużą  prostokątną blachę: ciasto: 200 g czekolady mlecznej 2 szklanki borówek mrożonych 300 g masła 4 łyżki kakao 300 g mąki pszennej 6 jajek 300 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa: 6 łyżek kaszy mannej 1 litr mleka 2 budynie waniliowe 2 galaretki cytrynowe  200 g borówek  Wykonanie: Czekoladę masło(...)sztywną pianę i delikatnie dodajemy ją do ciasta. Wszystko razem mieszamy i przelewamy do formy. Pieczemy około 40 minut w temp. 170 stopni.  Gdy ciasto się nam piecze możemy zrobić masę. Gotujemy budynie zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przed dodaniem budyniu do mleka wsypujemy kasze manna. Gotową masę studzimy i wykładamy na ciasto. Następnie wysypujemy na wierzch borówki

ciastkarnia na kruchym spodzie
Oponki wiedeńskie 1678

Fantazyjne oponki wiedeńskie nie tylko na tłusty czwartekOponki wiedeńskieSKŁADNIKI: CIASTOjajka -6 szt mąka -240 gsól-szczyptamasło-100 gmleko -0,5 lcukier -1 łyżeczkatłuszcz roślinny do smażeniaLUKIER3

Kuchnia Danusi
Pyszny, kremowy sernik Davida Lebovitza 150

średnicy 24 cm. Pamiętajcie, że używam szklanek o pojemności 200 ml ;)  Składniki na spód:  - 1,5 szklanki pokruszonych drobno herbatników digestive (150 gram ciastek) - 75 g masła Masa serowa:  - 1 kg twarogu na sernik w temp. pokojowej - 1 szkl. cukru - skórka starta z połowy cytryny (wcześniej dokładnie umytej i sparzonej) - 1/4 laski wanilii (ziarenka) - 4 duże jajka(...)stopni, bo piekarnik więcej nie przewiduje ;) 3. Ser miksujemy z cukrem do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy skórkę cytrynową i ziarenka wanilii, a następnie cały czas miksując po jednym jajku. Na koniec dodajemy mąkę i jogurt. Mieszamy krótko i wylewamy na podpieczony spód.  4. Pieczemy ciasto przez 11 minut. Po tym czasie, nie otwierając piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 100 stopni

Kraina Tysiąca Smaków
Sernik na jogurtach greckich z mango i melisą 134

Padały propozycje sernika, ciasta tureckiego ze szpinakiem, jakiegoś mokrego ciasta. W końcu stanęło na tym, że ma być niespodzianka. Postanowiłam wszystko połączyć i wyszło mokre ciasto na jogurtach, a zamiast szpinaku użyłam melisy cytrynowej, ale w zdecydowanie mniejszej ilości ;) Klasyczny sernik na jogurtach greckich piekłam na Wielkanoc. Dziś zrobiłam z dodatkami i ze spodem z biszkoptów. Składniki : 12 okrągłych biszkoptów(...)pokrojone mango. Wymieszać. Białka utrzeć na sztywną pianę. Pianę dodawać stopniowo do masy jogurtowej i dobrze mieszać. Przelać masę na biszkopty. Na wierzchu ułożyć liście melisy cytrynowej. Piec sernik ok. godziny w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. Delikatnie wyjąć ciasto z formy i odstawić do całkowitego ostygnięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
ORZECHOWIEC 190

pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika   Bakalie do ciasta: ok 100 g rodzynek cukinia konserwowa  tzw ananas z cukinii  ( ewent pokrojony ananas z puszki)   Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe ponadto orzechy włoskie grubo posiekane do posypania na wierzch oraz czekolada biała i mleczna Wykonanie:   Najpierw przygotować(...)sitku. Ubić najpierw białka,pod koniec dodać cukier,żółtka.Do jajecznej masy wlewać powoli olej,miksując na wolnych obrotach,następnie dodać zmielone orzechy oraz mąkę z dodatkami. Do odsączonej cukinii wsypać  bułkę tartą ok 2 łyżki,dokładnie wymieszać,obtoczyć w tej bułce i dodać do ciasta razem z rodzynkami - dokładnie wymieszać dużą łyżką. Ciasto przełożyć na przygotowaną blaszkę

Niespełnione zdolności kulinarne
Pancakes sernikowe – na jogurcie greckim 143

wodorowęglan i tworzy mleczan sodu, który pełni rolę niewyczuwalnego w smaku konserwantu a dzięki temu ciasto rośnie i pancakes nabierają pulchności.   Jajka ubijamy w całości z cukrem, na puszysto, następnie dodajemy do nich jogurt. Im gęstszy jogurt tym lepiej. Ścieramy do masy skórkę cytrynową ze sparzonej wrzątkiem cytryny. Wlewamy do mokrych składników olej lub rozpuszczone masło. Całość miksujemy

Karo in the Kitchen
Ciasto pijany pingwin 463

margaryny, 1 łyżka kakao, 1 szklanka cukru, 100 ml wódki, Masa śmietanowa: 250 ml śmietany 30%, 1 opakowanie galaretki cytrynowej, Dodatkowo: 1/2 tabliczki mlecznej czekolady. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Naprzemiennie dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę(...)przestudzonego biszkoptu zdejmuję papier. Końcem od drewnianej łyżki robię w biszkopcie wgłębienia (co 2 cm). 3. Poncz : Margarynę rozpuszczam z wodą, cukrem i kakao na kąpieli wodnej. Kiedy masa będzie jednolita wlewam wódkę. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Poncz wlewam do wgłębień na biszkopcie. 4. Masa śmietanowa : Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Strucla z makiem 121

cukru pudru 3 jajka szczypta soli   1 jajko do posmarowania ciasta   1 szklanka cukru pudru i sok wyciśnięty z jednej cytryny (jako posypka użyłam suszonej skórki cytrynowej)   Wykonanie : Białka z 3 jajek ubić na sztywną pianę. Mleko lekko podgrzać. Roztopić margarynę.   Gotową masę makową z puszki przełożyć do miski. Dodać łyżkę ubitej piany(...)wyłożyć papierem do pieczenia.   Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę, sól, mleko, rozczyn i dokładnie wszystko wyrobić (ja mieszam silikonową szpatułką w misce do ciasta drożdżowego tupperware). Na koniec dodawać po trochu wystudzoną, ale jeszcze płynną margarynę, do całkowitego jej wchłonięcia.   Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - powinno podwoić swoją objętość (można przykryć

cucinare
Sernik jogurtowy borówkowo-cytrynowy 180

zasadzie mój tort urodzinowy. Nie lubię za słodkich deserów, ciasta z kremem w takie upały to za duże ryzyko,  a bezglutenowe spody trochę mi się przejadły… Postawiłam więc na jogurt grecki z borówkami i masą cytrynową, jako dwa przeciwstawne smaki, które połączone w jedno dadzą całkiem miły efekt dla podniebienia. No i dały Składniki na warstwę jogurtowo(...)pozostałego jogurtu i miksujemy. Dodajemy ubitą śmietanę, zblendowane borówki, ekstrakt z wanilii oraz ksylitol (zamiennie z cukrem pudrem) i ponownie dokładnie miksujemy. Masę wlewamy do formy, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Tężeje dość szybko. Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny – idealnie niewoskowane 100 g ksylitolu (zamiennie z cukrem) 2 dużej jajka 100 g masła

gutfut
Bezglutenowa babka piaskowa 132

cukier dalej ubijając Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej - nie miksować tylko zamieszać do połączenia.  Dodać skórkę cytrynową lub ulubiony aromat.  Rozpuszczone gorące masło wlać do ciasta, dokładnie zamieszać do połączenia - nie miksować. Ciasto wlać do formy- rośnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Jabłecznik ze śmietaną 137

170stopniach około 20 minut. W zależności od piekarnika trzeba kontrolować ciasto. Wymiary blachy 25x37cm Po upieczeniu usunąć papier z ciasta. Masa jabłkowa: 1 słoik musu jabłkowego lub prażonego jabłka u mnie domowy mus z pigwy ok 750g 1 cytrynowa galaretka Wykonanie: Mus rozgrzać w rondelku, do gorącego wsypać suchą galaretkę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia galaretki. Przestudzony wyłożyć na upieczony

W garach u Gosi
Torcik ziemniaczany z twarogiem i powidłami śliwkowymi 187

dzieci ,śliwki trochę obgotujmy w syropie cytrynowym. Masło, cukier i żółtka utrzeć na pianę. Dodać roztarty twaróg , skórkę cytrynową, ziarenka wanilii, sodę i starte surowe ziemniaki. Dokładnie wymieszać. Ubić  białka na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto przełożyć do tortownicy, 20 cm, natłuszczonej i piec w temperaturze 180 stopni trochę ponad 1 h. Po kilku godzinach przekroić

Kulinarny karnet Christophera
Bezglutenowy tort cytrynowo - bananowy (bez glutenu, mleka i jajek) 215

cytryny  1 łyżeczka Pianka cytrynowo - bananowa: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 2 szklanki banany  2 szt galaretka cytrynowa 1 torebka żelatyna  1 łyżka Przygotowanie: Ciasto: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.  Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito do miski z utartą margaryną.  Dodać mleko, aromat

głodny alergik