ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:26/191)

Babeczki cytrynowo-majonezowe do koszyczka wielkanocnego 107

łyżki mleka/wody Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać.  Na końcu dodać solidną szczyptę aromatu cytrynowego w proszku. Foremki na babeczki należy wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, a następnie wypełnić ciastem (do 3/4 ich wysokości, nie więcej, bo masa sporo podrasta). Babki wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 25 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)blaszek. Przygotować lukier. Cukier puder rozmieszać z gorącym mlekiem/wodą i rozsmarować na ciastkach. Babeczki udekorować według uznania - póki lukier nie zastygnie, aby ozdoby lepiej się trzymały. (*) Użyłam aromatu cytrynowego w proszku . Jest to produkt profesjonalny o intensywnym smaku i zapachu. Idealny do kremów, ciast, lukrów plastycznych oraz lodów i deserów. Polecam jego zakup w Cukieterii , bo naprawdę sprawdza się

Di gotuje
Tarta malinowo-borówkowa 98

Formę do pieczenia tarty o średnicy 30 cm. smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, przelewamy ciasto, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok.20-30 min.  Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody, odstawiamy do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę wykładamy na upieczony biszkopt, trochę odkładamy do dekoracji wierzchu. Układamy oczyszczone owoce, dekorujemy pozostałą śmietaną

Bajeczna Kuchnia
Sernik z kremem cytrynowym 167

owocową nutą w formie delikatnego śmietankowo- cytrynowego kremu. Taki mój mały, słodki grzeszek na weekend;) Polecam, bo jest pyszny:) Składniki na tortownicę o śr. 30 cm: CIASTO: 35 dkg mąki pszennej 25 dkg masła lub margaryny 3 żółtka 10 dkg drobnego cukru łyżka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia MASA SEROWA: 1 kg sera twarogowego półtłustego trzykrotnie(...)Ciastem wyłożyć formę tworząc kilkucentymetrowy rant. Ponakłuwać widelcem i podpiec ok. 10 min. W tym czasie przygotować masę serową 3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ser, śmietankę, mleko i wszystko miksować przez kilka minut. Dodać mąkę ziemniaczaną i skórkę cytryny. Połączyć. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Przy pomocy łyżki lub szpatułki delikatnie połączyć pianę z masa serową

Maślane ciasteczko
Sękaczek wg siostry Anastazji 436

czyli szarlotka w trochę innym wydaniu: pyszne półkruche ciasto przełożone orzeźwiającą masą jabłkową, zwieńczone słodką, orzechowo-karmelową skorupką. Prawda, że brzmi smacznie? :) Zapewniam, że całość komponuje się idealnie, choć przyznaję, że nie miałam w domu cytrynowych galaretek, tylko wiśniowe (na agarze, czyli wegetariańskie) , każda na 250 ml płynu. Jak widać dały radę - masa stężała :) Polecam Wam bardzo. Składniki (na tortownicę

Domowa Cookierenka Agi
Ciasto "Zośka" 920

łyżeczka kakao 2/3 szkl. zmielonych orzechów włoskich 1 łyżeczka amoniaku 3 galaretki (2 wiśniowe i cytrynowa) 400 ml śmietanki 36% lub 30 % Powidła, filiżanka drelowanych wiśni Wykonanie: Margarynę, cukier, żółtka ucieramy na puszystą masę, potem dodajemy mąkę, proszek, amoniak oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 części: 1+orzechy, 2+kakao, 3+2 łyżki mąki, i pieczemy trzy

psgotujemy
Orzechowiec z jabłkami 248

mąka - 350 g kwaśna śmietana - 2 łyżki proszek do pieczenia - 2 łyżeczki jajka - 2 szt Masa jabłkowa galaretki cytrynowe - 2 szt jabłka - 2 kg Masa orzechowa : masło - 80 g miód - 3 łyżki orzechy pokrojone - 220 g cukier - 120 g Przygotowanie : Ciasto Wszystkie składniki na ciasto kruche , połączyć, zagnieść ciasto, podzielić na trzy części. Każdą część wyłożyć na blachę

Kuchnia Danusi
cytrynowy sernika na kruchym kakaowym spodzie 176

żelatyny 2/3 szklanki cukru 2 opakowania galaretki cytrynowej sok z 2 cytryn sposób przygotowania  Masło, mąkę, jedno jajko, szczyptę soli, cukier zwykły, kakao, oraz jedną łyżkę cukru waniliowego wkładamy do miski, lub wysypujemy na stolnicę i  wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto.  Formujemy z ciasta kulę i wstawiamy ją do lodówki(...)wkładamy twaróg ( koniecznie o temperaturze pokojowej), dodajemy partiami syrop z cukru  i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną masę. Następnie  masę wlewamy do tortownicy i zostawiamy w chłodnym miejscu do zastygnięcia. W tym czasie przygotowujemy cytrynową galaretkę ( według przepisu na opakowaniu) Z lodówki wyjmujemy zastygłą sernikową masę i na jej wierzch wylewamy przestudzoną galaretkę.  Całość

Miód i pieprz
Cappuccino z wiśniami 137

125g kawy czekoladowej cappuccino 3 łyżeczki naturalnej kawy rozpuszczalnej 6 łyżeczek żelatyny rozpuszczonej w ¼ szklanki wrzącej wody Do posypania ciasta kakao lub tarta gorzka czekolada Masa wiśniowa Wykonanie:   Sok wiśniowy zagotować z cukrem, cynamonem oraz skórką cytrynową. Gotować na małym ogniu ok 10 minut po czym skórkę i cynamon wyjąć z soku. Przygotować mąkę ziemniaczaną wlać do soku(...)naczynia z żelatyną łyżkę sera co zapobiegnie przypadkowemu zważeniu się serka. Do sera dodajemy wcześniej ubitą śmietanę z kawą, szybciutko mieszamy i wykładamy na wystudzoną już masę wiśniową.   Dowolnie dekorujemy wierzch ciasta posypując kakao lub tartą czekoladą

W garach u Gosi
Ciasto Kilimandżaro 545

Bardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam!Składniki:Biszkopt:8 jajek1

Kuchnia domowa Ani
Tort truskawkowo- śmietankowy z serkiem mascarpone 142

proporcja wg. uznania - woda - sok z cytryny - cukier Dodatkowo: - 1 galaretka cytrynowa - owoce (najlepiej gdyby jedne z nich były borówkami amerykańskimi) Ciasto po wystygnięciu odwracamy, góra będzie spodem a spód górą. Przecinamy na trzy części. Dolną wkładamy do tortownicy i nasączamy przygotowanym ponczem. Wykładamy na górę przygotowaną masę truskawkową. Kładziemy środkową część biszkoptu, nasączamy i smarujemy przygotowanym kremem, zostawiając część

Kulinarne życie
Tort czekoladowy z truflami i kremem cytrynowym na 2. urodziny bloga 167

masę delikatnie mieszaj szpatułką. Jednolitą i gładką masę zdejmij znad garnka. Wlej likier i wsyp cukier puder. Dokładnie wymieszaj aż cukier się rozpuści.Masę odstaw do wystudzenia.  Gdy osiągnie temperaturę pokojową wstaw do lodówki. Co 5-10 masę należy zamieszać. Gdy jej gęstość pozwoli na jej formowanie, wyjmujemy ją z lodówki (chłodzenie powinno zająć 20-30 minut). Masę nabieraj(...)stężeje. Po tym czasie ubij na sztywno kremówkę, a lemon curd zmiksuj blenderem, aby był gładki. Cytrynową masę zacznij dodawać do kremówki łyżka po łyżce, cały czas miksując na najniższych obrotach. Na sam koniec możesz je zwiększyć, aby utrzymać jednolitą masę. (Uwaga: krem po przygotowaniu bardzo szybko tężeje i należy od razu nakładać go na tort!) Krem czekoladowy (ganache) Czekoladę

Food Square
Słoneczne ciasto kawowe 1325

Ciasto to znalazłam jakiś czas temu na forum WŻ  w zbiorze alin71. Połączenie kawy i brzoskwiń wydało mi się ciekawym rozwiązaniem , dlatego też nie zwlekałam

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Babka z zajączkiem 227

misie miksera i zmiksować końcówką do ucierania na jednolitą masę. Wylać do formy o wymiarach 36*26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut, do suchego patyczka. Z zimnego ciasta foremką wykroić zajączki. Ciasto jasne: Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową za pomocą miksera do rozpuszczenia się cukru. Wlać letnią roztopioną margarynę

Ala piecze i gotuje
ciasto karmelowe z jabłkami 137

łyżka sody 1 łyżka octu na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek 2 opakowania galaretki cytrynowej 2 łyżki cukru na masę budyniową: 400 ml mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 łyżki cukru 150 g masła dodatkowo: 4 herbatniki 4 kostki białej czekolady Ciasto: Masło, cukier i miód postawić na ogniu w dość dużym garnku. Mieszając powoli gotować aż składniki się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Sernik czarno biały z pianką 175

części i schłodzić w zamrażalniku przez ok 30-40 minut.Składniki i dodatki do ciasta znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony1 szklanka cukru pudru3 żółtka6 łyżek wiórków kokosowych4 łyżki  roztopionego masła1 olejek cytrynowy lub migdałowy1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej10 dag kandyzowanej papji, żurawiny, mango lub moreli1. Utrzeć żółtka z cukrem(...)Dodać ser, roztopione i wystudzone masło, mąkę z wiórkami kokosowymi oraz olejek, nadal ucierając. 2. Na formę zetrzeć na tarce jedną część wystudzonego ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. 3. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. Po godzinie pieczenia na wierzch równo rozprowadzić masę z białek i kokosu, zapiekać razem

Apetyczna babeczka