proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z resztą masy. Ciasto przelać na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą formę. Piec około 30 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na dwie równe części.Krem:500ml śmietanki 30%, 2 galaretki cytrynowe, 250g czekolady z nadzieniem o smaku miętowym. Galaretki rozpuścić w 500ml(...)wrzątku. Ostudzić. Czekolady stopić na parze i przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejące galaretki oraz zimną, stopioną czekoladę. Krótko zmiksować. 3/4 masy wyłożyć na pierwszy blat ciasta, przykryć drugim blatem. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Schłodzić. Przed podaniem posypać odrobiną startej czekolady.Źródło: Znerwicowana żona
Z miłości do słodkościsokiem cytrynowym. To już jak wolicie. Limonki sparzyć wrzątkiem, osuszyć i zetrzeć skórkę. Można zamienić limonki na cytryny i dodatkowo dodać olejek cytrynowy. To jeśli lubicie bardziej intensywny smak. Ciasto – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masa jest dokładnie utarta dodawać po żółtku, ciągle mieszając. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko
Kuchnia Pokoleńdałam] 1 łyżka rumu olej do smażenia Jajka, cukier, cukier waniliowy, rum i jogurt wymieszać trzepaczką lub zmiksować. Mąkę wymieszać z solą, skórką cytrynową, proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajeczno-jogurtowej. Całość dobrze wymieszać , ciasto będzie dosyć gęste.R ozgrzać olej. Małą łyżeczką nabierać porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżeczki wkładać do gorącego tłuszczu.Smażyć ze wszystkich
Moje domowe kucharzeniepszczeli dokładnie zgniatamy na proszek. Będzie się lekko kleił, można więc go przed wrzuceniem do miski przemieszać, by łatwo połączył się z ciastem. Razem z pyłkiem do miski wsypujemy skórkę cytrynową. Wszystko dobrze roztrzepujemy trzepaczką, by masa była gładka. Można pozostawić ją na 10 minut, by odpoczęła. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Każdy gotowy placek smarujemy ulubionym wsadem i składamy
Kuchenna Kontrrewolucyaaromatu rumowego dowolne owoce Wykonanie:Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec wlewamy olej. Ciasto dzielimy na pół, do pierwszej części - jasnej dodajemy aromat cytrynowy, do drugiej dodajemy kakao oraz aromat rumowy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy najpierw jasne ciasto
Walijskie Pichcenienastępnie ostudzoną, ale nadal płynną żelatynę. Szybko wmieszać ubitą kremówkę (masa szybko tężeje) i wyłożyć masę na truskawki. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny, do całkowitego stężenia.Przed podaniem posypać startą na tarce czekoladą.Smacznego!Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Cytrynowa kuchnia i od razu wiedziałam, że będę musiała je upiec. Połączenie kakaowego biszkoptu z niesamowicie(...)twarda. Do warstwy jogurtowej dałam więcej kawy, a jej smak i tak jest tylko delikatnie wyczuwalny. Całość komponuje się świetnie - gwarantuję, że nie tylko mamy zakochają się w tym cieście
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswoim cudownym zapachem, moze przyprawić o zawrót głowy :) Zapraszam! Sernik z płatkami migdałowymi. Składniki: ciasto: 200g mąki 100g cukru 125g masła 1 jajko 0.5 opakowania proszku do pieczenia masa serowa: 0,5kg chudego twarogu 150g cukru sok z 1/2 cytryny lub kilka kropel aromatu cytrynowego 0,5 opakowania cukru waniliowego 250 ml mleka dodatkowo: dwie garście płatków migdałowych cukier
Tagebuch po polskuludzi sfrustrowanych nie wiedzących czego chcą, zrobiłam na deser tartę z bananami, ukrytymi pod grubą warstwą masy śmietankowo - cytrynowej:) Kroję kolejny kawałek mego deseru, leniuchuję na moim "tarasie" z ulubionym Panem Kingiem, a Wam życzę udanego, słodkiego weekendu! Składniki kruche ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao krem(...)banany gorzka czekolada do posypania Sposób przygotowania Mąkę przemieszać z cukrem pudrem, dodać kakao, masło i jajko, zagniatać do uzyskania gładkiego ciasta. Formę na tartę wysmarować margaryną, posypać mąką i wyłożyć na nią ciasto. Dać do lodówki na ok 30 min. Przygotować krem - śmietankę ubić na sztywno, pod sam koniec ubijania wsypać cukier i dodać soku
pink envelopecytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać po jednym żółtku. Ucierać do zbielenia masy. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Do masy dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem i ucierając(...)ucierania wlać sok z cytryny i kilka kropli olejku cytrynowego. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodawać 50 g cukru. Do utartej masy dodać ubite białka i delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do formy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą. Jeśli forma jest silikonowa to tę czynność pominąć. Ciasta ma być do 3/4 wysokości foremki. Wstawić do nagrzanego
Kuchcik gotujeZaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywną pianę, do której porcjami dodajemy cukier puder. Gdy masa będzie gładka i lśniąca dorzucamy żółtka i dosypujemy po łyżce mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, miksując na wolnych obrotach. Ciasto wylewamy na blachę z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 30 minut(...)musicie poczekać zanim zgęstnieje. Wystudzony biszkopt dzielimy na 3 części: najlepiej naciąć nożem wzdłuż ciasta i przeciąć za pomocą krzyżowania nitki. Również przestudzony krem miksujemy, dzięki czemu nabierze łatwiejszej do nałożenia konsystencji. Smarujemy blaty 2/3 cytrynowej masy, natomiast pozostałą część ubijamy z mascarpone. Złożony torcik smarujemy ze wszystkich stron warstwą kremu, zostawiając odrobinę do dekoracji
sama złodyczzimnego masła 3 duże żółtka 1 łyżka gęstej śmietany Składniki na masę jabłkową: ok. 3 kg jabłek papierówek ½ szklanki cukru 1 łyżka masła 1 paczka galaretki cytrynowej Składniki na bezę: 5 białek (z dużych jajek) 120 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ¼ łyżeczki soli Wykonanie spodu ciasta: Do miski przesiałam mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder. Masło pokroiłam
Kuchnia u Krysismaku kiwi, Masa śmietanowa: 400ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki cytrynowej. Dodatkowo: Polewa i dekoracja deserowa HELIO . PRZYGOTOWANIE: 1. Makowiec : Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję cukier, żółtka oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Na ciasto wykładam masę makową. Wyrównuję. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasipysznym kremem i jest jeszcze pianka! Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty a biszkopt robiłam wedle Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej 4 szt kiwi pianka 100 g śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej(...)ciasta. Ciasto wlałam to tortownicy posmarowanej margaryną i mąką, i dałam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po ok 40 min sprawdziłam patyczkiem czy ciasto suche, jak tak biszkopt był gotowy do ostygnięcia. Masa – kisiele ugotować w 3 szklankach wody. Do gotowego już kisielu dodać masło, wsypać galaretkę i mikserem wymieszać. Zostawić do wystudzenia, Pianka – galaretki ugotować
Pink Envelopewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje rewelacyjnie. Każdy kęs rozpuszcza się w ustach - a kokos z cytryną tworzą idealny duet. (Tortownica o średnicy 16-18 cm) Masa: 260 serka homogenizowanego o smaku kokosowym (użyłam Danio z kawałkami kokosa) 200g śmietany (22-30%) 50 mleczka kokosowego (w tym do namoczenia(...)sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem waniliowym, sokiem z cytryny i startą skórką cytrynową. Na końcu masę dokładnie połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z mleczkiem kokosowym.) Masę rozsmarować na biszkoptach i ułożyć na niej resztę ciastek. Ciasto schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. (U mnie było gotowe już po kilku godzinach.) Udekorować wg uznania
Di gotujemargaryny 3-4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera (dwukrotnie zmielonego) 20 dag margaryny 3 jaja 1 budyń 1 szklanka cukru pudru 10-15 dag rodzynek Dodatek: 2-3 galaretki cytrynowe puszka brzoskwiń Wykonanie: Z podanych składników szybko zarobić ciasto kruche i upiec 3 placki. Ser utrzeć z cukrem i jajami. W garnku
Cukiernia Pychotki