ciasto cytrynowe z masa - 2854 przepisów (strona:20/191)

Niby sernik 182

śmietankowe – proszek Kilka kropel aromatu cytrynowego Wykonanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść i podzielić na dwie części jedna nieco większa od drugiej. Obie części włożyć do woreczków i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po tym czasie większą część ciasta zetrzeć na tarce na dużych oczkach jarzynowych, ułożyć na blaszce o wymiarach 25x38cm. Wykonanie masy: Białka ubić na sztywno

W garach u Gosi
Ciasto makowo- cytrynowe 175

Bardzo pyszne, mięciutkie ciasto makowo- cytrynowe ! Składniki na ciasto cytrynowe: 30 dag mąki, 30 dag cukru, 18 dag masła, 6 ja, 1 aromat cytrynowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, tłuszcz do formy, bułka tarta do formy. Składniki na masę makowe: 30 dag maku, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 aromat migdałowy. Wykonanie masy makowej: Mak sparzyć(...)trzy razy przepuścić przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej

Tradycyjna Kuchnia
Ptasie mleczko w świątecznej szacie 204

blaszkę 25x37cm. Piec około 25minut/180stopni do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, zdjąć papier, wystudzić i przeciąć ciasto na 2 placki. Masa: 0,5litra śmietanki kremówki 400gram jogurt typu greckiego 250gram serka mascarpone 3 sztuki galaretki cytrynowe+3szklanki gorącej wody 3 łyżeczki cukru waniliowego Opcjonalnie owoce , u mnie 5 połówek brzoskwiń z puszki pokrojonych w kosteczkę Galaretki(...)czasie ubić mikserem śmietankę z cukrem waniliowym, dodać serek mascarpone oraz jogurt. Gdy wszystko ładnie się połączy dodać chłodną galaretkę, krótko miksować dodać pokrojone w kostkę owoce. Jedną część ciasta wyłożyć w blaszce na to wylać masę śmietanową. Gdy zacznie tężeć nałożyć na górę drugą część ciasta makowego. Na wierzchu obficie polać polewą czekoladową. Polewa czekoladowa 100gram czekolada mleczna 100gram

W garach u Gosi
Szybki makowiec na kruchym cieście 293

dobrym rozwiązaniem. Przed użyciem, mak polecam lekko odparować i uszlachetnić miodem, bakaliami i ubitymi białkami. W ten sposób otrzymamy naprawdę dobra masę do świątecznych wypieków. Zapraszam na prosty i szybki makowiec na kruchym cieście. Polany moim ulubionym cytrynowym lukrem i udekorowany karmelową posypką Delecta zyskał nowy smak.  Szybki makowiec na kruchym cieście Składniki na formę 22x27cm: Ciasto kruche(...)łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta 120 g cukru pudru 250 g zimnego masła  1 jajko i 3 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany  Masa makowa: 2 puszki masy makowej (850 g) u mnie Helio 150 g bakalii: rodzynki, suszone figi, morele 80 g posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka miodu olejek migdałowy do smaku

Mia Cucina Sofieta
Sernik z malinami 166

olejek cytrynowy lub skórka otarta z cytryny; ewentualnie rodzynki; 1 l malin; Ser zemleć w maszynce. Masło utrzeć z cukrem na pulchną masę. Cały czas ucierając dodawać po jednym żółtku, potem po trochę sera. Masę dobrze utrzeć. Następnie do masy dodać trochę olejku, budyń i sparzone wrzątkiem rodzynki. Masę wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej(...)Bardzo delikatnie wymieszać. Przygotowaną masę wyłożyć na ciasto z powidłem, wyrównać powierzchnię i wysypać równo maliny. Składniki na bezę: 5 białek (te co zostały od ciasta); 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 kisiel cytrynowy; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na maliny. Na wyłożoną

In my kitchen
Szachownica – sernik siostry Anieli 352

połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :) Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki kakao 8 jajek Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 duży cukier waniliowy 1 olejek cytrynowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka na biszkopt ubijamy(...)proszek do pieczenia i olejek cytrynowy (ilość wg uznania – ja dałam cały). Osobno ubijamy białka na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z masą serową. Biszkopt kroimy na cienkie paski szerokości około 2cm i układamy na dużej blaszce wyłożonej pergaminem, w odstępach około 2cm. Wolne miejsca wypełniamy masą serową i na nich układamy następną warstwę ciasta, a odstępny wypełniamy masą serową

Smakowy Raj
Sernik czarno biały 296

pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki  roztopionego masła 1 olejek cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w tem.180C przez 1 godzinę

Apetyczna babeczka
Sernik cynamonowy bez pieczenia 438

około 0,2 litra wody, ostudzić- z pozostałym mlekiem ubić drugą Śnieżkę, wymieszać ze schłodzoną galaretką- na zastygniętą masę cynamonową wylać masę śmietankową, ciasto schłodzić w lodówce Można użyć galaretki o innym smaku, ale według mnie lekki cytrynowy smak warstwy śmietankowej doskonale pasuje do słodyczy cynamonu

Smakołyki Bereniki
Orzechowa kokosanka z jabłkami 235

mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów;  Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać jabłka i wodę i dusić pod przykryciem(...)jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka); 1 czubata łyżka mąki pszennej

In my kitchen
Sernik z pianką cytrynową. 201

Zagniatanie ciasta Fot. © luchot - Fotolia.com Składniki : Ciasto na spód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa :   1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe(...)łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa : 6 białek 1 szklanka cukru 10 dkg kokosu białego kisiel cytrynowy Sposób wykonania : Ciasto na spód : Z podanych składników zagnieść ciasto. Wywałkować i wyłożyć na blaszkę z wysokim bokiem. Boki blaszki także wyłożyć ciastem. Masa serowa :   Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać

Przepisy i porady kulinarne
Cytrynowy sernik na zimno - przekładany 132

połączenia. W blaszce układamy warstwę biszkoptów, wlewamy połowę masy serowej, delikatnie rozsmarowujemy na niej połowę przygotowanego kremu cytrynowego. Układamy drugą warstwę biszkoptów, wlewamy masę serową i ponownie na nią krem cytrynowy. Dekorujemy posypką o smaku mango. Ciasto wstawiamy na 6 godzin do lodówki, najlepiej na całą

Gotowanie i blogowanie
Cytrynowe ciasto kukurydziane. 262

zanim spróbowałem, to już miałem przeczucie, że będzie dobrze. Kolor i zapach mi to powiedziały ;) Cytrynowe ciasto kukurydziane jest bardzo cytrynowe i nie bardzo słodkie. Ziarnistość polenty daje mu ciekawą strukturę, a migdały jeszcze ją podkreślają. W dziwny sposób ciasto wydaje się jednocześnie proste i złożone, ascetyczne i bogate. I nie jest to wyrazem dysonansu, a harmonijnej pełni. Zdecydowanie! Przygotowywałem(...)dokładnie wymieszać całość. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować lekko masłem. Wyłożyć masę na formę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec 40 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać dosyć gęsto patyczkiem. Polać syropem przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru zagotowanych w małym rondelku. Zamiast syropu można użyć likieru limoncello (wersja dla dorosłych

zadanie-gotowanie
Sękaczek - warstwowa szarlotka wg Siostry Anastazji 325

się zarumienią (ok.15 minut). Ja piekłam każdy placek osobno, ale jeśli ktoś dobrze zna swój piekarnik może włożyć dwa ciasta na raz. Składniki na masę: kilogram obranych jabłek   2 sztuki galaretek w kolorze żółtym np. cytrynowe Wykonanie masy:  Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondelka i smażyć ok. 10 minut (pod przykryciem). Następnie(...)cukru 180g posiekanych orzechów włoskich 150g masła 3 łyżki miodu 3 łyżki mleka Wykonanie polewy: Wszystkie składniki wymieszać w rondelku, a następnie lekko je zagotować. Dzięki temu powstała masa zgęstnieje.  Ciasta przełożyć masą jabłkową, a na wierzch wylać polewę orzechową.   Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji

Mania Wypiekania
Puszysty sernik 8234

łyżki oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia olejek cytrynowy Margarynę i olej wymieszać w garnku, rozpuścić, ale nie gotować. Odstawić z ognia i natychmiast dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać lub zmiksować. Powstałe ciasto rozprowadzić w foremce 36x24 z wysokimi brzegami, wyłożonej wysoko papierem do pieczenia (wysoko rośnie, może wypłynąć). Masa serowa: 1 kg (wiaderko) sera homogenizowanego naturalnego 8 dużych(...)szklanki cukru W dużym naczyniu wymieszać żółtka i ser. Dodać olej, mleko, śmietanę, olejek cytrynowy i proszek budyniowy. Wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, a po chwili ocet. Połączyć delikatnie z masą serową. Następnie masę wyłożyć delikatnie na ciasto, wyrównać. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni, pozostawić na 15 minut przy wyłączonym i uchylonym piekarniku

Praktyczna pl
Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą 196

mnie były to właśnie cytryny. Ciasto robi się bardzo szybko, a jego orzeźwiający smak świetnie sprawdzi się w upalne dni. :) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Ciasto cytrynowe: 1 duży jogurt grecki (400 g) 4 jajka skórka otarta z 2 średnich cytryn sok z 1 cytryny 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej jeśli wolicie mniej słodkie wypieki(...)masy, dodajemy jogurt grecki i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę otartą z 2 cytryn oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny.  Do masy dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i szczyptę żółtego barwnika, jeśli chcecie, by ciasto było intensywnie cytrynowe w kolorze. Wszystko mieszamy do połączenia się składników.   Ciasto przelewamy do tortownicy lub keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja swoje

Cooking Monster